Asa cum promiteam, ieri a avut loc întâlnirea cu primarii Sorin Oprescu si Cristian Popescu Piedone pe tema unui Panteon al Valorilor Nationale.

Un astfel de demers are la baza, în primul rând, cred eu, respectul pentru un monument de care Bucurestiul beneficiază deja – si care trebuie conservat cu responsabilitate: cimitirul Bellu. Bellu este deja declarat ansamblu-monument istoric, cel mai important din colegiul 8, acolo unde am fost ales senator în urmă cu doi ani – si unde am început un inventar al patrimoniului istoric si cultural. Ori un astfel de ansamblu-monument nu va mai putea fi ”tăiat” si ”peticit” pe termen lung, atunci când un român ilustru – om de cultură, artist, om de stat – va pleca dintre noi prematur, asa cum s-a întâmplat cu poetul Adrian Păunescu. Avem nevoie de un Panteon, asadar, din respect pentru o valoare arhitecturală si culturală mostenită de la predecesori. 

Mai avem nevoie de un Panteon pentru a arăta că în fata marilor valori nationale si a momentelor solemne si românii pot depăsi divizarea si polemica minoră de zi cu zi. Ne declarăm mai toti patrioti, credem că patriotismul este o valoare încă vie, dar nu găsim aproape niciodată expresii concrete ale acestui patriotism.

Ori această expresie concretă există: se numeste mândrie responsabilă. Mândrie în raport cu valorile autentice generate de o natiune.

Nu există locatie mai bună pentru un astfel de monument – asa cum au arătat de-a lungul timpului mai multe studii generoase – decât în proximitatea logică a ansamblului Bellu, Panteonul fiind o continuare firească a acestuia: e vorba de o arie din zona Parcului Tineretului – arie care nu face parte din spatiul verde al parcului.

Având în vedere deschiderea si eficienta lui Sorin Oprescu – el însusi o personalitate a medicinei românesti, înainte de a fi edil – si de stilul operativ al lui Cristian Popescu Piedone, adept al ”plugului băgat în brazdă”, proiectul Panteonului Valorilor din Parcul Tineretului va lua contur accelerat în următoarea perioadă.   

Ce credeti?

Aveti idei? Sugestii?

61 COMENTARII

  1. Pentru un asemenea edificiu, un concurs de proiecte, se impune ca fiind absolut necesar ! Musai ca arta si arhitectura romaneasca sa se impleteasca int-un simbol specific romanesc : va propun ca la acest concurs sa invitati artisti romani, elevi si studenti ai scolilor de arta{fara limitari de vre-un fel}, iar proiectele sa fie expuse intr-un spatiu virtual si supuse dezbaterii publice !
    Un asemenea concurs, trebuie stimulat cum se cuvine si-asigur-va fi un succes rasunator ce va scoate la lumina nu doar proiectul in discutie, ci si o baza de date pentru viitoare edificii…Pledoaria mea nu ar fi complecta daca nu asi aminti de faptul ca arhitectura romaneasca a ramas undeva in perioada interberica,respectiv stilul brancovenesc si neobrancovenesc !Avem nevoie de un efort cu ajutorul caruia sa reinventam identitatea romaneasca -si nu numai in arhitectura-

  2. Profeesore rogu-te s-o primeşti în Panteon !

    SINCERITATE

    „Avem curve, beţivi şi puturoşi”, după perdele,
    Zise azi Silviu Amam, un cur de membru pedele.
    (Se referea la mamă, tată, fraţi, surori şi toţi ai lui,
    Rude de sânge sau prin alianţe ce-o flutură hai-hui).

  3. Inca o dovada ca stiti sa va onorati promisiunile. E un proiect cultural bine venit in conditiile in care suntem tot mai tentati sa ne „lepadam” de tara, de cultura, de valori, de tot ceea ce e romanesc, ajutati fiind de cei care ne conduc.

  4. Constructia acestui panteon este benefica pentru toata lumea. Consider ca ar trebui organizat un concurs pentru a fi selectate cele mai bune propuneri.

  5. Panteonul trebuie să fie un monument care să atragă vizitatorii străini, aşa cum o fac mănăstirile din nordul Moldovei sau Palatul Parlamentului.

  6. Acest panteon ar trebui să fie „o oglindire a arhitecturii româneşti” şi printre personalităţile care vor fi comemorate acolo ar trebui să se numere soldatul necunoscut, cei 12.000 de dascăli care au murit în luptă în timpul celor două războaie mondiale şi cei care, după 1947, s-au refugiat în munţi şi s-au opus regimului comunist.

  7. Trebuie înţeles ca acest Panteon strânge sub cupola sa nu numai cele mai ilustre valori ale naţiunii române, printr-un rapel al memoriei noastre, dar şi adevărul creştin ce se regăseşte şi în cei ce nu fac parte din comunitatea noastră. Numai aşa îşi va căpăta această instituţie milenară pe care o construim o valoare fundamentală, naţională, şi o universală recunoaştere.

  8. Pai va intreb inca o data pe dumneavoastra, pe toti politicienii, mass-media si pe toti romanii:
    Este adevarat ca ramasitele Maresalului Ion Antonescu se gasesc intr-o celula zidita din subsolul Fortului 13 de la Jilava, sau, in cel mai bun caz intr-un mormant neinscriptionat din curtea inchisorii?:
    http://www.gicacontra.eu/campania-mormantul-maresalului-antonescu/
    Va avea si Maresalul un loc in acest Panteon? Considerati ca merita?
    Stiu ca evreii, prin americani, ne-au impus sa-l decretam criminal de razboi si sa-l facem subiect tabu, dar totusi …
    Bustul din curtea Bisericii din Piata Muncii pe care a ctitorit-o ii fusese mutat in pivnita, si inscriptia incepuse sa fie stearsa de pe soclu. Acum a ajuns in biserica, sub tablou, mi se pare, pe socul din curte a aparut o cruce si inscriptia a fost restaurata …

  9. prin termenul accelerat sa inteleg ca va fi gata pana la alegerile din 2012 ? cat in ce priveste idei sugestii am mai avut noi o experienta cu parcul valorilor …

    PS. @ DV …va avea loc Basescu in panteon ?

  10. abia astept sa fie construit si sa-mi plimb copiii prin gradina valorilor si apoi sa-i duc la acest panteon pentru a simti maretia valorilor nationale

  11. laudabila initiativa si observ ca acum o puneti in practica. excelent! rugamintea mea este sa lansati un concurs de proiecte si sa antrenati in acest proiect, studentii de la univ de arhitectura din toata tara.

  12. aveam nevoie de asa ceva…in felul acesta, poate prindem gustul pentru valorile nationale. o astfel de constructie ar trebui sa ne trezeasca la realitate si sa apreciem etichetele marete ale acestei tari.

  13. Ce frumos! Agreez acest proiect de o mie de ori mai mult decât varianta „Catedrala neamului”!
    Vă felicit, domnule profesor! Mi-au plăcut întotdeauna oamenii care transformă ideile în proiect mintenaş!
    Evident, mi-ar plăcea să fie o construcţie elegantă, fastuoasă, de bun gust şi cu o notă simplă, fără prea multe briz-briz-uri! Ca un diamant… aşa cum toate valorile noastre sunt diamante pentru eternitate!

  14. MENAJERIA ETERNITĂŢII

    Dulcea şi cerebrala Alessandra Stoicecu tocmai a gătat un fantastic Q&A în care Ciuvică a strălucit iar Iacobov l-a băgat într-un striptis politic ireversibil pe Traian Băsescu – alias Javra Ordinară ( astfel ratificată în plenul străzii de poliţiştii curaţi ai gradelor inferioare).
    S-au vehiculat nume ca Şorici, Băsescu, Alex Fătuloiu, Chelu, etc., viitorii locatari ai „Menajeriei Eternităţii” – Panteonul la care sincer visează DV bine inteţionat.
    Gândul m-a dus la Brâncuşi care se odihneşte într-o groapă comună din Ţintirimul Montparnasse, cel care şi-a dorit „să fie înhumat la Hobiţa alături de mama sa”, la Ciprian Porumbescu distrus fizic de conducerea politică Austro-Ungară şi înhumat de flăcău la Stupca, la Bălcecu aflat sub betoane la Palermo, şamd. Ei nu au avut norocul „ortodoxei” Elenei Lupescu adusă la Curtea de Argeş prin dragostea dezinteresată a lui Adrian Năstase, care ar putea reveni în Bucureştiul viitorului Panteon (nu mă îndoiesc).
    Deh! Nu e pentru cel ce se găteşte…ca s-o spun pe ceauşeşte !!!

  15. Selectia personalitatilor care vor popula Panteonul sper sa fie facuta de un consiliu stiintific format din membri Academiei Romane.

  16. Off topic

    E LA MINTEA COCORULUI

    Moto : Auzi bă Javră Ordinară, treci dracului la coadă !

    Înainte de a părăsi locaţia, cocorii fac o şedinţă zgomotoasă pentru a-şi alege conducătorul în lungul şi anevoiosul zbor spre mai bine, după care se lansează în celebra literă V cu şeful în faţă. La o vreme (în aer fiind ca şi România) fac o rotaţie cu 180 grade astfel că ultimul (mai odihnit) devine şef iar fostul conducător (extenuat) o ia în coadă, evitând alegerile anticipate cu aterizări şi decolări păguboase energetic, în locuri nesigure.
    Deh! La cocori se poate. Chestie de glagorie…

  17. Nenea Mogulu’!
    Imi raspundeti si mie ceva, macar de forma, sa scapti de nebun?
    Deja simt ca ma inervez si o sa fac ce a facut tata: A plecat acasa pe jos!

    @Neo

    Merci de sprijin. Am impresia ca esti singurul ne(o)-postac de aici.

  18. @gicacontra – am citit ce spuneai pe blogul tau despre mormantul Maresalului, si. dincolo de lobby-ul international; cel putzin discutabil impotriva lui – si de acea demagogie tip Vadim la inceputul anilor 2000 – consider ca e o inconstientza, nu numai o nerecunostintza – in faptul ca nu se face nimic. Macar o comisie de ancheta, nu e vorba de funeralii nationale. Neaparat.

  19. @Şam Săn Jur – ia vezi pe net ce ”pozne” a facut fiul acelui autodefinit politruc portocaliu si el, cel ce ne njura pe noi… rusine portocaliilor patibulari.

  20. Mai multi oameni de aici au avut ideea unui concurs de proiecte pt Panteon. Consider ca ar fi binevenit un astfel de concurs, in care sa fie implicati arhitecti tineri si nu numai. Asteptam o initiativa de la initiatorii proiectului.

  21. @mogul – Basescu are locul lui de cinste in ”panteonul” din parcul ”Libertatii” rosii… alaturi de inaintasii lui.

  22. Motto : „Ronul” şi Panteonul

    ÎNGRIJIŢI-I PE BĂTRÂNI

    E 6:15 am. Mama îi duce lui bunicu nelipsita ceaşcă de ceai din mustăţi de porumb, la temperatura camerei, indulcit cu o linguriţă de miere naturală. Este unica lui fiică făcută pe când avea 22 de ani.
    Noaptea trece prin camera lui, tiptil, să-i asculte respiraţia.Noi locuim toţi într-o vilă cu 4 apartamente şi o curte verde în suprafaţă de 950 mp. Am doi fraţi mai mari cu lefuri modeste, fiecare cu copii. Eu sunt în III la medicină. Prestez aproape zilnic pentru bunelul două trebi neesenţiale, care-i fac mare plăcere : deschid şi potrivesc calculatorul pe revista presei iar seara îi fac un masaj cu apă caldă şi puţin oţet, la picioare. În dieta lui zilnică nu lipsesc : brânza de vaci, iaurtul, peştele alb sau pieptul de pui, legumele agreate, fructele indigene, miraculosul ceai de măceşe înainte cu o oră de culcare, etc., toate aspectate şi avizate de mama..
    Bunica o isteaţă şi vizionară a spus că modelul social „de după” nu favorizează viaţa; să trăim uniţi şi să-l îngrijim 24 din 24 pe bunicul pentru o longevitate maximă, el fiind singura şi sigura opţiune pentru pilotarea printre aisbergurile vieţii. Când a plecat definitiv i-a repetat mamei : aveţi mare grijă de el (bunicul), e singura zestre ce v-o las !
    Bunicul nu vorbeşte de bani niciodată (are o pensie de 170 milioane lei vechi) de care nu se interesează, administrarea lor revenindu-i în exclusivitate mamei care îi drămăluieşte pentru existenţa celor 11 membrii ai familiei noastre unite.
    P.S. Doctorul lui care-l vizitează preventiv, afirmă că speranţa de viaţă a bunicului este de 100 de ani.
    Uraaaaa !!!

  23. Sper, pentru intreaga activitate, nu doar cea de solist de muzica populara bine culeasa, sa nu-l omitetti de pe viitorul Pantheon roman, pe Dl.Ioan Bocsa :
    http://www.yotube.com/watch?v=LtTUqnK1fJw care spunea odata, la o emisiune :
    „Am atatea de facut incat cred ca n-am sa mor niciodata.”
    De asemenea si Dl.Tudor Gheorghe cred ca merita si el macar…nominalizare… :)
    Si mai sunt si multi altii cu cariere si vieti exemplare.
    In alta ordine de idei, si Cristian Tudor Popescu -autorul si jurnalistul, Dl. Ion Ratiu si…treptat, cum mi-i voi aminti, v-i-i voi mai scrie aici.

  24. Off topic

    DEX-RĂSPUNS

    E adjectiv sau substantiv cuvântul interlop?
    A întrebat şoric, răscopt pe lemn de plop.
    Să zicem adjectiv (răspund de la New York).
    Esenţial pentru mâncăi e că-i şorici de porc.

  25. Vreau sa va rog ceva , domnule Voiculescu. As dori ca acest panteon sa aiba cel putin marimea si volumul celui din Franta. Nu vreau sa ma mai duc la Paris si sa vad iarasi un monument mai mare ca replica din tara noastra(arc de triumf mai mic , alte cladiri copii mai mici). NU VREAU PANTEON MAI SARACUT. Vreau un panteon chiar megalomanic. SA NU FIE MAI PUTIN IMPUNATOR CA CEL DIN FRANTA, VA ROG! Daca-l facem, macar sa-l facem calumea si sa nu se simtim umiliti si inferiori fata de straini.

  26. Domnule Voiculescu, cred ca acest Panteon (Phanteon) sa isi gaseasca locul pe amplasamentul fostului crematoriu „Cenusa” ar fi un amplasament perfect, atat prin vizibilitatea lui cat si prin istoria acestui loc. Crematoriul nu a fost construit intamplator in acel loc in anul 1928… Inca din perioada medievala a nasterii Bucurestiului ca asezare permanenta si de importanta politica (capitala), zona a fost prevazuta cu tot felul de constructii care si astazi au ramas secrete in mare masura. Pe vremea cand Vlad Tepes facea Curtea Domneasca asezata astazi in plin centrul Capitalei la doi pasi de Piata Unirii,- Bucurestiul era o zona de padure strabatuta de o serie de afluenti ai Dambovitei (disparuti in stratul freatic, la ora actuala…) si mlastini de suprafata mare. Din ordinul direct al lui Vlad Tepes a fost construit un tunel care pornea de la Curtea Domneasca, avea trei ramificatii care porneau catre diverse puncte ale orasului de atunci, dintre care una mergea catre exterior inspre vest, traversa o portiune intinsa de padure, dupa care trecand pe sub mlastina Cocioc (actualul Parc al Tineretului) se ramifica avand mai multe puncte de aerisire si iesiri in cadrul dealurilor care imprejmuiau mlastina. Dar iesirea principala se afla pe creasta cea mai inalta care domina mlastina si care era acoperita de padure deasa. Multa vreme acest subteran nu a fost utilizat decat de catre mai-marii Tarii Romanesti, care-i cunosteau existenta. Intreaga retea a suferit modificari destul de importante in vremea lui Cantacuzino, cand de altfel au mai fost construite si o serie de alte vaste retele subterane care faceau legatura intre anumite manastiri din apropierea Bucurestiului. Dupa perioada lui Cantacuzino, abia la finele sec.XIX, inceputul sec.XX (sub domnia lui Ferdinand I) s-a facut o alta mare amenajare a Bucurestiului subteran, extinzandu-se retelele subterane dintre manastirile ce se afla in apropierea Bucurestiului, facandu-se reteaua circulara de forturi si canale subterane (forturile nu sunt legate intre ele doar prin linia de centura ci si printr-un canal subteran care era utilizat pentru interaprovizionare cu munitie si schimb de personal intre forturi) precum si o mare parte din amenajarile subterane ale unor obiective din Bucuresti, cum ar fi de pilda Palatul Cotroceni, care este legat printr-o sosea subterana de Fortul Domnesti si de acolo, mai departe, de ceea ce astazi este Centrul de Cercetare al Armatei si unitatea de Arme Intrunite de la Clinceni (transmisiuni speciale si razboi radioelectronic, parasutisti, o subunitate de cercetare, etc). Printre multe altele, in perioada interbelica s-a trecut si la reamenajarea subteranului care leaga Curtea Domneasca de Dealul Mlastinii Cocioc,- s-a mascat iesirea principala din acest subteran cu cladirea Crematoriului,- intr-una din anexele acestuia se afla poarta de iesire din galeria subterana. Ulterior, comunistii au adus si mai multe amenajari la aceasta retea de canale subterane, ei de altfel degajand terenul de mlastina Cocioc si punand in loc lacul si parcul Tineretului de astazi. Lacul din Parcul Tineretului are in anumite locuri pe fundul sau gratare de acces a apei care vine din cadrul a ceea ce odinioara erau afluentii de suprafata ai Dambovitei, care acum au albii subterane, freatice,- atentie la acest lac si la scaldatul in el ! Uneori, dupa ploi abundente, cand fluxul apelor freatice creste foarte mult, pot apare efecte de suctiune a corpurilor de la fundul lacului si chiar si de la suprafata acestuia, care daca ajung in torentele freatice, nu le mai gaseste nimeni, niciodata. Evitati asadar sa va scaldati in regiunile neamenajate ale acestui lac situat pe fosta mlastina Cocioc… (http://wikimapia.org/62368/ro/Crematoriul-uman-Cenu%C5%9Fa). Deci locul de amplasare a acestui viitor obiectiv istoric cat si cultural ar fi intr-o arie plina de semnificatie si monumente ce tin de istorie.

    VALOAREA PE CARE O PRODUCEM ESTE MASURA CU CARE SUNTEM MASURATI !

    aSTEPTAM SA NE TINETI LA CURENT CU ACEST PROIECT MARET ! SUCCES

  27. PANTEONUL

    – eternitate în inegalitate;
    – ultimul lustru dat iluştrilor;
    – „menajeria adormită” a junglei umane.

  28. Cred ca si dl.Helmuth Duckadam ar merita sa fie pe acest Pantheon. Oricum, in Guiness Book of Records este.
    Si…ma mai gandesc :)

  29. Constantin Brancusi, Dimitrie Leonida, Henri Coanda.Si daca am spus Henri Coanda…mi-au intepenit ideile, pentru moment.

Comentariile sunt închise.