Monumentul Bellu se afla in nordului colegiului meu senatorial – colegiul 8. Este, probabil, cel mai important reper istoric si cultural dintr-o zona unde se mai gasesc, de pilda, Martisorul lui Tudor Arghezi si casa lui George si a Aghatei Bacovia.

Fie si numai din acest motiv subiectiv, am vorbit in repetate randuri (vezi aici) despre necesitatea de a proteja si promova valoarea de patrimoniu a monumentului. Nu pot decat sa salut, in acest context, plasarea sa in cadrul obiectivelor turistice de pe harta Europei culturale, alaturi de vestigii similare precum Pere Lachaise. Un reportaj inspirat pe tema am putut citi aici.

16 COMENTARII

  1. PANTEONUL PENIBULULUI NATIONAL
    Daca exista in Romania locuri de memorie si un anumit respect al trecutului, ele sunt mormintele celor pe care aproape unanim ii consideram „oameni mari”. Ideea dezgroparii eventuale a lui Eminescu de la Bellu, a lui Stefan de la Putna sau a lui Iancu de la Tebea, pentru a-i „centraliza” in este atat de grotesca si de lipsita de pietate. Se pregateste o noua daramare la adresa Bucurestiului si asa afectat de tarnacoape, excavatoare si alte mijloace de distrugere monumentala in masa.. Locul lui Voiculescu in Panteonul Penibilului National este ca si asigurat.

  2. Am inteles ca pe martisor, in curtea casei lui Arghezi se poate vedea cusca lui Zdreanta :D

  3. Este si pentru mine o mica bucurie aceasta integrare alaturi de celelalte obiective de gen.Cam …funebra dar se pare ca doar atat mai poate salva ministerul culturii in capitala tarii noastre: Cimitirul Bellu. Ar fi mai mult decat nimic daca n-ar fi cinic la o gandire mai atenta.

    Pentru a nu strica seara asta … :) :
    http://www.youtube.com/watch?v=CYUJ4LEgCj4

  4. S-AU CRUCIT CĂ N-AVEA CRUCE

    Inspiratul aromân Barbu Bellu (1825-1900) donatorul celor 17 ha pe care se situiază cimitirul ce-i poartă numele, nu avea nici cruce la capătâi acum doi ani când Sorin Oprescu a organizat şi onorat cu prezenta sa cinstirea celor 150 ani de existenţă ai « Perlaşezului » Bucureştiului.
    O prezentare meşteşugită de 10 – 15 minute pe Antena 3, chiar în context politic, a Monumentului Naţional Bellu, ar fi oportună…şi cu mulţumiri anticipate.

  5. Intr-adevar, Bellu este un loc incarcat de istorie, dar un pic funebru ca loc de vizitat, mai ales de catre tineri…Acum, ca a fost introdus ca obiectiv turistic probabil va beneficia de toata atentia noastra.

  6. POFTIŢI CU TOŢII LA BELU !

    Cât Domnu-n viaţa asta îi mai ţine,
    Aleşii noştri vor ca să vă facă felu’ ;
    Căci de Zeus v-a urat “să trăiţi bine! “
    Mogulu’ vă invită acum … la Belu .

  7. Valorile trebuiesc protejate si exploatate….pacat ca actuala guvernare nu le ia in seama….noroc cu dvs care mai trageti niste semnale de alarma incercand sa faceti ceva!! Felicitari!

  8. Eu l-am vazut mai demult, si e spectaculos. Dar ce e nasol e ca monumentele sunt multe din ele in stare de descompunere. Ar trebui sa se gandeasca si lumea sa le si restaureze nu numai sa le includa pe harta turistica. In afara de asta, ce ziceti de cladirile aflate in patrimoniu pe care proprietarii le darama ca sa construiasca blocuri? E bine ca macar presa se autosesizeaza, dar din pacate nu ea are puterea de actiona.

  9. SFÂNTA UNITATE

    Românii toţi vor fi sacrificaţi exact ca mielul
    Ce s-a jertfit pentru iertarea noastră de păcate ;
    Şi la umbra frunzei d-nei Udrea, doar la Belu
    Vor fi uniţi cu cei aleşi de … Sfânta Trinitate .
    (Căci nimeni nu voia s-aleagă … o calamitate)

  10. 1. DIALOG NECENZURAT (încă)

    – De ce jeleşte Jon* aşa de des ?
    – Îşi plânge singur de milă.
    – Bă săracu !
    – …Cu duhul, se-nţelege.

    2. JON* v.s. BELLU

    – Se aude că Jon* ar fi donat 66 km.p.din Marea Neagră pentru « Cimitirul Naţional Plutitor » ce-i va purta numele (66.000.000 m.p : 3 mp/om = 22.000.000 oameni).
    – Corect calculul ! Dar stranie donaţia…
    – Deloc ! Plata împrumuturilor se va putea face numai prin vinderea teritoriului miorittic, nemaifiind locuri de-ngropăciune…

  11. Cum nu imi plac in mod deosebit acest gen de sport nici sa privesc nici sa practic pentru multele momente in care au aparut astfel de scene am derulat tacticos pentru a viziona doar actiunea propriu-zisa a filmului. Lumea se strange in jurul acesteia pentru a constata ca soferul japonez orbise dintr-o data si nu mai poate conduce spre casa. Julianne Moore pare sa se specializeze pe acest gen dupa reusitele dupa umila mea parere din Children of Men The Forgotten sau Next.Nota 8 10Jovi……Publicat de.Jovi…la.

Comentariile sunt închise.