Despre umanismul pragmatic ca doctrină vom discuta mai târziu.

Acum am găsit o cale de acomodare cu această doctrină.

Voi încerca să prezint succint doctrina social-liberală (sau liberalismul social cum i se mai spune) pentru a ne apropia de conceptul umanismului politic.

În plan politico-social, în ciuda garanțiilor constituționale asistăm la tendințe de a se abuza de putere și de a exercita mandatele politice, administrative sau chiar juridice în direcția satisfacerii unor interese ascunse, nu a intereselor publice recunoscute democratic. Umaniștii cred în ideea toleranței zero față de abuzul de putere și cer sancțiuni imediate, severe, față de orice manifestări de acest tip.

Umanismul pragmatic propune un nou tip de societate: o societate a armoniei, cooperării și respectului egal atât pentru binele public, cât și pentru cel individual, depășindu-se astfel unilateritatea atât a socialismului (care postula binele comun în dauna celui individual), cât și a capitalismului clasic, care neglijează binele public și bunurile publice, lăsând loc exceselor indivisualiste.

Umanismul propune un model social, economic și politic în care criteriul fundamental al unei noi diviziuni sociale este reprezentat de capacitatea de a crea și de a participa la creația de valoare utilă socialmente. Individul, conform acestei concepții, nu mai reprezintă doar o valoare statistică marginală, ci un element esențial pentru societate.

Atributele esențiale ale ființei umane, în viziunea umanistă sunt: Libertatea (cu cele trei expreii ale ei: libertatea de acțiune, libertatea de posesie și libertatea de exprimare) și Atributul creației. Dacă în conceptele tradiționale individul și colectivitatea sunt tratate ca entități separate și uneori chiar antagonice, în concepția umanistă ele sunt nu numai complementare, ci chiar contopite organic.

Cunoașterea și capacitatea de creație reprezintă forțele motrice ale dezvoltării, conform abordării umaniste.

O societate care are ca filosofie politică dominantă umanismul poate genera revoluția procesului generator al prosperității asigurând un echilibru corect între bunăstarea individuală și responsabilitatea socială, dintre libertatea de acțiune și conformarea în raport cu normele sociale general acceptate, între spirit întreprinzător și responsabilitatea față de valorile sociale de bază.

49 COMENTARII

  1. sunt total de acord cu dumneavoastra domnule profesor si cred ca doctrina umanista este plasa noastra de siguranta.

  2. sunt de parere ca libertatea in toate formele ei, este cea mai de pret pentru oricine de pe aceasta planeta iar umanismul tocmai pe acest principiu a fost cladit.

  3. o societate poate sa functioneze la parametrii normali numai cu ajutorul unei doctrine pe masura adica o doctrina care pune accent pe om.

  4. Întotdeauna m-am raportat la doctrina social-liberală ca la calea de mijloc din punct de vedere politic. E calea de aur, după părerea mea, situată la o distanță sigură față de abuzurile de stânga sau de dreapta. Dacă umanismul își propune să meargă pe această cale, are în mine un susținător.

  5. Și eu sunt de părere că esența unei societăți democratice constă în această atitudine de toleranță zero față de abuzul de putere. Până la urmă, aceasta ar trebui să fie caracteristica de bază a oricărei persoane care se consideră cetățean, nu doar locuitor

  6. elementul declansator intr-o societate poate fi reprezentat de umanism ca si factor hotarator pentru asigurarea unui viitor sigur si stabil.

  7. romania a avut atat de mult de suferit din punct de vedere doctrinar incat nu se poate descrie in cuviinte insa cred ca a sosit timpul de o schimbare in acest sens.

  8. cu totii ne dorim ca tara noastra sa mearga bine pe mai mult eparghii de activitate insa ne trebuie o doctrina statala puternica.

  9. avem nevoie de o schimbare in politica damboviteana si mai ales pe plan doctrinar pentru ca asa nu se mai poate continua.

  10. Mă întreb dacă cele două laturi intrinseci ale ființei umane, dimensiunea individuală și dimensiunea colectivă, sunt înnăscute, ca un fel de marcă a ființei umane, sau sunt dobândite cultural prin intermediul educației, societății etc. Dumneavoastră ce părere aveți?

  11. Doar un program politic care pornește de la individ, pune individul în centrul preocupărilor sale și țintește la integrarea individului în colectivitate este valoros pentru mine.

  12. Vreau să vă spun că apreciez efortul dumneavoastră susținut de a-i convinge pe cât mai mulți de faptul că umanismul este o opțiune de dorit pentru România. Sunt convins că nu sunt singurul.

  13. Întrebarea care se pune este cine mai pune în prim plan omul în zilele noastre? Conducătorii noștri își vad doar se propriile interese…

  14. umanismul cu ale sale principii sanatoase si puternice se potriveste ca o manusa pentru a devenii doctrina de stat a romaniei.

  15. conducerea din acest moment a romaniei trebuie sa fie aplecata mai mult inspre latura umanista pentru a ne putea revenii din aceasta criza.

  16. schimbarea trebuie sustinuta de noi toti,fiecare individ al acestei societati trebuie sa-si aduca aportul la bunul mers al lucrurilor in societatea romaneasca.

  17. E într-un fel o ironie faptul că a fost nevoie de cristalizarea umanismului ca doctrină pentru a ni se aminti că baza societății este individul, lucru de care se pare că au uitat complet doctrinele de stânga sau de dreapta, iar uneori chiar și doctrinele care își spun de centru.

  18. Doctrina umanistă pare cea mai bună șansă a noastră de a ieși cumva din confuzia ideologică actuală. Eu unul nu mai am încredere în niciunul dintre partidele reprezentative din România.

  19. Ca societate, niciodată nu am avut mai mult nevoie de o doctrină umanistă ca acum. Sper ca după alegerile din 2024 umanismul să devină o voce importantă în societatea românească.

  20. Umanismul ca doctrină care pune accent pe natura umană și care îi recunoaște caracterul dual (individualist și social/colectiv) transcende și depășește doctrinele politice actuale.

Comentariile sunt închise.