Despre importanța clasei de mijloc s-a tot vorbit. Atât! S-a vorbit. Aproape toate forțele politice admit, cel puțin în campania electorală, că o robustă clasă de mijloc reprezintă un factor important pentru stabilitatea economică și socială. Un singur mărunt detaliu continuă să ne încurce: nu prea avem o clasă de mijloc!

Fără a respinge multiplele definiții care încearcă să definească această clasă de mijloc, eu aș introduce un element suplimentar, important, în orice tentativă de definire sau evaluare a acestei clase. Este vorba despre un termen foarte utilizat zilele acestea: reziliența. Alături de criteriile enunțate de definițiile obișnuite ar trebui introdus acesta: capacitatea de a-și păstra nivelul de trai vreme de 12 luni, chiar în condițiile lipsei veniturilor.

Nu putem vorbi despre o veritabilă clasă de mijloc ținând seama doar de obiceiurile de consum sau de volumul consumului. Capacitatea de acumulare, într-o rată rezonabilă, este și trebuie socotită un factor important în identificarea clasei de mijloc. Atunci când cei despre care vorbim trăiesc de la un salariu la altul, evident nu mai putem discuta despre clasă de mijloc.

Introducerea acestui element de definire este importantă pentru că, dacă vorbim despre clasa de mijloc, aceasta este importantă nu doar din perspectiva consumului, ci și datorită capacității ei de a genera bunăstare. În primul rând pentru sine, apoi pentru societate. Clasa de mijloc nu este și nu trebuie să fie doar clasa funcționărimii bine plătite, ci o categorie care include micii antreprenori, micii fermieri, oamenii din profesiunile liberale, cei cu inițiativă.

Conform estimărilor mele, în acest moment, în România, circa 12% dintre cetățeni pot fi incluși în această categorie. Asta în vreme ce în UE discutăm despre circa 80%.

Proiectul „Fii propriul tău stăpân!”, propus de umaniști, reprezintă un ansamblu de soluții și măsuri menite să reducă acest uriaș decalaj dintre noi și restul statelor Uniunii Europene. Există inițiative legislative ale parlamentarilor umaniști care au fost deja adoptate și există proiecte umaniste de legi care așteaptă să fie adoptate.  Dincolo de retorica de utilitate electorală, o formațiune politică trebuie judecată după capacitatea ei de a genera prosperitate. Restul sunt povești!

P.S. Mult discutatul „Plan de reziliență și redresare”, negociat, respins, renegociat, retrimis pentru o nouă analiză și iar respins, continuă să omită clasa de mijloc. Unde sunt proiectele de sprijinire a clasei de mijloc pe care le promitea USR în campania electorală?

33 COMENTARII

    • Total de acord!
      ” Marx a avut dreptate”- nu am spus-o eu..Concluzia a revenit unui grup format din oameni de stiinta, economisti si istorici in cadrul unei dezbateri la Oxford.
      Romania are sansa unica sa devina una dintre cele mai importanti jucatori economici si democratie in zona de est a Europei o data cu eliminarea din Parlament a unor partide care nu urmaresc interesele tarii.

  1. clasa de mijloc este foarte importanta pentru ca asigura un echilibru intr-o societate care tinde inspre dezvoltare.

  2. mult discutata clasa de mijloc in romania este o fasie foarte subtire care are tendinte de a disparea de tot.

  3. consolidarea unei societati se face printr-o econonie puternica sustinuta in cea mai mare parte de clasa de mijloc,de aceea acestei categorii trebuie sa i se dea o importanta majora.

  4. cred ca guvernantii nostrii vor sa dispara clasa de mijloc,la ce masuri au luat cam asta este impresia lasata.

  5. masurile legislative eficiente cred ca ar marii clasa de mijloc de care romania chiar are nevoie in momentul de fata.

  6. majoritatea romanilor vor sa traiasca decent in tara lor dar prin masurile luate de cei de la guvernare sa faci parte din clasa de mijloc a devenit un lux in romania.

  7. in majoritatera tarilor clasa de mijloc este una majoritara pe umerii caruia se bazeaza intreaga societate.

  8. foarte putini oameni fac parte din clasa de mijloc pentru ca veniturile lor s-au diminuat odata cu pandemia de coronavirus.

  9. clasa de mijloc reprezinta liantul care tine in picioare o societate,romania ar trebui sa ia exemplul tarilor dezvoltate.

  10. daca guvernul catu ar constientiza ca o clasa mijlocie ar relansa economia tarii altfel ne-am raporta la banii europeni dar din pacate el traieste in turnul sau de fildes.

  11. Clasa de mijloc e de o importanta covarsitoare, din nefericire lipsa masurilor si neimplicarii clasei politice a facut ca majoritatea oamenilor ce ar alcatui clasa de mijloc sa plece in tari straine la cules fructe si legume

  12. Nu ai cum sa nu observi lipsa clasei de mijloc mai ales cand vezi decalajul absolut imens intre cei bogati si cei saraci in aceasta tara.

  13. cu siguranta ca este mare nevoie de o clasa de mijloc pentru ca ea reprezinta nucleul si motorul unei societati in plina dezvoltare

  14. Un articol foarte bun, scurt si concis care prezinta o problema grava a societatii romanesti capitaliste de mai bine de 30 de ani.

  15. Eu nu inteleg cum de nu mai exista alte programe politice care sa adrese aceasta grava carenta. In afara de dumneavoastra nu am vazut pe altcineva sa accentueze importanta majora a clasei de mijloc.

  16. Nu cred că a existat vreodată un program politic în România care să fi omis promisiunea cu sprijinirea clasei de mijloc. Rezultatul? 12%. Trist. În afară de proiectul de care spuneți eu nu îmi amintesc de nici un plan concret în direcția asta.

  17. Cum ar zice Caragiale clasa de mijloc din România este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipsește cu desăvârșire.

  18. fiecare clasa sociala a unei societati isi are rolul sau bine definit,pacat ca in romania lucrurile stau invers.

  19. prin stimulente financiare si legislative putem marii clasa de mijloc din romania dar principala problema este sa se si vrea acest lucru.

  20. prin programe guvernamentale foarte bine puse la punct se poate ajunge la un numitor comun in aceasta privinta insa preocuparile cat mai diferite ale alesilor neamului au lasat de izbeliste implementarea unui proiect de tara.

  21. ridicarea nivelului de trai prin marirea salariului minim cred ca ar fi o parghie destul de importanta pentru clasa de mijloc de la noi.

  22. clasa de mijloc reprezinta 80 la suta din populatia unei tari,asta inseamna ca tara respectiva este un foarte puternica cu resurse proprii imense,insa in romania clasa de mijloc abia se vede drept dovada numarul foarte mare de someri si de asistati social.

  23. romania ca parte importanta din uniunea europeana ,este strigator la cer sa nu aiba o clasa de mijloc care sa ii asigure o dezvoltare de durata.

  24. Din păcate, cei mai mulți români nu doar că nu pot să își păstreze nivelul de trai timp de 12 luni în lipsa veniturilor, dar nu prea au un nivel de trai care să merite păstrat.

  25. in ultimii 30 de ani de la revolutie in romania anumite categorii sociale au inceput sa dispara,scolile de arte si meserii nu mai exista si este un lucru foarte trist.

  26. cu totii ne intrebam..oare care a fost elemetul declansator care a dus la o diminuare asa de mare a clasei de mijloc din romania?

Comentariile sunt închise.