Într-o societate cu adevărat democratică, conflictele electorale se opresc la finalul campaniei. În ziua votului se lansează mesaje de încurajare a participării la procesul electoral. După anunțarea rezultatelor, învinșii își recunosc statutul, iar învingătorii își asumă responsabilitatea pentru toți cetățenii, inclusiv pentru cei care nu i-au votat.

În schimb, în România, după deceniul negru 2005-2014, marcat de abuzurile regimului Băsescu, cel care a dezintegrat fragila noastră democrație (protocoale secrete pentru controlul justiției, tăieri neconstituționale de pensii, sfidarea voinței liber exprimate de 87% de români la referendumul pentru demitere din 2012), conflictul nu se termină niciodată.

Rezultatul votului democratic este contestat din toate direcțiile, adversarii sunt amenintați cu eliminarea din viața publică, mesajele de intoleranță sunt proiectate de la dreapta la stânga și invers. La nici 48 de ore dupa încheierea votului din 27 septembrie 2020, toate aceste manifestări nocive pentru democrație au monopolizat agenda publică din țara noastră.

Astfel, pentru mize ridicole, irelevante raportându-ne la interesul național, se promovează iresponsabil o neîncredere generală în procesul electoral democratic. Nu e un fenomen nou. În istoria României, regăsim alte câteva perioade similare. Spre exemplu, dictatura lui Carol al II-lea, urmată de cea legionară, au devenit posibile pe fondul decredibilizării mecanismelor democratice. Garda de Fier și-a construit efemera popularitate cu un discurs intolerant și cu metode violente care mergeau până la eliminarea fizică a adversarilor. Inclusiv comunismul a avut nevoie, la început, de compromiterea democrației.

Învățăm din istorie sau ne pregătim să o repetăm?

O națiune alimentată sistematic cu ură și neîncredere va ajunge să urască democrația, liderii politici, instituțiile fundamentale și, cel mai grav, să se urască pe sine. Să se dezintegreze în tabere ostile, decise să se anihileze reciproc. Iar în astfel de contexte, mișcările extremiste câștigă majorități, preiau controlul și produc regrese istorice tragice.

Asumând realitățile obiective imediate, consider că este responsabilitatea fundamentală a tututor liderilor politici și instituționali ai României – apolitici, de dreapta sau stânga – să-și rezolve echilibrat și constructiv disputele. Cei care au indicii că la alegerile din 27 septembrie s-au comis erori sau tentative de fraudă electorală, să apeleze firesc la autorități, dar fără agresivitate și excese, demonstrând încredere în instituțiile publice.

Altfel, dacă vom continua să semănăm vânt, vom culege o furtună care ne va proiecta – a câta oară? – în afara lumii civilizate. Vom fi, din nou, speriați, abuzați, pierduți în neantul aflat dincolo de limitele democrației.

Sper însă ca, asumând DEMNITATEA, ONOAREA și CURAJUL ca repere fundamentale de viață, națiunea romană va avea înțelepciunea de a evita acest deznodământ.

26 COMENTARII

  1. cine seamana vant….va culege nu o furtuna ci intregi uragane care ne va duce cine stie unde.sa ne fereasca dumenzeu.

  2. de-a lungul timpului peste poporul roman au trecut multe imperii si multe dezastre unele naturale altele provocate de noi insine dar cred ca de acum va incepe adevaratul ,,spectacol,,iar regizorul va fi nimeni altul decat mucusor dan.

  3. sper sa avem puterea sa oprim aceste furtuni inca din faza incipienta ca daca vom sta asa impasibili nu ne va mai ramane nici macar speranta la mai bine.

  4. marea mea ingrijorare este cand o incepe debilul asta de nicusor dan sa taie in carne vie cum se spune,atunci se vede adevarata lui fata.

  5. din cate stiu mucusor dan a dat in judecata primaria bucuresti cand era doamna firea primar….si acum ce face?se judeca el cu el sau….cum?este ceva de nedescris doar la noi se pot intampla astfel de lucruri.

  6. cred cu siguranta ca acest asa zis mare matematician isi va da seama ca este prea mare caciula asta pentru el si va renunta de bunavoie.

  7. pai nu stiu ce vanturi il aduc pe acest ,,matematician,,pe la primaria bucuresti poate vanturi interlope ca si asa se intelege foarte bine cu ei.

  8. s-ar putea sa avem o mare surpriza…adica sa nu se descurce ,,prostul clasei,,la primarie sa vezi atunci circ.

  9. cred ca viitorul romaniei este unul incert pentru ca nu mai avem romani in functiile cheie toti sunt straini care nu iubesc romania.

  10. romanul nu se invata minte si uita prin ce perioada grea a trecut cu basescu acum din cate se vede vrea sa o repete,va fi vai de noi.

  11. romanii intotdeauna au votat dezastruos nu au stiut pe cine sa aleaga si de fiecare data au dat cu nuca in gard cum se zice, chiar si acum la alegerile de primar.

  12. cu siguranta este marioneta cuiva si s-au pompat bani grei ca acest ,,nimeni in drum,, sa iasa primarul unui municipiu asa de mare.

  13. din cate se vede romanii nu mai vor sa fie condusi de romani ci de straini ,este un lucru foarte rau asta ca nimeni nu iubeste romania mai bine ca un roman adevarat.

  14. mucusor dan este un tortionar in costum si cravata care va face macel in bucuresti.nu va lasati inselati de aparente.

  15. fiecare roman isi doreste sa aiba un trai decent in tara si orasul lui dar cu asa primari nu prea cred ca se va putea.

  16. sa vedem ce se va intampla cu viata bucurestenilor de acum inainte….sunt foarte curioasa cum vor sa decurga lucrurile.

Comentariile sunt închise.