O întâlnire exceptională, cu un vizionar si un economist remarcabil; detalii despre el aici. Personal, simt că Muhammad Yunus are multe de spus în regândirea capitalismului contemporan; în regândirea lui pe baze sociale, ”rosii”, responsabile – dar si eficiente.

Mai multe detalii în week-end, acum sunt încă pe fugă.

51 COMENTARII

  1. Pentru binele cetatenilor romani, ar fi minunat daca ar reusi cativa economisti romani din diferite generatii sa-l cunoasca si sa-l asculte.
    Chiar dintre presupusi viitori membri de guvern/parlament unicameral.
    Sunt convinsa ca am avea numai de castigat noi, cetatenii din acest colt de lume sarac in specialisti cu viziune.

  2. Nu pot sa cred!! Il ador pe omul asta. Sunt convinsa ca ai fost placut impresionat de el. Pacat ca nu s-a organizat o conferinta de presa de vreo 2 ore….sa se fi facut cumva ca vorbele sale sa ajunga la publicul larg.:( Socialismul nu e rosu…nu daca-l vrei progresist ( sau de centru stanga) si nu comunist-conservator (de extrema stanga). Ex. de diferenta. Socialismul rosu nu este individualist, cel albastru da (factor centralizator). Sunt atat de multe de explicat in zona asta dar nu am chef si pana la urma, la naiba, sunt doar o fata de 24 de ani de la periferia tarii, nu e treaba mea. Dar pot sa jur ca socialismul rosu va ramane istorie…la fel si comunismul pe care la plamadit.

  3. Am uitat sa precizez un lucru. Individualismul socialismului albastru nu exclude egalistarismul si altruismul. Tocmai punandu-se accent pe drepturile individului se asigura egalitatea de sanse a fiecarui individ din sociatate, ceea ce se presupune ca nu poate duce decat la binele comun. Este un egalistarism temperat in comparatie cu uniformismul comunist care innegura orizontul si degrada, umilea elitele. Socialismul albastru este:” Libertate, egalitate, fraternitate” si doreste sa scoata la suprafata tot ceea ce e mai frumos si deziderabil in om. Socialismul rosu nu e altruist, e egoist si distruge spiritul. Muhammad Yunus e 100% albastu…iti garantez. De aceea isi doreste incurajarea spiritului intreprinzator si descurajarea donatiilor pentru a face nimic.

  4. ROŞU ŞI NEGRU

    Îl citez pe puncte
    1.Dacă ne vom întoarce la normalitatea de dinainte de criză, vom ajunge să avem aceleaşi probleme. De aceea, criza este o ocazie de a regândi şi de a reinventa sistemul financiar şi cel economic. 2.Criza e globală şi mulţi oameni au suferit şi vor mai suferi. Nu ar trebui doar să fim nerăbdători să ajungem la o situaţie normală de dinainte de criză. 3. Sistemul financiar ne-a trădat. Trebuie să recreăm structura economică în aşa fel încât să includem în sistem „afacerile sociale”. 4. Povestea afacerilor sociale a început cu numai 27 de dolari. În 1970, profesorul Yunus, reîntors în Bangladesh după ce îşi luase doctoratul în SUA, a împrumutat această sumă unui grup de 42 de împletitori de coşuri dintr-un sat, ca aceştia să scape de cămătari şi să-şi câştige independenţa financiară. Ceea ce s-a şi întâmplat. 5. Oamenii săraci care cerşesc milă pot fi creativi şi trebuie implicaţi în afaceri sociale. Aceasta este teoria lui Muhammad Yunus, laureat a Premiului Nobel pentru pace, în anul 2006.
    ……………………………………………………………………………………………………
    Superb !!! aş zice, dar…muiaţi-s posmagii ?

    P.S. Mama înnobilatul ajuta săracii, tatăl fiind bijutier.
    Despre mariajul său…altădată.

  5. O intalnire constructiva, cred eu. Foarte interesant daca a venit si cu cateva sugestii pentru situatia actuala a Romaniei.

  6. Cu astfel de specialisti ar trebui sa aiba intalniri si guvernantii nostri proaspat scapati e remaniere.Dar le-am cere mult prea mult.Apreciez initiativa dvs. si faptul ca v-ati orientat catre cei mai buni in domeniu.

  7. @ramo:
    daca n-ar fi negrul dens, care are in componenta sa toate culorile (si rosu si albastru si chiar portocaliu sau verde sau violet -de ce nu…) atunci am fi toata omenirea in…RAI

  8. TRUISME

    Un bun exemplu de truism :
    DV când manifestă altruism.
    Un alt exemplu bunăoară
    E Preş. TB ca „javră ordinară”.

  9. Vedem in ultima perioada o serie de profesionisti locali, regionali care se exprima in privinta crizei, a masurilor ce trebuiesc luate pentru a iesi din criza, iar unii deja vad lumina din capatul tunelului, fara sa-si de seama ca e lumina trenului ce vine din sens opus.
    Unii sunt sceptici in ceea ce priveste euro, insa sunt greu de inteles cei ce au incredere orbeasca in dolar. O moneda ce nu are acoperire in nimic in economia reala.
    Dl „Beny Helicopter” Ben Bernake a pus in functiune tiparnita de dolari, aruncandu-i in piata., prin intermediul bancilor salvate de ei.
    Datele macroeconomice al economiei americane sunt chiar mai rele decat ale Greciei., cu diferenta ca Grecia nu tipareste euro., iar UE a inceput sa o faca deja.
    In statul California somajul atinge 20% , fiecare a 7-a companie s-a inchis. Fondul de pensii si de sanatate are un deficit de cateva zeci de trilioane de dolari. Baby boomul in primii 15 ani dupa razboiul II mondial pune in prezent presiune mare pe buget. Iar reforma lui Obama de a majora taxele contribuie si ea la stoparea relansarii.
    s-au injectat sume masive in domeniul financiar, practic economia reala a fost neglijata.
    Marile banci de investitii se repad sa declare super profituri record, in timp ce cererea de creditare e la pamant.?
    Unicii care mai ajuta la mentinerea acestui balon de sapun sunt chinezii, industria americana de aparare., si tiparnita de dolari.
    Prima a inceput deja sa dea semne de neliniste intrucat detin cca 2-3 trilioane de usd in obligatiuni ale guvernului federal, a doua mentinea si ea artificial economia, cheltuindu-se in razboaiele din Iraq si Afganistan cca 1 trilion de UsD , iar contorul inca se invarte., cam scumpa cautarea lui BIN LADEN nu credeti? Cred ca-l gaseau pe Marte de banii astia…

    Mintile luminate din G20 se intalnesc sa „puna tara la cale….”., insa intalnirile lor au mai mult caracterul unui comitet de doctori care stau in fata pacientului conectat la aparate., pacient ce are deja rinichi si inima artificiala, iar unul dintre doctori propune sa se mai adauge o floare in ghiveci pe pervaz, altul zice ca iar sta mai bine pacientului cu o perna in cerculete etc….
    Puterea adevarata al dolarului se observa in cursul aurului, cu un trend crescator in ultimii 10 ani.

    Am vazut si in Romania emisiuni financiare, exista reviste financiare insa nicaieri nu am vazut o analiza completa, bine argumentata asupra cauzelor reale ref. la aparitia acestei crize globale si cum vad vestitii profesori de la Harvard de ex. iesirea din criza., cat de reala este aparitia unei monede noi mondiale, sau fixarea unui curs fix euro usd, sau necesitatea acoperirii in aur al dolarului, euro….doar ca in astfel de cazuri nu se va mai abuza de tiparnita…si nu cred ca guvernul american doreste acest lucru.
    Cum se poate revedea lumina cand consumul e la pamant, economisirile la fel.
    Cert e ca dolarul va cadea…nu inainte de a cadea mai intai alte valute., e umflat artificial si nu are nici o acoperire in economia reala.
    Daca maine s-ar decide ca la nivel mondial se trece la o alta valuta reper, balonul american s-a spart.

    Exista multi profesori americani ce prevad acest lucru, insa studiile lor pana la noi nu ajung…traiasca BENY HELICOPTER.!

  10. Ce frumos explica tanarul ALAN Greenspan in anul 1966, in cartea „Capitalism: The Unknown Ideal.”, relatia intre acoperirea in aur al monedelor de schimb, setea statelor de a avea deficituri bugetare si saracirea natiunilor prin inflatie, deficit bugetar in lipsa acestui sistem acoperit in aur.
    Pacat ca tanarul Alan fiind la „post” a uitat ce a scris in ’66 si a contribuit personal la umflarea balonului. Pentru cei interevati cititi aici

    http://www.constitution.org/mon/greenspan_gold.htm

  11. Motto : George Coşbuc mai actual ca năciodată.

    SPÂNZURAŢI-L DE-I MIŞEL

    Spânzuraţi-l, de-i mişel,
    De-i nebun, la gard cu el;
    De-i ciocoi cu fumuri,
    Daţi-l celor lui de-un fel:
    Câinilor din drumuri !

    Ce vă doare cui i-aţi spus ?
    Pentru cine-aţi tot adus
    Smirna şi tămâia?
    Latini jos şi lifte sus,
    Iar în vârf momâia !

    Buni ori răi, români suntem,
    Românesc pământu-l vrem,
    Românească ţara.
    Noi ne suferim ce-avem,
    Noi purtăm ocara.

    Cui nu-i place-aşa cum vrem
    Ducă-se la dracul.
    Ai venit la noi golan
    Fără ţară, făr-un ban
    Fără neam şi nume
    Şi-astăzi, câne,-al meu duşman
    Vrei s-orbeşti o lume.

    George Coşbuc – Postume

  12. @Codrin

    Modelul integrat de dezvoltare locala propus de dv.si prezentat drept „un model special de social business/entrepreneurship” imi aminteste doar de … Falansterul de la Scaieni al lui Theodor Diamant si nimic mai mult.

    P.S. „Intradevar” se scrie cu cratima,adica „intr-adevar” .Va spun acest amanunt deoarece mi-e frica sa nu se supere mogulul pe dv. Stiu ,din surse sigure,ca este foarte exigent din acest punct de vedere.

  13. Un adevarat manager, economist si profesor de economie precum Dan Voiculescu a propus deja un set de masuri. De noi depinde… Respect celor doi mari Profesori de care avem atata nevoie…

  14. Yunus intelege Romania intrucat a inteles Bangladesh-ul si tarile in curs de dezvoltare, la fel ca si managerul economist Voiculescu.

  15. offtopic oarecum .

    Exista fonduri care sunt utilizate la nivel mondial pentru introducerea energiilor alternative in Africa .
    Nu li se dau bani direct , li se construiesc turbine eoliene rudimentare , care apoi alimenteaza spitale de campanie si scoli . Acolo oamenii au acces la un serviciu medical intr-o forma „posibila” si mai important incep sa fie educati .

    La noi e invers , inchidem scoli , iar banii primiti in urma unor imprumuturi , sunt pieptanati in prima faza iar apoi sunt directionati catre pensii salarii , un lucru normal in final , insa dupa ce i-am cheltuit , daca nu am reusit sa ne antrenam sa fim capabili sa ii si castigam dupa , suntem numai buni pregatiti pentru a ne imprumuta din nou ..asta cat mai merge .

    Incet ne ducem in jos , iar suprafata agricola a Spaniei si Italiei nu se va multiplica intratat incat sa incapa toata Romania la munca sezoniera .

    Analizand natura actuala a natiei , putem excela in cultivarea unor plante (buruieni) care cresc singure , nu sunt comestibile nici pentru om nici pentru animale , si prin colectarea carora se poate procesa ceva , un ulei de preferinta .
    De ce ?
    Raspuns :
    Nu necesita lucrari agricole (deci lenea nu e o problema )
    Nu sunt comestibile pentru om (nu se fura )
    Nu sunt comestibile pentru animale (nu se fura )

    Din acest punct de vedere putem fi dpdv agricol , niste mici vietuitoare ce se misca fara vreun efect intr-un lan de buruiana din care facem un ulei ..

    Pentru cine crede ca am o viziune stramba , il asigur ca are dreptate ,
    In Romania exista multi oameni care au o viziune corecta fata de care , prin referinta , a mea e sifonata rau de tot .

  16. Un pericol pentru siguranta nationala este si un cetatean PROST .
    De ce ?

    Pentru ca nu putem fi siguri ca care un discernamant necesar si suficient pentru a fi convinsi ca el are convingeri ce au la baza niste rationamente obiective sau pasionale care iau nastere in capul lui fiindca in capul lui se produc rationamente , nu este doar o parcare goala in care sa isi parcheze unii si altii manipularile …

    Daca de exemplu vointei mele i se opune vointa unui prost , prin vot , vointa mea este anulata , iar urmatorul prost imi si pecetuieste soarta , iar de la al treilea deja intram in zona fatalismului .
    Normal ar trebui ca dreptul la decizie sa il aiba doar oamenii ce macar au parcurs un nivel de educatie minim in cateva discipline esentiale cum ar fi limba romana , si istoria .

    Nu mai dezvolt .
    Formatia „Sarmalele reci ” in anii 90 a scos un album intitulat „Tara te vrea prost ”
    Tara nu are nici o vina din pacate , insa probabil ca nu se putea da un titlu direct incriminatoriu ..ce traim acum ? de ce ? de ce ni se scade nivelul de pregatire ??

  17. @Dan Doboseriu: greseala mea (dar noul DOOM si noii parlamentari te dau peste cap cateodata cu regulile gramaticale, mai ales de cand cu „nicio” si „niciun”).

    De ce cand o idee suna un pic „socialista” sare cineva in sus? Tocmai am citit despre Falansterul de la Scaieni si Theodor Diamant. Ce a propus el si ideea pe care am enuntat-o eu se aplica cu succes in multe tari din UE fara a sari cineva in sus.

    P.S.: ideea mea deriva dintr-un proiect de dezvoltare comunitara pus in aplicare in Anglia, iar ideea reformei sociale…chiar asa…exista peste tot in diferite forme.

  18. Domnule Voiculescu, ce parere aveti despre o conferinta cu domnul Yunus in ASE? sunt sigur ca multi studenti ar fi entuziasmati sa-l asculte (inclusiv eu). Aveti mailul meu la dispozitie pentru organizare :)

  19. @Cosmin – mi-ar placea sa-l particip la o conferinta sustinuta de domnul profesor Voiculescu impreuna cu domnul Yunus. poate participa si boc pentru a lua cateva notite :)

  20. @Cosmin – mi-ar placea sa particip la o conferinta sustinuta de domnul profesor Voiculescu impreuna cu domnul Yunus. poate participa si boc pentru a lua cateva notite :)

  21. @Step – buna ideea cu boc; ar fi o idee f buna. Si mai buna ar fi sa avem un adevarat profesionist – si profesor – economic in fruntea guvernului.

  22. Ar trebui organizate niste burse pentru lucrari avand drept tema solutii economice de iesire din recesiune. In calitatea domniei sale de economist, manager si profesor de economie Dan Voiculescu pare organizatorul ideal. De vreme ce Emil boc e dezorganizatorul ideal..

  23. Ar trebui sa se organizeze cat mai multe conferinte de acest fel avand ca invitati personalitati precum Muhammad Yunus. Va propun si o conferinta focusata pe un plan national de dezvoltare durabila.

  24. @Anst – ideea e f buna; trebuie sa transformam, pt inceput, acest blog intr-o pepiniera de idei utile. De domnul Voiculescu depinde restul.

  25. @ciprian, in vremea lui Basescu cam prea multe pericole publice sunt. Eu cred ca singurul pericol public e guvernul Traian Boc.

  26. @andron – Ben Shalom Bernanke se va dovedi pentru epoca noastra un dezastru la fel de mare ca Hoover in 33. Stai sa vina criza datoriilor suverane…

  27. @step, ase-ul nu poate fi patat cu mizeria lui boc….

    Sunt dispus sa organizez aceasta conferinta, in cazul in care domnul Voiculescu este de acord :)

Comentariile sunt închise.