Turismul românesc o duce rău. Iar simpla creștere a bugetelor de publicitate nu s-a dovedit o soluție.

Am senzația că, înainte de a ne gândi la poze îmbietoare și spoturi istețe pentru stăini, trebuie să învățăm chiar noi să ne prețuim țara. Cu adevărat. Nu pentru că trebuie și face bine la PIB.
Că trebuie să ne facem timp pentru câte o reverie cu vulcanii noroioși, cu Transfăgărășanul, cu Păltinișul lui Noica, cu Voroneț. Sau cu Băile Felix :) …

Iată de ce cred că această campanie reprezintă o idee grozavă. Și chiar un sfetnic de vacanță.

25 COMENTARII

  1. Dacă se vrea promovarea doar prin publicitate, n-am făcut nimic. E o soluţie, dar mai de la coadă. E ultima care trebuie făcută! :) Restu’ le spune musiu Badea cum trebuie făcute… :D

  2. Eu sa zicem ca lucrez in domeniu…nu e vorba ca nu se face nimic,dar mi se pare ca nu se vrea…neputina..prostie..proasta organizare…e un cerc dubios..
    Proiectul e interesant..dar nu cred ca ajuta,decat pentru cunoastere(sa cunosti nu costa..bani),nu si pentru ceva concret.

  3. E adevarat ca publicitatea nu e solutia salvarii turismului nostru. am fost de curand la Costinesti si am venit dezamagita. stau aproape de Baile Felix si iar sunt dezamagita. de la un timp, ma incearca o rusine ca apartin unui stat care nu stie sa promoveze bunul simt, respectul si nevoia de mai bine, de mai frumos.
    daca e sa facem ceva, este sa ne educam mai bine semenii nostri, sa punem niste legi care sa nu permita unei tari , ca tot ceea ce are mai cump, mai trend, sa fie acoperite de gunoaie.
    in statiunile noastre inca mai bantuie cate un caine vagabond, se mananca deplorabil, se asterne lamentabil si se fura pe sistemul ” acum e momentul” sa imi incarc buzunarul, nu cu servicii de calitate, bineinteles.
    uneori mi se pare ca acceptam prea usor sa fim tratati ” second hand” pe banii nostri.
    o campanie in acest sens e binevenita. pentru ca aici e acasa, si oriunde am fi, imaginea acestei „case”o purtam cu noi.

  4. E superb jurnalul acesta…Ziarul.Dar si ideea cu acest blog e cool ! Asa va putem descoperi sufletul.

  5. Nu de mult la o emisiune tv. sa spus,ca ar cam trebuii 1 million Euro,pt reamenajarea fiecarui statiuni balneoclimaterice din tara,care sunt in jur de 100.
    Deci daca cativa moguli s-ar asocia ar putea face lejer acest lucru,ca statul nu e in stare.Problema ar fi cine ar merge la statiuni in aceasta epoca,majoritatea pensionariilor nu-si permit,poate si turistii straini pot fi adusi.

  6. Nu stiu in restul tarii dar in Baile Felix e plin de turisti si multi dintre ei sunt straini si lucrurile par sa evolueze pe-acolo. Chiar ii spuneam unui prieten o data cand ne plimbam prin Felix, intr-un moment de dezgust si de tristete ca m-am nascut in tara lui peste si frustrata fiind ca nu pot manca placinta, ca pentru mine primul semn ca am evoluat va fi utilizarea manusilor cand vinzi placinta.:)) Nu puteam sa-mi cumpar niciodata desi aveam pofta. Si a fost suficient sa apara unul pe piata care sa respecte minimele cerinte sanitare si si-a facut un vad extraordinar. Au mai aparut inca 3 placintarii, si toti angajatii folosesc manusi cand pun mana pe placinta. Stiu ca pare un exemplu banal…dar e foarte poetic in simplitatea lui:)).

  7. Degeaba facem publicitate si reusim poate sa aducem si ceva straini, dar odata veniti aici si dand piept cu serviciile proaste, infrastructura lipsa, nesimtirea celor din turism si nu numai, se vor intoarce acasa si vor face o reclama negativa mult mai eficienta decat cea platita de guvernanti. Pacat, deoarece avem locuri frumoase (vezi pe site), dar…. atat!

  8. Inteleg si eu ca publicitatea ii sufletul comertului sau cum naiba era vorba aia dar noi nu avem turism, nu avem ce vinde. Avem potential, doar atat. Promovare se poate face si intr-un mod mai ieftin. (de ex. un indicator pus la intrarea in oras ca in Petrosani exista un muzeu unic in tara) de un an mananc rahat cu chestia asta dar nu ma baga nimeni in seama. Probabil trebuie sa ai vreo 2 facultati sa iti treaca prin cap ideea asta banala.

  9. problema nu e că nu avem ce vinde, că românul nu mai ştie să facă turism la el în ţară, ci că mentalitatea devine păguboasă. dar, din păcate e normal. pe de o parte, regret vremurile cînd eram îndoctrinaţi cu patriotism, dar se pare că am uitat că patriotismul nu ţine de regimurile politice. puţină mândrie naţională nu strică. dar spune astăzi unui copil de 18 ani că a fi român e totuşi o chestie şi o să îţi râdă în nas… pe de altă parte, după ce au dispărut cerberii de la porţile ţării, era de aşteaptat ca românul să vrea să fugă în lumea largă… ca s-o vadă, şi, vorba poetului, să o pipăie şi să urle că există.

  10. off topic, că mă ţin de mult să spun şi tot uit. Întalnire cu Dan Voiculescu are o problemă de diacritice. Ori e cu, ori e fără, cum ar veni… Ori scoateţi acoperişul de pe Î, ori vârâţi încă unul peste „a”. Ceea ce ar fi de preferat. Cunosc io un om care zice că a scrie fără diacritice în română e ca şi când ai purta tenişi fără şireturi. :) o zi bună vă doresc!

  11. Nu e vorba ca nu aveam ce vedea in tara noastra sau ca nu vrem sa o vedem. Treaba urata la turismul romanesc sunt preturile. E mult mai ieftin in afara si de aceea nu vizitam propriul teritoriu. Nu suntem o tara in care salariile sunt mari. Atata tot

  12. As mai adauga agroturusmul in Bucovina, manastirile maramuresene.., Sovata cu vestitele saline de la Praid….Pestera Ursilor din Bihor..etc
    Insa cum cum spuneam si mai inainte…turistul european satul de servicii de calitate cauta deja senzatii tari, „EXTREM”…ca sa aiba ce povesti si uimi prietenii jumatate de an in Austria sau Germania sa…..Personal am intalnit la o manastire maramureseana niste tineri pe motociclete mountain…..care au venit din Germania ca sa zburde prin muntii si coclaurile Romaniei…ca in Germania totul e privat si nu au unde…..Chiar daca unul din ei si-a fracturat o mana in MM tot stateau fericiti in acea manastire primitoare…
    sau cum vin nemtii pe la Moeciu si platesc nu stiu cati EUROI sa se plimbe cu caruta…sau sa vada cum se mulge vaca (ca ei stiu doar de vaca Milka)sau cum se taie porcul (in stil stramosesc)…..
    Pe romana l-ar interesa asa ceva? Nu..romanul cauta confortul care-i lipseste …de „Extrem” se satura tot anu’…
    Oricum sunt locuri foarte frumoase in Romania…ar trebui sa mai lasam din mofturile noastre de mari „rafinati” in domeniu,sclifositi.. …sa vedem tot ce e de vazut in tarisoara noastra (de ce nu chiar si in cort – doar sa nu vina ursu’) si apoi sa trecem si la alte destinatii….
    Calatorii placute!

  13. Ar trebui spus ca inainte de a face Statul reclama turismului, cei implicati in turism ( patronii de hoteluri ca Hagi, Copos, Bivolaru si altii care au trecut prin Parlament si au pus mina fraudulos pe ele) sa isi imbunatateasca serviciile si tarifele, incercind sa-si respecte clientii. Si pentru ca multi dintre patronii din turism au frecat fotoliile din Parlament si au pus biruri grele pe umerii nostri, ar fi trebuit sa faca infrastructura, nu sa se vaite acum pe la TV.
    Apreciez faptul ca romanii nu mai sint prosti sa cheltuie bani multi in jegul de aici si prefera strainatatea.

  14. Avem o “tara cu ochi frumosi” si ar trebui sa o vedem cu totii astfel. Nu a existat excursie prin tara in care sa nu exclam macar o data “monumental” sau cel putin “superb”. Rau este ca, acolo unde mai exista acea frumusete naturala, pura, se intra cu buldozerul in numele civilizatiei. Si tot “civilizatia” arunca tot felul de plastice (peturi, pungi, pahare de unica folosinta etc). Inainte de a carcoti cred ca am putea schimba cate ceva incepand cu noi insine si cu cei pe care ii vedem ca gresesc, batandu-si joc, lasand mizerie sau scrijelind inimioare pe scoarta copacilor. Am incercat sa arat acele locuri minunate pe care eu le-am vazut, incercat sa ii fac si pe altii sa se bucure si sa respecte ceea ce natura ne-a dat din belsug, frumusete si varietate, dar „vocea” mea e firava. Ma bucur ca exista si aici acest post “redescoperirea Romaniei”. Este un strigat din partea unui formator de opinie si ar putea avea un ecou. Oricum e un indemn frumos : redescoperiti Romania!

    http://tzoanca.wordpress.com/category/tara-mea-cu-ochi-frumosi/

  15. Stimate domnule preşedinte,
    Cu respect, vă aduc la cunostinţă că nu mai pot citi „Jurnalul national”. Înainte, imi făceam un obicei din a-l citi; îmi plăceau campaniile, cumpăram cărţile. Acum, de când domnul Cristoiu este pro-băsescian şi scrie adulându-l pe domnul preşedinte în fiecare zi, îmi este imposibil să o mai fac. Vă respect poziţia şi înţeleg că pentru dv. este importantă libertatea presei, însă nu se mai poate şi eu am decis să vă „sanţionez” nemaicitindu-vă ziarul.
    Cu respect,
    Doina Ghimuş

  16. Andron, esti si tu pe principiul atragerii turistilor cu motto-ul :” No roads, just Romania?” Pentru doritorii de sport extrem?:)) Stii care e primul lucru pe care mi l-a spus un prieten din New York cand a venit in Romania: „Your services suck!!…. There is no respect for the client! I went to…..and…”. Nu e vorba de fite ci de bun simt si respect. De mentalitatea „Bine-i si-asa rau cum ii” a romanului mi s-a cam facut lehamite, ca sa fiu sincera. Oh, Aviara Gripa…

  17. da ..de acord…. insa d-le Voiculescu mai intai trebuie sa avem cu ce … suntem la limita saraciei ne numaram banii in fiecare zi ca sa stim cum sa ii chibzuim toata luna … turism ? relaxare ?? redescoperirea tarii ??? …ce ati zice de un nivel de trai decent d-l politician si apoi sa discutam …noi nu ne satisfacem prima/doua treapta a piramidei lui Maslow ..nevoile stringente si tindem spre altceva care intr-adevar suna frumos insa nu se afla printre prioritatile a peste 70 % din romani … in aceste vremuri … un pic de racordare la realitate se poate ? multumesc frumos … cu respect …

  18. @ramo
    perfecta dreptate are prietenul tau…..dar parca tot la noi fetele-s mai frumoase decat la el acasa…..:):):)
    Cunosc personal oameni instariti de exemplu ce isi fac plan de atac de exemplu de cucerire al Vietnam-ului….si stau acolo 2-3 saptamani de zile…se super vaccineaza inainte de a se duce acolo…cu harti cu busole…..dar totusi se duc…cine vrea sa cunoasca lumea – umbla – nu sta acasa….
    Pentru servicii – te duci in tari unde sunt maestri la asa ceva….la noi e cale lunga….iar o nisa este turismul extrem! – ca si sex turismul in Tailanda…..Uite vezi – prietenul tau o sa aiba ce povesti si uimi in America…daca era totul ok…mare smecherie – servicii au vazut si altii…:)

  19. La Hunedoara,inca este festivalul”S.O.S-castelul”-un festival extraordinar cu parada medievala,seri cu concerte de muzica medievala,etc,ce incearca sa readuca in atentia multora vremuri apuse,dar care vor sa puna in evidenta o zona plina de istorie,inca de pe vremea dacilor.Oameni „mici”din Hunedoara cu idealuri mari si care pun mult suflet,de ani de zile si care promoveaza istoria Romaniei si turismul,fara vizitele d-nei Udrea.Si asta se intampla de cativa ani!
    Redescoperiti Romania si valorile ei vechi!

  20. @Jademan: Nu numai el.
    @Sadd: Cerc dubios sau vicios?
    @Cassyana: Sunt convins ca in timp vom invata sa ne respectam pe noi insine mai mult decat o facem acum.
    @Eowyn: Multumesc. Si eu pe ale voastre.
    @Urkon Elemer: Statul nu trebuie invatat ca mogulii sa ii faca treaba. Asta e miza sistemului politic.
    @ramo: Pofta buna.
    @Reporter de Ocazie: Avem si oameni frumosi.
    @orix: De acord. Lucrurile elementare – precum o harta, un panou – nu costa mai nimic.
    @vasilissa: Ai dreptate.
    @JD: De acord.
    @andron: Din nou – de acord.
    @sandman: Si absenteismul e o forma de vot.
    @thorhammer: Si eu, care credeam ca vei fi de acord…
    @tzoanca: Multumesc pentru “ ochii tai frumosi” prin care vezi tara.
    @Doina Ghimus: Am notat.
    @mogul: Intr-un fel (felul grav), ai dreptate. Totusi…
    @RuBen: Utila interventia ta.

  21. Credeti ca domnul Basescu va castiga alegerile ? De 5 ani de zile oamenii antenelor ataca fara rost presedintele ! Pacat ca ati investit atatia bani in confortul si tehnica lor . Basescu are doar 4 baieti inteligenti cu laptop care v-au contracarat toate televiziunile ! Realitatea Tv va bate regulat la audienta !

Comentariile sunt închise.