De azi, 1 septembrie 2020, conform legii, pensiile ar fi trebuit să se majoreze cu 40%. După 8 luni de negocieri, târguieli ale decidenților politici și calcule bugetare obscure, creșterea oficială este de doar 14%.

Argumentele pentru nerespectarea – a câta oara?! – a legii și a dreptului pensionarilor la un trai decent au fost, în sinteză, următoarele:

  1. “Creșterea cu 40% nu este sustenabilă raportată la resursele bugetare”.
  2. Blocajul economic generat de Pandemia de Coronavirus ne obligă la prudență și la susținerea prioritară a investițiilor.

Într-o oarecare măsură, ambele argumente sunt valide. Iar dacă disciplina bugetară ar fi fost aplicată unitar pentru toate cheltuielile publice, poate că limitarea drastică a majorării pensiilor putea fi acceptată.

Însă, din păcate, așa cum s-a tot întâmplat în ultimii 30 de ani, decidenții politici, indiferent de culoarea doctrinară, nu pot renunța la dubla măsură. Restricțiile care se impun pensionarilor nu se aplică și altor categorii sociale.

Spre exemplu, foarte recent, din banii publici s-a cumpărat un întreg parc auto – din mărci de lux – pentru Serviciul de Protecție și Pază, dedicat demnitarilor! Situația este intolerabilă. Iar aceasta este doar o picătură în oceanul sfidării pensionarilor de către autorități.

De 30 de ani, resurse bugetare considerabile se scurg constant în toate direcțiile în care o cer interesele politice și electorale. Și, atunci, de ce sunt bătrânii României singurii care trebuie să suporte un nou sacrificiu?

Pensionarii de astăzi sunt cei care în anii 80 ai secolului trecut stăteau la cozi pentru a cumpăra un litru de lapte și pâine pe cartelă! Cei care, în anii 90, au dus greul tranziției! Cei care, în anii 2000, au schimbat destinul acestei națiuni și au contribuit la integrarea europeană. Cei care, în 2010, își apărau în stradă dreptul la pensie pe care un președinte impostor încerca să îl mutileze. Sunt oameni încercați de viață, de boli și de disprețul celor care, în prezent, se bucură de lumea pe care au creat-o ei. Sunt părinții și bunicii acelora care, astăzi, decid că o mașină de lux de zeci de mii de euro este mai necesară țării decât o sută de euro în plus la pensie.

Iar celor dispuși să renunțe la responsabilitatea față de pensionari, în numele unor presupuse principii doctrinare, o ultimă precizare: respectul pentru părinți și bunici nu este nici de stânga, nici de dreapta, ci reprezintă esența unei societăți civilizate.

Cei care, azi, se declară deranjați de pensii și pensionari, vor suferi mâine, ajunși ei înșiși la vârsta a treia, abuzurile societății strâmbe pe care au creat-o.

30 COMENTARII

  1. aveti mare dreptate domnule profesor,pensionarii nostrii sunt cei care au dus greul acestei tari iar acum stau uitati de lume si de tot ceea ce au facut.respect maxim pentru dumneavoastra.

  2. numai atunci cand sunt alegeri pensionarii sunt bagati in seama pana atunci nimeni nu ii baga in seama,ba chiar ii evita.

  3. batranii nostrii au trecut prin multe greutati ale vietii sperand ca vor avea batraneti usoare si linistite dar au avut grija guvernantii nostrii sa le faca zile amare si promisiuni amagitoare.

  4. un vechi proverb romanesc spune asa ,, cine nu are batrani sa-si cumpere,, asta nu au inteles alesii nostrii.

  5. un lucru este cert,de batranete nu scapa nimeni toti vom ajunge acolo,nu as vrea ca peste ani sa fiu pusa in fata faptului implinit si sa am o soarta ca a multora de acum in neajunsuri si nevoi.

  6. pensionarii de azi sunt cei care au cladit romania asta si tot ceea ce avem noi acum si ne folosim de ele ei au facut-o si acum este randul nostru sa-i cinstim nu sa-i uitam.

  7. bunica mea a muncit 40 de ani de zile si are o pensie derizorie de 700 lei este o adevarata bataie de joc ceea ce se intampla cu legea pensiilor.

  8. sunt muti pensionari care o duc greu cu pensii de C.A.P foarte mici pentru ei sa se faca ceva nu pentru cei care au pensii speciale de mii de euro pe luna.

  9. batranii nostrii mai tot timpul au dus-o greu,politicienii nu s-au interesat de soarta lor numai atunci cand au ajut nevoie de ei.

  10. pensionarii din romania niciodata nu se vor compara cu cei din afara de exemplu o pensie medie in uniunea europeana este de cel putin 1500 euro pe cand la noi nici salariile nu ajung la o asemenea cifra.

  11. inca din clasele primare am fost invatati sa respectam profesorii,parintii si oamenii in varsta dar acum tinand cont de faptul ca sistemul nostru educational este in pragul colapsului nu se mai tine cont de respect de nimic.

  12. respectul si empatia se invata de mici dar din cate se vede cei care ne conduc au cam uitat de asta,sa le fie rusine.

  13. poate ca guvernantii romani vor avea si ei parinti..cum pot sa se uite in ochii lor stiind ce prapad au facut pensiile.

  14. nu este uman sa ai pensie de 500 lei si altii sa aiba pensii speciale de mii de euro este strigator la cer ceea ce se intampla in romania.

  15. intotdeauna am sperat ca pensionarii nostri vor avea batranete linistite insa…..m-am inselat de fiecare data.

  16. in afara de alegeri ..ii intreaba cineva de sanatate?nimeni, numai cand au nevoie de ei atunci le fac vizite si le promit multe.

  17. mi se frange sufletul cand ii vad pe batraneii nostrii cum isi duc foarte greu zilele cu pensii lor mici,oare guvernul orban este orb si nu vede asta?

  18. nu america este tara tuturor posibilitatilor ci romania ca aici la noi se intampla lucruri pe care nu le vezi in alta parte.

  19. cred ca se comite o mare greseala ca legea pensiilor sa nu fie pe ordinea de zi a guvernului orban insa la ce membrii sunt acolo sa ne fereasca dumnezeu ca astia stiu doar sa taie din salarii si pensii.

  20. actualul guvern nu are bani de marire a pensiilor dar de campanie electorala are bani….totul este cusut cu ata alba,nu se vrea marirea pensiilor.

  21. iohannis si cu sica mandolina sunt niste cretini care se joaca cu soarta pensionarilor nostrii nu dau doi lei pe ei.

  22. inainte lumea era mai simpla si mai fericita iar respectul fiecare il avea fata de cel de langa acum….toate acestea au disparut.

Comentariile sunt închise.