Am trimis in aceste zile tuturor celor care ar trebui sau ar putea fi interesati (institutii ale statului, ONG-uri, analisti economici, reprezentanti ai lumii culturale si artistice, lideri ai studentilor si pensionarilor, companii private, s.a.m.d.) o mapa care contine analiza mea privind criza economica din Romania si solutii pentru depasirea acesteia fără a apela la planul lui Traian Basescu de reducere a pensiilor si salariilor.

Solutiile mele au un rezumat simplu: optimizare si reducerea rapida a evaziunii fiscale.

27 COMENTARII

  1. ‘- Cum facem, domn’e, să fugim mai repede? – Simplu: fugim şi alergăm în acelaşi timp!’. Ca să scapi de evaziune, tre’ să reduci costurile legate de afaceri, ori asta nu se poate – de unde mai mănâncă şi organele de control o pâine? – şi să reduci drastic birocraţia – asemenea: de unde pâine? – ca măcar să speri că se reduce ceva… OPTIMIZAREA EVAZIUNII FISCALE??!!?? Ce TARE!!! :D

  2. Nu mai rămâne decât să convingeţi guvernul să preia şi să aplice soluţiile dumneavoastră sau să convingeţi colegii pentru o nouă majoritate în parlament care să poată aduce la putere guvernul care să aplice acest plan.
    Am înţeles că actualul guvern îşi va asuma răspunderea pe măsurile pe care le va stabili la finalul negocierilor deci se poate decide în parlament care plan este mai bun, convingeţi parlamentarii, eu (bugetar) nu votez în parlament!
    Inclusiv Jeffrey Franks şi Dominique Strauss-Kahn spun că ei au sugerat alte soluţii!

  3. Eu l-am citit.Trebuie cunoscut de cat mai multi.Trebuie dezbatut public. Pot aparea si alte opinii, care sa genereze presiune civica pe guvernanti.Eu il voi trimite la toti cunoscutii mei.

  4. Astfel de soluţii sunt bune într-un stat de drept, nu în România.
    În primul rând trebuie ca proaspătul naş să-şi ia tălpăşiţa şi apoi să fie adoptate astfel de soluţii simple.

  5. Marea evaziune fiscala alimenteaza, din cate a mai razbatut prin presa, o parte a serviciile secrete …
    Ar fi un gest foarte frumos sa publicati masurile ec pe blog … poate mai sare vreun iepure(ideie) din blogosfera …
    Poate ar trebui sa considerati o desprindere eleganta si amicala de PSD …trebuie sa rezolvati problema uniunii cu un partid declarat de stanga, rezervandu-va dreptul de a avea opinii de stanga …
    …. great hint :
    Isarescu a rezolvat fara mila in anii ’94-’95 problema personalului din BNR, dar tace ca un …
    In adm , ar trebui sa functioneze art 118 priv la statutul funct publici …dar este uitat … exista cel putin 2 prevederi uitate cu desavarsire … Irina Schrotter a ridicat problema public ref la Primaria Mun Iasi, dar dupa 3 zile s-a intamplat ceva care a determinat-o sa inchida blogul si sa taca…tacere este de aur, la urm-urmei …
    Toate cele bune,
    b

  6. Nu am vazut mapa, nici solutiile, insa stoparea/reducerea evaziunii fiscale mi se pare la fel de utopica precum scaderea taxelor in urmatorii 5 ani…

  7. Am ajuns la o concluzie; degeaba se zbat toti economistii, politicienii sa explice guvernului Basescu, ca e nasol ce fac.
    Sa ii lasam sa bage tara in groapa de tot si apoi poate ne-o veni si mintea de pe urma, daca nu inseamna ca ne meritam soarta si de fapt nu Basescu e de vina ci noi.

  8. Incerc un comentariu plastic/metaforic:

    nu vad cum administratorul unei ferme de porci ce a redus, de la inceputul crizei, succesiv, portia de graunte din troaca cu aprox. 50%, detine solutia optima pentru crescatoriile de curcani/fazani/iepuri.

  9. Ar fi minunat daca s-ar folosi alte solutii decat cele cu care a venit guvernul.Parintii mei sunt in pragul depresieii, bolnavi fiind, oricum.Si pentru ca au probleme cu tensiunea,respectiv cu colesterolul, de-abia-mi gasesc cuvintele-si cat le caut…- pentru a-i linisti…
    Nu e mai putin adevarat ca si marirea tva-ului sau a altor taxe si impozite lovesc indirect in buzunarele celor multi.Dar parca ar „suna” altfel…
    Dar guvernul pare surd si orb …s-o fi molipsit de la justitie…

  10. SUPER MOGUL
    CU TOATA SINCERITATEA : NU EXISTA NICIO SOLUTIE. PENTRU A IESI
    DIN CRIZA ESTE NEVOIE DE O SUSTINUTA CRESTERE ECONOMICA, CEEACE IN CONDITIILE ACTUALE ESTE DEFINITIV IMPOSIBIL. SOLUTIA PRECONIZATA DE DUMNEAVOASTRA NU ESTE POTRIVITA SI FUNCTIONALA INTR-UN STAT DE TIP MAFIOT ! SINGURA SOLUTUE ESTE CEA ADOPTATA DE SUA……DESTABILIZAREA LUI …..BASESCU. CITITI CU ATENTIUNE SI CONSIDERARE. NU CENZURATI !

    ACEST SERIALTREBUE CITIT DE ORICE CETATEAN AL ROMANIEI. INTRE NOI SE AFLA UN SPION !
    BASESCU AGENT KGB
    ( partea doua )
    – DOCUMENTE DECLASIFICATE ALE SERVICILOR OCCIDENTALE CA SI DOCUMENTE DIN ARHIVELE SOVIETICE –
    Americanii sunt o natiune pragmatica. Se folosesc de tine si cand nu mai au nevoie ” ati dau un sut……in fund. Aceasta este drama lui Basecu. Una din tacticile
    preferate este declasificarea unor materiale CIA. Ele sunt preluate de presa sau
    jurnalisti. O alta metoda este plasarea in media occidentala a unor informatii desta bilizatoare. Pentru destabilizarea lui Basescu agentia prezinta carti ” de interes ”
    unde se fac referiri la activitatea de spion KGB a acestuia Anvers. L-au scos de la naftalina chiar si pe Pacepa care face declaratii despre actualul presedintele al Romaniei. Nu putin surprinzator este faptul ca toate acestea se inmultesc odata cu criza economica din Romania. Unele materiale vorbesc de Basescu ca spion al securitatii altele ca agent rus. In realitate Basescu a facut parte si face parte din ambele organizatii.
    Intelligence and National Security,
    UN AGENT BRITANIC IN POSTURA IN DE AGENT SECRET RUS POSTAT IN AMSTERDAM SI ANVERS DESVALUE LEGATURILE ACTUALULUI
    PRESEDINTE AL ROMANIEI CU “CEAUSESCU SECRET POLICE ”
    SI SERVICIILE SECRETE RUSESTI. ” Relatia lui Albert Ignatenko, general sovietic, cu Basescu la Anvers, si continuarea relatiei pina in octombrie 2004 cand petrece doua saptamani in Romania………..
    Text of report by CIA
    PACEPA : ” NAVROM avea o relaţie de subordonare faţă de Direcţia de Informaţii Externe şi Direcţia de Informaţii a Armatei, în baza unui decret din 1973. Documentul ar fi autorizat NAVROM, , să transporte „curier diplomatic secret“, adică echipamente militare occidentale supuse embargoului. Aranjamentele, preciza el, erau făcute chiar de şefii agenţiilor NAVROM şi căpitanii de nave. Iar Traian Băsescu a avut şi are pînă astăzi, cum se va vedea, legături bune cu „diplomaţii“ sub acoperire de la Bruxelles. ”
    Analistii CIA mentionaza distrugerea diviziei anti KGB care urmarea pe Basescu si
    pe celalti agenti sovietici : Ceauşescu a creat propria Securitate, UM 0920/A, devenită apoi UM 0110.
    Atribuţiile UM 0110 erau contrainformaţiile, adică supravegherea serviciilor de informaţii din celelalte ţări comuniste, în mod special KGB
    TRAIAN BASESCU AGENT SOVIETIC
    AGENTUL RUS- amiralul Gheorghe Anghelescu, ca şef al Marinei Comerciale, era şeful lui Traian Băsescu,……. îl trimite pe , Traian Băsescu, cu avizul Securităţii, la Anvers, ca reprezentant al NAVROM. Tot atunci, Silviu Predoiu, este ofiţer sub acoperire DIE, este trimis la Anvers, ca reprezentant comercial, având biroul alăturat de cel al lui Traian Băsescu…….
    Traian Băsescu-Gheorghe Marin-Silviu Predoiu sunt suspectaţi sau au fost urmăriţi ca agenţi sovietici/ruşi. Vasile Ionel era în grupul liescu-Militaru, Gheorghe Anghelescu era urmărit de UM 0110 biroul Constanţa, Adrian Isac a fost în atenţia UM 0195, Gheorghe Fulga era urmărit de UM 0110 biroul Braşov, Mihai Caraman era în atenţia UM 0195, iar Petre Roman era în atenţia 0544 (din cadrul DIE).
    …. CIA a semnalat faptul că Adrian Isac a colaborat cu Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, agent al FSB, serviciul secret rus (continuatorul KGB)……….
    UN FOST PRESEDINTE AL ROMANIEI SPANAND CA BASESCU ESTE UN ACTUAL AGENT AL SECURITATII SPUNE NUMAI JUMATE A ADEVARULUI ASCUNZAND DELIBERAT PARTEA CEA MAU GRAVA.BASESCU A FOST SI ESTE UN AGENT RUS ACOPERIT !
    PUTETI SA CITITI IN ACELASI SERIAL ” BASESCU AGENT ACOPERIT ” NOI DOCUMENTE ALE SERVICIULUI M 15 BRITANIC, CIA SI A ALTOR SERVICII ,INCLUSIV DOCUMENTE FURATE DIN ARHIVA KGB- MOSCOVA.
    http://devanewyork.blogspot.com/
    ROBERT HORVATH -DEVA ziarist de investigatii USA -JAPAN
    http://www.devagallery.com/

  11. Combaterea evaziunii fiscale cu aceiasi oameni corupti pana la cel mai inalt nivel? Cu angajati ai vamilor, garzii financiare, etc care fac colecta pentru ei si pentru superiori? E o utopie! Daca aveti si pentru asta solutii, va rog sa le expuneti aici. Multumesc.

  12. Legalitatea, combaterea evaziunii fiscale nu sunt în fişa postului la nimeni? Se fac numai la poruncă specială? Or fi bugetari cei ce se ocupă de această problemă?
    Mă aştept să sucească un pic cifrele la categoria „pensionari”, mergând pe terenul deja pregătit al “pensiilor speciale”, iar pensionarii vor răsufla uşuraţi şi vor mulţumi că au fost înţeleşi la negocieri.
    Câţi rămân să protesteze? Bugetarii şi pensionarii cu pensii speciale proveniţi tot din bugetari! Ce doresc ei ? Bani nemeritaţi şi pe care nu îi avem, de la restul populaţiei!

    http://acuvio.blogspot.com/2010/05/reforma-statului-roman-funny-photo.html

  13. Toata lumea are solutii de iesire din criza, PSD-ul, PDL-ul, PNL-ul, PNG-ul etc. Ramai prost cand te uiti la televizor si vezi sute de experti pe toate posturile de televiziune. Toti politicienii care au condus tara sunt niste nenorociti si niste hoti, care mereu sunt lupii moralisti. Cu toate ca-mi este foarte antipatic Adrian Nastase, eu am tot respectul pentru el pentru ca nu apare la televizor (sau cel putin nu l-am vazut eu), venind cu tot felul de solutii de iesire din criza. Nu-i bun Basescu, nu-i bun Boc, PDL-ul e plin de hoti, dar nici voi ceilalti nu sunteti mai breji. Sa va fereasca Dumnezeu de mania romanilor, ca la rascoale vad rosu in fata ochilor, iar pe politicieni nu-i vad toreadori iscusiti.

  14. Totul incepe sa imi para cunoscut.
    De ce am impresia ca salariile si pensiile (si toate celelalte la pachet) vor scadea, dar cu un procent mai mic, iar taxele vor creste?Bineinteles tot la pachet.
    „Si, ca intotdeauna, Zeus va iesi curat ca lacrima, salvatorul tarii. El va fi cel care ne va salva, care ne va scadea salariile si pensiile doar cu 10% (sa zicem) si nu cu 15-25% cum se vehiculeaza.El va fi cel care va lua de la bogati prin marirea taxelor si va lua pozitie impotriva tuturor.” <- Totul e "intre ghilimele".

    Strategia asta imi pare foarte cunoscuta.A mai aplicat-o pana acum. Parca profesorii au fost victimele lui (va dau 50%, nu va mai dau…va tai salariile si sporurile a zis Guvernul, profesorii au iesit in strada…a venit Zeus si a zis "nu taiati salariile, taiati doar sporurile" si profesorii i-au multumit si au incetat greva). Iar profesorii au muscat momeala si au incetat protestele. Intelectuali ce sa zic…

    Sper sa nu fie la fel si acum.Desi ma astept. Ramane de vazut. Mai e putin pana pe 26/31 mai.

  15. In concluzie:romanul (in general) ar trebui sa fie atent cu Basescu & Co. Sunt strategi mai buni decat ne dam seama. Mai ales cand e vorba de supravietuirea lor.

    Sunt curios:coolmogulul nostru de ce nu mai zice nimic? Astea par niste articole scrise in fuga pe bancheta din spate a masinii, doar ca sa mai fie ceva pe blog (am si eu din astea pe al meu). Parca v-ati luat Smartphone ca sa fiti la curent cu tot ce e nou pe aici.
    Comentariile se aproba greu -> de vorbit cu administratorul blogului
    Iar, in ce priveste prezenta/absenta dvs., se cam observa. Ar trebui ca, la fiecare articol, odata la 10-15 comentarii sa postati si dvs cate unul in care sa raspundeti celor comentate. Nu v-ar lua mult (5-10 minute zic eu in functie de dexteritate).

  16. Propui intai optimizarea evaziunii ,
    Apoi reducerea ei rapida, asadar ;
    Solutia ta, atinge culmea ratiunii,
    Si-ti zic mon cher : Curat murdar !

  17. @ Dan Voiculescu
    Spre deosebire de tiz-ul meu de mai sus, dl. Gheorghe Florescu, eu nu le-am citit. Fiind din Bucureşti, sunt mai puţin încrezător şi ceva mai pragmatic.
    Sunt curios chiar cum gândiţi rezolvarea evaziunii fiscale cu instrumente legislative. Chiar foarte curios. Dar nu în formă de listă de principii (este destul de uşor de făcut asta), ci chiar sub forma unor iniţiative legislative.

  18. 1. am schimbat de la Gabriel la Gabriel P. deoarece am vazut ca mai semneaza cineva la fel….
    2. postati va rog mapa cu pricina, spre lectura tuturora…
    3. ce-ar fi sa trimita Daniel Constantin in teritoriu, o directiva de scormonire a mintilor mai mult sau mai putin luminate din organizatiile PC? Poate ca se mai poate adauga cate ceva la capitolele „analiza” si „propuneri/solutii”. Un soi de mega brainstorming.
    Asa se vor implica poate mai multi si-si vor dezvolta gandirea. Trebuie si ceva antrenament inainte de competitii, nu?

  19. @Gabriel P: Gabi, serios, cred ca va respecta cineva respectiva?!? O sa se va o sedinta cu covrigei si apa, cateva glume si bancuri, nervi, toti o sa-l injure pe Base, dar nu o sa se ajunga la o concluzie. Mega brainstorming? Incearca metoda Delphi, e mai buna.
    Sustin punctul 2. Vreau sa vad si eu mapa -> am vazut azi in presa solutii ale oamenilor de afaceri.Dar ale dvs?

  20. @Codrin: Sunt convins ca multi vor spune bancuri sau vor bate apa in piua, dar, nu toti.
    Pe ei ma bazez, pe cei „nu toti”, restul sunt in PC ca sa aiba unde veni si de unde pleca acasa….

  21. Nu este exclus ca basescu sa fie la ora actuala agent activ al unui serviciu secret mai ales ca de curind a fost cooptat in masonerie.El este una din cozile de topor infiltrate in conducerea tarii.

Comentariile sunt închise.