În urmă cu două săptămâni, avertizam că un tsumani economic este iminent. Din păcate, evoluțiile din ultima perioadă au confirmat această predicție.

Criza economică declanșată de pandemia de Coronavirus se anunță mai dură decât cea din 2007-2008 din cel puțin două motive:

  1. scăderea activităților economice este incomparabil mai abruptă și atinge, aproape simultan, toate economiile mondiale (de aici și comparația cu un “tsunami”). În 2007-2008, încetinirea economică globală s-a produs gradual și cu diferențe relevante între diferitele spații geografice.
  2. criza umanitară și necesitățile de prevenție reduc semnificativ posibilitățile de a revigora sectoarele economice vulnerabile.

În aceste condiții, învățând din experiența anterioară și înțelegând intensitatea crizei actuale, statele guvernate responsabil au anunțat, în regim de urgență, ajutoare semnificative pentru susținerea companiilor naționale. Este mult mai eficient să se prevină un colaps economic general, decât să se încerce, ulterior, resuscitarea unui sistem deja prăbușit.

Astfel, cancelarul Germaniei a anunțat acordarea unui ajutor în valoare de 550 de miliarde de euro, prin intermediul Băncii de dezvoltare aflată în administrarea statului german (KFW), pentru a sprijini companiile vulnerabile astfel încât “nicio companie viabilă, niciun loc de muncă să nu se confrunte cu probleme” (Peter Altmaier, Ministrul Economiei).

Intervenții similare au fost anunțate de cele mai importante economii mondiale.

În mod evident și România trebuie să acționeze, cât mai rapid, în aceeași direcție. Prin intermediul CEC, companiile românești ajunse în acută dificultate din cauza pandemiei de Coronavirus, trebuie să primească întreg sprijinul de care au nevoie. Concret, ar fi necesar un pachet financiar de minim 5 miliarde de euro, pus la dispoziția agenților economici.

Cifra este calculată ținând seama de PIB-ul României și de ponderea economică a sectoarelor aflate în dificultate: turism, restaurante, artă, divertisment, învățământ particular, servicii în general. Pentru a preveni falimente și concedieri (deja anunțate de sute de companii private mici și mijlocii) acest ajutor ar trebui să devină funcțional până la sfârșitul săptămânii în curs.

În lipsa unei astfel de măsuri, din cauza declinul economic abrupt, pe fondul scăderii semnificative a taxelor și impozitelor încasate, riscăm ca, în timp, bugetul public să devină insuficient pentru a acoperi angajamentele asumate.

Această proiecție este susținută de date economice evidente. Falimentele, reducerea cifrelor de afaceri și a numărului de angajați determină presiuni grave asupra bugetului prin reducerea masei de colectare și prin creșterea necesităților de asistență socială (șomaj).

Înțelegând această realitate, pentru a evita eventuale curbe de sacrificiu impuse în sectorul bugetar și în sistemul public de pensii, este necesară o intervenție rapidă și determinată, atât la nivel macroeconomic cât și, punctual, în sectoarele cele mai vulnerabile.

Prin abordări rapide, determinate și inteligente, România poate depăși cu bine actuala criză. În caz contrar, chiar și după reducerea epidemiei de Coronavirus, vor fi necesari între 3 și 5 ani pentru a recupera prăbușirea economică din această perioadă.

26 COMENTARII

  1. romania este depasita de aceasta criza iar sistemul de turism este la pamant nu am auzit pe nimeni sa spuna ca va venii in sprijinul companiilor.

  2. o analiza adevarata….de ce guvernul nu face nimic si iohannis iasa si ne ureaza multa sanatate cand el ar trebui sa ia taurul de coarne….

  3. aveti dreptate domnule voiculescu asa se va intampla daca statul roman nu va ajuta micile afaceri chiar si de familie sa functioneze mai departe.

  4. imm-urile se prabusesc precum piesele de domino si iohannis sta si doarme la cotroceni pai ce presedinte aste asta?

  5. sper ca ministrul de finante sa apara si sa faca anuntul mult asteptat de companii dar slabe sanse sa se intample asa la noi.

  6. cred ca mai greu vom ajunge sa alocam asa sume firmelor de la noi ca politicienii nostrii se baga singuri la izolare in loc sa tina fraiele economiei.

  7. avem nevoie de o mai mare implicare din partea statului roman in economie ca daca nu se va duce de rapa totul

  8. fiecare anteprenor din romania isi ia masuri de preventie cum sa isi plateasca angajatii asta in cazul in care nu prea mai are comenzi si bani nu se mai incaseaza.

  9. este nevoie de o infuzie de capital mare din partea statului in economie toate tarile fac asta acum in plina criza de coronavirus numai noi stam si ne uitam la ce aberatii spune iohannis si orban.

  10. nu am nicio speranta din parte guvernului ca va intervenii in economie si daca o vor face va fi doar la nivel declarativ

  11. din cate am vazut autoritatile cu exceptia medicilor ne-a lasat sa ne descurcam singuri fiecare cum putem pai nu este frumos asa…ca la vot se inghesuie toti pe noi.

  12. […] În mod evident și România trebuie să acționeze, cât mai rapid, în aceeași direcție. Prin intermediul CEC, companiile românești ajunse în acută dificultate din cauza pandemiei de Coronavirus, trebuie să primească întreg sprijinul de care au nevoie. Concret, ar fi necesar un pachet financiar de minim 5 miliarde de euro, pus la dispoziția agenților economici”, se arată pe blogul lui Dan Voiculescu. Citește continuarea aici […]

  13. companiile romanesti si asa le era greu sa faca concurenta multinationalelor acum cu virusul asta se destrama totul eu asa cred.

  14. au nevoie este adevarat dar cine sa le dea?ca orban vorbeste de cu totul altceva si iohannis ne ureaza multa sanatate

  15. sper sa primeasca firmele acest ajutor de la stat ca daca nu toata econimia nationala se va prabusii.

  16. este supusa pe ordinea de zi o astfel de masura dar nu cred ca se va atinge aceasta cifra ci una mult mai mica si nu va fi de ajuns pentru companiile romanesti sa supravietuiasca.

  17. trebuiesc ajutate ca de nu se vor desfinta foarte multe si vor ramane oamenii fara locuri de munca

  18. sunt de parere ca cei de la conducere trebuiau sa ia masuri mai devreme nu acum ca este deja mult prea tarziu pentru firme

  19. da.ar trebui sa luam exemplul germaniei care a dat publicitatii o suma colosal de mare pentru sustinerea economiei proprii.

  20. Gasca transilvaneana care conduce tara nu este in stare sa mai faca rost de bani! I-au dat, deoarece au avut si ei obligatiile lor. De unde sa stie ce urmeaza sa vina?! Toti sint proveniti din precariatul rural, unii dintre ei fiind chiar prima generatie din familia lor care vede peretii unei scoli pe dinauntru. O facultate in cazul lor nu inseamna nimic, asa dupa cum se si aude, ca doar ii vedem la tv.
    Sa nu ne speriem, pt ca viitorul suna cunoscut:
    https://www.youtube.com/watch?v=_WQLlD6I3Wk

Comentariile sunt închise.