În “Societatea umanistă”, lucrarea în care am elaborat principiile și valorile umanismului pragmatic, m-am preocupat și de identificarea unor posibilități concrete de consolidare a controlului democratic asupra clasei politice.

Printre soluțiile concrete, am propus și diverse formule de consultare populară desfășurate în mediul electronic, “vot electronic” – soluțiifanteziste” în urmă cu 20 de ani, dar care sunt accesibile în moment actual.

Raportând aceste contribuții (în) teoretice la apropiatele alegeri locale și căutând o variantă de a încuraja o campanie electorală onestă care  asigure o administrație publică eficientă, consider că ar fi benefic pentru întreaga Românie ca, după primul an de mandat, activitatea primarilor  poată fi evaluată printr-un referendum local.

Alegătorii ar putea fi chemați  răspundă la o singură întrebare: Raportat la promisiunile electorale/angajamentele asumate, sunteți mulțumit/ă de activitatea Primarului și Consiliului local? În comunitățile mici, referendumul ar putea fi organizat în condițiile clasicePentru marile orașe se poate implementa inclusiv sistemul de vot electronic.

Daca răspunsul majoritar va fi “negativ”, electoratul nu este mulțumit, primarul și consiliul local și-ar putea pierde mandatul. Evident, pentru implementarea unei asemenea măsuri, vor fi necesare anumite intervenții legislative și cheltuieli bugetare. Însă beneficiile pentru comunitățile locale și șansa eficientizării reale a administrației publice ar justifica un asemenea efort.

Asumând că, la finalul primului an de mandat, vor răspunde pentru îndeplinirea promisiunilor electorale și pentru activitățile desfășurate după ce au câștigat alegerile, viitorii primari și consilieri locali vor acționa cu mai multă responsabilitate, atât în campanie electorală cât și după preluarea funcțiilor.

În ciuda previzibilelor rezerve exprimate de cei care vor  evite un astfel de control democratic (care vor invoca false imposibilități legislative sau economii bugetare discutabile), referendumul la finalul primului an de mandat ar putea  schimbe radical calitatea clasei politice din România și încrederea în instituții.  

13 COMENTARII

  1. cred ca eficienta administratiei publice locale si centrale ar fi alta daca am aplica asa masuri.

  2. da,dupa un an de mandat sa se faca un referendum sa vada alegatorii ce a facut consiliul local in folosul comunitatii eu sunt de acord cu asta.

  3. va multumim domnule profesor pentru grija care o aratati fata de bunul mers al societatii romanesti.

  4. un referendum pe acesta parte de administratie este chiar benefic si transparent sa se vada tot ceea ce investesc cei pe care ii alegem noi ca si votanti.

  5. cred ca ar fi benefic pentru romania un asa referendum pe tema eficientei primarilor si a consiliului local sau central.

  6. cred ca astfel de masuri sunt deja implementate de alte tari si din cate se vede totul merge ceas acolo de ce nu si la noi?eu sunt de acord.

  7. prin masura asta cred ca nu se mai pot sifona bani publici eu asa cred ca daca timp de un an nu se vede implicare din partea administratiei la referendum oamenii vor raspunde ca vor ca cei care sunt in functii sa plece.deci este ceva nou pentru noi dar sper eu sa fie benefic.

  8. fiecare comunitate esate condusa de cate un ales al populatiei respective dar pentru o mai buna transparenta si eficienta cred ca ar trebui implementat cat mai repede acest program de monitorizare as spune pentru primari si consilii.

  9. consider ca numai asa vom redresa romania si o vom pune pe roate numai cu astfel de masuri care vin in beneficiul cetateanului.

  10. Tinind cont de lipsa de caracter a unei mari parti din populatie, de precaritatea cunostintelor de care dispun, inclusiv absolventii de universitati si posibilitatile multiple de manipulare actuale, oferite de tehnologia moderna, a unui popor f usor de indus in eroare, o asemenea lege ar duce la haos generalizat si la disparitia Romaniei ca stat, care, oricum, la aceasta ora este doar o fictiune geostrategica, ca o expresie a carentelor cetatenilor, care vedem f bine ca si-au pierdut identitatea nationala. Utopiile nu pot salva nimic, dar pot dizolva cit se poate de eficient societati si popoare.

Comentariile sunt închise.