E de notorietate faptul că nu-mi place Traian Băsescu. Totusi, observ în unele canale media, de ceva vreme, o înversunare personală, subiectivă, tot mai puternică la adresa acestuia. Sau a echipei sale. Mai puternică decât ne-am astepta, uneori, de la jurnalisti. Traian Băsescu face rău României – e indiscutabil. Încă cinci ani cu un factor destabilizator ca el îmi par de neimaginat. Nu ştiu însă dacă înverşunarea subiectivă în media e o soluţie justă. Sau eficientă.

Nu-i o concluzie, ci mai degrabă o întrebare pe care vi-o adresez. Care e punctul dincolo de care un jurnalist devine „luptător”, nu „comentator”? Poţi deveni – tu, jurnalistul – pătimaş şi pasional pentru un scop politic just?

25 COMENTARII

  1. Luna aceasta nu mi-as face griji in acest sens. Dupa aceea e de discutat, dar ca principiu trebuie sa tindem catre obiectivitate, atat ca scop, dar si ca mijloc.

  2. Ba eu cred ca, atunci cand trebuie sa-l indepartezi pe unul ca Basescu, trebuie sa-i rupi spinarea fara scrupule.

  3. EU CRED CA POT DEVENI JURNAISTULOBIECTIV SI COMBATIV(PE LINIA LUI EMINESCU!!!)
    AMINTITI-VA CUM A PROCEDAT B.T. IN CAZUL AVIOANELOR MULTIROL:IN PRECUM LA VANZAREA CU PLATA IN RATE-PENTRU CA ELECTORATUL SI ADVERSARII SA NU AFLE!!!LA FEL VA ACTIONA B.T.SI IN CAZUL DECLARARII IN C.S.A.T. A STARII DE NECESITATE.DIN CAUZA PANDEMIEI (PESTE …..)
    INTOARCETI-VA PUTIN IN TRECUT PENTRU A VEDEA CUM A EVOLUAT CAZUL STREINU CERCEL CARE ARE DOSAR LA D.N.A.SI CARE NU SI-A MOTIVAT DEMISIA DIN CAUZA SANTAJULUI CU ANUMITE MASURI IMPOTRIVA LUI
    DE CE NU SI-A MOTIVAT DEMISIA SECRETARUL DE STAT A.S.CERCEL .PENTRU CA SA NU SE FACA LEGATURA DINTRE SANTAJ SI TACEREA FATA DE CEEA CE A AFLAT A.S.CERCEL DESPRE PLANUL VIDEANU-BLAGA-BASESCU

    DESI NU AM CABLU (catv),CRED CA AM TRIMIS SEMNALUL DE ALRMA PANA SA FIE NEVOIT SA DEMISIONEZE FIUL REPUTATULUI CRITIC LITERAR VLADIMIR STREINU.
    ADRIAN STERINU CERCEL NU A FOST DE ACORD CU IMPORTAREA UNOR CANTITATI SUPLIMENTARE DE VACCIN IN CONDITIILE IN CARE VACCINUL NOSTRU INDIGEN VA FI EXPORTAT IN MOLDOVA,IAR ROMANIA VA FI OBLIGATA SA CUMPERE DIN FRANTA VACCIN DE ZECE ORI MAI SCUMP SI INADECAT CARACTERISTICILOR NOASTRE.

    INCA DIN ANUL 2006,AM ARATAT CA BASESCU VA DECLARA STAREA DE NECESITATE PENTRU A PUTERA SA DESFIINTEZE DREPTURILE OMULUI.MOMENTUL DE DECLARAREA A STARII DE NECESITATE VA FI ALES CU DOUA ZILE INAINTE DE PRIMUL TUR DE SCRUTINPREZIDENTIAL ..

    Mesajul dvs. a fost trimis. http://fm.realitatea.net/campania-electorala–bilant-partial_2560.html

    DICTATORUL BASESCU NU ARE NEVOIE DE SPECIALISTUL STREINU CERCEL,CI DE SPECIUALISTUL VIDEANU INREGIMENTATT POLITIC.SE PRETINDE DE PDL ,CA STRINU CERCEL IN CALITATE DE MINISTRU AL SANATATII,NU TREBUIA SA DECLARE CA GRIPA NOUA ESTE ASA PERICULOASA.CU ALTE CUVINTE ,EL ESTE CRITICAT CA A SPUS ADEVARUL,RECOMANDAREA PDL ESTE CA TREBUIA SA MINTA.EVIDENT CA ACOPERIREA A FOST CA NU TREBUIA SA ALARMEZE POPULATIA ROMANIEI! PRIN ARATAREA REALITATILOR GRIPEI!!
    Ce au scris cititorii vasile diaconu:
    Marti 03 noiembrie 2009, 13:20

    DICTATORUL BASESCU NU ARE NEVOIE DE SPECIALISTUL STREINU CERCEL,CI DE SPECIUALISTUL VIDEANU INREGIMENTATT POLITIC.SE PRETINDE DE PDL ,CA STRINU CERCEL IN CALITATE DE MINISTRU AL SANATATII,NU TREBUIA SA DECLARE CA GRIPA NOUA ESTE ASA PERICULOASA.CU ALTE CUVINTE ,EL ESTE CRITICAT CA A SPUS ADEVARUL,RECOMANDAREA PDL ESTE CA TREBUIA SA MINTA.EVIDENT CA ACOPERIREA A FOST CA NU TREBUIA SA ALARMEZE POPULATIA ROMANIEI! PRIN ARATAREA REALITATILOR GRIPEI!! BASESCU A INTROIDUS MKINCIUNA IN POLITICA ,IN ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALA SI CENTRALA,EL A DEFORMAT SISTEMUL ADMINSTRATIV SI POLITIC!,PENTRU INTERESUL PERSONAL SI DE GRUP PDL!!!!
    Ce au scris cititorii ene nicanor george:
    Marti 03 noiembrie 2009, 13:28

    Problema Gripei noi este adusa din UKRAINA si folosita electoral de EVREIME in favoarea lui BASESCU si IUSCENKO,pentru a fi realesi-intru pastrarea afaceruilor necurate. PDL-ul nu a fost nu este si nu va fi niciodata un partid de dreapta,ci unul de infractori ,ultrademagogi ,mincinosi ,diversionisti.. ABATEREA ATENTIEI DE LA PROBLEMELE NATIUNII ,catre GRIPA NOUA,este o DIVERSIUNE BASESCIANA!!

    http://www.radautiziar.ro/index.php?content=detail&id=370
    Comentarii

    ene nicanor georrge pe 03 Noiembrie 2009
    DICTATORUL BASESCU NU ARE NEVOIE DE SPECIALISTUL STREINU CERCEL,CI DE SPECIUALISTUL VIDEANU INREGIMENTATT POLITIC.SE PRETINDE DE PDL ,CA STRINU CERCEL IN CALITATE DE MINISTRU AL SANATATII,NU TREBUIA SA DECLARE CA GRIPA NOUA ESTE ASA PERICULOASA.CU ALTE CUVINTE ,EL ESTE CRITICAT CA A SPUS ADEVARUL,RECOMANDAREA PDL ESTE CA TREBUIA SA MINTA.EVIDENT CA ACOPERIREA A FOST CA NU TREBUIA SA ALARMEZE POP***TIA ROMANIEI! PRIN ARATAREA REALITATILOR GRIPEIProblema Gripei noi este adusa din UKRAINA si folosita electoral de EVREIME in favoarea lui BASESCU si IUSCENKO,pentru a fi realesi-intru pastrarea afaceruilor necurate. PDL-ul nu a fost nu este si nu va fi niciodata un partid de dreapta,ci unul de infractori ,ultrademagogi ,mincinosi ,diversionisti.. ABATEREA ATENTIEI DE LA PROBLEMELE NATIUNII ,catre GRIPA NOUA,este o DIVERSIUNE BASESCIANA!!

  4. Domnule Voiculescu,
    As fi un ipocrit sa declar ca sunt un fan al dumneavoastra, dar nu pot contesta, fara sa fiu ipocrit, ca sunteti, cel putin declarativ – si nu pot evalua si nici tagadui automat, pana la proba contrarie, onestitatea dumneavoastra – bine intentionat. Prin ceea ce scrieti pe acest blog imi „descurajati” (fie vorba intre noi, niciodata n-am plecat urechea la vrajeli) impresia de „mogul oneros”. Ca sunteti „mogul”, „taipan” sau „discretionar”, cum i-o fi definitia politica bastinasa, ma intereseaza prea putin. Ceea ce conteaza pentru mine este ceea ce faceti acum; direct sau indirect.
    Sunt, fara doar si poate, un adversar al lui Traian Basescu – omul, dar care s-a inculcat, precum virusul mexican-porcin, in interstitiile organismului cetatenesc romanesc, vatamandu-l periculos.
    Dar, una peste alta. astept nu atat o chemare, cat un semn discret si limpede totodata pentru o „renastere”. Poate suna patetic – si am urat patetismul, mai ales cel lamentabil-lacrimogeno-catavencian cu „tarisoara noastra” – insa sunt convins ca angajarea, dedicarea fara interese meschine poate avea, intr-un tarziu ( daca mai devreme nu se poate) succes. O seara frumoasa!

  5. Da. Dacă eşti ancorat bine în realitatea pe care o prezinţi. Da’ hei!, realitatea e şi după cum ţi-o faci!… :D

  6. Simpatii, antipatii, pareri avem toti. Problema e ca, din pacate, avem jurnalisti pe masura politicienilor. Mie-mi place inversunarea, insa atunci cand e argumentata.

  7. Bună ziua,
    Cred că este prima dată cînd comentez pe blogul dvs., aşa că voi face o precizare: nu vă apreciez ca om politic. V-am „descoperit”, însă, un alt fel de-a fi pe blog, iar pe acesta îl urmăresc cu plăcere.
    Cît despre întrebările dvs., cred că jurnaliştii care „analizează” campania electorală pe micile ecrane suferă de acelaşi păcat – că sînt la Realitatea TV, Antena 3 sau B1TV: lipsa de respect faţă de privitori.
    Cred că în campanie e ok „să iei partea”, cu condiţia să o faci transparent (în stil american, de exemplu), să-ţi anunţi şi să-ţi motivezi alegerea. Apoi, ca jurnalist trebuie să nu uiţi că, deşi ai simpatii şi ai decis cui îi vei da votul, nu eşti militant. Ca atare, poţi încerca să persuadezi, dar în limitele morale: fără atacuri la persoană şi fără jumătăţi de adevăruri. Asta n-au decît să o facă militanţii partidelor, dacă au o asemenea strategie (cît este de eficientă e o altă discuţie). Campania trece, dar tu, jurnalistul implicat, rămîi – doar că vei avea mai puţină credibilitate.
    Apoi, ce se întîmplă acum pe TV-uri poate avea efectul contrar celui scontat de „regizori”. Psihologia socială spune clar: omul vrea să creadă că el alege, nu că alegerea i se impune dinafară. Iar cînd toate televiziunile macină la aceeaşi moară, respingerea e aproape instinctivă.

  8. nci mie nu imi place basescu.
    codul ala deontologic al jurnalistului neimplicat politic nu a fost niciodata respectat.
    presa a schimbat mereu puterea in ultimii 20 de ani.
    ceilati suntem spectatori sau figuranti in filmu ” base must die” [am inceput sa scriu un post intiltulat asa insa chestii mai proazaice – de genul nu am tigari, nu am unde locui.. mi-au amanta publicarea lui ]

    finalul scenariului la acest film nu este insa batut in cuie. sunt mai multe variante … sau poate ca nici nu s-a scris insa.
    revenind lka jurnalistii implicati: pai decats a faca pe mironositele si sa se laude cat de independenti sunt dar in realitatea sa faaca presa partizana… de preferat sa spuna public: da il urasc/iubesc pe Basescu si colegii lui de pahar.
    ps:
    de ziua lui ii doresc … un vapor :P

  9. Daca imi explicati cu exactitate ce inseamna scop politic just, poate ma voi gandi la jurnalistul luptator pentru acest scop.
    Hai sa nu ne imbatam cu apa rece.
    Oare stie cineva cum functionaeaza jurnalismul in inima democratiei pure, supreme, recte americane ?
    Stie cineva de la noi cum sunt aliniate trusturile de presa din America, la politicile celor 2 conglomerate partinice numite Republican si Democrat ?
    Subiectivism in jurnalism exista si acolo.
    Diferenta este in nivelul de trai al populatiei. Pe ei nu prea ii intereseaza, atat timp cat au ce manca, bea, consuma, benzina, ….
    La noi daca nu prea ai, incepi sa te uiti si la alte lucruri.
    Ca de exemplu la subiectivismul jurnalistului.
    Atat.

  10. Nu mi se pare normal. Cu o singura exceptie: presa scrisa. Ia omul ziarul si citeste o opinie de jurnalist informat, cu pareri proprii…daca nu-i plac jurnalistii de la ziarul respectiv, ia alt ziar cu alti jurnalisti cu alte opinii.

    La TV, in schimb, ar trebui absolut totul sa fie obiectiv. Dar sa nu dam in political correctness-ul ala ipocrit din SUA.

    In concluzie, daca o persoana de la teve devine pasional in ceea ce-l priveste pe Traian Basescu (sau oricine altcineva), l-as pofti sa se duca sa scrie despre asta intr-un ziar.
    Mi se pare o penibilitate sa imi apara unul pe ecran si sa inceapa sa urle pro sau contra lui cutare, indiferent cum il cheama. Si nici prezentarea anumitor stiri, intr-o anumita ordine, cu apropo sau posibilitatea de a sugera o idee, nu ar trebui sa fie permis.
    In schimb, atunci cand iei un ziar, citesti ce vrei din el. Cand citesti, oricum e alta treaba, in principiu e clar ca ai rabdare sa citesti si vrei sa lasi opinia altuia sa se faca auzita.

    „Daca nu va place, schimbati canalul” mi se pare complet penibil. „Ce ma intereseaza pe mine, ba, ca nu-ti place tie, te bag in $#@!, eu am audienta mea si telespectatorii mei, asa ca tu mori si taci din gura daca nu-ti place! Schimba postu’!”
    Foarte civilizat si de bun simt, nu?

  11. Da, pentru ca si jurnalistul este un cetatean al acestei tari si ca sa sinceri, nimeni nu este obiectiv suta la suta.

  12. @Andrei Oprea: Referendumul pentru unicameral cum ti se pare – apropo de culmea tupeului? @Iuvenal: Nu, nu-i o diversiune basesciana. @ Sneezy: Mi-ar placea sa stam de vorba. @ raluca: Ajuta-ma sa inteleg. Spui „nu va apreciez ca om politic”. Care din manifestarile omului politic e gresita? Nu esti de acord cu legile promovate? Cu o ideologie? Cu o orientare economica? @ Codrin Scutaru: Cum mai merge? Ca de cand nu ne-am vazut… @ Mcgogoo: O sa ne intalnim, n-am uitat. @ matusalem: Scopul politic just cred ca incepe atunci cand anumite valori fundamentale sunt periclitate; e just sa indepartezi sursa pericolului. @ Alex L: De unde diferenta asta intre presa scrisa si TV?

  13. Ma intristez cand vad ca aveti dreptate…:)
    Nici antenele nu stau mai bine la acest capitol al luptei pe viata si pe moarte.
    Poate ca asa trebuie, poate ca nu, dar se intampla….
    Poate ca ca sub costumele la 4 ace ale jurnalistilor sau de sub puloverele lor ponosite, sau de sub camasile corect alese, sau dupa nu’s ce fuste rochii, taioare, palarii…poate se afla un om satul de ipocrizia lui Base.
    Poate ca vor doar puncte, bonusuri, salarii de bataiosi….
    Poate ca vor ceva mai multe pentru copii lor….
    Poate ca vor sa nu mai fie luati de fraieri…
    Poate ca vor sa urle cat ii tin bojocii, „JOS MINCIUNA!!!!”…
    Poate ca vor sa fie tratati normal in Romania…..
    Poate ca vor sa iasa in lume si sa nu vorbeasca romaneste in soapta…..
    Poate ca sunt disperati ca le moare speranta….
    Poate ca nu mai cred zicala cu „Capul plecat”….
    Poate ca vor sa se intample ceva bun si pentru Romania……
    Poate ca vor o tara normala condusa de oameni normali, cu legi de bun simt, cu o societate normala….

    Pacat ca nu gasesc si solutii reale, pacat ca doar cauta vinovati, pacat ca nu se implica politic si raman doar in spatele sticlei sau al condeiului….
    Pacat!

    ( http://susoteli.blogspot.com/2009/11/gripa-porcina-la-plimbare.html )

  14. eficient ?….. dicutabil . just ?… ar trebui sa cunosteti realitatea camarilei Basesciene in tara …din varful Bucurestilor e usor a fi lup moralist… e pe viata si pe moarte mister Voiculescu ..din pacate murim noi daca pierdem nu Basescu … prost subiect

  15. Eu cred ca deosebirea este ca un jurnalist luptator are ochelarii de cal ai dorintei de lupta cu orice pret, iar cel comentator este cel bine informat care informeaza bine.Simplu.

  16. DV: „Care din manifestarile omului politic e gresita? Nu esti de acord cu legile promovate? Cu o ideologie? Cu o orientare economica?”
    Răspuns:
    Nu sînt de acord cu legea de protecţie a chiriaşilor.
    Nu sînt de acord cu modalitatea în care PC-ul se complace în a fi apendice, în loc să-şi asume un loc bine definit şi independent pe scena politică. De aceea, nici nu are rost să vorbim despre ideologii.
    Nu sînt de acord cu calitatea unora dintre membri de conducere – exemplu concret, filiala Cluj a partidului n-a avut niciodată politicieni apreciaţi (ca să nu mai spunem că în 2004 „a paraşutat-o” pe ne-clujeanca Graţiela Iordache ca deputat de Cluj – în tot mandatul ei a avut vreo trei conferinţe de presă şi zero acţiuni cu clujenii, deci nici măcar un minim respect faţă de cei care au ales-o, chiar dacă nu-i cunoştea, sau tocmai de aceea).
    Cam astea ar fi primele care îmi vin în minte. Aţi întrebat, v-am răspuns :)

  17. @ Gabriel: Cineva trebuie sa ramana si in spatele sticlei. @ raluca: Unele reprosuri mi le pot insusi. Insa in privinta legii chiriasilor gresesti. Pun pariu ca nu cunosti tot contextul social in care a intervenit „legiuitorul”. Si ce anume a propus el.

  18. E simplu, domnule V. Atunci cand citeste cineva un ziar, automat isi da acceptul sa faca operatiunea de citire, vrea opinii, indrumari, pareri educate. TV-ul iti este turnat in ochi fara sa faci vreun efort si in principiu trebuie sa nu te deranjeze, eventual sa-ti placa, de unde presupun ca ar trebui sa fie obiectiv. Asta e diferenta intre cele doua, dupa mine.

    Vrei o parere educata, ia-ti un ziar (initial pe toate, dupa care iti dai seama care iti trebuie). Vrei obiectiv (adica doar informatie, cu niste interpretari minime si de bun simt, nu cu scenarita romaneasca), uita-te la TV. Exact ce spunea John Cleese de FOX News, despre care se spune ca varsa doar opiniile lor pe ecrane (ar fi declarat ei ca de-acum inainte nu prezinta decat parerile lor): pai asa pot sa spun si eu despre oricare candidat la presedintie ca este prost gramada, sau ca are cancer, dar asta e doar opinia mea.

    Daca e sa ma intrebati pe mine, reporterii de TV sunt cam isterici (nu incerc sa ponegresc pe careva), pe cand cei de ziar parca-parca sunt ceva mai linistiti (a, nu, aia de ziar adevarat, nu de blog!). Ma rog, mai putin CTP care parca e o oala plina, pusa la fiert cu capac.

    Ganditi-va la Sorina Matei si la superba Miruna Munteanu. Nici nu mai spun Dana Grecu.

  19. Chiar asa, sa dau un exemplu de folosire. Pornesti TV-ul sa auzi ce se intampla in direct cu evenimentul nustiucare (sedinta de Parlament in care se voteaza cabinet/lege/altceva, meciul care se desfasoara acum intre echipele X si Y, ce se intampla nustiuunde, etc.) in timp ce te apuci sa deretici prin casa. Se intampla asta in casele oamenilor? Eu stiu ca da.

    Ziarul nu poate fi citit in timp ce faci altceva. Nu ma apuc sa spal vase si sa citesc ziarul. E mai „intelectuala” chestia. TV-ul nu mai este bagat in seama daca-mi suna telefonul. Daca citeam ziarul, tin minte unde am ramas si revin dupa ce vorbesc.

    Sper ca intelegeti ideea.

  20. Singurul motiv pentru care il voi vota pe actualul presedinte este ca antiteza ce ma impinge spre decizie este doar aceea dintre TRANSPARENTA si IDEILE ABSCONSE. Nu uitati ca gandul determina fapta si nu invers! Si nu uitati ca starea de frica va depasi mereu in intensitate avaritia. Cei care recurg la ce recureti Dvs. nu aveau cum sa ajunga la limita de jos a fiintei umane decat manati de frica. Ca „mogulii” exist , nu contest. Dar lacomia lor e mult mai mica decat teama. Ea nu ii lasa sa doarma. Incercati cu Rodotel! Sincer si transparent va spun.

  21. FRICA TE INDEAMNA SA FACI LUCRURI URATE. SLAVA DOMNULUI CA NU AI CONSTIINTA, CA ALTFEL AI FI LUAT-O RAZNA. RUSINE, VA PISATI PE VOI DE FRICA, VA SCURGETI IN DORINTE DE MAI BINE, AVETI COSMARURI NOAPTEA, SI JUCATI MURDAR….
    EU ZIC SA GASESTI REPEDE UN COPIL SA-I ARZI CATEVA SCATOALCE IN DIRECT, CA ALTFEL O SUGI LA ALEGERI

Comentariile sunt închise.