Pandemia de Coronavirus, dincolo de efectele sale concrete, a subliniat că ceea ce ne apropie – inclusiv vulnerabilitatea noastră – este incomparabil mai important decât ceea ce ne separă. Conștientizarea acestei realități ne oferă șansa unei schimbări profunde în modul în care ne raportăm la noi și la tot ceea ce ne înconjoară.

Din punct de vedere economic, a devenit evident că se impune concentrarea pe investiții în agricultură și producția alimentară, în proiectele majore de infrastructură, precum și în cercetare, inovație și tehnologie.

Din punct de vedere social, este necesar să îi protejăm real pe cei vulnerabili pentru că am înțeles, în sfârșit – sau ar fi trebuit să o facem – că problemele nerezolvate ale unei categorii vor afecta, în cele din urmă, întreaga societate.

Din punct de vedere politic – și mă voi referi, cu precădere, la politica internă – s-au creat premisele unei reașezări structurale, asumând trei repere obiective:

  1. Interesele strategice ale națiunii române nu au culoare politică, nu sunt nici exclusiv de stânga, nici de dreapta! Într-un moment de criză majoră toate forțele politice și-au depășit rivalitățile și au acționat în aceeași direcție. Investirea unui guvern liberal cu votul social-democraților va rămâne un eveniment istoric excepțional!
  2. Cele trei mari orientări doctrinare ale prezentului – liberalismul, social-democrația și umanismul pragmatic (social-liberal) nu se exclud reciproc, fiecare dintre ele oferind soluții necesare întregii societăți.
  3. Tendința de coagulare a unor mari structuri politice – accelerată și de apropierea alegerilor – reprezintă o adaptare firească a clasei politice la necesitățile societății noastre. Preluând modelul american, România își poate concentra resursele politice în două mari orientări concurente, capabile să propună și să implementeze un Proiect de țară consistent.

Pe scurt, în noul context național și internațional, avem șansa istorică a unui nou început construit lucid, responsabil și transparent.

Dacă nu o vom fructifica, ne vom pierde, încă o dată, în mize minore și răfuieli personale, ajungând, inevitabil, la noi dezastre economice, sociale și politice.

N.B. Un scurt comentariu referitor la reacțiile tendențioase generate de consolidarea reprezentării parlamentare a umaniștilor: doar marionetele își imaginează că toți ceilalți acționează la ordin; trebuie să ai propria libertate de conștiință pentru a o recunoaște și la alții.

11 COMENTARII

  1. aveti dreptate domnule profesor,romania ar trebui sa profite de aceasta sansa pe care uniunea europeana ne-o ofera prin acordarea sumelor de bani pentru covid19 insa este nevoie de cineva care sa stie cum sa le acceseze.

  2. in momentul de fata nu exista un proiect pentru tara pentru ca orban si iohannis au alte treburi mult mai murdare de facut.pe ei nu ii intereseaza de acest popor.

  3. intotdeauna poate fi un nou inceput in absolut orice dar cel mai important lucru este un start corect iar acesta poate fi facut numai de oameni cu mare experienta administrativa si cu o buna gestionare si cunoastere a problemelor reale ale acestei societati.

  4. investitiile in agricultura necesita bani foarte multi,structura de baza inca mai exista este nevoie doar de o infuzie de capital in perfectionarera ei si sper ca cei de la ministerul agriculturii sa nu doarma in bocanci si sa puna umarul la treaba.

  5. rafuielile dintre putere si opozitie niciodata nu au avut un efect bun pentru romania mereu au existat decalaje in urma certurilor lor.

  6. inceputurile mereu sunt grele dar nu imposibile iar romania trebuie sa se concentreze pe investitii masive in orice incepand cu educatia.

  7. mereu am crezut intr-o romanie puternica, intr-o tara revenita dupa lungi asteptari in randul tarilor respectate si iubite ale europei si chiar cred ca romania ,,cenusereasa europei,,poate devenii o mare ,,printesa,, adorata de toti.

  8. este o sansa foarte mare sa ne dezvoltam ca si tara insa nu am mari sperante cu acesti guvernanti care nu sunt in stare de nimic.

  9. infuzii mari de capital trebuies facute si in sistemul sanitar cu toate ca acum a primit o mai mare atentie totusi suntem cam descoperiti si acolo.

  10. sunt de parere ca noi toti putem participa la acest nou inceput prin implicarea noastra de fiecare zi in a face o societate mai buna si mai prospera.

Comentariile sunt închise.