Istoria ne arată că o schimbare radicală în planul relațiilor interumane durează sute și chiar mii de ani.

O metaparadigmă nouă are nevoie în primul rând de acceptarea faptului că cea existentă este depășită.

Actualul sistem social mondial este frământat de mari contradicții și după cum știm, lupta contrariilor, dacă nu duce la progres, cel puțin menține o stare de fapt.

Deci mai întâi trebuie ca omenirea să înțeleagă că actuala ordine economică mondială este depășită.

Apare imediat conflictul care întreabă de cine, în ce sens, cine este hegemon.

În paralel, trebuie prezentată clar noua doctrină, avantajele ei pentru omenire, viitorul exponenților doctrinelor actuale etc.

Având în vedere progresul tehnologic, putem aprecia că o nouă paradigmă referitoare la organizări sociale omenești se poate afirma în cca. 100 de ani, fără certitudinea că ea va fi acceptată.

71 COMENTARII

  1. Din ce am mai citit despre umanism, inclusiv pe blogul dumneavoastră, am înțeles că atât comunismul cât și capitalismul în forma sa dură fac aproape imposibilă afirmarea esenței umane, care este individualitatea, la nivel social, colectiv. Din acest punct de vedere o nouă paradigmă poate fi soluția dorită.

  2. Eu cred că doctrina umanistă pe care ați expus-o de mai multe ori în postările mai vechi reprezintă într-adevăr o soluție la problemele actuale și un punct de plecare pentru un nou tip de contract social.

  3. Contradicțiile pe care le putem observa în actualul sistem social nu cred că sunt de natură să aducă vreun progres, dimpotrivă, adâncesc și mai mult faliile care ne despart.

  4. Mie mi se pare că deja trăim în noua paradigmă a progresului tehnologic cu orice preț. Gândiți-vă doar la ce încearcă să facă Mark Zuckerberg cu metaversul lui. Deocamdată implementarea și rezultatele sunt ridicole, dar relevant e aici faptul că a investit deja aproape 40 de miliarde de dolari, o sumă mai mare decât bugetul multor țări.

  5. Am mai spus de câteva ori acest lucru aici pe blogul dumneavoastră și mă repet: cred că în acest moment avem mare nevoie să introducem în programa școlară de liceu educația umanistă.

  6. Ideile doctrinei umaniste sunt foarte generoase și cred că implementarea lor ar face mult bine nu numai societății românești, ci societăților în general. În acest sens, umanismul ar putea conține germenii următoarei paradigme sociale.

  7. Întotdeauna vor exista contradicții, inegalități și nedreptăți în modul în care sunt organizate sistemele sociale. Tot ce putem face este să admitem acest lucru și să încercăm să diminuăm cât de mult putem efectele negative ale acestor realități.

  8. Globalizarea este pur și simplu paradigma în care trăim astăzi, tot așa cum a fost cazul cu heliocentrismul, creștinismul, comunismul și așa mai departe. Dacă istoria ne învață totuși ceva este că nimic nu durează la infinit, deci și globalismul va avea un sfârșit.

  9. Deseori, conflictele izbucnesc între generaţii datorită diferenţelor. Fiecare generaţie a avut provocări de îndurat, dar a reuşit să se adapteze situaţiilor. Progresul de la generație la generație este motorul schimbărilor de paradigmă.

  10. Paradigma progresul de dragul progresului în care trăim noi acum are mari șanse să ne ducă pe buza prăpastiei. Dacă factorul uman este uitat sau înlăturat nu mai rămâne nimic din țesătura socială necesară pentru o viață sănătoasă în societate.

  11. reasezarea ordinii economice mondiale ne cuprinde implicit si pe noi de aceea este foarte importanta pozitia romaniei referitor la noile schimbari de pe scena politica mondiala.

  12. sunt total de acord cu dumneavoastra domnule profesor,umanismul pragmatic trebuie sa fie piatra de temelie a consolidarii si dezvoltarii romaniei.

  13. asistam cu totii la o degringolada in politica cum nu a mai fost, de aceea echilibrul in romania il poate aduce umanismul pragmatic.

  14. schimbarea radicala la care asistam cu totii trebuie sa fie in beneficiul poporului roman si sa se reflecte direct in nivelul lor de trai.

  15. relatiile interumane se fac pe parghii economice,politice si doctrinare intre tarile care isi doresc dezvoltarea uneia alteia.

  16. fara o ideologie puternica ce are menirea de a ne propulsa pe verticala este foarte greu de razbit in acest hatis de schimbari.

  17. romania nu mai este acea tara mica si neinsemnata,eu cred ca avem un cuvant de spus in actuala reconfigurare a relatiilor europene.

  18. viteza cu care se schimba lucrurile uneori ne-a surprins insa trebuie sa ne adaptam noilor cerinte de pe piata europeana.

  19. Referitor la o nouă posibilă paradigmă socială, cred că toate formele de organizare politică și socială cărora le pasă cu adevărat de cetățenii ei, de societate în ansamblu, până la urmă, ar trebui să își propună să devină esențial umaniste.

  20. inca din cele mai vechi timpuri umanismul s-a dovedit a fii o doctrina hotaratoare pentru societatile care au adoptat o asa ideologie.

  21. la nivel doctrinar romania mereu a avut de suferit si cred ca acum este momentul de a implementa umanismul ca si doctrina statala.

  22. elementele constructive de care romania are nevoie pentru a se dezvolta sunt umanismul,educatia si sistemul sanitar.

  23. Toate doctrinele politice ar trebui să aibă la bază principiile umaniste. Altfel devin ideologii și pot duce la cele mai îngrozitoare abuzuri.

  24. Doctrina umanistă plasează în prim plan natura umană (omul, cu faptele și experiența sa) și studiază mai ales potențialul devenirii sale.

  25. majoritatea doctrinelor au elemente ale umanismului care le fac puternice si aplicabile tarilor care tind sa se dezvolte.

  26. atat puterea cat si opozitia trebuie sa gaseasca un numitor comun care sa se reflecte in nivelul de trai al populatiei.

Comentariile sunt închise.