Din 18 miliarde euro deficit bugetar preliminat pentru anul 2023, aproximativ jumătate provine din neîncasarea TVA-ului.

De ce? Cine este responsabil? Ce ar trebui făcut?

Aștept comentariile voastre.

110 COMENTARII

  1. sincer nu gasesc o explicatie plauzibila insa cred ca statul este chiar depasit de situatie si se comporta ca atare.

  2. nu mi se pare in regula un astfel de comportament din partea statului roman in situatia in care suntem cu totii cu un picior in criza financiara.

  3. Statul este responsabil pentru elaborarea și implementarea legislației fiscale. Deci este principalul vinovat.

  4. Frauda fiscală: Aceasta este principala cauză a neîncasării TVA. În România, frauda fiscală este o problemă gravă, care afectează atât companiile mari, cât și cele mici.

  5. trebuie sa fie reglementata activitatea institutiilor care se ocupa cu asa ceva,altfel suntem in aceeasi situatie grea.

  6. colectarea de tva ar cam trebui sa fie prioritatea maxima pentru guvern in aceste zile foarte grele din punct de vedere economic pentru romania.

  7. institutiile financiare de control ale statului roman sunt total neputincioase in colectarea de tva si asta ma intriga foarte mult.

  8. cand fundamentul tarii mele este unul foarte sensibil nu ne putem astepta la minuni din partea celor de la conducere.

  9. romania trebuie se adopte masuri financiare benefice pentru a putea sa-si depaseasca conditia si pozitia in cadrul uniunii europene.

  10. Corupția. Mai exact funcționari publici corupți și companii care plătesc mită pentru a evita plata TVA-ului.

  11. Responsabili sunt Guvernul și legislatorii care au creat legi fiscale complicate și obirocrație excesivă care încurajează evasionarea fiscală.

  12. O soluție la această problemă: Introducerea unor măsuri mai stricte de conformitate fiscală, inclusiv monitorizarea electronică a tranzacțiilor și sancțiuni mai aspre pentru cei care încalcă legea, precum și creșterea transparenței financiare și cooperarea internațională pentru combaterea spălării de bani și evaziunii fiscale.

  13. Antreprenorii și companiile care evită plata TVA-ului, împreună cu factorii de decizie din guvern și instituțiile fiscale responsabile cu aplicarea legii care tolerează acest lucru.

  14. Daca vorbim de TVA , nu inteleg cum nu se pot lua masuri odata ce exista declaratii , iar pt sumele restante la plata privind taxele salariale , se fac popriri in scurt timp . De ce nu se iau masuri similare pt colectarea TVA , introducandu- se eventual declaratii privind incasarile avute, termene si alte diferentieri, cu popririle corespondente sumelor de varsat?
    De ce plangem si pe cine ?
    Cu atata oersonal ?
    Unde mai pui exista AI si poate fi pus la treaba , cu mai mult folos decat a face arta ( dar asta ar fi un alt subiect )
    Salutari lui Domn Profesor

  15. Sistemul fiscal din România este excesiv de complicat. Cred că de multe ori neîncasarea TVA se datorează acestui fapt. Nu știu de ce nu se poate simplica legislația fiscală. Dar știu că cei care ar trebui să o facă sunt principalii vinovați.

  16. Autoritățile fiscale ar trebui să intensifice aplicarea legilor fiscale și să sancționeze ferm evazioniștii. Inspectarea periodică a afacerilor pentru a verifica respectarea obligațiilor fiscale este esențială.

  17. Sistemele fiscale complicate pot crea confuzie și pot face dificilă pentru întreprinderi să înțeleagă și să respecte regulile TVA-ului. Acest lucru poate duce la erori și la neîncasarea TVA-ului corespunzător.

  18. Unul dintre principalele motive pentru neîncasarea TVA este evaziunea fiscală. Afacerile pot subraporta veniturile pentru a plăti mai puțin TVA sau chiar pot evita complet plata acestuia prin intermediul unor scheme ilegale. Aceasta poate fi facilitată de o lipsă de supraveghere adecvată și aplicare a legilor fiscale.

  19. Soluții: simplificarea proceselor administrative, creșterea comunicării și cooperării între autoritățile fiscale, modernizarea tehnologiei.

Comentariile sunt închise.