Printr-un comunicat de presă din data de 27 august 2020, Conducerea Academiei Române avertizează asupra posibilelor influențe negative asupra sănătății populației pe care le-ar putea avea implementarea tehnologiei 5G. Așa cum e firesc, poziționarea prestigioasei instituții pe o temă de acută actualitate a generat reacții multiple, de la manifestări de solidaritate și împărtășire a îngrijorării, până la respingeri vehemente.

Înainte de toate, felicit Academia pentru inițiativa de a deschide o dezbatere publică asupra acestui extrem de important pentru prezentul și viitorul nostru. Este absolut esențial ca, măcar din când în când, să ne ridicăm deasupra conflictelor mărunte și să privim dincolo de bula electorală care ne consumă inutil energiile.

Pe plan mondial, implementarea tehnologiei 5G reprezintă, indiscutabil, una dintre provocările majore ale momentului.

Însă, în prezent, analizele privind raportul dintre avantajele și potențialele riscuri pe care le implică această nouă tehnologie sunt încă într-o fază incipientă. Atât în rezultatele cercetărilor independente, cât și în comunicările oficiale ale Organizației Mondiale ale Sănătății, persistă o firească doză de prudență. La fel ca în cazul unui nou vaccin, până la o testare riguroasă a efectelor, se impune o anumită rezervă în a-l asuma sau a-l respinge.

Din păcate, în spațiul public, în lipsa unor dovezi științifice tranșante care să elimine sau să certifice eventualele efecte negative, reacțiile pro sau contra tehnologiei 5G sunt, de regulă, emoționale, bazate pe convingeri personale și, uneori, pe interese cu substrat economic.

În aceste condiții, comunicatul Academiei Române care, atenție, nu se opune implementării tehnologiei 5G în România, ci solicită o analiză responsabilă a posibilelor efecte negative ale acesteia, reprezintă un pas esențial spre o dezbatere obiectivă.

Istoria recentă a demonstrat cât de important este să menținem echilibrul între costurile și beneficiile unui salt tehnologic. Avem deja precedentul dezastrelor ecologice produse asupra Planetei de poluarea determinată inclusiv de succesele tehnologice ale secolului XX. De la dispariția a milioane de specii de plante și animale, până la consecințele dramatice ale exploatării unor resurse minerale cu tehnologii nocive pentru oameni și mediu, avem nenumărate exemple ale unor adevărate catastrofe produse, de multe ori, cu cele mai bune intenții.

Progresul cu orice cost se poate dovedi, în timp, un regres ireversibil. Străduindu-ne obsesiv să ne îmbunătățim calitatea vieții, riscăm s-o scurtăm.

Asumând lucid ritmul și sensul evoluției tehnologice, consider că implementarea 5G în România va continua, indiferent de rezervele sau susținerea exprimate de instituții internaționale, cercetători reputați, analiști media  sau “teoreticieni” ai conspirației.  Cu atât mai necesară este evaluarea obiectivă a riscurilor asupra sănătății oamenilor.

Doar înțelegând, din timp, care sunt amenințările, le putem preveni.

24 COMENTARII

  1. daca 5 g nu este nociv pentru sanatatea omului atunci de ce mascheaza antenele care emit pe fregvente de 5 g in tot felul de plante sau ascunse de ochii populatiei.

  2. statul roman este mereu pasiv la lucrurile importante care se intampla in lume asta mare noi parca dormim in bocanci.

  3. implementarea acestui sistem de 5 g trebuie foarte bine analizata de specialisti romani nu sa luam totul de-a gata din afara si dupa aceea sa constatam ca ne face rau.

  4. va fi un proces lung si anevoios care va impartii lumea in doua tabere….insa sa speram ca totul va fi bine intr-un final.

  5. exista un vechi proverb romanesc care spune asa ,,graba strica treaba,, deci sa avem mare grija cu aceste antene 5 g care nu sunt chiar ceea ce par.

  6. nimeni nu se gandeste si la ce reactii vor avea oamenii dupa implementarea sistemului 5g…nu ii intereseaza sanatatea populatiei.

  7. astia pot implementa orice in tara asta ca oricum romania pare sa fie un sat fara caini,cine vine face ce vrea el aici

  8. este adevarat ca tehnologia face parte din viata noastra de zi cu zi insa ea nu poate acapara sau pune in pericol viata cetatenilor unei tari…..doar de dragul progresului.

  9. nimic nu trebuie sa stea in fata progresului insa nu cu orice pret sa se faca acest progres,natura umana este prioritara fata de orice progres tehnologic.

  10. o teorie a conspiratie mentioneza pe cei 300 care conduc lumea insa astea sunt simplu praf in ochi pentru persoanele care cred in asa ceva,dar 5g-ul nu are de a face cu vreo conspiratie el chiar este daunator rasei umane.

  11. traim in secolul vitezei si asta putem observa si noi zi de zi insa ceea ce este cel mai important pe acest pamant este resursa umana,toate celelalte resurse se pot sfarsii insa ceea ce face ca lucrurile sa se miste pe aceasta planeta este resursa umana.fara ea nu ar exista viata haideti sa nu ne batem joc de ea.

  12. masele pot fi controlate mult mai usor prin tehnologii avansate de care nici nu ne imaginam ca ar putea sa existe.5g este doar o rotita din intreg angrenajul.

  13. marile tari dezvoltate pun in aplicare tot felul de tehnologii car eunele dintre ele nu sunt prea ok cu sanatatea umanitatii.

  14. umanitatea este acaparata in totalitate de tehnologie,in lume de fac tot felul de teste cum ca robotii sa inlocuiasca oamenii in diverse ramuri ale productiei,nu stiu daca este bine sau rau insa resursa umana nu trebui inlaturata.

  15. mergand pe un calcul logic..imi vine in minte o intrebare si anume,de ce reprezentantii statului roman nu fac o conferinta pe presa pe tema aceasta de implementare a 5 g in romania si stim si noi ce si cum este cu noul varf de lance din industria telecomunicatiilor.

  16. toata lumea toata planeta alearga dupa tot felul de progrese tehnologice avansate dar uita un singur lucru ca distrug ce-i in jurul lor fara sa-si dea seama.

  17. din punctul meu de vedere marile corporatii nu au limita cand este vorba de profituri uriase sunt in stare sa provoace lucruri infioratoare doar ca sa isi asigure un statut de companie mamut.

  18. s-a batut de foarte multe ori moneda pe acest subiect destul de incalcit si de ciudat in acelasi timp insa cred ca nimeni nu cunoaste ce efecte va avea pe termen lung.

  19. de ce intotdeauna cand marile state dezvoltate descopera ceva vor sa testeze efectele in tari mai putin dezvoltate sau in tari pe care le-au acaparat in intregime?

  20. lumea cred ca a luat-o razna,nu se mai tine cont de nimic asa se merge inainte indiferent de costuri de impactul pe care il are o asa modalitate de 5 g.sa speram ca va fi bine ca doar speranta ne-a mai ramas.

Comentariile sunt închise.