Literatura de specialitate din România și din străinătate nu identifică doctrina politică numită: “umanismul pragmatic”.

Lansată timid imediat după anul 1990, această doctrină se deosebește de toate celelalte doctrine politice recunoscute universal prin faptul că analizează relațiile interumane prin prisma naturii umane.

Este, după părerea mea, singura doctrină politică neantagonică.

Toate celelalte filosofii politice au plecat de la un conflict, de la  contrapunerea  unor realități materiale, de la interese divergente.

Dacă ne gândim numai la teroria marxistă vom înțelege mai bine importanța doctrinei umaniste.

Cercetătorii domeniului au scăpat din vedere că interacțiunile sunt între oameni și că oamenii sunt o specie aparte, cu o natură proprie.

Au analizat dihotomiile sărac/bogat, tânăr/bătrân, femeie/bărbat, naționalitățile diferite, credințe diferite și orice alte contradicții dar au trecut cu vederea că există natura umană.

Revin vineri.

77 COMENTARII

  1. cu totii speram ca romania sa devina o tara si o natiune in care natura umana prin interactiunile sale sa devina una foarte dezvoltata si apreciata in afara granitelor ei.

  2. implementarea umanismului pragmatic in tara noastra trebuie sa se faca urgent pentru ca ne asteapta vremuri destul de tulburi.

  3. actuala conducere a romaniei trebuie sa fie mai deschisa la intelegerea si implementarea de o noua doctrina politica.

  4. tergiversarile de pe scena politica damboviteana nu fac altceva decat de provoace dezechilibre majore societatii de aceea este mare nevoie ca de aer de o doctrina umanista.

  5. cu siguranta se va gasii un numitor comun in ceea ce priveste abordarea in folosul societatii romanesti a umanismului pragmatic.

  6. stangacia conducerii romaniei se vede de la distanta de aceea este o nevoie acuta de o noua doctrina calauzitoare pentru poporul roman.

  7. cred ca a sosit timpul ca romania sa intre in randul tarilor europene din punct de vedere al doctrinei statale.

  8. Eu înțeleg că doctrina umanismului pragmatic, mai ales din punctul de vedere al datoriei statului față de cetățeni (pe care îi reprezintă), încearcă să se asigure că prosperitatea socială folosește întregului spectru social.

  9. Faptul că umanismul de factură pragmatică sintetizează și dezvoltă aspectele care s-au dovedit de succes din doctrinele politice clasice face ca această doctrină să fie una relevantă pentru vremurile pe care le trăim.

  10. Prin faptul că umanismul pragmatic încearcă să pună în centrul preocupărilor sale însăși natura umană face din această doctrină teoria politică cea mai de dorit de pus în practică.

  11. Am citit și postările dumneavoastră mai vechi cu privire la doctrina umanist-pragmatică și vă pot spune că am apreciat foarte mult fa această doctrină faptul că încearcă să introducă un control asupra modului în care aleșii prin vot își îndeplinesc exact mandatul primit. După mine, în asta constă esența bunei guvernări.

  12. Cred că a contat mult pentru construirea teoriei umanismului pragmatic faptul că la bază sunteți profesor în economie. Fără o baza economică serioasă, orice teorie politică devine o utopie.

  13. Nu ne-ar strica deloc, dar deloc, un partid politic care să poate transforma în realitate principiile umanismului pragmatic. Probabil e cea mai matură filozofie politică.

  14. principiile umanismului asa cum sunt ele prezentate ne poate puse in randul tarilor respectate si credibile in europa.

  15. straturile sociale in romania sunt foarte rarefiate de aceea este mare nevoie de o doctrina umanista pentru a aduce echilibrul mult asteptat.

  16. gasorea rapida a unui numitor comun in ceea ce priveste implementarea doctrinei umaniste in romania trebuie sa fie o prioritate maxima pentru actuala conducere.

  17. cu totii ne dorim ca traiul romanilor sa de imbunatateasca si asta se poate realiza doar printr-o doctrina favorabila poporului roman.

  18. daca romania se va concentra pe o schimbare de doctrina atunci putem sa privim cu o mai mare speranta la un viitor bun pentru copii nostrii.

  19. Faptul că umanismul de factură pragmatică sintetizează și dezvoltă aspectele care s-au dovedit de succes din doctrinele politice clasice face ca această doctrină să fie una relevantă pentru vremurile pe care le trăim.

Comentariile sunt închise.