Avem nevoie de un Panteon National. E prea strâmt spatiul care ne-a rămas la Bellu, de pildă, pentru scriitori: Adrian Păunescu a fost asezat cumva în mijlocul aleii. În curând, pentru alte mari valori nu vom găsi un loc similar.

Cimitirul Bellu (Serban Vodă) este, indiscutabil, un monument istoric – aflat, întâmplător sau nu (nu întâmplător, dar din motive foarte personale) în colegiul unde am ales să candidez ca senator. Dar este un monument care si-a atins propria limită de dezvoltare si pe care riscăm să-l distrugem peticindu-l si retăindu-l în felii din ce în ce mai mici.

Acesta este contextul în care ar trebui să ne gândim – asa cum au făcut-o marile natiuni – la un mausoleu al Valorilor Nationale. La un mausoleu unde să se poate odihni laolaltă – reconciliati în eternitate – oamenii de stat, poetii nationali, marii romancieri si artisti. Iar acest mausoleu ar trebui să fie, cred eu, o extensie naturală a cimitirului Bellu.

Iată de ce voi discuta cu primarii Sorin Oprescu si Cristian Popescu Piedone pentru a demara proiectul unui Panteon românesc în sectorul 4, în imediata apropiere a monumentului Bellu.

57 COMENTARII

  1. Super! Şi eu mă gândeam ieri, în cimitir, unde vor mai încăpea valorile româneşti…
    Credeţi că veţi găsi şi fonduri pentru aşa ceva?
    Şi, oricum, cei pe care-i vor înmormânta în altă parte, vor fi „supăraţi” că nu-s lângă Eminescu… Ce mult mi-aş fi dorit să ştie şi Poetul unde va poposi!…

  2. Părerea mea :

    Când a-nţărcat şi laptele la prunci în biberon
    Iar mulţi bătrâni mai cată pâine-n tomberon ,
    Căci în vistieria ţării, cu greu găseşti un ron ,
    Mai bine intri-n mormânt, decât în…Panteon .
    (Scăpând de-a mai plăti … factura la E.ON)

  3. tare ideea. si eu m-am gandit la asa ceva dar nu aveam forta sa implementez. 10x pentru propunere. vreau s-o vad implementata.

  4. @maia_home – propunerea a fost langa monumentul Bellu. este ok sa fie in sectorul 4, pentru ca asa am avea garantia ca s-ar ingriji cineva de el.

  5. @mogul-ka – iar dai cu mucii-n fasole; si de data asta – nu numai gramatical. Ce-ai cu Panteonul? Voiculescu e senator in sectorul 4, ai vrea sa il faca in Murfatlar, numai pentru Basescu? Si mai spune clar si distinct ca Panteonul va fi ”in apropiere”, nu ”in cimitir”.

  6. E o idee foarte buna. Ideal ar fi ca spatiul respectiv sa fie chiar in vecinatatea cimitirului Bellu, pentru a-i avea aproape pe toti care au facut cinste acestui neam.

  7. e laudabila incercarea dvs de a propune solutii reale…..dar sunt prea multi rechini si nu stiu daca vor avea succes….
    va propun insa o alta masura, mult mai simpla, mai rapida si care are si cadrul legislativ ! obligativitatea firmelor de a intocmi facturi , sau de a elibera bon fiscal ! numai de aici, daca s-ar respecta legea, s-ar aduna foarte multi bani la buget ! peste tot unde te duci, platesti si nu ti se elibereaza bon fiscal ! este o evaziune fiscala generalizata ! in franta, daca xeroxezi pe strada o hartie, ti se da bon fiscal pt 0,10 centi ! la noi, fiscul e total ineficient ! se verifica numai hartiile existente si nimeni nu e asa de idiot sa faca prostii in acte ! dar evaziunea fiscala se practica pe scara larga , de la cel mai marunt comerciant si nimeni nu amendeaza asta ! nu se vrea, si asta trebuie reglementat de sus !

  8. evident ca numai un om competent se putea gandi la o astfel de initiativa. pedelichelele sunt concentrate numai pe ridicarea propriilor vile

  9. COINCIDENŢE ?

    Pe blogul său în 08.11.2010 Adrian Năstse a publicat în facsimil poezia SUPRAVIEŢUITORI ce i-a fost dedicată de Adrian Păunescu în 22.07.2010 (ziua de naştetre a lui AN). Ultima strofă din cele cinci :

    Mai e pământ destul şi pentru noi,
    Dar până-atunci nu încăpem în lume,
    Stupizi astronauţi pe muşuroi
    Şi autori frenetici de postume.

    dovedeşte din plin reacţia dv. tulburătoare pe care o regăsesc (!?) în Panteon.
    Vă sugerez domnule DV să supuneţi unei analize tip breistorming (să nu lipsească un bun grafaolog), pe superba Antena3, această stare de spirit versificată de Titan în „Supravieţuitori”¸ care anunţă, cumva, şi precizia ultimului vers (…de postume).

  10. Subscriu si eu la aceasta idee a Dv.
    Si fac acest lucru gandindu-ma si la modalitatile de exprimare a trairii a altor natii, cum ar fi India si Monumentul Taj Mahal.
    Cunoscatorii de istorie universala stiu, cred, la ce ma refer.

  11. dupa gradina valorilor din sectorul 4, Panteonul ar reprezenta urmatorul pas pentru acest laudatio al valorilor nationale.

  12. Cine altcineva sa se gandeasca la valorile noastre daca nu tot voiculescu..parca ii singuru caruia ii pasa de oamenii importanti ai tarii noastre atat in viata cat si trecuti in nefiinta.

  13. Ar cam trebui sa fim si noi in rand cu lumea, chiar se cere o astfel de constructie nu stiu de ce unii nu ar fi de acord cu ea

  14. Stimate Domnule Dan Voiculescu,
    Sunt pensionar si recent, prin intermediul fiului meu, am descoperit aceasta minunatie numita internet. E mai greu pentru mine, dar invat repede (cunosc limba engleza). Pentru ca va stimez, primul lucru pe care l-am facut (dupa ce mi-am creat o adresa de corespondenta electronica) a fost sa vizitez site-ul dumneavoastra. Il gasesc extrem de interesant si util.
    Mi-am dus nepotelul la Gradina Valorilor. Vreau sa-l duc si la viitorul Panteon. Toate aprecierile mele si ale sotiei pentru aceasta initiativa! Vreau ca tinerii sa se plimbe prin Gradina Valorilor si apoi sa mearga in Panteon pentru a medita la valorile tarii asteia atat de incercate si chinuite (mai ales in prezent).
    Cu deosebita stima!

  15. Panteonul reprezinta o constructie bine conservata si are un acoperis original intact. Avem nevoie de constructia unui panteon.

  16. Pentru a construi un panteon trebuie sa ne inspiram putin de la italieni. Panteonul din Roma a fost ridicat pe post de templu al zeitatilor grecesti, acesta avea sa devina, in timp, biserica a crestinilor – „Biserica Sfanta Fecioara Maria si Toti Martirii”. Acest templu a fost construit in anul 125 si este cea mai completa structura antica aflata in intregul oras, reprezentand si unul dintre cele mai vizitate locuri ale capitalei.

  17. Avem nevoie sa construit un panteon. Trebuie sa gasim fondurile necesare pentru demararea acestui proiect. Este necesar sa avem un mausoleu al valorilor nationale.

  18. sa nu ne uitam valorile, sa ne respectam traditia, sa ne pastram identitatea, iata targeturi care par afi uitate de cei care conduc

  19. teoria formelor fara fond. este ultima dintre problemele Romaniei. mai intai sa promovam valorile, sa le respectam, sa ne mandrim cu ele, sa le cultivam… si apoi sa le oferim si un loc de veci… e absurd. dar, prin absurd…. sa spunem ca se va construi asa ceva, vor fi numai cei de valoare sau vor fi si din cei gen ‘traian basescu – academician de onoare’? cine hotaraste? ca nici un caz poporul roman… noi nu am hotarat niciodata… sau niciodata nu am hotarat bine… acum nu ne mai pasa… suntem o natiune moarta. Romania este un Panteon al rusinii.

  20. PANTEONUL MOGULISMULUI ROMANESC
    Penibil si greu de tolerat. Intr-o tara aflata in prapastie si in care se moare de foame ultIimul lucru care lipseste este un Panteon. Aceasta constructie
    compromite si faptele pozitive ale mogululului. Numai un ciocoi de lume noua poate sa se zbata pentru asemenea ideie ideie. Gradina lui dumnezeu e mare si plina de mogululi.

Comentariile sunt închise.