Conform datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică, în primul trimestru al anului 2020, prețul alimentelor a crescut cu peste 3%. Mai mult, la unele produse de bază, precum legumele și fructele, scumpirea a atins 10%!
Situația este cauzată, în principal, de creșterea fără precedent a volumului importurilor pe acest segment. Potrivit INS, în primele trei luni ale anului 2020 România a cumpărat alimente de la partenerii externi în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro, depășind net exporturile și stabilind un record negativ pentru ultimii 30 de ani.
Consecințele imediate: devalorizarea monedei naționale (efect al deficitului comercial), reducerea puterii de cumpărare a cetățenilor români și diminuarea pieței disponibile pentru produsele autohtone. Pe scurt, pierderi pe linie!
Mâncarea scumpă într-o țară săracă poate produce dezechilibre sociale și economice majore! Din acest motiv, consider că asigurarea securității alimentare a României prin fructificarea responsabilă a resurselor interne trebuie să reprezinte o prioritate națională strategică. Alimentele trebuie să fie sănătoase și la un preț accesibil, inclusiv pentru categoriile sociale vulnerabile!
Dispunem de un fond agricol excepțional, de producători cu tradiție, beneficiem de o piață internă relevantă și de o consistentă cerere externă. România are toate datele pentru a redeveni o forță europeană în zona produselor alimentare.
Dar pentru a transforma în realitate un astfel de potențial este necesar să ne susținem concret producătorii – de la asistență financiară semnificativă la facilități de acces rapid și consistent în zona de desfacere. Produsele românești sunt căutate și apreciate atât de cumpărătorii individuali, cât și de marile rețele de magazine (“retailerii” internaționali). Printr-o strategie alimentară responsabilă, statul român trebuie să acorde producătorilor români posibilitatea de a concura cu șanse reale pe piețele interne și externe.
Beneficiile vor fi multiple: va fi garantată securitatea alimentară a României; se va genera o creștere concretă a nivelului general de trai; se va echilibra balanța comercială (raportul exporturi-importuri); vom îndeplini angajamentele asumate față de partenerii externi; ne vom redobândi demnitatea națională.
Devine din ce in ce mai greu sa urmaresti jurnalistii romani!
Din trecutul pandemiilor:
„Însuși principele Caragea se plângea față de agentul Fleischhackl că datele statistice asupra celor morți de ciumă nu erau exacte. Impiegații însărcinați cu alcătuirea tabelelor nu treceau la rubrica morților decât o mică parte din cei decedați, pentru a nu alarma lumea prea mult. Din cele 300 de cazuri mortale care se întâmplau zilnic, ei nu treceau la condică decât cel mult 50.
Ordonanța domnească contra ciumei, care intrase în vigoare la 1/13 ianuarie, fu însă revocată în scurtă vreme. Aplicarea ei cu severitate trezise mari nemulțumiri în public, care nu puteau înțelege că contravenienții să fie țintuiți de urechi la colțul casei și unii chiar spânzurați. Pentru liniștea opiniei publice, ordonanța fu revocată la 27 ianuarie. Localurile de petrecere și consumație fură din nou deschise. Târgurile săptămânale se puteau ține fără nicio piedică, iar speculația începu că încolțească din nou. Toată lumea se mângâia cu credința în predestinație și că omul nu se poate sustrage de ceea ce i-a fost scris de soartă.
La finele lui aprilie 1814, epidemia de ciumă slăbise foarte mult. Agentul Fleischhackl raporta la 27 aprilie că de 14 zile nu se mai semnalase niciun caz nou de ciumă. Totuși membrii comisiei sanitare răspândeau prin oraș zvonuri false pentru a se menține în posturile lor bine plătite. Însuși guvernul făcea lumea să creadă că ciuma bântuie încă, pentru a motiva astfel perceperea dărilor pentru combaterea epidemiei.
În iulie 1817 rapoartele consulare arată că și în Moldova ciuma încetase cu desăvârșire. Măsurile sanitare se aplicau totuși cu severitate, cu toate că nu se mai semnalau cazuri de ciumă. Sub rigoarea acestor măsuri, suferea foarte mult populația nevoiașă de la sate și din mahalalele Iașilor, unde mai pui că rigoarea lor era înăsprită și prin abuzurile organelor agiei (poliției) și hatmaniei (armatei) domnești, care, sub pretext de ciumă, își îngăduiau grave abateri și abuzuri de putere. Medicul orașului, Peretz, secondat de colegul său Franguli (un fel de Arafat și Streinu?) și de membrii comisiei sanitare, declarau orice boală drept ciumă și îl tratau în consecință. Populația era cuprinsă de groază. Străzi și mahalale întregi erau izolate prin cordoane sanitare, pe care nu le puteau trece decât cei cu dare de mână. Organele din poliția sanitară speculau în mod criminal pe bieții nenorociți, mânându-i la acte de disperare. La cea mai mică bănuială, lumea era amenințată de represiune. (A avut loc o revoltă, în care au fost împușcați 48 de oameni). În furia lor, demonstranții ocupară agia de poliție, hatmania și chiar mitropolia, trăgând clopotele de alarmă și cerând sânge pentru sânge și dinte pentru dinte. (Doctorul Peretz și colegul său Franguli fură expulzați).
Ciuma izbucni iar în toamna anului 1823. Ca măsură profilactică, fură purtate în procesie prin București, în zilele de 13 și 20 iunie, moaștele Sf. Dumitru.
Un târgoveț refuzase să se lase escrocat de ciocli cu o sumă de bani. În furia lor, aceștia îl denunțară ca atins de ciumă și principele dădu ordin ca cetățeanul să fie internat cu forța în spitalul pentru ciumați, iar casa să-i fie arsă.
Sub pretext de ciumă se săvârșeau nenumărate abuzuri și răzbunări, ceea ce făcea pe consulul francez Hugot să încheie raportul său din 16 noiembrie 1824 cu exclamația: „O, câtă mâncătorie!” În București toate casele continuau să rămână închise din cauza aplicării severe a prescriptelor sanitare. Nu se mai făceau vizite. Mii de persoane se deportau cu vehicule nedezinfectate, înafară de oraș, fără alt rezon decât acela de a le despuia mai lesne de avutul lor. Stoarcerile și șicanele sub pretext de combatere a molimei nu încetau în Capitală și nici în provincie.
În februarie 1829 se numi o nouă comisiune sanitară, care propuse ca Bucureștii să fie complet izolați de restul țării și ca întreaga populație din Capitală, fără deosebire de vârstă și de sex, să fie supusă unei examinări medicale. Propunerea asta trezi o indignare generală, iar mulțimea începu să amenințe cu răzvrătirea, ca la Iași. În fața acestei opoziții, comisia sanitară își modifică propunerea în sensul că numai casele să fie supuse unei proceduri de dezinfectare. Comisia însă nu putu împiedica lumea de a participa la baluri și petreceri, atât la localurile publice, cât și la casele boierești.” (Din I. Nistor, Ravagiile epidemiilor de ciumă și holeră și instituirea cordonului carantinal la Dunăre, în Analele Academiei Române, Memoriile secțiunii istorice, București, 1944-1945, s. III, t. XXVII, pp. 357-420)
Conducatorii acelor vremuri:
„Aflându-mă de mai bine de două luni în capitală, am avut ocazia să observ spiritul de viclenie, intriga, trufia și josnicia majorității boierilor.
Inconstanța lor în imprejurările actuale este de neînchipuit. La răspândirea oricărui zvon, boierii nălvăleau la consulatul austriac, singurul în care au incredere și după ce primeau acolo consolare și îndrumări, se întorceau din nou în cercul lor, făurind uneltiri noi, în cadrul vieții lor lipsită de orice ocupație… Cei binecugetători și toți locuitorii așteaptă cu nerăbdare o schimbare în conducere.
Însă cea mai mare parte a boierilor doresc continuarea haosului administrativ,
care există astăzi. Orice ar pune frâu samavolniciei și jafului este privit cu dușmănie de boierii români.” (Gheorghe Bezviconi, Călători ruși în Moldova și Muntenia, Institutul de istorie națională din București, București, 1947, LIPRANDI , 1827, p. 261)
guvernul roman nu este interesat de asa ceva pe ei ii intereseaza doar cum sa fure mai mult.
o sa ajungem o tara precum africa sa suferim cu totii de foame si sa fim dependenti de ajutoarele primite din alte tari.
am observat ca alimentele s-au scumpit foarte mult deja este un mare impediment pentru cei cu pensii si salarii mici sa isi procure cosul zilnic.
solutii se pot gasii pentru absolut orice si va multumim ca sunteti alaturi de noi domnule profesor,insa cei de la conducere nu misca un deget pentru a imbunatatii situatia asta.
pandemia asta are un revers de bumerang si cred ca in urmatoarele luni vom simtii si mai multe scumpiri la orice.
in astfel de situatii interventia guvernului este cruciala..altfel romaia se va duce cu viteza luminii in prapastia crizei alimentare.
eu cred ca marii asa zisi ,,retaileri,, s-au transformat in bisnitari adica au profitat pe acesta pandemia sa mareasca preturile la orice si cineva ar trebui sa ii controleze pe acesti sarlatani care speculeaza necazurile oamenilor.
eu sunt de parere ca inca de la inceput preturile la alimentele de baza ar fi trebuit ,,inghetate,, adica sa fie pret fix pe toata perioada pandemiei fara inregistrari de fluctuatii.
si exporturile de grau catre alte tari sa fie stopate….dar cine sa faca asta?orban?care nu mai stie ce sa mai minta pe tv….este o situatie foarte delicata asta.
acest guvern este unul sadic ..caruia nu ii pasa de propriul popor.ei au grija sa trimita lumea la cules de sparanghel in germania in plina pandemie,sunt in stare sa dea ordonante militare incalcand constitutia tarii,sa dea amenzi ametitoare unor persoane cu salariu minim pe economie.acesta este guvernul patronat de iohannis.
din cate stiu in alte tari deja se simte un vant asa al foametei sper sa nu treaca si pe la noi ca va face mai multe victime decat coronavirus.
sper sa nu se ajunga la o marire aberanta de preturi ca vom iesii cu totii in strada.
preturile la mancare ar trebui sa reflecte si salariile romanilor si asa foarte mici.nu trebuie ca preturile la mancare sa creasca mai ales acum cand multi dintre noi nu mai avem locuri de munca.
romania este condusa de niste politicieni care fac doar figuratie ei nu simt nimic pentru tara asta si o lasa asa in bataia vantului.
consider ca este momentul sa se puna piciorul in prag ca astia vor sa ne distruga de tot sa iesim cu totii in strada sa nu ii lasam sa face ce vor ei.
sunt de parere ca daca nu se fac investitii majore in agricultura vom suferii cu totii de foame.ca pana la urma si retailerii straini vor pastra alimentele in tarile lor nu vor mai iesii cu ele pe piata.iar daca vor iesii preturile vor exploda de nici macar o paine nu ne vom permite sa luam.
consiliul concurentei ce face?doarme in bocanci?de ce nu fac controale sa mai scada preturile ca si au luat-o razna.
criza alimentara care va venii va fi mai devastatoare ca cea financiara de care am trecut cu foarte multe sacrificii iar romania in acest moment nu este pregatita sa gestioneze o asa criza.
in curand pentru multi dintre noi va fi un lux sa avem doua mese pe zi.
Confirm temerile romanilor. Problemele crizei, provocate de guverne irepsponsabile, nu pot fi evitzate si nici macar ameliorate!
Asa cum am scris, cu saptamini in urma, scenariul Germania 1923, devine din ce in ce mai vizibil! Cine vrea sa stie ce urmeaza sa studieze bine aceasta perioada si sa-si ia masurile potrivite pt a putea face fata, desi este f greu. Cei amenintati cu mortea prin infometare, datorita acestor masuri nepotrivite, reprezinta un numar de 130 de milioane de oameni, la nivel global! Deja au murit mult mai multi oameni din cauza altor boli! Criza din 2008 a provocat in SUA moartea a 500000 de persoane, datorita incapacitatii de plata a multor bolnavi si a economiilor din sistem.
Jurnalistii sa se gindeasca la acest citat, desi stiu ca le este tare, tare greu:
Pastorul luteran Martin Niemöller:
“La început naziştii au venit să-i ridice pe comunişti
Și eu nu am strigat în apărarea lor pentru că nu sunt comunist,
Apoi au venit după evrei,
Și eu nu am strigat pentru ca nu sunt evreu.
Au venit apoi pentru sindicalişti şi catolici
Și nici atunci nu am strigat pentru că nu sunt nici sindicalist și nici catolic.
Când au venit după mine,
Nu mai era nimeni în jurul meu să se ridice în apărarea mea.”
Bine, la acest citat se pot gindi mult mai multi! Atunci cind vor realiza adevarul acestuia o sa fie prea tirziu.
Oare ce s-a intimplat cu acea batrinica de 83 de ani, gasita pozitiv, desi testele sint asa cum a facut cunoscut presedintele Tanzaniei? N-a interesat pe nimeni?
https://ziare.com/international/stiri-externe/presedintele-tanzaniei-acuza-ca-a-primit-teste-de-covid-19-defecte-au-iesit-pozitiv-o-capra-si-un-fruct-1609546
din ce in ce romania sa afunda si mai mult in aceasta ceata foarte deasa si o sa fie asa precum o corabie care pluteste in deriva fara sa vada tarmul.este foarte trist ca cei care ne conduc isi doresc distrugerea acestei tari frumoase.
hrana este importanta oriunde in lume iar guvernul acesta nu trebuie sa ignore semnalele trase de dumenavoastra ca riscam sa nu avem ce pune pe masa.
construirea de silozuri pentru agricultura este o mare prieritate pentru romania dar tot cu viteza melcului se fac.
va multumim din suflet domnule voiculescu pentru ca veniti mereu cu idei si solutii pentru iesirea romaniei din acest con de umbra.
ne confruntam cu o situatie fara precedent acest virus malefic a lovit in orice iar acum loveste si in alimentatie daca nu vom intervenii cu masuri concrete vom avea cu totii de suferit.
trebuie sa repunem pe picioare sistemul romanesc de irigatii si avem un intreg baragan de lucrat ca sa redevenim granarul europei.
eu nu pot intelege de ce importam asa de mult.. cand legumele romanesti sunt lasate sa se strice in solarii de producatorii romani?asta mi se pare un genocid fata de micul producator roman.
acest guvern nu are un plan de dezvoltare durabila nu are un proiect de tara nu are nimic de ce trebuie ca noi romanii de rand sa avem un asa guvern care nu isi iubeste tara si poporul?sper ca dupa pandemia asta sa isi dea toti demisia in masa si sa plece.
starea de alerta, care a venit dupa starea de urgenta,parca a mai relaxat putin lucrurile din punct de vedere birocratic insa nu este suficient pentru ca motoarele economiei sa mearga la capacitate maxima.
responsabilitatea este a noastra a tuturor iar daca vrem sa se intample lucruri in bine in tara asta trebuie ca noi in primul rand sa luam atitudine.
cresterea aceasta accelerata nu este justificata de absolut nimic si ar trebui ca autoritatile sa intervina.
intr-o tara saraca si pretul mancarii trebuie sa fie echivalentul salariilor asa mi se pare normal dar la noi…..totul merge pe dos.
https://www.opendemocracy.net/en/oureconomy/coronavirus-crisis-shows-its-time-abolish-family/
Astia stiu cine este de vina!
Romanii nu stiu ce fac, pt ca sint rupti de realitate si nu pot intelege nimic. Multi se cred feriti de orice, in mod fals. Regretele tirzii nu rezolva nimic!
Comentariile sunt închise.