Situația doamnei Lenuța Hortilă căreia i se refuză dreptul de a-și lua rămas bun de la soțul decedat este intolerabilă și subliniază o acută problemă în perioada pandemiei: există tendința, în special în abordările oficiale, de a ne raporta la tragediile semenilor noștri ca la simple elemente statistice.

Se actualizează zilnic bilanțul victimelor, dar începe să se uite că în spatele cifrelor sunt OAMENI – părinți, copii, soți – care, pe lângă cumplitele încercări cauzate de virus, se lovesc și de indiferența celor care ar trebui să îi ajute.

Înţelegând oportunitatea restricţiilor impuse din motive sanitare, este în egală măsură, absolut necesar să găsim şi soluţii punctuale pentru probleme particulare. Cazul doamnei Hortilă nu este, din păcate, singular. Au fost, sunt şi vor mai fi situaţii similare. Nu foarte multe, sper, dar fiecare dintre ele generează o nesfârşită suferinţă şi un copleşitor sentiment de frustrare şi nedreptate.

Dincolo de soluțiile generale, autoritățile trebuie să dovedească viziunea de a găsi rezolvări concrete pentru situațiile speciale. Acționând cu decență, empatie și umanism, se impun decizii instituționale imediate. Luând toate precauțiile recomandate, cetățenilor români confruntați cu tragedii familiale trebuie să li se ofere cel puțin șansa unui ”rămas bun”.

Sigur, o astfel de abordare va implica și anumite eforturi instituționale suplimentare, dar beneficiul BINELUI făcut și restaurarea încrederii în instituțiile publice justifică, fără îndoială aceste eforturi.

28 COMENTARII

  1. cred ca in situatie de fata totul se poate rezuma la o singura propozitie..oameni fara dumnezeu,fara empatie fara nici cea mai mica farama de umanitate in ei.

  2. sunt de-a dreptul siderata de ceea ce se intampla in speta de fata nu se poate exprima in cuviinte durerea si strigatul acestei sotii care si-a pierdut sotul.

  3. este de inteles faptul ca acest virus ucigas a facut multe victime insa nimic nu ne poate oprii sa fim umani si sa simtim empatie si intelegere in fata unui mare necaz.

  4. este strigator la cer si sper ca pe viitor sa nu se mai intample asa ceva pentru ca depaseste imaginatia umana de intelegere.

  5. ce ar mai fi de spus in astfel de situatii in care cuvintele isi pierd sensul si nimic nu pare a fi normal…..este o lectie din care trebuie sa invatam ca asa nu merge.

  6. cred ca cei care i-au interzis sa isi ia ramas bun de la sotul ei sunt dusi rau cu pluta pe dunare sincer sa fiu, cum sa opresti asa ceva?

  7. o situatie intolerabila din orice punct de vedere nu se admite sa se faca asa ceva indiferent de cine este implicat in acest caz nefericit.

  8. sunt situatii care trec dincolo de orice intelegere si am toata speranta ca astfel de momente sa fie cat mai putine inspre deloc.

  9. sincer cam unde se poate clasa aceasta speta?in ce categorie?eu cred ca in categoria oamenilor fara suflet.

  10. daca persoana respectiva nu a trecut in lumea celor drepti din cauza la covid 19 de ce nu a lasat-o pe sotie sa-l vada?sau se incearca acum ca cei care nu mai sunt printre noi sa fie diagnosticati cu covid19?ca doar este la moda asta….

  11. macar rudele de gradul intai sa fie alaturi de cei care sunt rapusi de covid19..adica un cerc mic de oameni si nu cred ca este vreo problema.

  12. da este o situatie care ne da de gandit la multi dintre noi mai ales din punct de vedere al situatiei nefericite adica nu s-a murit din covid19 ci din alte cauze.

  13. pe retelele de socializare circula un articol care spunea ca oamenii care mor in aceasta perioada se spune ca din cauza la covid19….este cam putin ciudat.

  14. niciodata nu o sa inteleg astfel de comportamente.cu toate ca am incercat sa gasesc o parghie logica insa…..logica este batuta de departe in astfel de situatii.

  15. sincer sa fiu parca imi este si rusine de aceasta situatie destul de jenanta,te lasa pur si simplu fara cuvinte.

  16. in alte tari cred ca cei care au murit de covid19 s-a procedat la fel in special in italia.

  17. se spune ca ceea ce ramane dupa noi este ceea ce am facut palpabil pentru cei din jurul nostru.

  18. intolerabila este un cuvant decent,eu cred ca este o situatie macabra, o situatie care da fiori reci oricui si cred si sper sa nu ne mai intanim cu asa situatii.

  19. o situatie care numai in romania se putea intampla si asta este eticheta noastra ca tara si ca neam.

  20. nu stiu ce se mai poate spune in astfel de situatii chiar te lasa fara cuviinte comportamentul primitiv al unora.

  21. o astfel de intamplare ne da de gandit daca cei care au luat astfel de masuri sa mai lasati sa umble singuri pe strada.

  22. cred ca niciunde in lumea asta mare nu s-a mai intamplat asa ceva cu toate ca persoana trespectiva nu decedase din cauza la covid19 este de noaptea mintii.

  23. sunt de parere ca astfel de situatii sa nu se mai intample pentru ca este de neimaginat

  24. nu se poate tolera asa ceva si nu se poate ierta pe cei care au putut face asa ceva.

  25. din punct de vedre psihologic este o mare lovitura pe care trebuie sa o indure sotia dansului si sper sa fie puternica sa poata trece mai usor peste acest eveniment neplacut.

Comentariile sunt închise.