Actuala campanie electorală a acutizat conflictul politic, aflat deja la cote extrem de ridicate. Violența cu care se desființează, în aceste zile, “stânga” și “dreapta” este fără precedent.

Explicabil, într-o oarecare măsură, prin mizele electorale imediate și prin acumularea tensiunilor de-a lungul ultimilor ani, acest fenomen de intoleranță fundamentală între “liberalism” și “social-democrație” are consecințe distructive pentru națiunea noastră.

Oricât și-ar dori fiecare dintre cele două tabere, România nu este, nu a fost și nu va fi niciodată, integral, nici “de stânga”, nici “de dreapta”. Din contră, la o analiză obiectivă, aceste două repere politice au bazine electorale aproape egale, care se măresc sau scad în funcție de performanțele formațiunilor care le reprezintă.

Astfel, cultivând obsesia pentru “eliminarea adversarului” se demonizează nedrept și periculos întregi grupuri sociale esențiale. Dacă susținerea pensionarilor, a categoriilor vulnerabile, a sistemelor publice de sănătate și educație reprezintă doar “pomeni care trebuie eliminate” (cum susțin reprezentanți ai dreptei) sau “sprijinul pentru mediul de afaceri este doar o formă de deturnare a banilor publici în buzunare private” (cum susțin reprezentanți ai stângii), România este condamnată la regres economic și social.

Totodată, dincolo de ceea ce definim convențional “stânga”, “dreapta” (și minore orientări “radical-extremiste”), există și o importantă zonă de “centru”, de echilibru, devenită un simplu teren de luptă pentru cele două blocuri politice care se confruntă sinucigaș “pe viață și pe moarte”, conflict din care pierde România în integralitatea sa.

În aceste condiții, asumând actuala imposibilitate a unei cooperări directe între stânga și dreapta, consider că este esențială promovarea semnificativă a curentului doctrinar umanist social-liberal, din cel puțin trei considerente:

  1. Pentru România este vital un reper de abordare neconflictuală, constructivă, bazată pe promovarea competenței în funcțiile publice. Demnitatea, Onoarea, Curajul – atributele esențiale ale ființei umane, în viziunea umanistă – sunt incompatibile cu abordările conflictuale și distructive.
  2. Combaterea abuzurilor de putere, tema centrală a umanismului pragmatic, constituie garanția respectării drepturilor fundamentale ale omului și a principiilor statutului de drept.
  3. Consolidarea clasei de mijloc, prin încurajarea inițiativei private și aplicarea principiului umanist “fii propriul tău stăpân!”, va asigura prosperitatea economică și dezvoltarea durabilă a întregii societăți românești.

După 30 de ani dedicați elaborării și dezvoltării doctrinei umaniste, social-liberale, asumând considerentele menționate, consider că aplicarea soluțiilor umanismului pragmatic este esențială dezvoltării României.

20 COMENTARII

  1. marea noastra problema este ca nu stim sa ne punem in fruntea tarii romani de-ai nostrii si avem incredere in tot felul de spalaciti din astia asa cum este iohannis.

  2. puterea se bate cu opozitia mai mereu insa nu ar fi mai bine sa faca si ceva pentru cei care i-au votat ca sa aiba ei posibilitatea sa se tot balacareasca pe la tv.

  3. salvarea romaniei o constutuie umanismul pentru ca este singurul curent politic care pune in evidenta persoana,omul, asta trebuie sa inteleaga alegatorii.

  4. romanii sa se intoarca la traditiile lor si sa lase ceea ce se propaga pe afara ca nu tot ce zboara se mananca.

  5. doctrina politica cea mai buna pentru tara noastra eu o sustin si am mare incredere ca ne va scoate din conul de umbra in care ne aflam.

  6. cu siguranta trebuiesc facute schimbari majore pe scena politica romaneasca daca vrem sa ne aliniem tarilor puternic dezvoltate.

  7. campania electorala acerba scoate numai ceea ce ste rau din fiecare candidat iar noi nu avem nevoie de asa ceva vrem un proiect de tara bine stabilit si fezabil.

  8. eu nu mai nicio speranta ca in tara se va mai rezolva ceva bun pentru ca din cate toti sunt ocupati cu cearta pe tv si nimic concret.

  9. analizand discursurile celor care sunt la putere acum constatam ca oamenii traiesc in turnul lor de fildes rupti total de realitate.

Comentariile sunt închise.