“Viitorul aparține națiunilor suverane și independente care își protejează cetățenii.  Liderii înțelepți pun mereu, pe primul loc, interesul națiunii și al țării lor. Viitorul nu aparține globalistilor, viitorul aparține patrioților.”

Aceste trei fraze din discursul susținut de președintele Donald Trump la Organizația Națiunilor Unite reprezintă esență oricărui “Proiect de țară” vizionar.

Așa cum ne demonstrează și actuala tensiune internațională generată de pandemia de Coronavirus, în momentele de criză acută, greul cade, cu intensități și consecințe diferite, pe fiecare națiune în parte.

În mod evident, atât pentru binele fiecărei națiuni, cât și pentru asigurarea echilibrului internațional, este nevoie de state suverane puternice, capabile să își administreze autonom problemele specifice și să furnizeze stabilitate pe plan mondial. În schimb, statele slabe rămân veritabile focare de instabilitate care pot “contamina” și dincolo de propriile granițe.

Asumând principiile enunțate de președintele Statelor Unite ale Americii, reiese că patriotismul, consolidarea instituțiilor statului, dezvoltarea pieței interne și a clasei de mijloc (motorul oricărei economii naționale eficiente) sunt esențiale, mai ales în contextul globalizării.

De altfel, la o analiză profundă, se poate observa că între patriotism și globalizare nu există o incompatibilitate de fond. Din contră.

Globalizarea rămâne un fenomen preponderent pozitiv atât timp cât se manifestă intre națiuni puternice care, întâlnindu-se, se dezvoltă reciproc. Iar patriotismul este o calitate absolut benefică atâta vreme cât nu devine intolerant, cât nu exclude cooperăriile pe plan extern.

În prezent, globalizarea reprezintă o realitate obiectivă și ireversibilă. Pentru că această realitate să nu creeze crize mondiale imposibil de administrat este nevoie, mai mult decât oricând, de națiuni puternice, de patriotism echilibrat și pragmatic.

În sinteză, menținând și dezvoltând actualele parteneriate internaționale, este necesar să nu uităm niciun moment că “noi suntem români”.

15 COMENTARII

  1. Aveți dreptate domnule profesor. Doar că pentru o națiune puternică ne trebuie conducători puternici (nu petrovi sau urmași de-ai lui)oameni cu drag de oameni, profesioniști și responsabili. Avem acești oameni cu siguranță dar le trebuie Curaj să iasă în față!

  2. este nevoie sa fim uniti acum si da patriotismul este liantul care ne uneste pe toti romanii.pentru ca trecem prin monete grele cu totii.

  3. se presupune ca tarile care fac parte din uniunea europeana sa ajuta intre ele ,ca de aceea este o uniune de tari,dar nu am vazut nicio pozitie a uniunii in acest sens.

  4. da asa este aveti perfecta dreptate domnule profesor dar din cate se vede fiecare dintre noi trebuie sa aiba grija de propria persoana asa cum se stie…masti,manusi.ca in spitale este jale.teste nu prea sunt.

  5. o natiune puternica se vede atunci cand infrunta o problema majora cum ar fi asta cu coronavirusul dar romania nu stiu daca se incadreaza aici.

  6. sunt de parere ca daca ne mobilizam cu totii putem trece peste tot numai sa avem incredere unii in altii

  7. uniti suntem invincibili chiar si impotriva unui virus foarte puternic asta trebuie sa inteleaga toata natia romana.

  8. mai mult ca niciodata romanii au nevoie de intelegere si de sustinere sa trecem cu bine peste acest necaz.

  9. nevoile ar fi multe insa de cea mai importanta adica sa fim mai buni acum si mai responsabili este primordial.

  10. da asa este este nevoie acuta de patriotism insa cine sa mai aiba in el asa ceva cand timp de 10 ani era basescu ne-a dezbinat.

  11. „Globalizarea rămâne un fenomen preponderent pozitiv”

    N-ati inteles despre ce este vorba, dar era de asteptat! Criza actuala se datoreaza globalismului, care este distructiv si falimentar, iar dovezile, desi abunda, nu sint descifrabile pt romanii care continua sa insiste cu putinele cunostinte pe care le detin si a caror baza pleaca de la traiasca vestul, pe care romanii il vad ca fiind capra din poveste, care trebuie sa le aduca „ceva” iezilor romani, care n-au intrebari si nici dubii. Altii au explicat globalismul in intreaga lui mizerie, dar romanii sint f multumiti cu ceea ce cred ei ca stiu, desi nu au dovezi pt nimic. Urez mult succes in continuare, mai ales ca imensa majoritate a romanilor n-au avut o educatie care sa le permita dezvoltarea unei constiinte nationale, asa ca notiunile de patriotism si natiune le sint total straine, fapt care inseamna un succes pt zilele batailor cu perne si o zi in chiloti prin Bucuresti, evenimente minunate care scot in evidenta nivelul cultural deosebit de ridicat al culturii promovate de globalism. Asta imi confirma afirmatia ca romnanii sint, la aceasta ora, un popor rupt total de realitate, care traiesc intr-o lume virtuala bazata pe „credinte”, inchipuiri si vise care nu au de-a face cu realitatea, iar consecintele se vad in starea natiei si a tarii. Ce spune Carlin despre visul american este valabil si-n cazul romanilor de astazi:
    „The reason they call it the American Dream is because you have to be asleep to believe it.” – George Carlin
    Se cinta si-n culcare si-n sculare “Desteapta-te romane”, de zeci de ani, dar fara efect! Inca odata: mult succes!

Comentariile sunt închise.