Citesc, analizez, compar, caut lămuriri (am vrut să scriu ”culeg informatii”, dar am tăiat): este iPad-ul o sansă pentru revigorarea presei mondiale în contextul multiplelor crize care îi dau târcoale (internet vs. print, căderea bugetelor de publicitate) ?
Nu.
D-lui Dan Voiculescu :
Stelele din arta si cultura cad
Si lefurile noastre incontinuu scad;
Cei multi traiesc aproape ca in iad,
Pe unii ii framanta doar… iPad .
In primul rand dati-mi voie sa ve felicit pentru modul in care va tineti la curent cu astfel de evenimente. In al doilea rand acesta este un subiect care ma intriga de ceva vreme. Sunt convins ca reprezinta o solutie viabila pentru revigorarea presei cu o conditie: sa dispara posibilitatea obtinerii variantelor gratuite disponibile online, si intre noi fie vorba cred ca se va intampla foarte curand. In afara acestui impediment toate conditiile sunt indeplinite. Adaptarea la formatul digital este foarte facila, continutul ziarelor poate fi dramatic imbunatatit (spre exemplu in locul clasicei poze cu respectivul la tribuna tinand un speech poti avea chiar speech-ul pe marginea caruia se face analiza), scaderea pretului cu cel putin 30% (eliminarea costurilor cu tiparirea si distributia), si lucrurile nu se opresc aici. Ca iPad va determina acest trend, nu cred. Inevitabil s-ar fi ajuns aici. Ce ar putea reusi in schimb iPad este grabirea acestui proces. Ce este cert este ca Romania mai are pana acolo. Reticenta la plata pe net cu card-ul este greu de depasit. In rest, ca o concluzie, cei ce vor determina succesul iPad intr-o astfel de directie, precum si al oricarei initiative similare, va fi determinat de nimeni altcineva decat de… da…. ati ghicit! DE MOGULI!!! :)
SFARSITUL PRESEI SI DEMOCRATIEI DIN ROMANIA.
Pe plan mondial I. PAD bate ultimul cui la cosciugul presei printate. El da semnalu
sfarsitului, dar arunca si un colac de salvare. Prima noutate este faptul ca marile ziare au inceput sa ceara bani pentru continutul ziarelor de pe internet. The Wall Street Journal charges around $100 a year for full access to its Website, The Economist charges $95 a year for full access to its Website etc. In Romania situatia este mult mai grava. Disparitia presei pune sistemul politic sub semnul intrebarii.
Băsescu, a trasat, după alegeri, din scurt, sarcini in legătură cu mass-media, cea care i-a fost atît de ostilă în anul electoral. Mai precis, șeful statului a cerut ca toți magnații partidului, partenerii lor de afaceri, într-un cuvînt, toată clientela economică să fie obligată să stopeze contractele de publicitate către presă. Pe de altă parte, însă, embargoul băsescian – suprapus peste criza economică mondială ar putea da o lovitură atît de puternică presei încît să nu își mai poată reveni cîțiva ani buni. În plus, în mai toate statele civilizate guvernele au luat măsuri speciale pentru ajutorarea presei, nu pentru îngroparea ei. Un mare presedinte american spunea.”prefer o țară fără guvern uneia fără presă”. Basescu prefera o tara fara nici una din ele. Sper ca mogulul sa nu fie de acord.
Robert Horvath ziarist USA http://devanewyork.blogspot.com/
http://www.devagallery.com/
@ D-le Voiculescu, dupa atatea subiecte de „maxim interes” din ultima vreme, pt. noi astia care de ceva timp incoace ” vorbim singuri ” pe blog-ul asta, acum ne-ati dat o tema in sfarsit… de interes National ! Sa stiti ca, iPad-ul dumneavoastra va rezolva toata nenorocirea abatuta asupra blestematei asteia de Romanie in faliment total si din toate punctele de vedere. Am impresia ca se ocupa „cineva” de blog-ul d-vs, vreun blog-er de serviciu ?!… Nu prea comunicati cu noi… aruncati tema si ne lasati balta ! Nu vedeti ca in ultima vreme subiectele intr-adevar serioase ni le facem noi ?… Vad ca unii dintre noi, deja s-au plictisit si-au dat-o in jocuri si desene animate pt. copii. Gen : Hutza, lutza, putza, shutza, etc… care incredibil, aplauze… rimeaza cu Nutza ! Da, prieteni, ne-am prins si noi, e vorba de Elena Udrea ! …si ?!… la fel ca si iPad-ul… = 0
Pilda de mai jos o dau mereu si am sa o scriu iarasi si iarasi pana cineva se va prinde totusi unde stau metehnele poporului acestuia. In cazul de fata, pilda se potriveste perfect pietei media si asa-zisei „caderi dramatice a pietei de publicitate”.
Se zice ca un roman dintr-un sat amarat a imigrat ca atatia altii in America, prin anii ’20. Acolo a avut si greutati dar si noroc, a gasit aur, petrol, a devenit milionar. Sau mai bine zis, mogul – ca tot ela moda. S-a intors in satul sau, gandindu-se cum sa-i ajute pe cei ramasi acasa. A considerat ca cel mai echitabil si fara suparare pentru nimeni ar fi sa aloce o renta viajera de 100 dolari/luna pentru fiecare locuitor al satului, iar oamenii sa-si faca gospodarirea cum cred ei de cuviinta.
Anii au trecut, staul s-a dezvoltat, datorita bunastarii populatia a crescut si la fel si numarul rentelor viajere.
Se spune ca la un moment dat, intr-o perioada mai dificila financiar, mogulul s-a uitat pe cifrea si a vazut cu surprindere ca bugetul alocat satului sau natal este totusi exagerat de mare (dupa cum crescuse exponential in ultimii ani). A decis sa reduca cuantumul alocatiei de la 100 la 80 de dolari de persoana.
Cand oamenii si-au primit banii imputinati, s-au revoltat si au mers la mogul cu jalba’n protap. Conducatorul lor (sa-i spunem lider de sindicat) i-a spus mogulului nemultumirea cu imputinarea banilor. Acesta a explicat ca e criza, ca afacerile nu mai merg cum mergeau odata, ca copiii sai au crescut si merg la facultate, iar aceasta e scumpa in America, etc. Replica a venit transant:
„Apoi domnule draga, noi n-avem nimic impotriva sa faca copiii dumnitale scoala. DAR NU PE BANII NOSTRI!”
iPad….o pacaleala inca, dar o inventie minunata.
(Pacat ca romanasul pe care-l cunosc eu, si care a avut o asemenea idee acum vreo 10 ani, nu a avut cum sa o realizeze.Banii…mama lor!. Dar l-a mancat in fund si a povestit altora, care au profitat, si iaca….hopa….a aparut. A, romanasul nici n-a stiut ca cineva va implementa visul lui…si continua sa-si cumpere 1 Kg de carne la 2 saptamani……)
E bun, daca tinem cont de utilitatea lui
Nasol este felul in care au gandit aplicatiile.
De fapt au inceput si ei ca in industria auto…
Un autoturism, are un pret real mediu de fabricare (inclusiv salarii si profit 15%) cam de 2500-3500 euroi. La iesirea din fabrica il umfla la 10000 (uniformalizarea pretului de distributie pe distante intre 2Km si 10000 Km). Apoi fac o promotie si le vand la 8000, cica ieftin…Cand mergi la service, dai pe un catadioptru (ochi de pisica) de 3×10 cmp (centimetri patrati) cam 250 RON !!!! iar pentru montare (impingerea in niste clipsuri) inca 100 ron! Pretul real pentru un catadioptru, compus din materie prima, uzura utilaje, curent, taxe eco, salarii + profit, transport, distributie este cam de 3 ron.
Ce se observa….pe langa profitul exorbitant din vanzare, se obtin profituri imense din vanzarea pieselor de schimb.
De cand cu criza, totii industriasii din auto, nu si-au micsorat veniturile lunare, si cheltuielile personale ci au crescut productivitatea concediind oameni. (vezi FORD si venitul lunar de 4 mil. usd al CEO, nu dividente!).
Asa si la iPad. La orice pret l-ar vinde, tot obtin profit.
Il doteaza cu niste aplicatii de baza (minimale) ce nu sunt suficiente pentru o utilizare buna, aplicatii ce au nevoie de update rapid. (pe bani frumosi).
Orice alta aplicatie de care ai nevoie pentru a-ti face iPad-ul util, ca de….dai ceva bani….costa multisor, crescand la profit.
Acu ce sa zic, cine-si permite iPad, pentru ca stiu ca nu s-a dat drumu la vanzare pe RO, va trebui sa-si faca update-urile tot de pe un IP non-RO.
Aplicatiile se descarca DOAR dupa plata online, RO fiind restrictionata.
Deci de unde sa luam aplicatii?
Inca nu-l vad foarte bine pe iPad. In timp, da.
Oricum, la cati snobi avem in RO, care si-l cumpara doar ca sa arate ca au ultimul gadget….o sa iasa milioane bune de usd din tara….si ca fraierii, vor vedea ca nu prea au de unde sa-si ia softurile necesare….inca.
Nu le plang de mila….Nici tie Nea Mogulu…ca iesi pana-n gradina (in Anglia) si-ti cumperi ce soft vrei…iar banii nu-s o problema.
@…si marmota… Fratilor, vorbim de lucruri sfinte, noi nu ne putem kk de foame si o dam in Sf-uri la care multi cetateni ai tarilor civilizate nu au acces inca ! De-abia ne-am familiarizat cu Cardul si noi vorbim de iPad ?!… Suntem ultimii in lume la consumul de pasta de dinti si sapun, sistemul sanitar la fel… Vorbim de iPad si in spital na-iPat ! Nivelul romaniei in cultura, educatie, civilizatie, etc. e sub Marea Neagra si noi visam. Cat priveste presa… sa fim seriosi ! Care presa ?!… Mai exista cumva o presa libera sau independenta ? La fel ca si Horoscopul, difera de la un trust la altul, dupa interesul mogulilor, patronilor, afiliati partidelor politice. Te uiti la Tv, de la un post la altul difera totul. Citesti 3-4 ziare, tot atatea diferente. Oricum, tot la OTV ne limitam din pacate…
Domnule Voiculescu, In calitate de agent economic privat, as vrea sa va semnalez tragedia prin care urmeaza sa treaca sute de mii de firme romanesti.Domnul Boc, s-a gandit, in intelepciunea sa, sa ne impoziteze anticipat la nivelul anului trecut. Pai asta e o tragedie nationala, deoarece anul asta nimeni nu mai poate supravietui, platind in avans un impozit pe profit pe care oricum nu il va realiza. Va rog sa aduceti in discutie acest lucru,prin intermediul trustului dvs.de presa. Va multumesc
ideile valoroase fac bani multi
cand nu trebuie sa sapi dupa ele
inseamna ca ai castigat la loto
tu ce crezi?
Pfui, ce comentarii.
Ipad-ul dpdv media incearca sa fie un canal de distributie controlata, ceea ce internetul si calculatoarele actuale, prin deschiderea care le caracterizeaza, n-au reusit.
Nici ipad-ul nu cred ca va fi infailibil la piratare, dupa cum nici iphone-ul nu e, si nici o alta platforma software/hardware care a avut suficient continut interesant cat sa atraga interesul hackerilor.
Insa, probabil, va deschide calea unei distributii digitale pe scara larga, pe ipad si pe valul de dispozitive similare care va urma. Dar tot de industria media va depinde sa isi construiasca in noul context continutul in asa fel incat sa fie atractiv pe noul canal si sa fie mai usor sa cumperi decat sa piratezi(din punctul asta de vedere Apple a avut deja un succes cu Appstore-ul, e mai usor/simplu sa apesi cumpara si sa dai 99 centi decat sa cauti si sa instalezi o aplicatie piratata).
[…] ajuns azi pe blogul mogulului Dan Voiculescu, si am lasat un comentariu despre ipad in care m-am lungit, asa ca m-am gandit sa il transform in articol pe […]
Nu in momentul de fata. Peste 2-3 ani, iPAD poate juca un rol in dezvoltarea presei, dar nu cea clasica ci electronica. Mi-ar placea sa citesc presa prin „rasfoirea” unui iPAD, abonat la cateva ziare locale sau internationale.
eu stiu secretul si pentru calculatoare si pentru televizoare si pentru internet .
dar ma vand scump .
important e sa stii iesirea dintr-un labirint tridimensional .
eu cred ca am castigat la loto.
E un pas inainte pentru mediul online, dar presa scrisa este departe de a disparea. Nu cunosc statisticile in Romania dar Ipad este departe de a fi un produs pentru mase, cel putin la salariile din Romania. Un Ipad in SUA este in jur 500 USD, aici probabil ca va ajunge undeva la 450 EUR. Nu prevad vanzari gigantice pentru acest dispozitiv deoarece are extrem de multe limitari foarte frustrante. Chiar sincer sa fiu ii prevad un oaresce esec. In afara de fanii inraiti ai Apple care sustin si un rahat daca scrie Apple pe el nu am vazut foarte mult entuziasm. Si in nici un caz nu e cazul ca Ipad sa se lupte cu Netbook-urile care sunt mai utile mai putin limitate si in unele cazuri mai ieftine.
nu.
Ce nu merge stim cu totii, auzim pe toate posturile si in toate fitzuicile de ziare…..o simtim pe propriul buzunar sau stomac, o vedem la fiecare colt de strada in muntii de gunoaie aruncate sau in fiecare amarat care iti cere 1 leu. O vedem in fiecare familie care are un tata sau mama ce se culca plangand in baie in fatza oglinzii sa nu-i vada copii, pt ca iar…si iar ….pe masa debia a fost o paine.
In copii parasiti sau exploatati fara mila, in uciderea unor vagabontzi pt a reprezenta o firma si a pacalii o banca sau statul, in furturi si crime pentru ….5-10 lei.
In faptul ca un copil fura din magazin si ia 4 ANI, un MINISTRU corupt…..DOARME pe BANI.
Se mai vede si in arogantza unora IMBECILI care fac misto de ideea ca, castigul unora = 20 % din cauciucele masinilor altor……..in faptul ca nenorocirea unora si dilema lor e ca „luna asta nu au castigat macar echivalentul unui bmw ” – CE ZICI BAI BAIATULE ?!
As putea sa continui dar deja pana si degetele pe tastatura s-au deprimat …..realitatea deprima si deranjeaza….oricum urmatoarea intrebare nu prea mai conteaza dar….
CE MERGE ATUNCI IN TARA lui PACALA ?
N-aiPat in spital si va pasa de iCad???
In fine….Adica stiti ce zic…….Cad fondurile.Din cauza cui???A lu Nutza!!!
Adica Urda!!!
Comentariile sunt închise.