Cred mult în educatia vocatională. În acel tip de ”scoală” care face un pas lateral în raport cu scoala traditională (fără a o ignora) si se ocupă de identificarea ”grăuntelui de diamant” din fiecare copil. Sunt multe talente speciale, neconventionale, pe care scoala traditională nu are timp să le descopere. Sunt forme creative de ”geniu” pe care nevoia de disciplină si ”nota la purtare” trebuie mai degrabă să le suprime. Aici intervine alternativa vocatională. Care se concentrează nu pe educatia de ansamblu, nu pe cultura generală, nu pe formarea umană (de care se ocupă scoala clasică) ci, în paralel cu acestea, pe identificarea micii insule de geniu din fiecare pustan.

Pentru că îmi propun să dezvolt implicarea Fundatiei pentru Dezvoltarea României pe acest segment, am făcut azi un experiment. Si, asistat la taste de un cunoscător, am căutat pe youtube cuvântul ”copil minune”. Sperând să găsesc, desigur, câteva mostre de geniu încă neslefuit.

Ce am descoperit? Că România are, din perspectiva youtube, un singur copil minune. Pe Adrian…

45 COMENTARII

  1. Am observat că şi pe la versuri şi poezii tot cam el şi alţii ca el sunt poziţionaţi în topuri. Şi, totuşi, ceea ce versifică ei nu sunt tocmai cele mai bune poezii:)

  2. DIN PACATE CATTNDATUL A INTRAT IN CAPCANA CRIMINALISTICA [SPECIMEN]A TIRANULUI,,IAR ACUM ESTE TRAS DE LIMBA DE CEL (COVEI)CU CARE A FOST PLASAT IN ACEASI CAMERA CU CATINDATUL-.CA SA VOMITE TOT CE SCOATE DE LA CEL CARE A FOST AMAGIT DE TOTI -TOCMAI CA SA INTRE IN PAIENZENISUL BINE CAMUFL;AT.
    PREMEDITATUL SERIAL COVEI A FOST FILMAT 1 AN DE ZILE PENTRU A FI PE ROL CAND TREBUIE!
    A MAI FOST SCOS DIN CURSA UN CANDIDAT iON COJA!
    DACA NU NE TREZIM,PANA LA URMA O SA CANDIDEZE DE UNUL SINGUR!
    ASTA A INVATAT DE LA TAICASU TRAIAN ,CA SI ONTANU DE LA TAICASAU(C.I.).,CACI CE NASTE DIN PISICA SOARECI MANANCA!DE,DACA PEREMINSTU NU A LUAT EXEMPLU DE LA VADIM-CAREA LE-APROMIS PDL-istilor CA-I IARTA DACA I SE PREDA PUTEREA.

  3. SI VICTIMA SI-A DAT SEAMA, (TIGANU-I TOT TIGAN!!!)DAR CINE SA II IA UN INTERVIU -CA LUI COZMA, IN INCHISOARE?CINE URMEAZA?
    CAND O PERSOANA ESTE FORMATA NUMAI DIN RAU,ESTE FOARTE GREU ,CA DE LA DISTANTA SA O ATINGI CU PUTEREA GANDULUI,PENTRU CA ESTE FOARTE GREU SA TRANSFORMI ATATA ENERGIE POZITIVA IN ENERGIE NEGATIVA -PE CARE SA O TRIMITI LA DESTINATAR.
    CU CAT DESTINATIA ESTE MAI DEPARTE,EU TRIMIT MAI USOR BLESTEMUL.
    PROBLEMA ESTE CAND CONTINUTUL ESTE INTEGRAL MALEFIC ,CAZ IN CARE ESTE FOARTE GREU SA PENETREZI PLATOSA MALIGNA.CAND DORMI 3 ORE PE NOAPTE,NU POTI SA MAI AI PUTEREA PE CARE O AVEAI INAINTE.

  4. Nu pe youtube ii gasiti. Acei oameni nu au ce pune pe youtube. Decat poate ceva serios. Cuvintele de cautare sunt gresite – nu si-ar include in numele filmuletului „copil minune”.

    Trebuie sa cautati pe net, in principiu, nu doar pe youtube, si cu termeni precisi.

    De exemplu, doar ca este un exemplu prost pentru ca nu cred ca il veti gasi pe net, daca vreti sa gasiti un potential inginer (mai spre tinichigiu-sudor-electrician, sa fie multumit si presedintele) de succes? Probabil ca pe net nu-l veti gasi – el e undeva acasa si isi repara jucariile, se joaca cu echipamentele electronice din casa, le stie perfect toate functiile si la ce folosesc…atentie, un copil care nu se baga sa-si desurubeze jucariile nu va avea niciodata tragerea de inima necesara unui inginer de mecanica, poate doar electronist.

    A, sau cautati un copil ca acesta?

    http://www.youtube.com/watch?v=q0SDECeBT7o

  5. Ideea Dvs. de a primi idei de afaceri era una buna, dar implementata prost. Daca va place ideea, cereti un plan de afaceri. Pai omul are o idee, nu e neaparat economist sau manager. Poate ar trebui sa va extindeti cautarile acceptand idei de aproape orice fel, care mai apoi sa fie discutate cu oameni cu experienta in business pentru a fi transformate in afaceri reale. Inteleg ca planurile ajunse la coolmogul@… sunt cantarite de alti oameni decat Dvs., cum e si normal – senator, bunic, sot, cine stie cat timp aveti. Nu era mai bine sa se si discute direct cu acei oameni, ca un soi de interviu? Nu era mai bine sa luati direct si pulsul omului care vine cu ideea? In mod clar acolitii Dvs. ar fi spus „mi-a placut pustiul, era hotarat” sau „foarte introvertit, dar ideea e buna si se pricepe in domeniu” sau sau sau…

    Eu personal asta mi-as fi dorit, dar a trebuit sa-mi scriu singur planul de afaceri (pe care il voi trimite zilele astea, in sfarsit – din iulie ma chinui la el!) desi tot Dvs. ati spus ca veti posta aici un rezumat al unei carti scrise de Dvs. in care explicati cum se scrie un plan de afaceri. Eu am intrebat un prieten care are firma, el mi-a zis un site de unde sa iau un template, si m-am apucat sa completez ce am putut sa completez din el. Telefoane prin strainatate, mers pe la firme sa intrebam ce se poate si ce nu se poate, stat de vorba cu ingineri…si tot n-am putut sa il fac complet. Lipsesc o gramada de variabile, pe care nu cred ca le voi putea afla decat cu calatorii in strainatate.

    Talentul duce, mai ales intr-o tara ca a noastra, la antreprenoriat. Sau munca la negru. Nu mai irositi timpul si incepeti sa va bateti capul daca vreti sa gasiti talentul real din aceasta tara. El este peste tot, dar stiti prea bine ca romanii (nici tineri, nici mai in varsta, nici batrani) nu au incredere in nimeni, astfel incat nu si-l valorifica. Vreti sa schimbati ceva? Treceti la treaba!

  6. @Alex L
    Ca sa te ajut, si sa ai un tool bun la indemana, pot sa-ti dau un link pentru Business plan pro, dar retine!!!!!
    Nu sunt pentru softuri piratate!!!!
    Ti-l recomand pentru ca nu ai bani ca sa faci un plan si nici cunostintele si experienta necesara!!!!
    Deasemenea, iti recomand ca daca iti accepta mogulu planul, si obtii finantare, sa cumperi softul!!! Asta din 2 motive:
    1. Sigur ai sa dai de gustul proiectelor si vei mai avea nevoie…
    2. Niste oameni au muncit pentru softul ala, si trebuie sa incaseze un salariu! Tu vrei sa fii platit pentru ceea ce faci? Cred ca DA, si daca te „fura” cineva, pui mana pe „barditza”, indiferent ce intelegi prin asta!

    Uite link-ul:
    http://isohunt.com/torrents/?ihq=business+plan+pro

    Sunt sigur ca inainte de a trimite BP-ul tau lu nea Mogulu, ai sa vrei sa-i verifici fezabilitatea…adica sa faci ce fac si oamenii lui. Sper ca nu crezi ca are angajati niste idioti sadea….eu banuiesc doar ca are si unii oameni fara imaginatie, fara viziune pe termen lung, fara simtul viitorului….asa sunt marea, marea, marea majoritate a economistilor.
    Considera ca o idee buna este cea care aduce profituri mari si imediate! Nu prea se gandesc la sisteme ce fac oamenii sa depinda de produsul ideii si care vor plati ani in sir, oameni a carui numar creste in progresie geometrica ….
    Sfat gratuit: Daca ai un asemenea plan, cu bataie lunga, incearca sa-i creezi si o portita de venituri mari pe o perioada scurta, cu castig liniar crescator pentru viitor. Poate ca asa ai sa ai sanse.
    Vezi ca astia sunt de aia cu analiza SWAT si alte dubiosenii….
    Succes!

    Nea Mogulu, are omul asta dreptate….ar trebui sa mai coborati si printre plebei…s-ar putea sa culegeti roade multe din ideile lor…ca nu ati ajuns mogul degeaba…..

  7. si eu cred ca tastand pe youtube „copil minune” nu veti gasi nimic.
    De ce nu faceti o emisiune gen „talente necunoscute”, cu juriu, cumulat cu votul prin sms.
    Iar la aceasta emisiune sa vina orcine (dupa o preselectie in fiecare judet): ca e muzician, poet, jongler, om – paianjen – om sarpe, ca merge descult pe sticle sfaramate, ca stie sa cante pe mai multe tonalitati, ca stie sa imita glasuri, ca stie sa danseze frumos, : iar toti acesti oameni in viata de zi cu zi sunt: ingineri, profesori, elevi, studenti, copii……care au un hobby si – l dezvolta zilnic. Desigur si un premiu adecvat la final.
    Eu nu cred ca idea unei edituri, unde sa-si scrie lumea poeziile e suficienta si cu final scontat. Si acolo tot e un fel de afacere: tiraj – cerere, onorariu etc.Se va scrie o carte si ce mai departe? In conditiile de criza actuala va avea cineva curajul sa cumpere o carte de poezii a unui necunoscut? Cate carti se scriu si in final devin maculatura? fara ca sa le citeasca cineva?si pana la urma cu ce se alege cel ce scir aceste pozeii? cu faima ca a scris o carte iar acasa nu are ce da de mancare la copii?

    Plus ca se discrimneaza astfel si pe cei ce au alte talente decat poezia.

  8. Da, si totusi cu majorarea alocatiei de copii cum ramane? Daca facem ceva, facem la modul general, fara discriminare.
    Cunosc cazuri in care copilul vrea sa se duca la dansuri, inot..ca a mai fost candva insa parintii nu-l duc ca nu au bani. Pai cum isi va dezvolta acel copil talentul? Dansand cu matura prin casa?
    Mai intai trebuiesc create conditii ca acesti copii sa aibe sanse cat de cat egale din start, nu- i plac dansurile – se duce la desen, nu-i place desenul se duce la muzica, sport , pana la urma ceva ii va placea enorm de mult si va insista.
    Vazusem o emisiune pe un post „concurent” prin care niste vedete se concurau intre ele ca sa castige in final, iar suma castigata se ducea la o familie saraca., 6-7 copii. ce aveau ca vis: sa mearga la mare, sa vada macar pentru o singura data marea! Ce talent poate sa aiba un astfel de copil si cum poate sa-l dezvolte el acolo unde se afla? chiar si daca-l are – cum poate afla lumea de el? postand pe youtube? in nici un caz.
    Si apoi in zone rurale copiii sunt munciti din greu ca sa-si ajute parintii sa supravietuiasca:vaci, porci, porumb etc…..

    Ati vazut vre-o sala de sport in zone rurale cum arata?
    Eu am vazut.

  9. Poate ar trebui sa incercati sa definiti intai un profil al „copilului minune”…!
    Din ce am vazut, toate ONG-urile care sunt interesate de subiect sunt orientate pe cautarea de copii-minune in arta, matematica, chimie, fizica, (mai nou) informatica si cam atat!
    Sunt foarte multe domenii in care un copil/o persoana poate excela, dar atat timp cat respectiva persoana nu e „descoperita” de cine trebuie, talentul se pierde.

  10. Oare cand vom scapa de arhetipul definit de Adrian Copilul Minune? Am constat cu bucurie ca singurul care l-a tepuit a fost…Nati Meir, un alt element de fauna al societatii actuale.
    La modul cel mai serios e laudabil sa faceti ceva pentru copiii care chiar au aptitudini deosebite.Si aici nu vorbesc de Giuliano Stroe (am vazut cu groaza stirea…http://www.antena3.ro/stiri/bizar/giuliano-stroe-cel-mai-puternic-copil-din-lume-la-numai-cinci-ani_83464.html).

  11. ALERTA MAXIMA MAI ALES PENTRU CEI CARE AU FIRME!!!!!!!!!
    Mogulu, pe tine te citesc multi….pune te rog aceasta alerta rapid pe net si pe antene dupa ce verifici realitatea!!!!!!!

    Site-ul http://www.v…….ul .eu scoate la mezat informatii private ale persoanelor fizice si juridice!!!!!!!
    (nu trec adresa in clar ca sa nu dea buzna toti….Mogulu…stii cum sa ma contactezi, daca nu, iti zice al’ de-ti administraza blogul…Daca mogulul considera ca nu se merita efortul….o las balta)
    Pentru cativa galbeni oricine poate afla despre o persoana fizica, de la CNP la laptele de la ma-sa, iar la firme e si mai grav, pentru ca este un soi de spionaj economic la comanda!!!!
    Aici este un exemplu unde nu dau datele firmei!!!!!

    Capital social subscris si varsat : 200 RON
    Cifra de faceri: 42,124 RON
    Profitul net 0 RON
    Salariati 1
    Tipul de activitate : Activitati de consultanta
    Pierderea neta: 40,969 RON
    Datorii Total: 42,624 RON
    Cheltuieli totale: 83,567 RON
    Activeimobilizate TOTAL: 52,079 RON
    Active circulante TOTAL: 11,214 RON
    Stocuri: 0 RON
    Disponibilitati banesti: 0 RON
    Creante: 8,112 RON
    Capitaluri: 20,669 RON
    Patrimoniul regiei: 0 RON
    Patrimoniul public: 0 RON
    Provizioane pentru riscuri si cheltuieli: ……………………….

  12. 1. Poate ca parintii lor au simtul masurii si nu se arunca la vorbe mari.
    2. Ati incercat cu „supradotat”, „superdotat”, copil +talent sau alte combinatii?

  13. @Gabriel:

    Eu am trimis trei idei d-lui V., din care domnia sa a ales una. Unui ochi neavizat ii suna mai complicata decat cel putin una dintre celelalte doua, deci nu era chiar cea mai facila s.a.m.d. Piesa de rezistenta a fost aproape imposibil de explicat cam oricarui angel investor sau venture fund, cu exceptia unui danez si a catorva americani care de fapt nu se bagau sa inteleaga „ca stie antreprenorul mai bine, nu stii de unde sare iepurele”. Dar nici unii nu aveau bani, timp sau chef sa asculte un nene fara business plan si fara bani.

    Da, daca o aproba pe asta si obtin finantare si dup-aia incep sa alerg dupa tot felul de furnizori, n-am sa uit in nici un caz sa cumpar acest soft. Mai am doua business planuri de scris, chiar daca nu pentru „Mogul”. Si da, in acest moment traiesc de pe o zi pe alta, n-am bani nici de iesit la un Brifcor (doar sa-l iau de la supermarket pentru acasa).

    Ce vreau eu sa intreb e…ce te faci daca furnizorul X, de care ai musai nevoie, iti spune politicos ca nu se poate sa iti dea nici un fel de estimare de pret pana cand nu se apropie mai mult de productie. Probabil ca sa contracareze eventualii competitori care ar putea sa faca ceea ce se numeste „mystery shopping” – te apuci si dai telefoane la concurenta, pretinzandu-te interesat sa cumperi, ca sa le afli preturile.
    Si pe urma incep sa apara alte lipsuri in ceea ce priveste preturile unor chestii de care ai nevoie. Cum e, de exemplu, cautarea unei locatii. Cel mai simplu imi e sa inchiriez/cumpar un teren si sa fac cladirea din prefabricate direct deasupra. Dar poate fi prea scump – proiect, prefabricate, asamblare, dotari interioare, sistem de securitate, etc. Modificarea unei cocioabe existente pe un teren dat poate deveni o bataie mare de cap.

    Si din aceste date lipsa, hop, trebuie sa scoti cashflow pe 2-4 ani! Venituri/cheltuieli. Tare! Imi zicea unul sa estimez. Ce sa fac? Sa scot din burta? Eu ala experimentatul in bisnitzareala, care am in cap numai fazele tehnice ale afacerii, ca si asociatul meu? Sa scot din neant cifre? Tare!

    Inainte de a lansa toata sandramaua, trebuie niste munca, timp in care sa faci niste chestii „demo”. Versiunea demonstrativa a ceea ce primeste clientu’. Vine omu’ si zice aaa tare! Da’ cum se poate…iete colo, vezi chestia aia? Du-te si studiaz-o. Ceva in sensul ala vei primi si boier dumneata.

    Ca sa nu ma lungesc, ma gandeam sa dau detalii despre ce se va face plus cam cat va costa o parte din dotari. Un furnizor de echipamente are un agent de vanzari care a stat, a ascultat si pe urma a inceput sa ne spuna preturi, pe care le-am notat. Chiar si acolo era vorba ca ne trebuie un aparat de sudura, dar nu ne putea spune un pret pana nu stia de ce fel de putere avem nevoie. Ceea ce nu trebuie sa stim noi, ci un nene cu licenta/autorizatie/patalama de sudor in sivi. Care nene pana nu-l angajezi nu prea ai de unde sa stii, ca nu te-a facut mama sudor.

    Alt exemplu: volumul de vanzari al concurentei, ca sa dai niste date despre piata. Altceva decat preturile lor nu am putut gasi, decat niste date destul de obscure despre volumele de vanzari pe niste durate scurte, in nici un caz pe ani, ca sa se vada trendul de crestere sau descrestere.

    Si ma intreb, marele soft ala nu cumva doreste aceleasi date ca input de la mine? Eu deocamdata am facut tot posibilul sa completez template-ul de la score.org. Aia cereau estimari lunare, pentru a trasa grafice. Dau si foi de Excel gata facute, dar…pentru cine se pricepe!

    In fine, cred ca m-am smiorcait destul. Multumesc, sa vedem ce pot face cu softul ala.

  14. dom ‘le mai dati-le o sansa si tinerilor jurnalisti din tara asta care pleaca capu de foame in fata tuturor lighioanelor sinistre care-si zic cu fala oameni de afaceri, doar ca sa apuce sa roada ca niste boschetari anonimi o coaja bolovanoasa de paine…vor sa faca cariera dar nu le intinde nimeni o mana izbavitoare…voi astia de la centru,aveti burdihanele pline si va dati la gioale de plictiseala in tot soiul de disensiuni meschine si inventate…mereu si mereu aceleasi personaje pe sticla, la petreceri mondene, pe bloguri, prin ziare ori reviste…dk vreti sa stiti cum e si ce face poporul intrati pe http://crizeleluarvinte.wordpress.com

  15. Vazusem o emisiune TV, in care era invitat cel mai bogat rus, Mihail Prohorov. El detine printre multe altele si fundatia umanitara „CULTURAL INITIATIVE FOUNDATION”.
    In timpul emisiunii el a spus ca in Rusia corectitudinea si sinceritatea directorilor caselor de copii lasa de dorit., si ca nu totul ajunge la acei copii si din acest motiv nu da cam cat ar vrea el sa dea .
    In Romania totul e corect?
    Am vazut cum cantareti rusi isi cara cu ei pe scena copiii lor, isi promoveaza nevestele, amantele pe scena…..(cam cum a ajuns Lacrimioara Isarescu la FMI, imediat dupa facultate)…..un fel de Marius Moga si fetiscanele pline de talent de langa el…..hip-hop tri-lu-lilu.

    Ma gandesc cu tristete la adevaratele talente…Greu o sa-si faca loc de unii ce folosesc toate mijloacele (ortodoxe si mai putin ortodoxe :taticu’ iubitu’ – o sa-i promoveze) ca sa iasa in evidenta. Stirile excesive referitoare la Columbeanca, fotbalisti, manechine.., cine cu cine a rezistat mai mult de o noapte..nu sunt un bun exemplu pentru generatia in crestere. Nu acest exemplu ar trebui ei sa vada.

    In primul rand as incepe simplu: Intr-un corp sanatos – o minte sanatoasa.! E nevoie de un proiect National ” Salvati copiii”. In fiecare sat sa existe macar o sala de sport cu minimul necesar in ea. Sa se organizeze competitii intre scoli/sate.. la baschet, volei, alergat etc.Astfel se dezvolta simtul de echipa, simtul de a pierde si de a persevera.
    Primariile sa ajute la inaugurarea diverselor cursuri: fotografie, pictura, muzica, dansuri:functie de ce specialist au pe acolo…Astfel ca alcoolul, sa nu devina asa de usor alegerea tanarului., sa nu fie chiar asa de usor prada traficantilor de fiinte umane (cei mai vulnerabil sunt persoanele ce nu au nici o ocupatie) Trebuie sa aiba alternative.!
    Programul laptele si cornul – trebuie imbunatatit si diversificat.
    (ati vazut cum Jamie Oliver din Jurnalul National a imbunatatit si diversificat mancarea copiilor din scolile englezesti – (ce preferau inainte doar Pizaa si chips-uri.)
    Statutul invatatorului, educatorului trebuie imbunatatit., acesta trebuie sa se dezvolte continuu (si nu sa caute in paralel variante de a supravietui) – astfel va putea sa gaseasca la nivel local , sa sustina si sa indrume acel nou talent, indiferent ca e bun in geografie, biologie, muzica sau sport…
    Daca profesorul in afara de orele de scoala se ocupa si cu munci agricole…sunt sanse sa nu aiba timp sa-l descopere pe acel viitor cineva.

    Internetul ar trebui sa fie prezent in toate scolile. Trebuie imbogatita biblioteca scolii si de ce nu a satului….Astfel ca acel copil sa aiba ocazia sa citeasca si alte carti decat cele obligatorii din scoala.

    Ar trebui ca la TV sa existe emisiuni, concursuri interactive ce dezvolta,ce promoveaza cunoasterea, educative si descoperitoare de talente. In acest moment televiziunile sunt, cum ziceti Dvs ” money-oriented”. Daca si exista emisiuni culturale astea sunt foarte monotone, neinteresante. Trebuie sa existe acel „come to me” care sa atraga.
    E posibil ca sa se inventeze si acea emisiune care sa impace pe toata lumea: descoperiri de talente, educativa, interactiva, money oriented pentru TV si stimulativa pentru participanti.

    Eu cred in teoria impuscarii a 2-3 iepuri dintr-o impuscatura: daca stau alaturi. (si ai cartus corespunzator).
    eu cred ca Dvs aveti cartusul respectiv, iar iepurii ii puteti aranja ca ei sa fie alaturi.

    Iar ca sa facem cele descrise mai sus, la sate, e nevoie mai intai de acei „money oriented” care sa-si achite impozitele la timp, iar statul sa fie un mai bun distribuitor de fonduri mai chibzuit, in functie de proiecte., Proiecte Nationale pe mai multi ani!
    Ceva totusi ma face sa cred ca ar trebui sa existe si ceva finantari europene in acest sens de dezvoltare rurala: nu doar canalizare si apa la sate.
    Am pus accentul pe zona rurala, pentru ca acolo alternativele sunt foarte putine. L aoras exista sali de sport de fite, sali bogate exista insa si sali mai simplute,exista biblioteci…internet – inclusiv Wi -Fi…

  16. @Alex L
    Sa-ti spun ceva interesant?
    Am si eu o idee de afacere pentru care cam 10 milioane de oameni de pe Terra ar plati in fiecare luna cate 1 euro…..Si nu pot inca sa-i fac un plan pentru ca imi lipsesc suficiente informatii si oameni de specialitate.
    Interesant este ca pentru startare investitiile sunt aproape ridicole!
    Stiu perfect cu ce te confrunti.
    Bafta!

    P.S: Norocul ti-l faci si singur, bafta vine de la Dumnezeu!

  17. @Alex L

    In marile companii exista departamente „Developing”, in care exista tot felul de project manageri. Ii vune unuia o idee, face un proiect (similar cu business-planul tau) si-l prezinta conducerii pentru aprobare.
    Si are o rubrica: SWOT ANALISE – in care mentionezi punctele forte ale proiectului, punctele slabe.descifrarea ar fi cam asta: Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats involved in a project or in a business venture. Imparti foaia in patru: S,W,O,T si acolo mentionezi fiecare punct.

    Intr-adevar e posibil sa nu cunosti toate lucrurile. Astea se pot estima, cu o marja de eroare +/-. Lumea recunoaste ca se schimba costurile de productie de la o zi la alta, pretul metalelor la bursa, evolutia USD/fata de EURO iar astea implicit o sa-ti micsoreze sau creste costurile.
    Pui un asterisc si mentionezi: la data de ……..costul x era atat. Existand posibilitatea sa creasca cu 10-15%
    Daca te implici intr-o afacere, in vre-un domeniu trebuei sa stii totul despre acel domeniu: sa studiezi piata amanuntit, competitie, potentiali clienti, produse concurente (analiza comparativa cu ce ai de gand sa produci tu)., date statistice despre piata, ponderi participanti in acea piata etc.
    Inteleg ca te pricepi doar la partea tehnica, dar viabilitatea ideii consta si din faptul estimarii cam pe unde te vei pozitiona tu in piata fata de ceilalti competitori, iar tu obligatoriu trebuie sa prezinti situatia pietei.
    Trebuie sa prezinti si o situatie cui te vei adresa tu cu produsul tau: o lista cu potentiali clienti. Nu inseamna sa ai deja contractele pe masa (asa cum dadeai exemplul sudorului), asta ar arata in primul rand ca ai idee cui sa te adresezi, ar arata ca potential exista. Eventual sa afli, dupa un mic studiu si produsele cui utilizeaza in prezent acei potentiali clienti. Cam dupa ce criteriu isi aleg furnizorul: pret sau raport calitate pret, sau numai dupa calitate.
    E posibil sa ai un produs cam costisitor insa calitativ, dar sa nu ai cui sa te adresezi , intrucat potentialii clienti aleg dupa criteriu :cel mai ieftin.
    Daca poti sa afli si importurile de astfel de produse, %, volume, ceva de genul asta si tarile lor de provenienta.

    Ti-au zis sa estimezi, asta nu inseamna farmacie. o estimare inseamna o cifra cu +/- o toleranta. , ca sa se poata estima usor un ROB – return of Investment. Atentie – estima. E practic imposibil acum ca cineva sa spuna exact, ca va avea un ROB in 2 ani si 3 luni…Va fi 2-3 ani de exemplu.

    Cand ai un istoric in spate si vrei sa te dezvolti mai departe e mult mai usor sa faci un plan de afaceri, stii mai multe detalii, esti mai in tema. De aceea estimezi unde nu stii, intrebi in doua trei locuri, faci o medie….si mult studiu.:internet, date statistice, reviste economice (de multe ori prezinta piata anumitor produse:de exemplu Kapital).macar iti faci niste idei de acolo.
    Apropo:stima pentru inginerii ce nu iubesc economistii :)

  18. @alex L cand te duci la banca pentru un credit prezentand un plan de afaceri, crezi ca ei sunt asa mari specialisti in toate domeniile?
    Au cativa indicatori pe care-i verifica, vad cat de bine stapanesti situatia, cunosti piata, competitorii, punctele forte tari ale tale….tendinte globale in domeniu…etc. Analizeaza riskurile potentialei afaceri., la care te expui tu si la care se expun si ei.
    Daca scrii ca nu stii ce fel de aparat de sudura vei avea nevoie , ca nu stii nimic de concurenti – cei ce te vor analiza nici atat nu au de unde sa stie.
    Eu zic sa insisti in studii, asltefl risti ca tu personal sa devii factor de risk.

  19. Iubesc doar economistii care nu au ochelari de cal.
    Nu cred ca ofensam pe nimeni cu aceasta discutie…sunt putini cei buni….de fapt si firme bune sunt putine….Cine nu crede, sa arunce un ochi pe statistici.
    :)
    Si-acum @andron, crezi ca ai putea sa-i dai niscaiva sfaturi amicului, dar offline? Nu de altceva, dar tema e alta si se supara mogulu pe noi….
    :)
    Faina discutia, multzam!

  20. @andon

    Pai bine mai, si ce, noi suntem asa de importanti ca musiu Badea? In speta eu, ca despre mine se tot discuta.

  21. Aseara am ras-plans simultan la emisiunea „Pariu ca stiu?”.
    Pe deopare de prostia fetelor promovate de antenele mogulului iar pe de alta parte de cat de bine sunt recompensate tutele!
    Bai, cand le vedeam cat de destepte se dadeau, ce pareri avizate credeau ca au, turbam…. Si cand ma gandesc ca „neicanimenele” astea castiga intr-o zi cat un profesor intr-o luna….poate si mai bine.
    Ce sa zic, proaste, proaste dar bine platite!
    Mama ce ochi aveau cand le-au dat la sfarsit tzoale, gablontzuri, haine, rochii cizme cu toc….. Bai, se vedea ca sunt cunoscatoare….
    Dar chiar tutele astea sa castige bine numai ca sa crapam noi ceilalti, cu cenusiu intre urechi, de ciuda?
    Pai eu nu am mai apucat sa-i iau sotiei o haina… de vreo 5 ani, pantofii-i poarta de vreo 4 ani….si muncesc frate, muncesc de am albit la 38 cum era tata pe la 68…
    Chiar aseara pregateam cu nevasta planul pentru noiembrie…
    Gete pentru 2 copii …. 300ron
    Bocanci pentru 2 copii …. 400ron (ma refer la ceva din piele care sa nu le faca eczeme si ciuperci la picioare)
    Haine de iarna pt 2 copii … 4-500ron
    Bocancei pt sotie … 300ron
    Boncalai pt mine … 400ron
    Haine de iarna pt amandoi … 500ron
    ––––––––––––––
    Total ………………….. 2400ron
    De unde frate, de unde?
    Iar tutele primesc de 5000 ron pentru 45 de minute de emisiune….
    Nea Mogulu, nu ai nevoie de mine la vreo 2 emisiuni? Promit sa fac pe-a prostu de no-r sa ma recunoasca nici copii mei….Dar macar trec cu bine de iarna asta.
    Promit sa exersez acasa la „decat ca”, „pa mine”, alte cuvinte cu accent de-an-doaselea…asa ca sa arat ca un dobitoc sadea, si vin sa joc un rol…nu stiu…ceva…
    Poate ca o pun de 10000 de ron si cumpar si eu alea de mai sus…
    :)
    Spre deosebire de tutele alea, eu stiu sa dau niste raspunsuri mult, mult mai distractive, pentru ca stiu ce inseamna multe chestii, iar daca ma sucesc si dau naspa, macar dau de sa rada telespectatorii cu lacrimi…..
    Exemple de aseara, din putza gandirii :
    sextet – sexul facut cu cap
    tortionar – sportiv care duce torta olimpica
    temperatura fulgerului este de 380 Watts
    pentagonul este o cladire si nu are 6 laturi ca un sexagon…(partial corect, pentagonul este si o cladire anume de porma pentagonala…)

    Am facut rost de portretul perfect al Fetelor de Dorobanti….
    http://susoteli.blogspot.com/
    Admiratil in partea stanga sub rubrica „Ce mai citesc”, de pe pagina mea. Nu trebuie sa cititi tampeniile mele ci doar sa admirati poza si sa-mi spuneti daca seamana….

  22. @Gabriel: datele confidentiale pe care le mentionezi si spui ca sunt facute publice de un anumit site le gaseste oricine vrea pe siteul Ministerului Finantelor, atat timp cat stie macar partial denumirea firmei si judetul in care are sediul social.

    @andron:Analiza SWOT – sunt metode mult mai bune de analiza…SWOT se mai foloseste acum doar ca lectie in facultatile din Romania si probabil in firmele de aici. In afara se preda la capitolul de istorie a analizelor socio-economice care se folosesc in management.

  23. @Alex L
    eu zic ca da. Altfel nu ar exista acest blog.Ci doar sedinte intre proprietarul acestui blog si Badea de exemplu….Cu Nastase, Iliescu, Geoana si asa se intalnesc, schimba idei, pareri, fac propuneri…

    Doar un singur razboinic in campul luptei victorii nu va aduce.
    Nu te subestima, ti-a fost ales proiectul, treci la treaba! Arata ca poti! Si nu pune pe altcineva sa-ti faca planul de afaceri ca se va vedea de la o posta ca nu stapanesti situatia., va trebui la un moment dat ca sa-l aperi, sa-l sustii…si sa raspunzi la niste interabari… succes

  24. @mogul: Nu cred că vorbim despre acelasi lucru.
    @Alex L: Cred că pe pustiul din film îl caută părintii…
    @AlexL, Gabriel: Nu caut doar idei, caut si oameni care sunt capabili sa le transpuna in practica.
    @andron, Codrin: http://www.fudv.ro

  25. Domnule Voiculescu, va cer permisiunea ca in continuare sa va numesc in scrierile mele ” Mogulu’ ” pentru asa va simt mai aproape de mine, eliminand astfel abordarile reci si distante datorate formulelor de politete. Astfel ma adresez si spiritului tanar, nu numai persoanei, fara a avea ca scop atingerea demnitatii.

    Abia dupa ce am citit cu atentie „Calitatea de membru” de pe http://www.fudv.ro am decis sa ma alatur politic formatiunii PC din Iasi.
    De fapt aceasta este exact fraza:
    „Mulţi oameni spun că „nu este bine sa ai prea multă încredere în ceilalţi” sau „mai bine să reuşeşti de unul singur decât să împarţi succesul cu ceilalţi”.
    Puţină lume este conştientă că, dincolo de capitalul material pe care îl deţine o persoană şi de capitalul său educaţional, fiecare suntem posesorii unei bogăţii potenţiale care se constituie din capitalul nostru social,…”
    Ideile pe care le am, nu le-am trimis inca, doar pentru ca lipsindu-mi unele informatii (pe care le caut, nu va faceti griji) si oameni cu care sa ma consult, nu pot crea un BP valid. Aici zic ca aveti dreptate…poate ca ceva temeri din experientele trecute (unii au fructificat ideile mele fara ca macar sa ma rasplateasca cu un sut in fund…), uit ca sunt si oameni pentru care o idee buna conteaza, inaintea maretelor planuri de business, asta in cazul in care sunt aplicabile. Asa este, mea culpa…
    De aceea m-am si inscris in PC, avand speranta ca voi gasi oamenii cu care sa pot discuta despre cum vad eu dezvoltarea judetului meu, Iasi, cu care sa punem in practica ce se merita, ca mai apoi, in functie de rezultate, sa facem transfuzie de know how si celorlalte judete aflate in saracie. Inca mai sper ca pana in 6 luni sa-i determin pe colegii mei din Iasi sa se gandeasca si altfel la indeplinirea targetului politic, schimband abordarea aratarii cu degetul in cea a exemplului.
    Am sa pregatesc 2 documente pe care am sa vi le trimit la sfarsitul acestei saptamani, pe adresa fundatiei. Unul pentru cresterea vizibilitatii politice in tandem cu dezvoltarea rurala, si altul despre ce ziceam mai sus….la postarea 18.

  26. @DV: site-ul Fundatiei il stiu destul de bine dinaintea aparitiei blogului dumneavoastra. Eram candva interesat de una din bursele pe care le ofereti (bineinteles, si de cele ale domnului Patriciu) si de multe din celelalte proiecte ale FUDV.
    Desi o sa par lingusitor, cred ca FUDV face o treaba (partial) buna, desi, are o arie de actiune cam restransa si cred ca are nevoie de programe cu un domeniu mai larg de aplicabilitate. Poate infiintarea unor centre regionale sau lansarea unor programe ce s-ar putea aplica si in alte zone ale tarii ar fi solutii bune. Voi trimite in cursul acestei zile datele necesare pentru a deveni membru pe adresa de contact a Fundatiei. Ramane de vazut cat de repede voi primi raspuns. Spuneati ca dumneavoastra cautati nu doar idei, ci si oameni capabili sa le puna in practica. Pentru ca tot a venit vorba de Iasi (multumesc mogulului junior Gabriel), apelez la pile: vorbiti cu dnul Terinte si vedeti daca sunt capabil de a pune ideile in practica.Pentru mai multe detalii, contactati-ma sau dati o cautare pe Google.
    Propun o noua leapsa: http://codrinpaveliuc.finantare.ro/2009/10/27/excelenta-inceea-ce-suntem/
    @Gabriel/Mogul Jr.:PC Iasi are noroc de 2-3 oameni: Dna Aura care se ocupa de sediu si treburi administrative, dnul Popescu care se ocupa de „diverse” si stie cum sa rezolve treburile. In rest, oamenii vin si pleaca pentru ca sunt doar in cautarea foloaselor. Daca ai nevoie de ajutor pentru elaborarea documentului pe dezvoltare rurala, spune-mi si te ajut. Imi fac doctoratul in domeniu.

  27. Mai Codrin, pai se merita sa strici minunatie de cuvant pe mine? Nu zic, mi-ar placea sa ajung un mogul in urmatorii 10-15 ani (nu sunt pentru imbogatirile rapide ci pentru cele trainice!), dar la momentul T=0, nu sunt decat on muritotr de rand ca si alti 99.999% (calculat la 22 milioane de romani), orientat putin mai spre categoria de mijloc, dar nu foarte aproape.
    Cert este ca nu mai esti la curent….dl. Terinte s-a dat plecat la PNL.
    Eu sunt in PC din Iulie, de la numirea dlui Vasile Salaru la carma PC Iasi….asa ca nu stiu oamenii de dinainte, ca au fugit in grup la Robinet (Nichita) sa bea apa. Apa de izvor a excelentei nu avea se pare destul fluor ca sa le intareasca dintii, sa aiba si ei cu ce musca…..
    Nu stiu cu cine m-ai confundat, dar de, Doamne ajuta!
    Gata, opresc cerneala pe postul asta. L-am deturnat de la copii….nu este frumos….continuam la mine cu susotelile.

  28. @Gabriel/Mogul Jr.:Stiu ca dl. Terinte a plecat la PNL la sfarsitul mandatului de senator PC…doar a candidat din partea PNL anul trecut impotriva lui Apostol…a fost el primul pe colegiul, dar, ata ete, legea uninominalului a fost impotriva lui!!!
    Cum a comentat Melania Coman la mine pe blog: dar cu ceilalti copii, cei obisnuiti ce facem?…noi ne preocupam aici doar de cativa, cei iesiti din comun=talentati, dar restul, care merg la scoala pentru alocatie, corn si lapte, diploma sau doar pentru ca e obligatorie?!?…Ce ne facem cu ei?!

  29. Bun…stiti care e de fapt faza? Ma adresez tuturor, si lui „Mogulu’ „, si lui andron si lui Gabriel. Faza e ca pricep ce mi se cere. Nu prea stiu de unde sa le scot. Chiar daca presupunem ca imi explica cineva pe indelete cum sa fac, ma apuc, termin tot si mai apoi trec la scris, n-as reusi sa completez pe limba bishnitz-men. Limba aia de lemn, corporatista, parodiata de nenumarate ori in Dilbert.

    Ce inteleg eu ca trebuie pomenit la un anumit capitol si la ce se asteapta, de fapt, un „assessment officer” sau cum le-o mai spune cititorilor de planuri de afaceri.

    De-aia nu sunt de acord cu dvs., stimate Mogul, cand spuneti ca nu cautati doar idei, ci si oameni care sa le poata pune in practica. Sunt absolut convins ca punerea in practica a unei idei cat de cat bune poate fi facuta si de un om care nu ar sti sa scrie un plan de afaceri. Ce nu poate sa faca un asemenea om este sa obtina profituri tot mai mari si mai mari, sa ajunga sa bata pe toata lumea la vanzari…asta este un obiectiv invechit, daca ma intrebati pe mine. Da, din profit se traieste, dar chiar vreau eu atatia bani cati are Coca Cola, McDonald’s sau Microsoft?

    Eddie Izzard spunea ca „macar americanii au un vis: sa ia toti banii din lume, sa si-i puna in urechi si sa scoata limba tuturor. Noi, britanicii, nu avem nici macar atat”. Asta trebuie sa urmaresc?

    In fine, simt ca vorbesc mult si degeaba. Mai bine ma retrag si-mi mai bat capul cu cele analize SWOT si piata care de fapt nu exista nici macar in Europa de Est, daramite in Romania.

  30. Domnule Voiculescu!
    Puteti sa precizati, de unde este alimentata cu fonduri fundatia dvs.? Nu cumva din firmele dvs., adica din procentele de cheltuieli deductibile pentru sponsorizari ?
    Daca da, atunci nu dvs. ci noi platim sponsorizarile pentru acesti copii minunati, caci sumele respective, deduse, inseamna un impozit mai mic! Diferenta intre impozitul calculat fara aceasta deductibilitate si impozitul calculat tinand cont de aceasta deductibilitate ar trebui sa mearga la Buget pentru orice tip de cheltuieli bugetare care s-ar intoarce catre noi toti! Deci noi platim bursele acestor copii! Anuntati-ne si dovediti cand veti plati burse din banii personali! In rest, numai ganduri bune sa va dea Dumnezeu!

  31. @Alex L
    si cei care au inceput marile afaceri, au pornit pe niste nise, candva tot de la zero. Nu au avut in cap sa devina lideri mondiali.(la inceput).
    Intrucat e un business nou, neexistent pana in prezent, se incadreaza mai mult la capitolul Venture business., in care multe date sunt necunoscute, iar cei ce investesc in astfel de businessuri stiu ca pot pierde bani din 10 investitii, fiind idei ce nu au prins insa una tot va prinde. Ei isi asuma acest risk.

    Deobicei cea care prinde da randamente mult mai mari decat investitiile obisnuite, bine calculate,demonstrate etc.
    Iti doresc sa ai parte de specialisti buni ce-ti vor analiza afacerea, ce nu au mentalitatea celor din banci!

    P.S. Daca nu exista in Europa de Est ai putea sa faci un mic studiu pentru zona unde exista., pentru a ajuta la viziunea celor „din juriu”.

  32. @Codrin
    Deacord cu Melania Coman. Studiile arata ca la nivel mondial doar 1% din oameni reprezinta oameni talentati…(eu cred ca chiar si mai putin).
    O singura fundatie nu poate sa faca mare lucru pentru copiii Romaniei. E o picatura intr-o mare. Tocmai de asta am si scris si mai inainte: e nevoie de a dezvolta de a crea un mediu ca aceste talente sa apara si sa fie in % cat mai mare.: e nevoie de un Program National, guvernamental, pe multi ani, ce ar trebui sa inceapa mai intai cu „Stimularea natalitatii”, ca in timp sa nu avem o societate imbatranita….Imbogatirea progarmului cornul si laptele, pentru a avea copii sanatosi si ageri, sali de sport in fiecare sat cu minimul necesar, internet, biblioteci, stimulare a aparitiei diverselor mini-cluburi: de dans, de desen, de muzica, de fotografie – impreuna cu consiliile locale, imbunatatirea statului personalului didactic -ca acestea sa aiba timp si dorinta de a gasi, dezvolta si indruma copiii mai rasariti /parintii acestora, ca potentialele talente sa nu se piarda. Cred ca ar exista si fonduri euorpene de dezvoltare rurala:intelectuala ma refer, si nu doar canalizare si apa potabila.

  33. @carmen
    credeti ca statul e un mai bun gestionar al banilor decat o fundatie condusa de DV? Personal ma indoiesc. exmple o multime……Chiar si dvs puteti sa redirectionati 2% la ce fundatie vreti dvs.
    V-ati indignat dvs cand statul a dat pe degeaba Petrom-ul la OMV, iar banii platiti pentru aceasta companie au fost deja recuperati?
    V-ati indignat dvs cand s-au cumparat fregatele englezesti ce fac obiectul unei ample cercetari penale in Europa,doar in Romania nu?
    Tot pe banii nostri s-au luat astea. Tot pe banii nostri in fiecare an se carpesc aceleasi gropi in asfalt….Candva am re-directionat cei 2% la o fundatie umanitara…Personal nu m-am simtit lezat ca acea fundatie facea acte caritabile, in nume personal fara ca sa fiu mentionat…cel putin din simplul motiv ca sunt convins ca i-a folosit mai bine decat statul.
    Desigur, ideal ar fi ca statul sa fie un bun gestionar al banului public, iar fundatiile private sa finanteze doar excelenta, adevaratul talent si nu sa fie nevoite sa finanteze calculatoare, mancare, hainute, jucarii….

  34. @andron: exista fonduri europene pentru dezvoltare rurala si pentru asa ceva…!Dar crezi ca primarii sunt interesati atat timp cat ei nu au apa si lumina?Majoritatea primarilor de la tara nu sunt interesati pentru ca nu isi permit cofinantarea pentru astfel de proiecte. In plus, nu sunt pregatiti pentru elaborarea si implementarea unor proiecte din fonduri nerambursabile pe educatie, cultura, sanatate….sau..pur si simplu nu le pasa!!!
    Da..ideal ar fi ca statul sa se ocupe..dar..daca nu se poate, e bine ca exista alternative!!!

  35. @Carmen, te contrazici…..Daca nimeni nu ar sponsoriza copii, batranii, veveritele, cainii vagabonzi, nu stiu, orice,….atunci statul ar trebui sa plateasca. E, si el statul, cand e vorba de facut bugete, adica de folosit banii colectati din taxe si impozite, are grija sa-i foloseasca in scopuri nobile. Poti traduce aici….pentru nobili. Eu nu sunt intre cei „merituosi” si nobili, probabil ca nici tu…..cu siguranta copii nostri nu sunt nici ei.
    Aaaa extrapoland, bani dati de catre stat unui nobil, baron sau mogul, vor ajunge intr-adevar si la copii aceluia, daca ii are….dar nu la copii care au nevoie.
    E de la sine inteles ca nobilele progenituri incep sa tuseasca daca nu sunt duse la scoala cu ML-uri, Q7-uri sau alte „carute”….deci este un act de caritate de-a statului…..
    Bine…..daca cineva baga 2% din valoarea impozitului intr-o fundatie pentru a folosi banii aceia la cumpararea de rechizite, jucarii, instrumente,…orice, este mult mai bine…
    Dar trebuie sa gandestila rece astea, si nu patimas….si sa-ti raspunzi sincer la toate intrebarile…..
    Apropos….a ajutat statul roman vre-un om de rand in ultimii 20 de ani?
    Daca da, este acel roman un caz singular?
    Matale cati bani ai primit de la statul roman? Nu ma refer la salariul de bugetar in cazul in care lucrati la stat….ci asa…..pentru cresterea copiilor, pentru igienizare, pentru sanatate…..
    Eu….am cotizat la sta in ultimii zece ani, cel putin un salariu mediu pe luna. Si?
    Nici macar de servicii medicale gratuite n-am avut parte. A trebuit sa le platesc….
    Analize facute in bataie de joc, doctori care se cred Dumnezeu si te trateaza ca pe un vierme, desi daca-i scot aparatura din priza, el singur nu are habar sa dea un diagnostic…., asistente care-ti cer spaga cu nesimtire, spitale infecte supranumite si „Universitare”, ….Asta mi-a oferit statul si inca pe bani, contra cost, ca doar din banii de la asigurari….se platesc cauciucurile de la masina lui Boc…..
    Madam, de multe ori ma bucur ca pe unii comentatori de bloguri nu-i cunosc….Nu pentru ca nu asi vrea, ci pentru ca mi-e frica sa nu ma traga curentul in cazul in care stau cu ei in aceiasi incapere si e un geam deschis.
    Va rog din suflet, stiu ca nu sunteti asa…de ce dati cu batul in balta?

  36. Desigur ca nu este nimic rau sa directionezi 2% la o fundatie! Nu ati inteles insa nuanta! Deosebirea intre mine si dvs. este ca eu nu ma bat cu pumnii in piept si nu ies pe ecrane sa ma laud ca am directionat 2% catre Fundatii, asociatii, etc! Dvs., d-le Voiculescu, si altii ca dvs., ex. dl. Patriciu cu fundatia dansului, induceti lumea in eroare facandu-i pe oameni sa creada ca sunteti atat de marinimosi incat dvs. dati acesti bani, personal, cand, de fapt, sunt din sursele de care vorbeam! Fiti corect si faceti precizarile necesare! Ok?
    In rest, sa auzim niumai de bine!

  37. Corectie: Desigur ca nu este nimic rau sa directionezi 2% la o fundatie! Nu ati inteles insa nuanta! Deosebirea intre mine si dvs. este ca eu nu ma bat cu pumnii in piept si nu ies pe ecrane sa ma laud ca dau burse tinerilor ,ajut copiii supradotati, etc.! Dvs., d-le Voiculescu, si altii ca dvs., ex. dl. Patriciu cu fundatia dansului, induceti lumea in eroare facandu-i pe oameni sa creada ca sunteti atat de marinimosi incat dvs. dati acesti bani, personal, cand, de fapt, sunt din sursele de care vorbeam! Fiti corect si faceti precizarile necesare! Ok?
    In rest, sa auzim niumai de bine!

  38. @carmen
    nu conteaza cine-si ia „medaliile”. Daca ai fi contribuit vre-o data cu ceva…te-ai fi convins ca cel mai mult conteaza zambetul nevinovat al copiilor si linistea sufleteasca ca ai contribuit si tu cu ceva acolo…Nu de fala ca sa te stie vecinii – uite dle…ce de treaba e coana Carmen…..Ce inima mare are!

    Ia tu frumos din debara 2 kg de zahar, ceva faina, vre-o 5 l ulei, cumpara de la piata vre-o 10-15 kg de mere, vre-o 3 kg de miere de albine….si dute la o casa de copii. Vei capata un pic de liniste in suflet. Iar daca ai inima…vei simti acel zambet si vei vrei sa te reintorci acolo tot mai des si mai des….si poate sa faca funtatia dlui Voiculescu, Patriciu etc ce vor ei….cu ce bani vor ei…..dar sa faci si tu personal ceva…..si sa nu zici ca nu ai? ca dupa cum ai scris frumos – se pare ca ai.

    Iti dau un exemplu: la un moment dat cuiva i-a venit o idee ca in cadrul companiei sa ajute o casa de copii, vai de capul lor…..cativa au zis:”hai sa strangem ceva bani, hainute vechi ale copiilor nostri, ceva jucarii cu care nu se mai joaca ai nostri….cumparam niste lapte praf, pampersi, jucarii ce dezvolta imaginatia copilului etc…..Stii cum au reactionat multi? au zis: eu n-am de unde sa dau, sa dea compania…..nu conta suma, fiecare cat putea. La un alt moment nu departe de primul, la o zi de nastere in companie cineva lanseaza o ideie catre conducere sa mergem cu toata fima undeva intr-u weekend la o sezatoare in natura….adaugand ca daca nu achita firma strangem noi bani, nu-i problema….plus ca pe unii din cei ce nu au „cotizat” ii auzeai des prin companie :”i-am luat catelului meu ciupici de strada sa nu se murdareasca, vestute sa nu inghete etc…..Am tacut – n-am zis nimic. Dar nu e frumos.!
    In fond fiecare face ce vrea cu banii sai…dar sa nu ne mai plangem ca avem o societate bolnava.

  39. Departe de mine de a vrea sa va critic… Dar educatia vocationala, cum ati spus dumneavoastra acilea, inseamna, in romaneste si in englezeste (si englezi au fost cei care au implementat reforma la noi), invatamant profesional.

    Vocational se refera la meserii – desi nu cred ca asta aveati in minte.

    Si daca totusi am gresit eu citind articolul, si de fapt, invatamantul profesional va fascina, apoi sa stiti ca v-ati mai gasit un fan.

    Melania

  40. buna ziua eu am un talent am o voce extraordinara am 12ani mi-am descoperit vocea din clasa a1a am participat la concursuri am fost la palatul copiilor dar erau prea multe costuri asa ca nu am aveam prea multe lucruri de facut asa ca m-am lasat de palat
    dar apoi mi-am
    dat seama ca am facut o mare greseala
    acum din toamna vreau sa ma duc din nou
    as vrea sa ma descopere cineva sa am un sponsor
    cine vrea sa ma vada cum canta sa dea pe youtube ramona bogatu( o zi buna!)

Comentariile sunt închise.