Un articol din Evenimentul Zilei pe care nu-l înteleg. „Îndoctrinare religioasă”, „infractiune”, agitatiune, constiintă trează si spirit dilematic – pentru ce?

Pentru că trebuie să faci o cerere la secretariatul scolii ca fiul sau fiica ta să nu mai facă religie (sau pentru a studia, în acord cu propria confesiune, direct la biserică)? E depunerea unei amărâte de cereri un act de exploatare, umilintă, obscurantism? Si dacă totul se rezolvă atât de simplu – cu o simplă cerere, care, totusi, nu va compromite definitiv demnitatea părintelui ateu, sceptic, tâfnos sau doar lenes – atunci despre ce mai vorbim?

M-am bucurat totusi să găsesc, pe forum, câteva explicatii ale domnului Sorin Olariu, care completează si echilibrează un articol mai degrabă tendentios:

Ceea ce se omite cu buna stiinta in comentarii este ca religia ortodoxa nu este deloc obligatorie ca disciplina scolara. Cum nu ne obliga nimeni nici sa mergem la biserica. Daca copilul are o alta confesiune decat cea ortodoxa, el poate aduce o adeverinta de la biserica penticostala, adventista sau baptista in care se specifica faptul ca a facut religie cu predicatorul sau pastorul de acolo si a luat nota 10, nota care ii este trecuta in catalog. Iar el nu mai trebuie sa treaca deloc pe la orele de religie, are fereastra in orar.
Si ma vad nevoit sa repet: invatamantul romanesc nu dispune de suficienti absolventi de invatamant superior teologic didactic – baptist, penticostal, adventist, etc., care sa poata veni si sa predea religia in scolile unde exista clase cu 1-2 copii de acea confesiune. Cum poate fi gasit si platit un asemenea dascal? Unde o sa tina ora cu 1-2 copii? Ce au sa faca intre timp ceilalti 20 de copii ortodocsi?

18 COMENTARII

  1. Aprilie 7th, 2010 at 1:21 pm

    Re _ PROTEST Anti – Rovinieta !

    Am vazut astazi, initiativa Antenelor sau preluarea, e o buna metoda si oportunitate de a ne demonstra solidaritatea si nemultumirea ! Eu am aplicat deja protestul pe parbriz si luneta, pe langa faptul ca ieri mi-a expirat Rovinieta si refuz sa o mai platesc ! Daca ma opreste Militia si-mi va face proces verbal, voi scrie la obiectiuni ca prin neplata Rovinietei, protestez pt. drumurile dezastruase din Romania si bineinteles ca nu voi semna si voi da si Statul in judecata. Am o firma de transport si din cauza drumurilor nu-mi pot exercita serviciul in conditii optime, nu ajung cu marfa la timp, imi pierd clientii, imi rup masina in doua si ma costa o groaza de bani. Atunci, de unde sa mai platesc nenorocitul de impozit forfetar, alte taxe si amenzi + penalitati, asigurari, etc.?
    Statul roman m-a bagat in faliment ! Nu te determina ei sa lucrezi “la negru” ?

  2. Imi pare rau, dar nu cred ca sunteti la curent cu situatia. Am incercat sa depun o astfel de cerere anul trecut cand fiul meu a pasit in clasa I. Trec peste privirile ultragiate ale catorva bunicute bigote (asta se intampla in timpul unei sedinte cu parintii). Am fost intrebat cu un ton aspru de catre doamna invatatoare daca fiul meu este botezat. Am raspuns ca da. Atunci, mi s-a spus, este ortodox si TREBUIE sa faca religie. Adio alegere.
    Sa nu credeti ca am ceva cu religia. Am (avut) trei preoti ortodocsi in familie si tot respectul pentru ceea ce a insemnat ortodoxia pana in 1989 pentru acest neam. Consider ca ii pot asigura fiului meu dezvoltarea spirituala necesara. Am studiat insa programa scolara a acestei discipline, bine ascunsa pe site-ul ministerului, si m-am ingrozit. Nu am vazut timp mai prost folosit in viata mea. As prefera sa il stiu la biblioteca sau acasa, invatand lucruri interesante in loc sa buchiseasca rugaciuni, povestioare inepte despre pedepse divine, formule de adresare fata de preoti sau sa deseneze cruci. Dar NU E VOIE. Pentru ca l-am botezat ortodox. De parca i-as fi vandut de la nastere sufletul Bisericii.
    Anul acesta au fost dusi in grup la impartasanie. In timpul orelor. Fara stiinta mea. Pe jos, prin traficul din Bucuresti. O singura invatatoare la 20 de copii sturlubatici. S-au intors cu bine, dar mi se pare un alt abuz incalificabil.

  3. O solutie pentru problema identificata de dnul Olariu (al carui nume il port) ar fi o buna planificare strategica la nivel de inspectorat si scoli. Daca toate scoli ar planifica orele de religie ale claselor care au elevi de alte confesiuni la aceeasi ora, in aceeasi zi, cred ca s-ar putea gasi o sala si un profesor care sa predea si acestora. Bineinteles, trebuie tinut minte ca suntem in Romania si invidia si competitia intre scoli, indivizi (competitia in sensul prost al cuvantului) ne mananca (roade mai bine spus).

    In cazul corelarii orelor de religie, bineinteles, multi ar spune ca ar parea problema profesorilor in cazul elevilor ortodocsi. Cine ar tine orele daca toate s-ar desfasura in acelasi timp intr-o scoala?
    Pai, daca toate au loc in acelasi timp la nivelul unui oras (de exemplu), de ce nu s-ar putea planifica si in acest caz profesorii si salile? Un asemenea lucru ar trebui sa contina noua lege a educatiei, genul asta de responsabilitati pentru inspectori si directori de scoli. Dar cum am mentionat. Traim in Romania:).

  4. Este imoral sa incluzi din oficiu studiul unei religii in programa scolara. Iar sa ii pui pe parinti sa isi identifice public atitudinea fata de religia majoritara duce la stigmatizare

  5. @ Dan Voiculescu

    Dar dacă copilul este budist, islamist, evreu sau „liber cugetător”?

    Problema este că religia nu este predată în şcoli ca dimensiune filosofică a cunoaşterii. S-ar putea preda religia universală, cum a făcut-o Eliade în ca istoric al religiilor. De ce nu ar învăţa copii despre cultura religioasă a dacilor, a grecilor şi romanilor antici…

    Religia în şcoală se învaţă prin catehism, ceea ce ar face din România un stat religios şi nu unul laic. Un copil nu se află în situaţia de a-şi alege conştient o religie şi predarea religie prin catehism ortodox (sau catolic sau de oricare altă natură), are un rol de îndoctrinare religioasă.

    Soluţia este foarte simplă, ori se elimină religia din şcoală, ori se va preda o istorie a religiilor, şi, de cealaltă parte, reapare „şcoala de duminică” organizată de bisericile recunoscute de statul român. Nu este nevoie ca elevul să aibă o notă la religie. El va urma cursurile benevol, dacă va considera necesar, la parohia de care aparţine. Prin acest mod simplu nu vor exista abuzuri, dar mai ales se va construi o legătură între cetăţean şi preotul care deserveşte parohia respectivă.

    Problema adevărată este războiul absolut incalificabil între biserica ortodoxă şi cele penticostale, adventiste şi baptiste. Deşi legătura dintre ele este mult mai mare decât, să zicem, faţă de brahmanism, lupta dintre ele este extraordinară pentru că se canalizează reciproc. Dacă aveţi curiozitatea de a intra pe diferite forumuri de dezbatere religioasă, veţi vedea cum adepţii diferitelor confesiuni se înjură pur şi simplu în numele religiei. Acest sistem al introducerii religiei în şcoli este pur şi simplu un mod de a se impune al BOR. Deşi sunt ortodox, apreciez că nu este OK acest lucru. Ce mai lipseşte, poate nişte ore de Cunoştinţe Social Politice în care să se predea politica democrat-liberală… desigur, cei care au altă politică pot aduce adeverinţe de la partid că au urmat acolo cursurile. Religia este o formă de politică şi nu trebuie tratată superficial.

  6. Abuz este tot ce tine de religie. Cu ce drept iti cere adeverinta, e tovarasul cu sutana vreun functionar? E Romania stat bazat pe teologie? Pina si in Turcia libertatea de optiune este mult mai permisiva. Stiati ca in Romania s-a construit o biserica la doua zile?

  7. Fiule mogul,

    Mihai Gîdea s-a desăvârşit, ca să zic aşa, la Facultatea (sic! n.m.) de Teologie Adventistă.

    Deci, chiar si fara religia ortodoxa, un om cu frica de D.zeu (Gîdea) poate reusi in viata…la Antena 3 !

  8. Biserica Ortodoxa Romana ! Nu am nimic cu aceasta institutie sau cu religia, dar in curand va deveni o Societate Comerciala privata sau de stat, daca nu cumva si este, iar noi nu ne-am dat seama ! E de inteles ca mai apar niste posturi in plus, pt.niste teologi. De ce sa-mi dau copilul la ore de religie, chiar daca eu sau familia suntem ortodocsi ? Nici macar noi, nu-i putem impune religia, pana nu are el putere de decizie, cum si ce sa aleaga, sau daca vrea… Cand va avea discernamant la acest capitol, va hotari singur. Aici putem compara cu obiceiul devenit sablon, in familii de medici, ingineri, profesori, etc. …pai si copilul nostru trebuie sa duca traditia familiei mai departe ! Gresit !!! Depinde de vocatia copilului sau de ce simte el ca-i place. Si pana la urma ce sa invete ?!… ca cea mai profitabila si banoasa slujba, e cea de preot ? Ca enoriasii ortodocsi, se calca in picioare la biserica pt. un pahar cu coliva, un pliculet cu anafura sau babele care nu-si mai incap in piele de credincioase ce sunt, isi dau cu gentile in cap si rup usa bisericii pt. o sticluta de apa sfintita ? De aceea nu mai merg la biserica, ma apuca sila si prefer sa ma rog acasa sau oriunde simt nevoia. Daca esti credincios D-zeu te vede oriunde ! Imi pare rau sa o spun, dar B.O.R. este cea mai dezorganizata si corupta institutie dintre toate bisericile ! De la Preafericitul si pana la ultimul preot, nu le este gandul decat la bani. La capitolul mafie si interese, sunt la fel ca si politicienii. Desi platesti contributia la biserica, daca ai nevoie de preot la vreo nunta, botez, te ard de te rup ! Fereasca D-zeu de o inmormantare, ca daca nu-i platesti „lu’ domnu’ parintele” ramai cu mortu’ pe masa ! Mai toti dintre ei, la fel ca si vrajitoarele, ghicesc, iti deschid cartea, iti prezic viitorul, sfintesc vile de lux, firme, masini de lux, pe bani frumosi, fara sa taie chitanta sau sa plateasca impozit. Ia intrebat cineva de sanatate pana acum ? Se stie ca o parte din bani, trebuie sa ajunga pana „sus” la sefi, iar de acolo mai departe pana la Preafericitul, pt. ca altfel… se lasa cu detasari in zone defavorabile ! Pai din ce sa-si tina lantul de firme, TV Trinitas, Radio Trinitas, ziarul Lumina, si multe alte afaceri ? La fel ca si vrajitoarele, au facut averi imense pe seama naivilor. Uitati-va din ce masini coboara, ce numere de inmatriculare au, ce telefoane mobile de fitze, etc. Stie toata lumea ce inseamna sa ajungi la preoti, doctori si avocati ! Partea care ma intriga cel mai mult, este ca, la fel ca multi dintre fostii si… actualii politicieni comunisti care turnau pe rupte la securitate sunt si multi dintre actualii preoti cu fetze luminate, dintre care unii nu lipsesc din parlament. Dupa ce s-au „spovedit” la securitate, stau bine merci pe posturi bune la B.O.R. In ce priveste Catedrala neamului si acolo e o manareala, sunt interse grele… se vor invarti bani seriosi ! S-a umplut tara de biserici si pt. asta tot batuti de D-zeu suntem, pt. ca meritam !

  9. Imi dau si eu cu parerea…

    Cu religia-n scoli,sa n-adoptam un stil baroc,
    De vrea Guvernul sa nu-l suparam deloc;
    Caci dupa Legea Funeriu,cu putin noroc,
    Copiii nu se vor ruga decat la Domnu’… Boc.

  10. @D.V.

    Religia-n scoli sau nu-aceasta ti-e dilema!
    De ce nu tai odata nodul gordian ?
    Eu cred ca magistral ai rezolva problema ,
    Grabind sanctificarea lui…Traian .

  11. ce este rau in a fi instruit prin scoala despre limba, literatura, istoria, religia, poporului caruia apartii?
    simpla predare la scoala nu te face nici poet, nici istoric nici credincios dar macar stii carui popor aprtii chiar daca mai tirziu vei constata ca e defect genetic.

  12. Auzi ba VARANE, piosenia si respectul fatza de cele sfinte nu se-nvatza la scoala!….Ele se-nvata-n taina, la marginea patului, tu cu D-zeu si Ingerasul tau,unic si de neinfrint, cu legamint consimtit si de necalcat IN VECI, VARANE!…Pai tu ce vrei sa faci, s-aduci popi sa ne-nvete, ce?
    Varane, la sacru nu s-ajunge cu spaga cum stii tu, ci, cu „saminta credintei de sub perna”!…Ce usor iti este pe blog, tac-pac, bagi popii,(de ce nuanta-or fi ei) si gata , cu banii colectati din taxe si impozite de la prosti, gata, rnegociasi tu calea spre Dumnezeu!.Aide AVEREA TA VARANE! AIA LUMEASCA!…SSSST, NUMAI D-ZEU STIE CUM AI FACUT-O…Despre aia sacra, esti prea profan sa ti-o definesc!….Auzi,chiar, tu ai pensie ca amaritii de romani, sau esti rentier?.

    Cum mai ia D-zeu mintile alora cu prea multi bani!…Da-i ba pa toti, sa vezi ce bine-o sa-ti mearga!…

  13. Bă, şi pân’ la urmă, să-i ‘ardă’ Rex! Că se iau toţi tot după principiu’ lu’ 10 porunci: ‘să…!’ şi ‘să nu…!’! Din punctu’ ăsta de vedere nu văd nici o diferenţă între religii şi văd chiar o asemănare între ele! :D Când vine vorba de religii, se erijează toţi în taţii lu’ Dumnezeu, dar când vine vorba de ‘să’-urile şi ‘să nu’-urile din ele, o dau cu toţii din colţ în părţi. RELIGIILE MANIPULEAZĂ!! TOATE!!! :D

  14. Scumpilor….
    Este interesant sa citesti idei…mai ales in situatia acestei teme atat de importante atat pentru noi cat si pentru copiii si..copiii copiilor nostri! Dupa cat am inteles pana acum…RELIGIE inseamna re-legare de DUMNEZEU,ceea ce nu e putin pentru omenire, o SANSA uriasa de a redeveni in Edenul pierdut … si a trai vesnic. Pentru aceasta Insusi DUMNEZEU a platit un pret atat de MARE/fara egal, dandu-SI FIUL in locul tuturor ,iar celor ce CRED in IUBIREA nemeritata/Har/ a TATALUI si-L accepta ca MANTUITOR personal pe DL.ISUS HRISTOS prezentat asa de clar in CUVANTUL lui DUMNEZEU/ BIBLIA ,le da dreptul a se numi copii ai SAI traind adevarata VIATA in vesnicie! Iata, deci, cred cu adevarat ca copii au o capacitate uimitoare in a intelege/invata/cunoaste.. comparativ cu cei”indoctrinati” carora le este aproape imposibil schimbarea dupa VOIA SA ! Iata de ce subscriu in a se studia in scoli doar SF.SCRIPTURA si numai aceasta iar consecintele, garantat(nu eu ,ci insusi BIBLIA/Ioan17.3 s.a) vor fi cu adevarat incalculabile in plan pozitiv pentru intreg poporul ROMAN care este preponderent crestin. DE ce sa-si incarce copiii memoria cu povesti si legende”inchipuite” care aduc in spiritul lor frica,pesimismul si..imposibilitatea mantuirii prin eforturi proprii…, cand in ADEVAR/BIBLIA e’ nevoie doar de cunoastere,respectiv acceptarea gratuita/e’ darul lui DUMNEZEU conform planului SAU de mantuire conceput inca din vesnicii! Ce minunat sa auzim copilasii laudandu-L pe D.zeu pretutindeni cu sinceritatea si frumusetea lor sufleteasca/totala inainte de a fi afectati de ispitele vrajmasului !! Nu -mi permit a critica pe nimeni, insa… mare ATENTIE, veti/vom da socoteala fiecare in parte de posibilitatile avute in a conduce/sugera constructiv…societatea din care copiii sunt cei mai importanti!

  15. @geo
    Mai dute ba…si tu ! Oi fi si tu vreun popa sau vre-un pocait de ala, de abordeaza prostii si naivii pe strada ? S-a umplut tara asta de „crediciosi” ca voi si de naivi de se calca in picioare pe la biserici, pt. pomeni ca si in campanii electorale ! Suntem o tara de credinciosi, cu cele mai multe biserici din lumea asta, dar suntem cei mai prapaditi si batuti de D-zeu ! Nu va mai dati asa sfatosi si smeriti, ca D-zeu va bate mai tare de-atat, prefacutilor ! Un crestin adevarat, tine credinta in taina si pt. el, nu se lauda peste tot, cum faceti voi !

  16. Stimate domn,

    Cred ca aveti o abordare gresita. Da, o ora pe saptamana nu e cine stie ce. Da, sa depui o cerere la secretariat nu e greu. Dar nu asta e ideea. Ideea este de egalitate.
    In primul rand, se pune problema daca este sau nu religia o metoda obiectiva de cunoastere, precum fizica, chimia sau filosofia. Un pic de bun simt ne spune ca nu, pentru ca altfel crestinii ar trebui sa pretinda ca musulmanii sunt prosti, musulmanii ca budistii sunt imbecili si tot asa. Adevarul e ca religia este un soi de obicei cultural care se mosteneste (poate incorect) de la parinti. In principiu toate lucrurile pe care le invata copiii la ora de religie sunt niste mituri. Insa ele nu sunt predate ca mituri cum este mitul pesterii predat la orele de filosofie, sunt predate ca un soi de adevar obiectiv. Daca tu crezi alta varianta a acestui adevar (ironia e intentionata), sau crezi ca adevarul ultim este totala absenta a adevarurilor religioase, atunci poti sa optezi sa nu faci religie. Dar atunci, dupa cum bine arata un parinte in acel articol din EVZ, se creaza o inegalitate din perspectiva mediilor – religia influenteaza media generala. Asadar, copiii care fac si cei care nu fac religie sunt evaluati diferit, ceea ce nu ar trebui sa se intample. O solutie ar fi orele de religie sa nu fie notate, sa fie un soi de seminarii optionale; astfel ar merge numai cei interesati.
    Apoi mai se pune problema mult mai delicata: este un parinte indreptatit sa ia decizia asta pentru un copil? Ce inseamna, in fond, sa fii „copil ortodox”? Inseamna oare ca tu singur la varsta de 7 ani ai evaluat argumentele filosofice si ai ajuns la o concluzie sustinuta cu privire la originea universului si a moralitatii? Evident ca nu. Cel mai corect poate ar fi o prezentare a argumentelor tuturor credintelor majore, dar si cele impotriva credintelor in general, coordonate de un profesor cu pregatire in filosofie. Copiii pot apoi, pe masura ce se dezvolta, sa isi faca dezvolte propria idee despre care este varianta corecta.
    In final, este ideea ca religia este un soi de primer de moralitate. Conform acestei idei, un preot sau teolog are cumva o perceptie mai buna asupra moralitatii decat un profan. Trecand peste ironia ca acest argument vine in toiul scandalurilor cum ca Vaticanul s-a comportat ca o adevarata mafie pentru a ascunde preotii care violau copii, se impune o intrebare. Exista un caz cand un om religios s-ar comporta moral fata de unul agnostic/ateu care s-ar comporta imoral? Pana acum nimeni n-a putut da un exemplu, si nimeni n-a putut dovedi stiintific ca religia te predispune la moralitate. Din contra, studii in Statele Unite au aratat ca statele cele mai religioase sunt printre cele cu cele mai mari procente de infractiuni. Desigur, asta nu inseamna ca religia te predispune la incalcat legea, dar nici invers nu pare sa fie adevarat.

    Toate astea tind sa indice ca ar trebui sa existe macar o dezbatere in privinta subiectului. De ce nu exista e simplu: traim in tara in care (conform unui sondaj CCSB comandat recent de Pro-Democratia) majoritatea ar dori criticile impotriva bisericii ortodoxe sa fie fapte penale, niciun politician nu isi doreste altceva decat sprijin total pentru biserica.

Comentariile sunt închise.