Conform datelor publicate astăzi de Institutul Național de Statistică în decurs de doar trei luni, între decembrie 2020 și martie 2021, prețul la energie electrică a înregistrat o creștere record de aproximativ 20%.
Alte scumpiri semnificative s-au consemnat la gaze și combustibili. În aceste condiții, în ciuda menținerii ratei inflației la puțin peste 3% în luna martie 2021, este evident că situația categoriilor sociale vulnerabile devine critică.
Pentru persoane care trăiesc dintr-un venit de sub o mie de lei lunar – din care trebuie să achite întreținerea casei, medicamentele, hrana și îmbrăcămintea de strictă necesitate – scumpirile la produse și servicii esențiale (energie, combustibili, ulei) constituie o lovitură extrem de dură.
Într-un context economic și social deosebit de tensionat, după peste 12 luni de pandemie, categoriile sociale vulnerabile – majoritatea populației din mediul rural, pensionarii, angajații din domeniul Horeca, artiștii independenți, familiile monoparentale – au nevoie de susținere concretă și consistentă pentru a nu mai fi obligați să aleagă, lună de lună, între hrană, medicamente sau întreținerea locuinței!
Asumând această realitate incontestabilă, este evidentă necesitatea unei reacții guvernamentale responsabile, de SOLIDARITATE CU CEI VULNERABILI. Subliniez, încă o dată, că grija pentru cei aflați într-o situație critică nu are culoare politică, fiind un reflex natural și necesar în orice societate civilizată.
În consecință, respingând măsurile populiste sau răfuielile cu substrat politic, consider că este mai oportună ca oricând înființarea Fondului Național de Solidaritate, finanțat dintr-un procent din profitul marilor companii și dedicat susținerii categoriilor vulnerabile, prin decizii guvernamentale cu aplicare imediată.
Susțin această măsură de aproape 10 ani și voi continua să o fac cu aceeași perseverență cu care m-am luptat, de exemplu, pentru reducerea TVA la alimentele de bază.
În prezent, există în Parlament o inițiativă legislativă, depusă de umaniști, referitoare la Fondul de SOLIDARITATE, care poate fi completată și îmbunătățită în conformitate cu perspectivele specifice ale partidelor parlamentare. În cazul adoptării, am convingerea că efectele pozitive se vor reflecta obiectiv în economia și societatea românească, consolidând inclusiv încrederea în instituțiile fundamentale ale statului.
statul nu ajuta cu nimic cetatenii de rand.
pensionarii nostrii stiu cel mai bine cum este sa traiesti cu 1000 lei pensie.este strigator la cer ceea ce se intampla in romania.
cu siguranta avem nevoie de un asa fond ca de aer,acum multe persoane vulnerabile se descurca foarte greu din mai toate punctele de vedere.
categoria horeca trebuie sprijinita masiv pentru ca au inregistrat pierderi foarte mari.
cuvantul empatie lipseste din caracterizarea politicienilor care ne conduc.
aveti perfecta dreptate domnule profesor,romania are nevoie de oameni ca si dumneavoastra.
in tarile civilizate acesta metoda este folosita de foarte mult timp numai la noi totul merge cu frana de mana trasa.
existenta unor astfel de fonduri gestionate de catre stat ar fi foarte benefica pentru categoriile vulnerabile….poater aude si catu asta.
la cata degringolada este in politica de la noi cred ca nimeni in acest moment nu se gandeste ca mai sunt si persoane vulnerabile in fata virusului.
cu banii de la uniunea europeana romania trebuie sa aiba grija de persoanele care prezinta un risc ridicat in fata acestui virus printr-un fond de ajutorare.
consecintele neimplicarii statului in ajutarea persoanelor varstnice se vad cu ochiul liber si este strigator la cer ceea ce se intampla in spitalele de la noi.
sper ca urmatorul ministru al sanatatii sa faca ceva si pentru bunicii nostrii.
certurile lor se rasfrang asupra traiului nostru de zi cu zi.ar cam trebui sa se ajunga la un numitor comun.
cuvantul ,,solidaritate,, a cam disparut din caracterizarea romanilor in ultima perioada de timp.
gestionarea sumei de bani venita de la uniune a fost repartizata defectuos de aceea s-a ajuns aici.
poate vor auzii si cei care ne conduc sa faca un fond de solidaritate dar ei sunt ocupati sa se certe pe functii.
aceasta pandemie ne-a facut sa realizam importanta unui fond de criza de situatii neprevazute care este benefic mai ales acum.
rata vaccinarii nu este una satisfacatoare persoanele care prezinta un risc mare de infectare sunt date uitarii si este un lucru trist sa nu existe sprijin din partea celor in care populatia si-a pus toata speranta.
sa speram ca vor exista solutii iar apele se vor mai linistii,stiti cum se spune speranta moare ultima.
asta se intampla cand in fruntea tarii este pus cineva care nu iubeste romania.
Comentariile sunt închise.