La o analiză riguroasă a modalităţii în care statele din Uniunea Europeană s-au raportat la criza generată de pandemia de coronavirus, putem delimita trei etape distincte:

O primă etapă, de îngrijorare generală moderată, în care variantele de răspuns la provocările pandemiei s-au evaluat, în principal, la nivelul principalelor instituţii europene. A fost o fază analizei, a proiectelorfără acţiuni concrete semnificative.

O a doua etapă, de îngrijorare acută, în care deciziile “au coborâtla nivel naţional. Sub presiunea imediată exercitată  asupra  propriului  sistem  sanitar  şi sub  ameninţarea unei penuri alimentare incontrolabile, statele au adoptat măsuri specifice cu un evident şi legitim caracter protecţionist.

O a treia etapă, în care, pe fondul unei relaxări prudente, se tinde către un echilibru între abordările naţionale şi cele comunitare. Proiectele coordonate de la Bruxelles se “împletesc” cu politicile specifice ale fiecărui stat membru.

Din întreg acest parcurs putem extrage cel puţin două concluzii: 

  1. Europa Unită rămâne, înainte de toate, familie a naţiunilor.
  2. Forţa Uniunii Europene, capacitatea sa de reacţie rapidă în faţa provocărilor majore, este direct proporţională cu forţa naţiunilor care o compun.

În acest context, devine absolut evident că, pentru a-şi întări poziţia pe plan continental şi pentru a contribui real la progresul Uniunii Europene, România trebuie să-şi consolideze semnificativ economia naţională, să-şi fructifice resursele interne şi echilibreze balanţa comercială (raportul exporturiimporturi).

De altfel, aceasta este tendinţa la nivelul întregii Uniuni Europene. Într-o analiză publicată la începutul lunii mai în politico.eu, preluată amplu şi de unele site-uri din România, sunt menţionate anumite măsuri de “protecţionism” aplicate de numeroase state europene. Miniştri şi înalţi oficiali din Franţa, Marea Britanie, Polonia, Austria sau Grecia susţin, în variate forme, necesitatea unui “patriotism alimentar!

Există voci care văd o vulnerabilizare a Uniunii Europene prin astfel de abordări. Consider că un asemenea risc este aparent. În realitate, observ se conturează două planuri distincte şi complementare 

  1. pe de o parte, este firesc şi oportun ca nevoile de bază (alimente, medicamente) fie asigurate, prioritar, din resurse locale (mai uşor de fructificat şi securizat în momente de criză);
  2. pe de altă parte, este indiscutabil ca o economie europeană integrată şi o abordare politică unitară, bazată pe valori şi principii comune, reprezintă drumul natural şi necesar al continentului nostru.

Mai concret, într-o paralelă din viaţa cotidiană, pentru a te întâlni cu prietenii şi a face împreună proiecte care schimbă lumea, ajută ai asigurate, prin mijloace proprii, resursele elementare (alimentemedicamente).     

Evident, trebuie evitate excesele! Patriotismul sănătos (necesar cultivării propriei identităţi) şi pragmatismul economic nu trebuie confundate cu naţionalismul, izolaţionismul sau alte erori similare care şi-au demonstrat de atâtea ori caracterul nociv. Dezvoltarea propriei naţiuni nu trebuie îndreptată împotriva celorlalte. Niciun stat nu poate rezista, pe termen lung, de unul singur.

Dar pentru a fi parte a progresului, pentru a deveni un furnizor de prosperitate şi stabilitate (nu doar un “asistat comunitar), fiecare naţiune are responsabilitatea fructificării resurselor sale specifice.

Referindu-ne concret la propria ţară, consider că trebuie să evaluăm responsabil care sunt domeniile ce ne pot garanta succesul economic şi echilibrul social. Să ne întrebăm cinstit cum putem evita fim mereu pe marginea prăpastiei, împrumutându-ne la costuri duble faţă de media pieţei, ameninţaţi cu ratinguri de ţară descurajante pentru investiţiile serioase. stabilim, concret şi riguros, ce facem pentru România.

În opinia mea, dezvoltarea noastră rapidă şi durabilă depinde de investiţia coerentă (indiferent de schimbari de guverne sau priorităţi politice conjuncturale) în două domenii fundamentale:

  • agricultură – pe întreg traseul, de la producţie şi depozitare până la desfacere şi promovare;
  • inovaţie, invenţie, cercetare aplicativă – pe scurt, fructificarea semnificativelor resurse naţionale de inteligenţă şi creativitate.

31 COMENTARII

  1. ceea ce spuneti dumneavoastra domnule profesor este perfect plauzibil insa ceea ce se intampla azi pe scena politica romaneasca te lasa fara cuviinte.

  2. in ceea ce priveste agricultura ar cam trebui sa se puna pe picioare sistemul de irigatii….doar asa putem sa fim independenti din punct de vedere alimentar.

  3. cred ca marea dezamagire a cestui popor este chiar actualul guvern care ne conduce acum pe timp de pandemie si cu totii ne-am dat seama ca este depasit din toate punctele de vedere.

  4. nimeni nu ridica un deget pentru romania…si asta este foarte trist.presedintele nu isi iubeste tara,doar o exploateaza la maxim.

  5. vreau ca acest guvern de incompetenti sa isi dea demisia si sa plece sa vina altcineva care are habar de cum se conduce o tara.

  6. stau si ma intreb daca acostor impostori chiar le pasa catusi de putin de noi de oamenii de rand de poporul care i-a ales…eu cred ca nu.de aceea spun ca lumea s-a cam saturat de aberatiile lor.

  7. timp de 30 de ani pentru romania nu prea s-a facut mai nimic ba dimpotriva s-a luat cat s-a putut din aceasta tara frumoasa insa cred ca a venit timpul sa se mai si construiasca ceva durabil aici.

  8. romanii trebuie sa fie mai nationalisti sa nu mai renunte asa de repede la traditii si sa imbratiseze orice este nociv din afara cred ca si asta ne-ar ajuta foarte mult in redresarea economiei locale.

  9. consider ca toate aceste masuri spuse de dumneavoastra ar trebui aplicate imediat pentru ca romania sa aiba o dezvoltare durabila.

  10. am foarte mare incredere in demersurile dumneavoastra domnule voiculescu si chiar sper ca se pot intampla lucruri frumoase in tara asta.

  11. la absorbtia de fonduri europene suntem codasii europei si vrem sa mai avem crestere econimica?pai din ce daca nu se fac infuzii de capital in economie…guvernul catu doarme in bocanci.

  12. investitiile in agricultura ar cam trebui sa fie o prioritate pentru romania sa redevenim granarul europei asa cum am fost odata.

  13. investitii trebuie sa fie facute si in educatie pentru ca este un sector foarte important pentru viitorul acestei tari.

  14. fara o economie proprie, stabila si constanta romania nu va putea tine pasul cu celelalte tari din uniunea europeana.

  15. sectoarele de activitate cum ar fi industria atata cat ne-a mai ramas trebuie sprijinita cu fonduri de la guvern daca nu vom pierde si bruma de industrie care ne-a mai ramas.

  16. se preconizeaza o criza alimentara fara precedent in tara noastra si guvernul ce decizii iau in acest sens?nimic.si de aici noi oamenii de rand ce concluzii sa tragem…ca iohannis prin guvernul lui vrea sa subjuge romania altor interese straine.

  17. programul imm invest atat de promovat de ministrul de finante s-a dovedit a fi un mare esec.credibilitatea oamenilor pusi in functii cheie este una mediocra si asta se vede zi de zi prin masurile pe care le iau in repornirea economiei romanesti.

  18. noi ca si romani avem multe de facut pentru acesta tara in care am crescut in care am invatat si acum a venit vremea sa avem grija de ea.

  19. cred ca posibilitatile pentru o dezvoltare majora sunt foarte reduse pentru ca ordinele vin din afara tarii iar iohannis si orban sunt doar niste executanti docili adica sunt acele cozi de topor care fac o munca ,,eficienta,, pentru marile corporatii

  20. patriotismul a fost rupt oamenii au fost dezradacinati de cele sfinte de cele cu care au crescut si acum mai toti au adoptat un mod de viata occidental si corporatist insa sunt goi pe dinauntrul lor.

  21. exemple de patriotism bun il avem la tarile dezvoltate din uniunea europeana insa la noi nu se poate pune problema de asa ceva.

  22. miracolul economic german a functionat doar in germania nu in alte tari mai ales la tarile venite din est de sub blocul comunist.

  23. in momentul de fata romania trece prin momente foarte grele de aceea este nevoie de implicarea activa a guvernului in economie si nu numai.dar din pacate alesii statului nu sunt iubitori de tara.

  24. romania poate fi salvata doar prin implicarea oamenilor de afaceri romani si prin sprijinirea micului producator roman.capitalul romanesc sa ramana in tara nu peste hotare.

  25. sprijinirea mediului de afaceri roman,investitiile masive in agricultura in irigatii,alocarea de fonduri masive pentru educatie sunt cateva parghii care pot scoate din intuneric romania.numai sa se vrea asta.

  26. o alta masura benefica romaniei ar fi taierea pensiilor speciale si a alocatiilor pentru cei care sunt asistati social fara motiv,cand ei sunt buni de munca si stau ca niste trantori pe banii de ajutor social.nu se mai poate asa ceva in tarile civilizate nu este asa ceva.

  27. din cate am vazut uniunea europeana nu prea a facut mare lucru pentru tarile care o alcatuiesc ,iar romania nu a intrat in discutiile lor despre ajuror ul oferit tarilor puternic lovite de aceasta pandemie.

  28. mie uniunea europeana mi-a lasat un gust amar cu privire la combaterea covid 19.adica a lasat sa se inteleaga ca in fata unei asemenea epidemii fiecare tara este pe cont propriu.si asta nu este ok, cand facem parte dintr-o uniune se presupune ca suntem puternici impreuna, ca ne ajutam reciproc ca ne sprijinim reciproc dar…..toate acestea au fost lasate doar la nivel declarativ.

  29. Referitor,la ;cercetare, inovare, inventii,implementare ; Institule de cercetare la nivel national,au fost in mare parte ”structurate”,dar multi dintre noi avem proiecte cu caracter tehnic-stiintific,care implementate in difete domenii economice,relanseaza economia nationala. Personal,am un proiect implementat la nivel prototip functional,de actualitate,in contextul ; nivelului ridicat al poluarii mediului,pretul ridicat al carburantilor,si influenta negativa a acestora asupra economiei, consumul mare de combustibili,etc. Prin implementarea proiectului meu,am realizat prototip functtional, ”Motor cu raport de comprimare variabil”,cu doua trepte volumetrice,astfel ; Prima treapta volumetrica,reprezinta ~35%,destinata traficului urban,viteza de deplasare de pina la 60km/ora,1500rot/min.. Aceasta treapta volumetrica,are caracter functional permanent, dupa pornire,favorizind pozitiv,si pornirea fara probleme in conditii de iarna. Depasind 60km/ora,1500rot./min.,in traficul de autostrada,este activata si treapta a doua volumetrica,care eprezinta ~65%,formind un intreg 100%,cu prima treapta volumetrica. Activarea- Dezactivrea treptei a doua volumetrica,coditionata de solicitare,peste, s-au, sub 60 km/ora,1500rot./min.,suprravegheat,controlat si executat electronic. Acestea este un motor termic cu piston conntrolat electronic in premiera mondiala. Actualele motoare otto si diesell,la nivel mondial 2020,NU sunt ,si nici NU pot fi controlate electronic direct-fundamental,datorrita raaportului de comprimare constant. Actualele motoare otto si diesell,au controlat electronic,sistemele componente,respectiv;sist.de alimentare,si sist.de aprindere, in cazul motoarelor pe benzina. Fundamental,este necesar,controlul electronic direct-fundamental aasupra presiunii de comprimare din interiorul cilindrilor,pentru ca,din presiunea de comprimare rezulta ; Plaja turatiei de exploatare, Puterea dezvoltata,Consumul de combustibil,si Procentul de ardere-calitativ si cantitativ. Rezultate fara concurenta la nivel mondial, civil,militar,NATO. Implementare pe orice motor termic cu piston otto si dieesell. Prin implementarea proiectelor mele,se creeaza locuri de munca profesionale,direct productive,realizind produse fara concurenta la nivel modial. Referitor la propulsia electrica catre care se indreapta multi constructori,aceasta va prinde piata,doar daca va concura propulsia clasica otto si diesell,din punct de vedere al autonomiei de deplasare,si al timpului necesr,realimentarii-reincarcarii acumulatorilor . In contextul actual,un rol important in relansarea-dezvoltarea economiei nationale il pot avea mijloacele de informare in masa, presa,radio, tv.,realizind emisiuni cu caracter tehnic stiintific,ptomovind astfel de proiecte. Proiectele mele,au fost studiate si analizate in laboratoarele ind. aerospatiale de aparare,unde am lucrat 25 de ani.Economia nationala,NU poate fi relansata-dezvoltata,prin ; solutii,proiecte s-au doctrine politice,indiuferent de orientare. Amanute si relatii pe pagina mea de facebook. Multumesc .

  30. neintelegerile de la nivel inalt are repercursiuni directe in modul de trai al populatiei asta nu inteleg deloc alesii nostrii.

Comentariile sunt închise.