Telenovela arestarilor din ultima perioada si, mai ales, tensiunea pe care a creat-o in randul intregii clase politice imi confirma sensul noului mandat Basescu.

Discretia presedintelui din ultima perioada nu este cauzata, asa cum eu insumi am fost tentat sa cred, numai de dorinta de a se tine departe de efectele crizei economice si sociale. Dincolo de aceste calcule evidente, Traian Basescu mai are o miza: instaureaza frica!

Cu cat aparitia in media a unui personaj public major este mai redusa, cu atat creste mitologia in jurul acelui personaj. De aceea, pentru moment, Traian Basescu se tine departe de disputele politice, apare rar si in probleme tehnice. In schimb DNA, institutia asimilata, la nivelul perceptiei publice, vointei prezidenţiale, apare des si in probleme cu foarte multa substanta politica si foarte redus continut juridic. Si, implicit, mitul atotputerniciei si omniprezentei lui Traian Basescu se consolideaza.

Arestarea lui Solomon, primarul Craiovei, cel recunoscut a fi un sustinator angajat al lui Basescu ar putea avea si un sens secund. Arestarea sa in 2010, pentru o poveste din 2005-2006, care, de altfel, poate fi absolut reala, devine o piesa esentiala din puzzle-ul terorii: imprevizibilul.

Cata vreme un fenomen functioneaza dupa o logica rationala, ramane previzibil. Iar atat timp cat este previzibil, indiferent cat de violent, agresiv sau nedrept ar fi, potentialul sau distructiv ramane limitat. Mesajul arestarii lui Solomon este univoc: oricine poate urma ! Acest mesaj a fost confirmat apoi cu primarul Cristian Anghel si senatorul Catalin Voicu (autorul unor declaratii halucinante !). Sunt intamplari care au menirea de a obisnui opinia publica cu asemenea demersuri si de a induce opozitiei, din Parlament si din administratia publica, o stare de profunda nesiguranta.

Si, totusi, este un mesaj fals, un decor artificial. Nu, nu oricine este expus ! De exemplu, Adriean Videanu, primarul Capitalei din perioada 2005-2008, nu este expus ! În războiul împotriva Opoziţiei, din când în când, pentru a salva aparentele, vor mai fi sacrificaţi ritualic pioni din tabara puterii. Procedura nu-i deloc noua, fiind aplicata – la o cu totul altă scală – de precursori mai celebri decat Traian Basescu, precum Stalin sau Pol Pot.

Dar, trebuie sa admit, includerea actualului presedinte pe o lista neagră a istoriei este o capcana. Domnia sa este doar un epigon inadecvat al acestor monstri intunecati ai istoriei, un marinar care se viseaza dictator, dar uita ca are ghinionul personal de a se juca de-a demiurgul intr-o tara membra a Uniunii Europene.

În pierdere constantă de încredere şi legitimitate, frica este unicul său aliat. Cei care au văzut că regele e gol, nu mai pot fi supuşi decât prin frică. Frica este raspunsul presedintelui-jucator la criza economica şi socială. Frica este cel din urmă adăpost al acestui preşedinte accidental al României.

Ca si in cazul lui Ceausescu, Occidentul a inteles – mai tarziu decat cei din tara, dar tot a inteles – care este adevarata natura a lui Traian Basescu. Iar presedintele stie asta. De altfel, acesta este si motivul pentru care, in aceste zile, declară fidelitate vesnica FMI si Băncii Mondiale.

Este un comportament tipic de domnitor mazilit, care, cand afla ca turcii ii vor capul, crestea tributul si trimitea fecioare cadou la Stambul. Dar firmanul de mazilire a plecat deja si este rândul preşedintelui să îi fie frică. Foarte frică. Îl bântuie fantoma casei din Mihăileanu.

Cata vreme exista judecători cinstiţi, Uniunea Europeana si Curtea Europeana a Drepturilor Omului, niciunui om cinstit din tara asta nu trebuie sa ii fie frica de Traian Basescu.

Cu fiecare abuz comis, actualul presedinte se rostogoleste strident in afara istoriei.

22 COMENTARII

  1. Umblă un zvon care spune că nimeni nu este deasupra legii. Unii dintre noi vor supravieţui acestei crize şi vor vedea dacă acest principiu se aplică sau nu.

  2. Golgota noastra

    Motto:”-Poporul e norodul, nu tagma jefuitorilor !”
    {Tudor Vladimirescu}

    Mocirla dimboviteana:
    Miros pestilential,
    Oneroase mutre dure,
    Din Armaghedon local !

    Tenebroase conspiratii,
    Jaful-ca manifestare
    De politica scalamba-,
    Practicat la scara mare !

    Monstrii-zimbareti sau nu-
    Curve,pesti,tilhari si hoti :
    {Nu mi-ar ajunge hirtia
    Sa ii pomenesc pe toti…}

    Juzi corupti la’nalta Curte,
    Cu balante masluite,
    Implementeaza hotia!
    Impozite nesimtite….

    -Au pus cruce grea in spate,
    Sfint-poporului acest,
    Care-si urca ‘ncet Golgota,
    In decorul cel funest !

    Doamne, am postit destul:
    Ne-am rugat si la icoane !
    Sa ne aperi de nemernici
    Si de jefuitori, Doamne !

    De nu poti sa faci minunea
    Ce o asteptam cu totii,
    ‘Om pune mina pe arme
    S-o sa-ti dam ofranda : mortii !

    http://ro.netlog.com/porojnicumariusadrian

  3. Efectele „activitatii” primarului Solomon sau Voicu sunt foarte greu masurabile la nivel de individ al acestei tari,(mai sunt si multe semne de intrebare) si nu cred ca cineva cu mintea lucida din aceasta tara mai poate credita la infinit aceasta guvernare , si sa nu observe ca nu exista nici un program anticriza si de dezvoltare economica durabila.

    La alegerile prezidentiale tara s-a impartit in doua. Ori eu cred ca aceasta criza ii afecteaza pe toti, indiferent de cum au votat…..

    In concluzie ar trebui cat mai des si peste tot de accentuat ca e criza, si care sunt efectele neactionarii eficiente.:somaj, inchideri de firme, cresteri %economia subterana,scaderea puterii de cumparare etc., evolulutie PIB/cap de locuitor/ Volumul exporturilor., datoria publica…..si de facut comparatie periodica , cu evolutia medie europeana pentru a observa adancirea decalajului…ca cetatenii sa atraga atentia mai mult la evolutia nivelului de trai , la asigurarea unei vieti mai bune pentru copiii lor decat la tot felul de petarde tinute in sertar si folosite doar daca e necesar.

    Televiziunile / ziarele /asociatiile neguvernamentale/patronatele/sindicatele ar trebuie sa informeze populatia – si nu doar prin intermediul ziarelor economice.
    E nevoie de creat presiune ca ei sa nu se relaxeze.E nevoie de unitate.
    Oamenilor mai mult le este frica de efectele crizei. Daca in cazul enumerat de Dvs. mai exista justitie europeana, in cazul masurilor anticriza nimeni pe nimeni nu trage de urechi!

  4. Comentez si eu prima oara la mogul si asta pentru ca imi place cum e pusa problema fricii ;)
    E posibil sa fie o tehnica dar e mai degraba un act de egoism specific marinarului. Ar sacrifica pe oricine pentru a se salva.
    Ma gandesc ca ne mai urmand un mandat el e terminat politic dupa acesta pentru ca pierzand din mana serviciile si ajungand in opozitie cu partidul lui plin de oportunisti, fiecare dintre cei loviti vor dori sa se razbune, fie si in limita legii(asta apropo de Mihaileanu ca tot uita lumea cum a pus presedintele mana pe o case ce nu i se cuvenea) si va fi haituit din toat epartile. Asa ca mai sacrifica pioni oferind schimburi pe sub masa. Eu nu cred ca Vedeanu e imun la reactiile presedintelui ci doar ca nu i s-a oferit pretul cuvenit pe pielea lui. El sacrifica pe oricine nu-i mai este de folos. Dosarul lui Solomon era si inaitne de alegeri terminat dar mai era nevoie de el un pic.
    Nu cred in sintagma „presedintele accidental”.
    De doua ori accident?
    Ma intreb ce s-ar intampla daca ar mai putea face o incercare.

  5. @ D.V.

    Daca-l compari pe Zeus, la o adica,
    Cu.Stalin, Pol Pot sau cu amandoi,
    As zice ca degeaba-ti este mare frica :
    Basescu nu-i decat un biet … smardoi.

  6. Buna ziua,

    Ce nu pot sa inteleg este cum de este posibil ca un om de asa inalt profesionalism cum sunteti dumneavoastra sa nu poata injgheba o echipa la fel de profesionista in departamentul IT de la Antena 3.
    „Profesionistii” dumneavoastra nu fac decat sa complice pagina de web site si sa faca imposibila urmarirea inregistrarilor emisiunilor acestui post.
    Pacat, era un post foarte bun.
    Numai bine.

  7. Domnule Voiculescu
    Aveti perfecta dreptate.” Cu fiecare abuz comis, actualul presedinte se rostogoleste strident in afara istoriei.” Basescu instaureaza frica pentru ca-i este frica. Metoda care trebue mentinuta este ATACUL . sau cum spune un vechi proverb japonez :
    ” MAI BINE SA-I FIE FRICA LUI DE NOI. DECAT NOUA DE EL ” !

  8. Vorbim de o clasa politica corupta, ce s-a ocupat numai de jaf iar cind mai sunt anchetati unii care au furat „fara stil” sa-i protejam? Daca printr-o minune, ar face anchetele politicienilor romani justitia si procurorii altei tari cu vechime in UE intr-adevar am avea alta clasa politica ar disparea majoritatea actualilor politicieni de la varf pina la satuc. Dezertarile, schimbarea majoritati parlamentare la zornait de catuse spun totul despre calitatea lor. Toate anchetele de pana acum au fost spectacole de opereta, nume suficient de cunoscute ajunse dupa gratii nu au fost decat Cozma, Stanculescu, Chitac. Prostii, daca se amestecau si ei cu cei corupti nu ajungeau acolo. Au mai ajuns acolo si ceva plevusca corupta.

  9. Da, cred ca da. Pluteste, se simte, apasa, nimic nu scapa din vortexul istoriei. Nu-i inteleg- pe acesti efemeri conducatori- cand se incapataneaza sa nu invete din exemplele istoriei, cele care se refera la putere absoluta, tiranie si tirani, puteri discretionare etc. Cu totii stim cum se termina povestile de putere si decizie ale acestor ” zei” conducatori. Maretie, grandoare, putere te ametesc, te schimba, iti modifica adn-ul si te fac sa-ti pierzi mintile. Este greu in varf. Trebuie sa fii facut dintr-o plamada speciala, altfel…E bine, Dane, ca evoci realitatea subiectiva a celor ce ne conduc, mai ales ca esti imunizat din bataliile , la nivel inalt, cu sistemul de putere si ramificatiile lui. Cu respect,

  10. Sa vedem cat rezisti nereterfelit, 4 ani de acum incolo Romania e teren de joaca.Let’s play:-)
    PS-Adevarul e ca un Mogul plimbat pe la DNA, ii cam lipseste din panoplia lui Basescu:-)

  11. Voiculescu sa nu faca pe lupul moralist sa stea acolo in banca lui de tradator .Felix crede ca se uita ca a fost,si cine a fost o sa mai fie ,un tradator.Sa-ti fie rusine FELIX!!!

  12. lasă, domnu’ felix, matale n-aveţi de ce să te temi, nu-i aşa? matale sînteţi un om curajos, la o adică, v-aţi sui şi la piedone în maşină (cu el şofînd, normal).

  13. @limpede: Ma bucur sa va intalnesc. @ florin vodă: Sunt adesea ”urecheat” pentru lucruri care au doar o legătură ”simbolică” cu mine: cum merge site-ul Antenei, de ce a fost folosită o poză gresită, de ce cutare conservator are calvitie. Sunt lucruri pe care nu le cunosc si nu le pot controla. Si, daca imi spun uneori părerea, primesc reactii de genul: ”Mi-e neclar. Sunteti cumva executiv la Antena 1?” @mery: Chiar asa, let’s play! :)@irimescu: Tradator de ce anume? @nedormitul: M-am si suit!

  14. fecior (nu fecioara) mai esti, dom’le ! de-ala trimis la inalta poarta. fanii lu’ matale,cum e acest @Vasi, trebuie ca sunt foarte „destepti” (si membrii pc), destepti in lingusire.

  15. Domnule Voiculescu,

    Ma intreb daca notele scrise catre Securitatea ceausista erau la fel corecte gramatical precum postarile de pe acest blog. Felicitari echipei din spate, ati pacalit multi nestiutori! Comentariul meu este nepublicabil, evident…

  16. @ Florin: Nu exista note catre Securitatea ceausista, exista note solicitate de conducerea ”afacerii” in care lucram. Comertul exterior era ultra-verificat si normat in epoca, trebuia sa scrii note explicative pentru fiecare suspiciune: te-ai intalnit cu un strain, ai rude in strainatate etc. Si, da, notele sunt la fel de corecte.

  17. „…trebuia sa scrii note explicative pentru fiecare suspiciune…”

    Am inteles din presa ca verisoarele dvs, v-au trezit suspiciunea…ca sa zic asa.
    De ce ?

  18. ce de-a eroi dupa razboi….@Dragos tu cum ai fi procedat? o sa zici: eram mic atunci…..Parintii tai cum ar fi procedat daca ar fi lucrat in comertul exterior?

    Si acum se practica in afaceri dupa o deplasare sa faci catre conducere un rezumat al intalnirii, sa mentionezi punctele forte ale tale, ale lor, punctele slabe si unde si cum se poate actiona ca sa ai succes cu un X produs sau pe o Y piata.
    Plus ca in prezent si companiile multinationale straine sunt pline de activitati de miturire a unor factori decidenti din tarile lumii a treia (dupa ce au analizat persoanele, le-au vazut punctele sensibile)…Deci, fac si ei analize ….. Numai ca nu scheama turnatorie.

    Cred ca o astfel de intrebare ar fi mai benefica Patriarhului Romaniei sa explice colaborarea multor prelati cu securitatea, intrucat in mod normal ei ar fi trebuit sa-l slujeasca pe Dzeu. si nu sa informeze ce le spuneau enoriasii la spovedanie cea de taina. Din punctul meu de vedere au o bila mare neagra pe care nici nu incearca sa o elimine.
    E ca si cum te-ai duce la Patriarhul R. Moldova, Vladimir, care se stie foarte sigur ca e colonel in rezerva al Ministerului Apararii al URSS.
    Numai ca in Romania cred ca nu prea au grade., ci doar bieti turnatori., care au defaimat numele si idea credintei. Nu sunt toti asa, dar ei exista si acum printre noi – iar unii inca le mai saruta mana. E posibili sa fie inca activi.

    Sunt lucruri total diferite.

  19. Domnul Videanu a declarat recent ca nu a luat nici macar odata in viata lui spaga si ca este suparat pe cei care insinueaza altfel. Il cred, sunt convins ca nici Basescu, nici Boc, nici Nastase, nici Geoana, nici Remes…a stai putin ca lu remes i-au facut flagrant…da sigur e nevinovat.

Comentariile sunt închise.