În The Times, o introducere interesantă la piata britanică a alimentelor – ca să întelegem cum stau lucrurile în Occident:

The food and grocery market is predicted to grow from £150.8 billion to £182.7billion by 2015 and most of the big operators are planning to add large numbers of new jobs. Much of that growth will come from convenience stores, where sales are expected to increase by almost 6 per cent a year over the next five years. As we report in this edition of Mapping British Business, convenience stores are a big battleground for the leading chains, which are competing furiously for a limited number of potential new sites. The focus on convenience is also behind the growth in online grocery sales, which are predicted to double by 2015 to £9.5 billion, according to the market researcher IGD. Online still represents a very small proportion of the grocers’ sales — between 3 and 5 per cent — but strong growth is being driven by innovations such as smart phone apps, “click and collect” services and the building of stores specifically to cater for online orders. (The Times, Mapping British Business – Food retail)

În acest timp, problemele alimentare ale românilor sunt cu totul altele – si voi vorbi insistent despre ele în următoarea perioadă. În ultimele sase luni, alimentele de baza s-au scum­pit cu pana la 50%: milioane de români nu isi permit asemenea preturi. Este nevoie urgent de solutii si pu­tem actiona efi­cient in doua direc­tii: in primul rand, trebuie redusa ime­diat TVA la alimen­tele de baza pe in­­treg lantul de pro­dus. Astfel, vor sca­dea preturile la alimente si vom re­duce drastic economia subterana. Avem legea in Parlament. Presedintele a intors-o, noi o putem vota din nou. Chiar si ,,din greseala”, daca doar asa pot parlamentarii PDL.

In al doilea rand, trebuie sa ne sustinem producatorii autohtoni. Nu cu promisiuni si angajamente, ci cu masuri imediate. Guvernul ar trebui sa prezinte in maximum 15 zile un program de sustinere a industriei alimentare romanesti. Nu pentru ca o cer eu, ci pentru ca romanii nu isi mai pot cumpara hrana zilnica, iar producatorii autohtoni dau faliment. Orice guvern, chiar si incompetentul guvern Boc, are obligatia fundamentala de a asigura securitatea ali­mentara a cetatenilor sai.

Aceasta este, in acest moment, prioritatea zero a Romaniei

20 COMENTARII

  1. DA!

    Cum se rezolva insa daca guvernul Boc priveste cu dosul catre romani si dialogheaza cu acestia din aceeasi pozitie ?

    Multi inca au o imagine gresita despre UE , cum ca aici se traieste bine fiindca sunt salariile mari .
    NU! in primul rand platesc mai putin decat noi pt mancare , alte aspecte nu punctez , insa cu 7% in Germania tva pe mancare si 24% la noi ….in conditiile in care avem multe produse de calitate inferioara in comparatii lipsite de tva…avem o bataie de joc locala servita fara jena .

  2. Stim ca ati avut aceasta initiativa privitoare la reducerea TVA la alimentele de baza. Legea va trebui sa precizeze si pedepse drastice pentru intermediari in cazul nerespectarii ei. Pedepse care ar trebui sa mearga pana la scoaterea de pe piata. Cazul carburantilor este deja legenda in Ro; si cand preturile internationale au scazut preturile catre clientul final roman au continuat sa creasca. Deci… diferenta a intrat tot in buzunarul companiei intermediare…
    Cat despre producatorii autohtoni.. nu stiu cati mai sunt…

  3. Am observat in ultimele doua luni un lucru ciudat la brutaria din coltul strazii de unde imi fac zilnic cumparaturile: pretul painii a crescut incet de la 1.3 lei la 1.5, 1.7, iar zilele trecute la 1.8 lei pentru o paine de 400 grame.

    Scaderea TVA-ului este un prim pas bun pentru atenuarea crizei alimentare cu care se confrunta in aceste zile romanii, dar nu este de ajuns.Cum ati mentionat, trebuie sustinuti producatorii si revitalizat lantul agroalimentar pentru eliminarea intermediarilor. De aceea reiterez ideea crearii unor piete de gros regionale in parteneriat public-privat.

  4. Sa dea Domnul! Insa la cat de multe interese sunt, ma tem ca nu veti reusi. Felicitari pentru toti jurnalistii adevarati din Antena!

  5. Scaderea TVA-ului va avea efecte nesemnificative asupra pretului alimentelor. Diferenta va intra in buzunarele vanzatorilor de alimente, deoarece se considera ca lumea s-a obisnuit deja cu preturile. A se vedea efectul diminuarii TVA-ului la medicamente. Pretul a ramas constant.

  6. Este foarte important ce mancam. In ziua de astazi trebuie sa ne uitam de cel putin doua ori pe un produs pe care il cumparam.

  7. nu TVA e problema esentiala in scumpirea alimentelor …. pentru ca e greu sa renunte un guvern oricare ar fi el la o sursa de venit asa de importanta plus ca exista precedente cu scaderi de TVA care nu au produs efecte…si sa nu uitam ca au fost PSD – PC la guvernare destul de mult timp ca sa promoveze aceasta masura .

    3 lucruri dupa parerea mea trebuie facute pentru a avea o mancare mai ieftina

    1. eliminarea intermediarilor dintre producatori si magazine prin creearea unor centre de stat de achizitie a alimentelor de la producatori autohtoni
    2. stoparea exporturilor de cereale si importul lor ulterior la preturi de 2 ori mai mari prin controlul real al evaziunii fantastice in acest domeniu
    3. Consiliul Concurentei sa-si faca draq treaba nu joc de glezne privind cartelizarea pietei marilor retaileri la fel ca in domeniul comunicatiilor mobile

  8. FOAME CU TVA

    Ar trebui, într-adevăr, făcut, urgent, ceva
    Ca să mănânce şi-un sărman întrucâtva ;
    Căci pentru a face rost de bani,de undeva ,
    Boc s-a gândit a pune şi pe foame …TVA .

  9. Nutriţia şi alimentaţia influenţează direct şi evident nu numai nivelul producţiilor animale dar şi reproducţia, procesele de creştere şi dezvoltare, starea de sănătate a animalelor şi nu în ultimul rând eficienţa economică – obiectiv determinant în desfăşurarea activităţii din zootehnie.

  10. Pentru eliberarea energiei ce se gaseste acumulata in substantele alimentare, au loc in organism reactii chimice (enzimatice), in urma carora rezulta si substante ce vor fi eliberate in mediul extern. Energia intrata in organism nu se pierde, ci se transforma si se intoarce in mediu sub alte forme.

  11. De asemenea ar trebui sa fie inchise hypermarketurile duminica si lasate doar pietele si marketurile, si ar trebui micsorat TVA-ul la 5% pentru toate produsele alimentare romanesti, obisnuite si traditionale. Ca si pentru produsele bio si ecologice.

  12. Acuma, nu ca zic eu, dar cat de des ati vazut dvs pe piata romaneasca sa mai scada un pret odata ce a apucat sa urce? Si e o idee buna sa scadeti TVA-ul la alimente, dar e de ajuns? Ca nu ziceam eu, zicea Agaton, pe care de altfel nu-l suport, ca anul trecut a fost supraproductie la porumb si pretul in loc sa coboare, a fost tinut sus de proprietrii silozurilo, care sunt privati, si care, nu stiu sigur dar banuies ca-s monopol sau oligopol, habar n-am dar altfel nu se explica felul in care refuza sa isi faca concurenta. Ca daca piata ar fi intr-adevar libera, cand creste oferta scade pretul, nu? Iar statul ce face? Nimic. Pana cand statul n-o sa aiba propriile silozuri ca sa poata sa cumpere de la producatori cu un pret decent si sa nu incerce sa vanda mai departe cu un pret nesimtit, producatorii abea or sa-si acolepre pretul de productie, iar cumparatorul final o sa cumpere malaiul si faina cu 3 lei, ca nu suntem tara agricola. Deci dupa cum zic si cei care au scris inaintea mea, solutii exista. Vointa politica, nu . Deci nu e nevoie sa organizati un concurs de solutii, solutiile sunt la vedere, numai sa vrea cineva sa le puna in practica.

  13. Cu TVA-ul la alimente, problema e clara! ! Doar valoarea acestei taxe, ar trebui calculata si-ar putea fi un subiect de discutie, dar nu pe forum, ci la finante. N-are rost, in opinia mea (si nu numai), sa insistam.
    Cred c-ar trebui sa insistam putin pe tema distributiei produselor agroalimentare. Sa fie o distributie integrata? Se poate? Cati producatori si-o pot permite?
    Sa fie o distributie clasica, printr-un canal scurt, cu un singur intermediar? E posibila? Pot, printr-o asemenea solutie, sa ajunga produsele din Teleorman, in Maramures?
    Sa fie o distributie printr-un canal lung, cu mai multi intermediari? Poate un producator sa-si distribuie produsele in toata tara, printr-un asemenea canal?
    Ma opresc aici cu-ntrebarile (multe retorice), pentru ca timpul si spatiul sunt limitate.
    Dac-ar fi sa raspund, macar la cateva din aceste intrebari, as spune ca, in mare parte, piata ar trebui lasata sa regleze politicile de distributie. Fiecare jucator de pe piata trebuie sa aiba libertatea de a alege sa fie profitabil, sau nu, dupa cum doreste. Statul ar trebui sa-si faca treaba, pe legislatia actuala (ca, slava Domnului, avem destula), si sa elimine „constrangerile”, intelegand prin acestea toate practicile neconcurentiale (monopol, oligopol, vanzare la negru, etc.). Statul nu poate, prin lege, sa stabileasca numarul de intermediari dintr-un canal de distributie! Ar fi absurd! Sunt prea multe variabile de luat in calcul, sistemul ar deveni mult prea inflexibil (pentru o marfa perisabila, de exemplu)!
    Pentru a fi mai clar si ca sa termin in nota in care-am inceput, as intreba: dac-ati fi proprietarul unui „convenience store” (sau, hai sa-i spunem „magazin de coltu’ blocului”), si-ati vrea sa va largiti gama de produse, cu legume si fructe romanesti, cum ati proceda? V-ati duce sa le cumparati direct de la producator? Ar fi economic (tinand cont ca sunt produse proaspete ce trebuie aprovizionate zilnic, in cantitati mici)? V-ati duce sa le cumparati de la un mare comerciant cu ridicata (engrosist), care deserveste intreaga capitala, dar este situat in celalalt capat al orasului? V-ati duce sa le cumparati de la un alt intermediar (un comerciant cu ridicata mai mic), care cumpara de la engrosistul de mai sus, dar care este in imediata dumneavoastra apropiere?
    Cum e mai rentabil?
    Guvernul actual a ales cea mai simpla solutie: „omoara” producatorul si-a scapat de toate-ntrebarile!

    Dan Voiculescu a raspuns:

    Concret, ca decident politic, cum ati proceda in actual context alimentar?

  14. Ca mic producator este foarte greu sa ajungi pe rafturile marilor lanturi de magazine, atat din cauza taxelor oficiale pe care le cer supermarketurile, dar mai ales din cauza celor „neoficiale”. Se observa asta foarte usor la raionul de legume-fructe unde nu doar bananele sunt de import, dar si cartofii, ceapa, morcovii, rosiile si ardeii.

Comentariile sunt închise.