Criza economică generată de Pandemia de Covid19 va determina reașezări majore în cadrul Uniunii Europene și în întreaga lume. Statele care vor acționa inteligent și rapid, investind în infrastructură și clasa de mijloc, își vor recupera rapid pierderile și vor deveni forțe ale economiei mondiale, din punctul de vedere al ritmului de dezvoltare.

În acest context, România are o oportunitate excepțională – de tipul celor care apar o dată la cincizeci sau o sută de ani – de ajunge, în câțiva ani, între primele 7-8 economii ale UE.

În acest sens, statul român trebuie să INVESTEASCĂ rapid în economie. Iar sursele de finanțare sunt la dispoziția noastră.

Sursele de finanțare:

  1. 483 de milioane de euro de la Comisia Europeană, prin renunţarea în acest an la obligaţia de a solicita României rambursarea prefinanţărilor neutilizate din fondurile structurale.
  2. 637 de milioane de euro, avans la fonduri structurale date la începutul lunii martie și aprilie.
  3. Prin inițiativa SURE, UE a fost constituit un buget de 100 de miliarde de euro pentru salvarea locurilor de muncă. Fiecare stat poate primi fonduri în funcție de programele naționale pe care le dezvoltă. Ținând seama de situația concretă a României, am putea accesa cel puțin 5 miliarde de euro din acest fond, dacă acționăm rapid, organizat și inteligent.
  4. Alte 40 de miliarde de euro au fost puse la dispoziția guvernelor naționale de BEI (Banca Europeană pentru Investiții), pentru situațiile în care sunt necesare lichidități pentru IMM-uri. Cel puțin 2 miliarde ar putea ajunge în România.
  5. FONDUL EUROPEAN DE INVESTIȚII pune la dispoziție pentru garanții guvernamentale (destinate IMM-urilor) de aproximativ un milliard de euro.
  6. În cadrul programului Pandemia (Programul achiziții urgente în pandemie), Banca Centrală Europeană a rezervat pentru statele membre 750 miliarde de euro pentru achiziții urgente. Între 20 și 30 de miliarde de euro ar putea fi învestite în România.
  7. România are acces la Fondului de solidaritate pus la dispoziție de UE pentru a acoperi urgențele în domeniul sănătății publice, 800 de milioane de euro în 2020.
  8. Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții deblochează aproximativ 1.6 miliarde de euro pentru a încuraja investițiile în sectorul agriculturii și al bioeconomiei, în contextul pandemiei de coronavirus.

Concluzia: Dacă autoritățile române acționează inteligent și foarte RAPID, pot aduce IMEDIAT în economia națională până la 50 de miliarde de euro, schimbând destinul acestei națiuni.

Două exemple de investiții esențiale:

  1. 2 miliarde de euro în silozuri pentru cereale, alocare ce ar permite României să câștige sume importante prin vânzarea cerealelor la prețuri net superioare celor la care vinde astăzi, recuperându-se inclusiv investiția în aceste facilități de depozitare.
  2. 20 de miliarde de euro alocate pentru construcția de autostrăzi, sumă recuperată prin concesionarea serviciilor.

Ambele exemple se pot concretiza rapid și ar reprezenta o esențială injecție de capital în economia României. Alte astfel de investiții profitabile vor asigura rapid locuri de muncă și relansarea economică.

Pe lângă infrastructură și agricultură, domeniile prioritare pentru investiții ar trebui să fie cercetarea, turismul și biotehnologia.

În schimb, dacă aceste sume nu vor fi atrase rapid în economia noastră, vom pierde o ocazie de dezvoltare unică și ne vom zbate între 3 și 5 ani doar pentru a recupera pierderile înregistrate din cauza Pandemiei.

30 COMENTARII

  1. asa este domnule profesor….este sansa noastra de a iesii din anonimat si de a ne alatura marilor puteri mondiale.

  2. marea sansa a romaniei este acum,sa ia acesti bani de la uniunea europeana si sa ii investeasca cu cap in tara noastra.

  3. la accesare de fonduri europene am stat si stam foarte prost deci sansele sunt minime ca acum sa spargem gheta si sa luam o asa cifra de mare.

  4. m-as bucura enorm de mult daca suma aceasta de 50 miliarde de euro ar intra in vistieria statului ar fi franghia care ne va scoate din prapastie dar trebuie sa stim cum sa o folosim.

  5. acum este momentul sa pornim motoarele in economie si sa facem infuzii de capital romanesc cu bani accesati din afara dar…..eu sunt foarte sceptica in acest sens pentru ca nu avem oameni care sa faca asta.

  6. sfaturile dumneavoastra domnule profesor sunt foarte bune si va multumim ca va ganditi la noi si la relansarea economiei romanesti.

  7. romania are nevoie de oameni ca dumneavoastra domnule voiculescu ca suntem satui de incompetenti care nu isi iubesc tara.va apreciez foarte mult.

  8. exemplul dat de dumneavoastra este chiar un proiect de tara as spune pentru ca acopera ceea ce este primordial pentru supravietuirea unui popor.ma inclin si va felicit.

  9. este o mare si unica sansa pentru noi ca si stat ca si tara sa ne dezvoltam cu banii uniunii europene dar trebuie mai intai sa-i luam insa pentru asta ne trebuie personal calificat pentru asa ceva ca sincera sa fiu cei de acum nu prea stiu de capul lor.

  10. aceste fonduri nu reprezinta un sac fara fund de aceea romania trebuie sa inteleaga ca acum este momentul de a se ridica pe trambulina ascensiuni economice in europa iar daca nu o va face ne vom redresa foarte greu.

  11. 50 miliarde euro…daca s-ar intampla ,,minunea,, asta acum de sfintele paste romania ar depasii toate greutatile pe care le-a infruntat timp de 30 ani.

  12. ar fi un mare noroc pe noi..ca pana acum numai de ghinioane am avut parte insa eu nu cred ca cei de la guvernare vor face tot posibilul sa ia o asa suma…chiar catu zicea ca se asteapta sa ia maxim 1 miliard..pai ce sa faci cu asa bani putini?pentru a repornii o economie asa cum este a noastra iti trebuiesc mai multi bani.

  13. acesti bani daca ar intra in tara noastra vom trece cu bine peste aceasta pandemie ar acoperii toate lacunele din sistemul nostru sanitar si nu numai.

  14. aceasta infuzie de capital daca va fi preluata de romania reprezinta cheia noastra de iesire din toata aceasta criza care se preconizeaza a venii.

  15. solutii exista si au existat mereu insa nu s-a vrut ca romania sa o duca mai bine mereu au existat persoane care au pus bete in roate romaniei.

  16. acele comisii speciale din parlamentul romaniei ce pazesc?sa se puna cu totii pe facut proiecte si sa absoarba bani europeni ca de asta avem nevoie pentru a repornii economia tarii.

  17. o sansa la un milion as spune despre acesti bani pe care romania ii are acum pe masa.totul este sa stie cum sa ii ia ce fel de oameni va implica in accesarea lor.si ma bucur ca avem aceasta ocazie unica in viata.

  18. acum cei de la conducerea tarii trebuie sa stranga randurile si sa faca front comun cu totii pentru a duce economia tarii pe parghii mai bune cu ajutorul acestor bani europeni pusi la dispozitia noastra.

  19. daca nici acum in al doisprezecelea ceas cum se spune stam cu mainile in san atunci inseamna ca ne meritam soarta si conducatorii pusi de noi in fruntea tarii.

  20. cred ca din aceasta bucata mare de cascaval noi o sa luam o felie subtire pentru ca asa suntem noi nu stim sa valorificam oportunitatile care ne ies in cale.

  21. cand vreodata in istoria acestei tari s-a luat de la uniunea europeana o asa cifra de bani?niciodata.dar uite ca acum avem aceasta posibilitate sa facem noi istorie cu economia pe care o punem pe picioare cu bani europeni.

  22. sper sa se concretizeze astfel de masuri spuse de dumneavoastra si romania sa intre pe un fagas bun si normal

  23. ar pica asa ca o manusa suma aceasta de bani mai ales ca in astfel de momente romania trece prin mai multe crize cu spitalele si personalul medical cu mai multe

  24. viteza pe care o cunoaste guvernul romaniei in ceea ce priveste absorbtia de fonduri europene este cea a melcului dar acum sper sa se miste si ei mai repede ca deja suntem cu apa la gat.

  25. eu sincer as vrea ca dumneavoastra sa fiti premierul romaniei pentru ca stiti ce trebuie sa faceti in astfel de momente si mai mereu veniti cu sfaturi bune.va apreciez foarte mult.

  26. fara un plan de investitii masiv in economie romania si in special economia romaniei va murii incet si sigur.

Comentariile sunt închise.