Nominalizarea Oanei Florea pentru un posibil portofoliu ministerial a readus pe agenda publică tema “oamenilor lui Voiculescu”. După o viață în care am creat de la zero organizații media, formațiuni politice și societăți comerciale care au avut, însumat, de-a lungul timpului, zeci de mii angajați, de colaboratori și susținători, există în spațiul public numeroase persoane cu care m-am intersectat. Dar este evident pentru orice om inteligent și de bună credință că această realitate nu îi transformă în “oamenii mei”.

De la Klaus Iohannis (“premierul de la Grivco”, cum îl striga acum câțiva ani “căciulitul de la Grivco”) la Eduard Hellvig, de la Ion Cristoiu și Marius Tucă la sute de alți ziariști și oameni de cultură, sunt nenumărate personalități etichetate absurd, în diverse perioade, cu acest clișeu care trădează mentalitatea celor care îl folosesc. Deprinși să răspundă la comenzi și să atace la semnal, “etichetarzii” României ajung să creadă că toată lumea le împărtășește lipsa filtrului personal. Nu este cazul.

Oamenii valoroși – și, din fericire, țara aceasta are și astfel de oameni – nu împart universul în “ai lor” și “ai noștri”; nu urăsc din reflex și nu iubesc din interes; au colaborări profesionale, dezvoltă proiecte comune, dar nu îsi înregimentează conștiințele. Nu sunt “ai nimănui” pentru că îsi permit să trăiască fără un “stăpân”. Sunt liberi.

În schimb, pentru ceilalți – priponiți de o parte sau de cealaltă a butoanelor – libertatea conștiinței rămâne o noțiune suspectă, imposibil de înțeles și asumat.

9 COMENTARII

  1. cu totii stim ca se incearca o mare diversiune si asta se vede din articolele scrise de o parte din presa din romania

  2. asta este presa din romania si nu avem ce sa ii facem din pacate jurnalismul a ajuns pe o treapta inferioara

  3. deja acesta sintagma este ceva normal sa zic asa propaganda lui ciolos o foloseste frecvent dar nu vor schimba mentalitati cu asa ceva

  4. Interesant articolul, mi-a placut fraza

    „am creat de la zero organizații media, formațiuni politice și societăți comerciale”

    Insa toate aceste realizari si proiecte nu au nici un efect in constiinta cetatenilor de rand.
    In ziua de azi copiii si adultii sunt „educati” cu ajutorul televizorului si al cinematografiei.

    Constientul unei persoane este educat de ceea ce intra prin ochi. In momentul in care veti crea filme cu teme de justitie si politica aratand dubla masura si ipocrizia justitiei si a politicienilor va fi primul pas in schimbarea societatii.
    Oamenii vor invata astfel sa copieze personaje din filme si seriale si vor riposta la nedreptatile DNA, SRI, UE, etc.

Comentariile sunt închise.