”Vă mai amintiți așa-numitul scandal „mita de la Daimler“ care a făcut valuri mai întâi în presa străină și mai apoi în cea română în primăvara acestui an? Încă din aprilie, când colegii germani de la Der Spiegel au pus la dispoziția Capital documentul Departamentului de Justiţie American (DoJ) „United States District Court For The District Of Columbia: USA v. Daimler AG“ – în care era menționată și România printre statele în care reprezentanți ai concernului german ar fi dat șpagă pentru a-și vinde vehiculele -, autoritățile române au arătat că nu sunt interesate de subiect. (…) Ei bine, spre deosebire de România, Ungaria a declanșat încă de pe atunci investigații în legătură cu acest caz. China, de asemenea. Iar rușii tocmai au anunțat că, după cercetările preliminare, vor declanșa și ei o investigație amănunțită. (…) La câteva luni după ce Capital a publicat chiar și părți din documentul DoJ, în august, vicepreședintele Senatului, Dan Voiculescu, a solicitat ministrului Justiției să clarifice problema, însă răspunsurile au întârziat să apară. Ca urmare a declanșării investigației din Rusia, pe 13 noiembrie, Capital a solicitat din nou DNA informații în legătură cu acest caz. Răspunsul a fost scurt și sec: „Informaţiile solicitate nu sunt publice, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. 1 lit. e, f din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public“.

Sunt câteva idei dintr-un material excelent al celor de la Capital – pe care îl puteti citi aici.

Anti-coruptie, nu? Curat modernizarea statului si depolitizarea justitiei :).

25 COMENTARII

  1. Domnule Presedinte DV, ce parere ati avea de o Comisie de Ancheta a Parlamentului cu privire la afacerea Daimler-Videanu ? Daca exista deja, imi cer scuze.

  2. sa zicem ca se dovedeste ca a dat mita Mercedes in Romania …. ce o sa se intample mai departe … o sa vina americanii sa il ancheteze pe Videanu ?… pfai

  3. Asta e o spaga de-a lui Videanu. Tu mogulule pe cine ai sesizat, ministrul Justitiei? Iar intreb: CINE DRACU’ E MINISTRUL JUSTITIEI?
    PS – Poate Baselu’, dar asta numai cand nu va mai fi el.

  4. Nu cred ca o sa se afle nimic despre aceasta afacere. Posibil sa obtinem informatii despre acest subiect dupa ce pleaca Basescu.

  5. D
    „Domol”,domol Varane,dar esti deja pe „rostogol”!…Eeeei „bomba Daimler”, ce vremuri, ce obiceiuri, ce rasuflatura da „Justitie”!… Bre Varane,toate astea s-au dus, dumneata pe ce lume traiesti, ai?…Pai nu ti-e clar, uneori „averea uriasa”, este in contradistie cu perceptul istoric ,” Ius est ars boni et aequi”!…Asa ca baga da seama, fii prudent cand te afisezi pa blog cu ineptiile tale de Varan, ai grija la „Ius et norma loquendi”, ca altfel te trezesti ca astazi in Roamnia, te-ncalica fara sa vrei „Ius summum saepe summa est malitia”!…Tu npoti, fireste, iti dam voie sa confunzi „malitia” cu „militia”!…Hai Varane ca nu mai e mult, trece repede!…

  6. Solutia pentru o directie benefica Romaniei este responsabilizarea individului! Pentru asta exista SOLUTIA de mai jos: ///”MAMA NOASTRA LA NOI TOTI/ TARA DE TAMPITI SI HOTI!”. Acesta este un distih din piesa „Viitorul e maculatura”, de Vlad Zograffi. De ce il prezint aici? Pentru ca ne defineste perfect, din moment ce Romania dispune de 18 ani de o SOLUTIE care poate lichida coruptia si haosul din societate, asigurandu-i concomitent o renastere generala, si cu toate acestea ea nu a ajuns, nici cel putin, in dezbatere publica! In aceste conditii, toti cei care au luat cunostinta de exisenta ei, si n-au schitat un gest pentru a o promova, nu sunt ei definiti perfect de distihul de mai sus? Ca si cei care vor lua cunostinta de ea, de acum incolo, si vor avea acelasi comportament!? SOLUTIA se gaseste la adresa, http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, si poate fi verificata pe propria persoana si familie, de catre toti cei ce iau cunostinta de ea! Aceasta SOLUTIE a fost prezentata Parlamentului in 12-01-1993, iar Presedintelui Basescu cu Scrisoarea Nr.86/4-01-2005. Tacere totala, si la Parlament si la Presedintele Basescu! Daca, in fata unei asemenea SOLUTII, este condamnabila tacerea oricarui individ din viata publica, sau care ocupa demnitati minore, cum poate fi catalogata TACEREA Presedintiei, care mai avea si ambitia sa “reformeze” Statul??? Cat de utila ar fi fost aceasta SOLUTIE intr-un asemenea demers, caruia i-ar fi asigurat implinirea, fara scandaluri politice si tensiuni sociale!? D.Rizoaica. Tel.0723966732.

  7. Totul se opreste la nivel declarativ. Cat timp persoanele implicate fac parte din aceeasi echipa, nu sunt prea multe sanse de a fi cineva tras la raspundere.Singurii care sunt plimbati in justitie sunt adversarii lui Basescu.

  8. Daca departamentul de justitie din SUA a scris acolo Romania, banuiesc ca au ceva indicii temeinice. S-a obosit DNA sa le ceara? Probabil are alte treburi…sa raspunda la telefoanele de la Cotroceni.

  9. Pe aceasta tema trebuie insistat deoarece la noi in Romania pentru rezolvarea unei probleme trebuie sa te implici cat se poate de mult.

  10. afacerea e trecuta pe „Case Closed” a la Sorici. atata timp cat o sa fie basescu, nu o sa auzim nimic despre aceasta furaciune marca videanu

  11. @merry, nimeni nu putea formula mai bine asta; in secolul XXI am ajuns la marele progres de a-l avea pe presedinte ministru al justitiei….

  12. exact, Demetrios. E mult mai rau decat pe vremea lui Ceausescu, intrucat Basescu e un dictachior care nu isi asuma si responsabilitatea dictaturii…

  13. @itic baseanu, intr-adevar, nu mai e mult pentru portocalii, chiar va trece mai repede decat credeti; si apoi veti intelege mai bine metafora ”dulce ca mierea e.. justitia Patriei.

Comentariile sunt închise.