Mi-am pus întrebarea cât de important poate fi Umanismul.
Am prezentul care se bazează pe trecut și pregătește viitorul.
M-am dus la celebra lucrare a lui Niccolo Machiavelli ,,Il Principe” 1532 care consemnează: ,,Umaniștii amintesc suveranilor datoriile lor față de Dumnezeu, față de supuși și față de ei înșiși. Ei apelează la popor să participe la viața publică”.
Umaniștii sec. XVI afirmau că educația copiilor ar trebui să urmărească în primul rând instruirea copiilor cu noi cunoștințe pentru a-i face mai umani.

60 COMENTARII

  1. O doctrină umanistă care să pună accent pe oameni este necesară dacă vrem să construim ceva fiabil pentru viitor.

  2. Dumnezeu este în tot și toate. Doar prin El putem trece peste orice greutăți și rugându-ne către El putem spera la forța și puterea de a trece peste orice obstacol

  3. Generațiile viitoare trebuie să fie crescute cu principii sănătoase, cum sunt principiile umanismului, altfel o să le fie foarte greu în această societate perfidă în care trăim.

  4. Viitorul începe acum și primul pas e întotdeauna cel mai dificil. Dar este timpul să ne trezim!

  5. Umanismul unei societăți poate fi văzut în modul în care își tratează membrii cei mai vulnerabili și, din acest punct de vedere, România nu stă bine deloc. Dar putem să schimbăm asta în viitor și pentru asta oameni ca dumneavoastră o să fie necesari!

  6. Doctrina umanistă este singura care poate determina, o schimbare absolut necesară de sistem de gândire, de conducere, etc. Dar nu cred că va fi ușor în aceste vremuri tulburi în care trăim.

  7. Tinerii noștrii nu mai beneficiează de repere morale corecte în zilele noastre și asta dăunează grav dezvoltării societății, de exemplu dacă minți în acte oficiale poți ajunge chiar președinte!

  8. Este mare nevoie și de o forță politică suficient de puternică pentru a da realitate ideilor din doctrina umanistă. Sper ca în viitorul apropiat să se coaguleze o astfel de forță că mare nevoie avem.

  9. cand avem un guvern de marionete asta este consecinta generala in romania inflatie mare,salarii mici si putere de cumparare slaba.

  10. cand implicarea politicului in viata sociala a romanilor este zero nu ne putem astepta la ceva bun in romania.

  11. in astfel de momente solidaritatea trebuie sa ne caracterizeze pe toti pentru ca numai uniti putem trece peste toate obstacolele.

  12. ma astept ca in perioada urmatoare in romania sa fie miscari ample pe fondul inflatiei foarte mari si a traiului destul de greu de dus de catre romani.

  13. viata romanilor a devenit foarte grea si asta datorita autoritatilor care nu stiu cum sa gestioneze o tara.

  14. atunci cand un stat este esuat,din punctul de vedere al presedintelui, oare ce mai este de facut pentru a redresa societatea….

  15. masurile coercitive luate de guvernanti sunt mult peste limita suportabilului in ceea ce priveste situatia economica a romanilor.

  16. fenomenul inflationist a venit ca un tavalug peste toti romanii care acum sunt pusi in imposibilitatea de a mai achita ratele la banci sau de a asigura necesarul de hrana pentru familie.

  17. curentul umanist nu a fost pus in valoare in romania dar acum cred ca a sosit momentul sa fie adus la cunostiinta romanilor.

  18. lectia pe care ne-a dat-o umanismul de-a lungul istoriei este una de stabilitate sociala si de evidentierea omului ca factor hotarator intr-o societate civilizata.

  19. Din cele spuse de dumneavoastră, umanismul pare de departe cea mai potrivită disciplină care să se ocupe de ceea ce ne face cu adevărat ceea ce suntem

  20. ajungerea la un numitor comun a conducatorilor acestui stat trebuie sa se faca sub umbrela umanismului si a bunei intelegeri.

  21. daca vom avea un sistem educational performant care sa arate adevaratele valori ale umanismului atunci vom avea un popor educat in spiritul umanist.

  22. Principiile lui Machiavelli ar trebui să fie una dintre lecturile obligatorii ale oricărei persoane care se interesează de viața cetății, de politică și de organizare societății în general.

  23. Lecția istorică a umanismului este lecția de la care umanitatea a chiulit încontinuu încă din anul 1532.

  24. Faptul că în 1532 Machiavelli considera atât de important ca poporul să participe la viața publică îl face unul dintre promotorii democrației moderne. Nu am înțeles niciodată de ce numele lui a fost mereu asociat cu oportunismul, lipsa de morală în politică etc. Machiavelli este clar unul dintre părinții democrațiilor actuale.

  25. Într-adevăr, totul începe cu educația copiilor. Problema este cu cine îi instruiește. Dacă sursele cunoașterii sunt corupte, totul e corupt. De aceea cred că o educație umanistă care să înceapă de pe băncile școlii este extrem de importantă.

  26. Trebuie doar să ne uităm la ce se întâmplă chiar în aceste momente în Ucraina pentru a realiza cât de importante sunt principiile umaniste.

  27. Machiavelli a fost un pesimist care știa că starea naturală a omului nu este civilitatea, ci agresivitatea. De aceea prețuia atât de mult principiile umaniste, pentru că știa că sunt singurele instrumente care ne pot ajuta să stăvilim pornirile noastre agresive.

  28. umanismul ne invata cum sa ne dezvoltam societatea in care traim prin punerea oamenilor competenti in functii cheie.

  29. E demn de remarcat cum vede Niccolo Machiavelli ordinea datoriilor suveranilor: către Dumnezeu în primul rând, apoi către cetățeni și abia la urmă către el însuși. Creștin democrație umanistă sută la sută.

  30. Din păcate, astăzi numele lui Machiavelli este asociat doar cu oportunismul politic. În realitate, lucrările sale au pus bazele a ceea ce mai târziu avea să se numească realpolitik.

Comentariile sunt închise.