Absorbiți constant de mizele imediate (probleme, dorințe, persoane dragi sau dimpotrivă) găsim tot mai rar răgazul să ne desprindem de prezent pentru a ne analiza trecutul și, mai ales, pentru a ne gândi serios la obiectivele viitoare.

Finalul și începutul de an reprezintă, totuși, pentru mulți dintre noi, o perioadă în care ne explorăm mai atent realizările din ultimele 12 luni și încercăm să ne deslușim scopurile pentru următoarele 12.

Pentru mine, anul care se încheie a adus o aprofundare a relațiilor de familie, o desprindere de partizanatele acute care macină societatea românească, o clarificare a posibilei contribuții personale la binele celor din jur și o necesară delimitare a esențialului de irelevant.

În consecință, în anul următor, pe lângă sănătatea și echilibrul interior de care avem toți nevoie, alături de familiile noastre, îmi doresc să-mi concentrez întreaga energie transpunerii în realitatea cotidiană a principiilor și valorilor doctrinei umaniste.

După mai bine de 30 de ani dedicați umanismului pragmatic, în contextul în care limitele capitalismului sunt, astăzi, general recunoscute, cred că lumea este pregătită pentru o schimbare fundamentală, pentru o trecere la nivelul la care valoarea umană intrinsecă (nu capitalul sau clasa socială) devine principalul reper al societății.

Să ne înțelegem, umanismul nu este un adversar al capitalismului ci, mai curând, o etapă istorică superioară. O consecință naturală a împlinirilor și limitelor doctrinelor politice care au marcat ultimele secole.

Asumând că drumul la idee la realitate este întotdeauna lung și că orice model social nou este întâmpinat, de multe ori, cu neîncredere sau infatuare, îmi voi dedica tot timpul de care dispun promovării umanismului pragmatic, fără nicio miză partizană. Marile obiective adună oamenii nu îi separă, fiind împlinite cu viziune integratoare, tenacitate și smerenie.  Acesta este, așadar, proiectul meu pentru anul 2020. Și pentru următorii.

Al vostru care este?

26 COMENTARII

  1. Domnule profesor sunt și suntem alături de dumneavoastră în proiectul dumneavoastră de schimbare a mentalității clasei politice. Știu că este greu dar împreună putem avea rezultate pozitive și frumoase pentru societatea românească. Omul de valoare și credința în Dumnezeu vor învinge răul! Atunci când punem în centrul atenției omul și valorile sale, puterea creatoare, inventivitatea, priceperea și dorința de a fi util, rezultatul trebuie să fie obligatoriu unul bun. Vă doresc un An Nou fericit, cu împliniri, sănătate și putere de muncă!

  2. Mi-aș dori să fie mai mulți ca dumneavoastră. Doar așa, fiecare la nivelul său contribuie la schimbarea paradigmei actuale.

  3. La inceput de an nou fiecare roman si fiecare persoana de pe acest pamant isi doreste ceva mai bun sa fie noul an mai prosper pentru toti romanii sa ne mearga bine in toate si sa fim mai uniti unii cu altii.

  4. Un an noi plin de realizari va doresc si fie ca doctrina umanismului sa fie imbratisata de toti romanii pentru ca este singurul liant de care romania are mare nevoie.

  5. Intotdeauna umanismul a fost pentru oameni pentru nevoile lor si nu inteleg de ce pana acum cei care s-au succedat pe la putere nu au adoptat-o dar sper ca anul care vine doctrina umanista sa fie piatra de temelie pentru reconstrucria romaniei.

  6. Principiile pentru o functionare mai buna a unei tari sunt cele ale doctrinei umaniste si va multumesc din suflet pentru implicarea de care dati dovada zi de zi va respectam mult domnule voiculescu si va dorim multi ani fericiti.

  7. Vechiul an sa fie lasat in urma cu bune cu rele,si noul an sa fie unul cu mai putine greseli si multa puncte bifate bune cum se spune.la multi ani cu sanatate domnule voiculescu.

  8. Sunt un vechi sustinator al doctrinei umaniste si am toata increderea ca romania o va pune pe lista de prioritati a anului care vine.

  9. Mai avem cateva ore din acest an,important este ceea ce am realizat lucruri bune pentru noi si pentru apropiatii nostrii.doresc tuturor un an nou plin de bucurie si pace.

  10. Cumpatatea,linistea,intelepciunea si iubirea sa fie cuvintele care caracterizeaza actiunile romanilor si alesilor lor.la multi ani.

  11. Impreuna putem fi mai puternici si chiar putem muta muntii din loc sa va dea dumnezeu multa sanatate domnule voiculescu.

  12. Toata lumea isi doreste ceva mai bun si sunt convins ca doctrina umanista este cea mai potrivita pentru romania pentru dezvoltarea ei.

  13. Lista dorintelor romanilor este una vasta dar umanismul trebuie sa ocupe un loc de frunte pentru ca presentul de astazi este viitorul nostru de maine.

  14. Trecerea in noul an sa fie o trecere plina de solidaritate si unire intre noi toti sa ne sprijinim mai mult sa fim mai empatici si bineinteles sa apreciem persoanele care se implica in bunul mers al societatii.un an nou prosper si fericit sa aveti domnule profesor.

  15. Sper ca in noul an cei de la conducere sa ia aminte la spusele dumneavoastra si sa puna in aplicare ca este o parghie sigura pentru un trai decent pentru fiecare roman si pentru conturatea unui viitor mai bun.la multi ani.

  16. Daca cineva se indoieste ca doctrina umanista nu ar fi benefica atunci face o mare greseala pentru ca ea inglobeaza ceea ce inteligenta artificiala in momentul de fata nu poate inlocuii si anume omul ca individ prin toate actiunile sale.la multi ani romani la multi ani sa ne traiti domnule voiculescu si mare stima pentru ceea ce faceti.

  17. Schimbarea de mentalitate in clasa politica romaneasca reflecta si o schimbare in nivelul de trai al romanilor ceea ce ne dorim cu totii iar asta se datoreaza unor persoane ca dumneavoastra domnule profesor si m-as bucura daca ceea ce incercati dumneavoastra se reliefeaza si la nivel de guvern si presedentie..

  18. La multi ani cu sanatate si sa duceti la bun sfarsit tot ceea ce va doriti toate proiectele de tara suntem alaturi de dumneavoastra si va sustinem.

  19. In plac extern se produc miscari interesante in majoritatea teatrelor politice si asta este vizibil ma astept ca si la noi sa asistam la schimbari majore de mentalitate si de actiuni politice dar sper ca toate sa fie in beneficiul romaniei si al cetatenilor ei.

  20. In anul care a trecut romania a parcurs mai multe evenimente frumoase si mai putin frumoase dar cel mai important lucru ar fi daca romanii au invatat ceva din asta,cred ca sosit timpul ca noi toti sa ne dorim o schimbare de abordare politica si de perceptie asupra unei dezvoltari statale durabile.la multi ani domnule voiculescu.

  21. Intotdeauna omul a fost cel care a facut diferenta in orice si cred ca am cuprins totul.asta ar trebui sa ne dea de gandit si sa reflectam putin la ceea ce este cel mai important si anune resursa umana.

  22. La multi ani domnule voiculescu avem nevoie de oameni ca dumneavoastra pentru bunul mers al societatii romanesti

  23. Dupa 30 ani romania chiar are nevoie de o schimbare si asta trebuie sa fie una lenta astfel incat poporul sa se acomodeze cu modificarile survenite in folosul si pentru bunul mers al societatii romanesti.

Comentariile sunt închise.