În fiecare an, venirea ploilor aduce același prăpăd! Case luate de viituri, alunecări de teren, localități întregi paralizate. De fiecare dată același inventar de probleme, în cam aceleași locuri.
Refuzăm, se pare, să învățăm ceva din experiențele acestea, care se repetă în fiecare an, iar consecințele sunt -deloc de mirare!- aceleași. Avem comunități care așteaptă ajutorul autorităților, autorități care ori se mișcă prea încet ori ridică din umeri. Ce nu avem este un plan serios!
În loc să încercăm, de fiecare dată, să cârpim câte ceva, încercând să atenuăm efectele, n-ar fi mult mai rațional să intervenim asupra cauzelor? Atât la nivelul autorităților locale, cât și la nivel central ar trebui să existe o situație a zonelor expuse, a zonelor de risc. Iar pentru fiecare dintre aceste zone, dincolo de planul de intervenție în caz de calamitate, este nevoie de un plan solid de rezolvare a cauzelor.
Nu ne lipsesc nici competențele, nici resursele care să ne permită să identificăm localitățile vulnerabile, cauzele acestei vulnerabilități, iar în baza acestei analize să elaborăm un plan de acțiune. Ceea ce, se pare, ne lipsește, este viziunea!
Discutăm despre defrișări ilegale, despre construcții (nu de puține ori autorizate!) în perimetre inundabile, despre lipsa lucrărilor de hidroameliorații sau despre lipsa necesarelor îndiguiri. Și avem discuțiile acestea în fiecare an, în aceleași locuri. Autoritățile dau vina pe cetățeni, cetățenii pe autorități. Dar aici nu despre pasarea vinovăției este vorba, ci despre identificarea soluțiilor care să reducă riscul apariției unor asemenea situații.
Dacă este nevoie de cadru normativ – și este nevoie – atunci să intervenim în plan normativ. Dacă se impun măsuri administrative, atunci ce ne împiedică să le luăm?
Cum spuneam, e nevoie doar de un dram de viziune!
România nu mai are ingineri care să facă aceste lucrări de hidroameliorații din păcate.
de mic am vazut mereu la stiri in fiecare an stiri despre inundatii… e ceva aproape de normal la noi…
sistemul nostru de aparare impotriva inundatiilor a fost pus la pamant de foarte mult timp lipsa indiguirilor este una acuta de aceea se intampla astfel de nenorociri.
Ba da, desigur! Putem avea planuri minunate in orice domeniu, planuri pe care se duc saci de bani si pe care nu le foloseste nimeni, la nimic! E ca la autostrazi: se fac tot felul de studii (de fezabilitate, de impact, de oportunitate etc) care costa alti saci de bani aruncati pe apa Simbetei. Glumesc, aruncati prietenilor, sponsorilor, amantelor etc! Si pina e gata totul, se constata ca nu stiu ce parametri nu mai corespund realitatilor zilei si toate studiile si planurile trebuie luate de la zero. Pai Bechtel cum a luat miliarde fara sa puna o piatra?!
ajutorul din partea autoritatilor este unul insignifiant de mic,trebuiesc masuri speciale luate cu experti in hidrologie care sa implementeze proceduri de canalizare a apelor in zonele care nu prezinta risc de inundatii.
Mi-a plăcut titlul de săptămâna asta din Cațavencii: Înainte să prospere, România trebuie să înoate. Guvernanții n-au gata nici măcar Planul Naval de Revărsare și Reziliență. Cred că se potrivește.
romania este acaparata de fenomene meteo extreme,si de fiecare data acelasi scenariu se repeta este pacat ca cei care guverneaza aceasta tara o lasa de isbeliste si nu ajuta persoanele sinistrate.
zonele inundabile din romania trebuiesc indiguite neaparat ca astfel de evenimente sa nu mai aiba loc.
o tara puternica ii pasa de oamenii sai care se confrunta cu asemenea dezastre naturale si ia masuri pentru a nu se mai intampla dar din pacate in romania nu se ridica un deget pentru populatie.
guvernul pnl inca de cand a ajuns la putere nu a avut un plan national pe nicun palier,insa acum cand ne aflam in fata faptului implinit ne trebuie urgent un plan de criza majora.
autoritatile din cate se vede fac doar figuratie insa cei care au cu adevarat de suferit suntem noi cetatenii de rand.
efectele inundatiilor vor fi pe termen lung,populatia afectata isi va revenii din acest soc foarte greu inteventia statului momentam este una minora in a ajuta si sprijinii oamenii care au avut de suferit.
un plan national pentru situatii de urgenta ar fi foarte benefic in aceste momente dar incompetenta celor de la putere se reflecta direct in infrastrucrtura precara pe care romania o are astazi.
studiile de fezabilitate inca o data si-au demonstrat inutilitatea in fata furiei naturii.
planul national de dezvoltare a romaniei este unul inexistent acest presedinte nu a avut niciun plan cu tara asta inca de cand s-a instalat la cotroceni.
zonele care prezinta un risc ridicat de inundatii trebuiesc monitorizate si indiguite.
romanii nu mai au incredere in actuala clasa politica pentru ca sunt depasiti din mai toate punctele de vedere,nu cunosc notiunea de plan pentru tara.
numai in romania se poate intampla asa ceva sa se faca planuri de fezabilitate pe multe milioane de euro fara niciun rezultat.
Păi fără inundații cum ar putea politicieni să-și pună cizmele electorale de cauciuc și să plângă cu lacrimi de crocodil de tare ce-i doare în cot de oamenii rămăși fără case?
An de an se intampla mereu aceleasi nenorociri si toti cei care s-au perindat pe la conducerea tarii inca sunt surprinsi si tot timpul nepregatiti, absolut jenant.
Avem ingineri, am avea posibilitati pentru accesarea fondurilor europene dar lipseste un plan coerent si bine pus la punct, dupa cum bine ati punctat domnule profesor.
Daca inundatiile in loc sa loveasca asezari cu oameni simpli si modesti ar lovi in schimb partiile de schii sunt absolut convins ca primul schior al tarii ar gasi solutii si implementari rapide. Dar asa pentru cine, pentru niste oameni simplii din popor?
Foarte important in aceasta chestiune sunt si defrisarile masive care au avut loc in Romania in ultimii 30 de ani, furtul masiv a distrus in mod aproape iremediabil mediul si ecosistemul. Daca nu se vor lua masuri urgente, acesta va fi doar inceputul din nefericire.
aceste inundatii sunt consecintele defrisarilor masive care se fac in romania si tot lemnul ia calea strainatatii,culmea este ca totul se face cu avizul celor de la putere.
toata populatia romaniei asteapta ca cei care o guverneaza sa reactioneze la aceste dezastre sa nu lase oamenii sa se descurce singuri in calea apelor insa la noi inca o data de adevereste ca nimeni nu ridica o mana pentru persoanele nevoiase.
atunci cand exista un plan de tara nu au loc asemenea eveminente neplacute dar cum romania nu are asa ceva suntem la mila lui dumenezeu.
cand ceva nu merge intr-o societate este vina celor care conduc acea societate.
daca lucrurile merg prost la varful tarii si in restul tarii situatia este la fel.
romania va depasii astfel de intamplari numai cand va scapa de plavanul de la cotroceni.
pana cand nu se vor face investitii majore in romania aceste dezastre vor mai fii pe meleagurile mioritice.
Comentariile sunt închise.