În ziua în care se desfășoară prima probă a Evaluării Naționale susținută de toți elevii clasei a VIII-a, consider că sunt utile câteva observații asupra sistemului autohton de educație.
În ciuda nesfârșitelor reforme inițiate de (aproape) toți miniștrii de resort, în rândul părinților, al elevilor, al cadrelor didactice și, nu în ultimul rând, al angajatorilor, nemulțumirea se acumulează constant.
Părinții reproșează, pe bună dreptate, incapacitatea sistemului public de educație de a asigura un nivel de pregătire optim, fără a fi necesare “meditații” la cele mai multe materii!
Elevii sunt nemulțumiți, absolut îndreptățit, din cauza obligației de a învăța un volum semnificativ de informație teoretică, fără o relevanță practică rezonabilă și, mai ales, fără să se țină seama de vocația și înzestrările specifice ale fiecăruia. Copiii României sunt “ajustați” într-un tipar depășit, care, în loc să le dezvolte potențialul, de cele mai multe ori îl anulează.
Profesorii, invățătorii, educatorii sunt obligați să lucreze cu clase supraaglomerate, într-un ritm inadecvat nevoilor de învățare ale fiecărui elev, “alergând” să epuizeze programe școlare “rupte” de realitatea societății și a preocupărilor contemporane.
Iar angajatorii reproșează constant că majoritatea absolvenților români, cu studii medii sau superioare, sunt total nepregătiți pentru o integrare rapidă în piața muncii.
Cauzele acestei stări de fapt, cunoscută de întreaga societate românească, sunt multiple. Însă, sintetizând, principala problemă rămâne indiferența cronică a sistemului de educație la nevoile și așteptările concrete ale celor pe care, teoretic, îi educă.
Așa cum susțineam încă de la începutul anilor 90, când redactam primele texte dedicate doctrinei umanismului pragmatic, consider că este esențial să dezvoltăm un model de învățământ vocațional bazat pe trei etape distincte:
- Identificarea și evaluarea potențialului specific al fiecărui copil! În viziunea umanismulului pragmatic, fiecare ființă poate avea un rol social util, în concordanță cu propriile înzestrări și aspirații. Lipsa de performanțe școlare se datorează, de cele mai multe ori, nu unor incapacități obiective de învățare, ci inadecvării metodelor și obiectivelor de educație. Copiii care își găsesc drumul potrivit devin maturi fericiți, împliniți, eficienți profesional, capabili să contribuie altruist la prosperitatea societății din care fac parte.
- Dezvoltarea potențialului specific descoperit în prima etapă, astfel încât să se poată răspunde așteptărilor particulare ale fiecărui copil și nevoilor obiective ale societății. Umanismul pragmatic consideră că una dintre responsabilitățile fundamentale ale unui sistem de educație performant este cultivarea fiecărui talent, a fiecărei înzestrări specifice. Nu există copil neînzestrat, există însă foarte multe înzestrări irosite.
- Adaptarea potențialului specific la necesitățile generale ale societății prin includerea în anii terminali de studii a unor stagii practice în domeniul de interes al elevului. Umanismul pragmatic susține necesitatea unui contact real și constant între viitorul absolvent și potențialii angajatori.
Doar asumând o astfel de abordare, sistemul de educație își va îndeplini real menirea. În caz contrar, devenind imun la nevoile tuturor celor în slujba cărora ar trebui să funcționeze, va rămâne o sursă constantă de nemulțumire pentru adulți și de stres pentru copii!
O ultimă observație: într-un sistem de învățământ umanist, care încurajează vocația individuală, examenul de Evaluare Națională ar fi o adevărată sărbătoare, nu o sursă uriașă de tensiune și frustrare!
educatia din romania mereu a fost lasata mai la o parte asa si acum se vad repercursiunile.
umanismul pragmatic este liantul de care are nevoie romania acum.
romania isi bate joc de copii pe care ii are si asta se va rasfrange peste viitorul nostru si al acestei tari.
daca ministrul educatiei minte precum respira atunci ce asteptari in mai bine sa avem de la sistemul educational din romania.
se spune ca daca vrei sa acaparezi o tara distruge-i educatia si economia…iar romania se cam indreapta inspre prapastie in stilul acesta.
sunt foarte bune directivele date de dumneavoastra dar sa fie si puse in aplicare de doamna ministru ca din cate vad dansa nu are niciun plan pentru educatia din romania.
daca nu suntem in stare sa facem un sistem educational bun in romania de ce nu adoptam modelul finlandez?este unul foarte performant cu randamente deja consacrate.
daca romania nu investeste masiv in educatie nu va avea niciun viitor.
fiecare roman doreste sa aiba in tara lui sistem educational si sanitar pus la punct dar se pare ca la noi nu se vrea asta.
sper sa le vina mintea la cap si sa faca ceva plauzibil nu doar declarativ pentru educatia din romania.un popor needucat este usor de manevrat.
lacunele din educatie nu stiu daca vor fi vreodata rezolvate pentru ca nu mai avem oameni de stat adevarati patrioti toti cei care vin se uita cum sa distruga totul.
saracii copii,ei nu au nicio vina ca autoritatile nu stiu cum sa gestioneze problemele din educatie si tot ei au de suferit.sa nu ne mai intrebam de ce ne plec tinerii din tara.
constat cu stupoare ca ministerul educatiei doreste raul copiilor nostrii,nu putem sa acceptam asa ceva.
dezvoltarea romaniei porneste de la educatie,avem nevoie de investitii mari in sistemul educational din romania daca vrem sa avem un viitor frumos si sigur.
sunt de acord cu ceea ce spuneti dumneavoastra domnule profesor dar sa se si materializeze ceva in sistem ca asa nu cred ca se va ajunge mai departe,educatia la noi este facultativa.
doar umanismul pragmatic ne mai poate salva,procesul de dezradacinare a fost deja pornit de cativa ani iar acum se vad consecintele lui.
recent am vazut pe tv ceea ce vrea sa faca deja celebra ministra a educatie…este de noaptea mintii asa ceva nu credeam ca o sa vad vreodata.ma intreb ce consilieri o avea de o sfatuiesc in asa hal.
modelul de educatie din romania este unul invechit si ar trebui reformat sau imbunatatit nu se mai preteaza pe noile cerinte din piata muncii actuale.
ca sa intelegem foarte bine cum functioneaza sistemul nostru de educatie un mic exemplu…avem profesori care la titulatura au luat nota cinci….si cu asta cred ca am cuprins totul.asa profesori,asa elevi,asa sistem.
in romania minunea tine trei zile,orice s-ar face in educatie tine foarte putin dupa care reintra pe fagasul absurdului si al mediocritatii.
elevii din romania sunt bulversati total cred ca numai la invatat nu le sta lor gandul acum,si asta doar din cauza incapacitatii sistemului nostru de invatamant.
ca fost profesor de istorie sunt total revoltat de tot ceea ce se intampla in educatia din romania,mi se pare o grosolana bataie de joc de valorile invatamantului romanesc, de profesori si de copii in acelasi timp.majoritatea propun solutii insa foarte putine sunt implementate iar impactul acestora se stinge datorita neputintei si incapacitatii celor care sunt la conducerea sistemului educational.
strigator la cer cred ca este putin spus cum romanii au magnificul talent de a distruge si ceea ce le-au mai ramas..tinerii.prin tot felul de masuri luate aiurea si ineficient.
salut si sunt de acord cu sfaturile date de dumneavoastra domnule voiculescu de asta are nevoie romania de oameni cu viziune si implicare ca si dumneavoastra.
s-au succedat atatia ministrii ai educatie timp de 30 ani si niciunul nu a reusit sa implementeze un sistem durabil si eficient.este trist si in acelasi timp pacat cum noi ca si popor nu reusim sa avem o baza de la care sa pornim.
inca de acum cativa ani calitatea invatamantului romanesc a inceput sa scada asta trebuia sa observam atunci si sa incercam sa indreptam ceea ce nu mergea bine ca acum sa nu avem ce trata.dar cum la noi lucrurile merg cu viteza melcului si se face mai nimic.
copii nostrii sunt condamnati la mediocritate prin acest sistem educational putred.
intotdeauna umanistii au fost cei care ne-a tinut uniti si cu iubire de glie si de tara.
perspectiva umanista are mereu in varful piramidei omul si actiunile sale,si asta este foarte bine.cred ca este cam singura noastra sansa la mai bine cu o asemenea doctrina umanista.
diferenta dintre sistemul nostru educational si celelalte sisteme din tarile dezvoltate este una colosala de aceea noi avem atat abandon scolar pentru ca sistemul este unul invechit si neatractiv pentru tineri.
marea noastra problema este lipsa acuta de profesori care sa isi iubeasca meseria.majoritatea au plecat din tara si au ramas doar cei care iau 3 si 4 pe la evaluari.
convingerea mea este ca tocmai asta se vrea sa se bage totul intr-o ceata totala din care nimeni sa nu mai inteleaga mai nimic.si uite asa in timp sa se distruga totul.
din cate am inteles se vrea ca sa se mearga in paralel cu educatia de acasa online si cea in clase….nu cred ca este ceva care sa dea rezultate.
cred ca la noi sistemul trebuie schimbat cu totul ca prea are multe cangrene si este greu de trecut peste.
profesorii fac meditatii datorita salariilor mici pe care le au si asta este strigator la cer.iar interesul lor la clasa cred ca este unul scazut.
elevii sunt foarte derutati de tot ceea ce se intampla in sistemul nostru de educatie.de aceea foarte multi aleg sa isi faca liceul in ale tari.
ca si mama nu stiu daca imi voi mai duce copilul sa urmeze o scoala din romania mi se pare asa o mare bataie de joc.
o investitie majora in educatie este urgenta ca sistemul se prabuseste incet si sigur.
Comentariile sunt închise.