În timp ce numărul victimelor tragediei de la Institutul “Matei Balș” continuă să crească în fiecare zi, ecourile îngrijorării firești exprimată de întreaga societate sunt tot mai mult acoperite de răfuiala politică, în care diverși lideri își plătesc polițe personale și vânează vizibilitate.

O dată în plus, în locul unei dezbateri lucide și obiective – care să identifice cauzele structurale ale dezastrelor care ne lovesc periodic și să propună soluții cu efecte optime pe termen lung – se reacționează partizan, în logica în care “ai lor” sunt mereu vinovați și trebuie să facă locul “alor noștri”, mereu neprihăniți.

Și, astfel, se pierde esența: în fața unei catastrofe nu ne mai putem împărți în aceste tabere meschine, care doar ne multiplică la infinit dezbinarea. Raportându-ne la provocările majore ale lumii în care trăim, suntem toți “ai noștri”, la fel de vulnerabili la virus, la incendiu, la nedreptățile, incompetența și abuzurile unui sistem politic blocat anacronic pe coordonatele confruntării stânga-dreapta.

Pentru a construi o societate echilibrată și prosperă, în care progresul nu rămâne doar o promisiune mereu amânată, ci o realitate care se consolidează concret, de la o zi la alta, consider că “regula de aur” a interacțiunii sociale și politice trebuie să fie solidaritatea, nu conflictul.

Iar această solidaritate se poate obține real doar dacă asumăm real ca omul, indiferent de opțiunile sale politice, este singura valoare centrală a societății, așa cum am susținut constant în doctrina umanismului pragmatic.

Știu, solidaritatea, în România, reprezintă un obiectiv generos, dar, aparent, imposibil.

Însă, învățând din experiența marilor democrații occidentale, în care economia, sănătatea sau educația nu sunt dependente de conflictele politice, putem începe și noi să ne susținem solidar și să ne îndeplinim obiectivele strategice, în loc să le irosim constant, atacându-ne reciproc.

20 COMENTARII

  1. romanii nu mai au incredere in sistemul medical din romania la ceea ce s-a intamplat in ultima vreme prin spitalele romanesti.

  2. in aceste vremuri grele romanii au dat dovada de o solidaritate rar intalnita insa conducerea tarii parca ne vrea asa dezbinati.

  3. ma intreb daca pe presedintele nostru il intereseaza soarta celor care ard in spitale atunci cand el se afla la schi?halal sef de stat avem….un pampalau.

  4. in institutiile cheie ale unui stat trebuie pusi oameni de specialitate si competenti nu politruci care nu stiu ce sa faca.

  5. in centrul societatii moderne intotdeauna a stat omul el a facut diferenta intre prosperitate si mediocritate intre dezvoltare si regres de aceea este foarte important ca in varful puterii statale sa avem oameni profesionisti.

  6. cineva spunea odata ca daca vrei sa controlezi o tara distruge sistemul de invatamant si cel sanitar si cam asta se intampla acum la noi.

Comentariile sunt închise.