Una din temele pe care le-am abordat constant în anul 2010 a fost o conlucrare cât mai strânsă a Opozitiei în jurul unor proiecte menite să estompeze frictiunile naturale dintre ideologii.

Pe 28 ianuarie scriam aici, pe blog:

”Acţionând separat, în logica unei rivalităţi în interiorul Opoziţiei, structurile teritoriale ale PSD şi PNL vor fi, în doi ani, decimate de migraţia spre putere. Iar dacă cineva îşi face iluzii că în 2012 poate câştiga puterea, chiar într-o alianţă, obţinând 54-55% din voturi înseamnă că s-a născut după 6 decembrie 2009. Actualul regim nu poate fi schimbat decât cu peste 70% din voturi. Iar o alianţă cu o istorie de doar 6-7 luni între politicieni care, timp de 2 ani, s-au atacat, nu va putea ajunge la un asemenea nivel în opţiunile de vot ale românilor.”

 Am revenit pe 11 februarie:

”Apropierea unor partide cu platforme si orientări diferite e anevoioasă. Sunt în joc idei, orgolii, strategii de actiune. Si, paradoxal, uneori nu-i suficientă doar o Putere arogantă, incompetentă si cu reflexe de partid-stat pentru a ajuta Opozitia să treacă peste toate si să-si pregătească unitatea(…) Unirea actualei Opozitii si-a găsit, asadar, cauza socială dreaptă. Ea se poate face în jurul drepturilor pensionarilor. Numai solidarizarea opiniei publice, sindicatelor, pensionarilor si Opozitiei poate corecta suita de erori si abuzuri care compromit o reformă necesară.”

 Apoi, pe 16 martie:

”Dincolo de argumentele şi specificul fiecăruia, în acest moment, PSD şi PNL nu pot rezista eficient tăvălugului portocaliu dacă acţionează separat. Mai mult, o rivalitate între ele ar constitui un demers sinucigaş(…) În actualul context politic, opoziţia are doar două opţiuni: fie va continua să funcţioneze fragmentat, va rămâne vulnerabilă şi va asista neputincioasă la propria dezintegrare, fie va acţiona unitar.”

Nevoia de reasezare a partidelor de Opozitie dupa Congresele din prima parte a anului a îngreunat procesul de apropiere. Au apărut tatonări naturale, revizuiri naturale – ba chiar si divergente la fel de naturale. Însă perioada reacomodării a trecut. În actualul peisaj politic, dominat de erorile în lant ale unei Puteri care va intra în folclor pentru nepriceperea sa, nu există o altă formula politică corectă si sănătoasă decât o Opozitie unită si coerentă.

Situatia românilor – a pensionarilor, a mamelor, a bugetarilor, a micilor întreprinzători – devine pe zi ce trece atât de gravă, încât o responsabilitate exclusivă fată de interesele propriului partid devine o formă implicită de iresponsabilitate fată de cetăteni în ansamblu. În conditiile în care echipa Puterii a pierdut contactul cu realitatea si decenta, Opozitia e cumva condamnată ca, deasupra intereselor partinice, să se regăsească într-o echipă a normalitătii.

41 COMENTARII

  1. Recunosc ca intruna din acele zile,fiind ziua mea, o serbam ca pe ultima si eram,evident,atenta doar la …muzica.
    Intrucat am redevenit fan „politica”, eu sunt in continuare atenta „la toti si la toate” pentru a invata sa devin vesnica -ca sa-L parafrazez pe Marele Lucian Blaga. Se pare ca nu sunt singura care am fost neatenta atunci…

  2. Pentru o alianta, trebuie sa fie cel putin doi. PSD-ul, fiind un partid rational, doreste alianta cu PNL-ul si alegeri anticipate. Alianta nu se poate realiza, oricate concesii ar face PSD, intrucat PNL – Crin – NU DORESTE NICI ALIANTA CU PSD, nici alegeri anticipate. Crin doreste de fapt o alianta PNL(vioara intaia ), PD ( coafat si reformat ), UDMR, Minoritati, altii, si spera sa o realizeze la alegerile la termen ( adica o alianta cu toate partidele parlamentare, mai putin PSD-ul, apreciat in jur de 40% ). E suficient sa recitesti declaratiile lui Crin, ca sa vezi care este situatia reala. Citez cea mai fransa declaratie: „Iar acum grija noastră şi obligaţia noastră este să ieşim din rotativa asta infernală pentru că ceea ce fac cu România Băsescu şi oamenii lui riscă să-i aducă la putere – pe cine? – pe cei din PSD. Ori asta nu poate s-o împiedice decât PNL”, a spus Antonescu la Hateg. Inca un argument. Recent, Victor Ponta a propus PNL-ului si PC-ului redactarea unui buget alternativ. Crin a refuzat, motivand ca diferentele doctrinare ( economice ) dintre PSD si PNL sunt prea mari pentru a putea realiza un buget comun. Pe cale de consecinta, nici o guvernare de avarie PSD-PC-PNL, pentru alegeri anticipate, nu este posibila, ceea ce inseamna ca vom ramane cu portocaliii pe cap pana in 2012.
    Culmea ipocriziei, Crin pune conditii inacceptabile PSD-ului ( vezi premier independent, etc. ) si incearca sa dea vina pe Ponta si pe PSD pentru nerealizarea aliantei.

  3. update:
    fiindca azi este Ziua Premiilor Nobel, am descoperit ca Marele Lucian Blaga a fost propus in 1956 la Premiul Nobel pentru Literatura dar regimul de la acea data din R.P.R. l-a boicotat conform cu legile acceptate ale boicotului …adica un fel de lobby nu pro ci contra … :(

  4. Iluzie, cu opoziţia unită sau nu, puterea va reforma statul şi va scoate România din criză tot după “viziunea” D-lui Traian Băsescu, nu se întrevede o altă majoritate prea curând, exemplul alegerilor recente de la Hunedoara unde PDL a obţinut 29,27 (sic !!!) arată că mecanismele de partid funcţionează ca şi înainte, “una bloggăm alta votăm”.

  5. OPOZIŢIE FĂRĂ O POZIŢIE

    Cu toată scârba ce i-o port am ascultat astăzi discursul „şandramalei staliniste” care-şi scoate iarăşi de la naftalină costumul comunist, întors pe dos şi stopat, pentru parada celor 21 de ani de la lovitura de stat în fruntea profitorilor.
    Neutralizarea lui Ion şi Adrian ctitorii dezastrului pe care-l desăvârşesc Traian şi Emil, este suficientă ca opoziţia psd-pnl-pc să aibă o poziţie întradevăr salvatoare, pentru care aceste personaje sinistre ar trebui DOSITE măcar prima parte a veşniciei. Gioană a fost victima celor doi iar Ponta îl urmează. Din cauza lor au părăsit pesedeul cei care acum fac un joc murdar al orgoliilor, şi imposibilă debarcarea conducerii criminale a ţării.
    Altminteri vom avea în continuare opoziţe fără o poziţie !!!

  6. adica nu se da Geoana venit odata in PC . mister DV ce naiba sa faceti cu ditamai prostanacu care i-a facut cadou lui Basescu presedentia ???

  7. @ DV

    Mariaj (deocamdată) imposibil

    Cu săgeţi şi ţepi de roze vrei unire
    Şi te comporţi precum matroana ,
    Dar Crin şi Ponta sunt în adormire
    Ca o javră ordinară … la Astana .

  8. Este, intr-adevar, destul de greu sa ii impaci pe toti. Poate, pana la urma, la nivel central ceva se poate face – un acord de principiu, dar la nivel local PD-L va colabora in unele localitati cu PSD, in altele cu PNL sau PC, iar in multe se vor bate toti intre ei. Pana la urma tot PD-L va castiga, ei mergand pe principiul „divide et impera”.

    OK…ideologii diferite. Sa spunem ca exista si asa ceva pentru partidele din Romania. Dar, mergand pe principiul romanesc „sa moara si capra vecinului”, cel mai bine ar fi sa lucreze impreuna IMPOTRIVA PD-L. Exemplu: boicotul din Camera Deputatilor -> PD-L a schimbat regulamentul si isi vede linistit de treaba fara PSD si PNL. „Opozitia” are majoritate in Biroul Permanent (fie el si cu responsabilitati reduse). Chiar si condus de Roberta Anastase, Opozitia ar trebui sa fie prezenta acolo si sa ia deciziile pertinente.

    Opozitia a pierdut mai mult la imagine decat a castigat cu boicotul acesta.

    PC-ul ar trebui sa fie acel „pod” intre PSD si PNL. In PSD cu Adrian Nastase trebuie vorbit, iar in PNL cu Mihai Voicu.
    Dar aveti nevoie de solutii clare pe fiecare segment: pensionari, concediu de maternitate, agricultura, tineri intreprinzatori, parteneriate la nivel local/regional, afaceri europene etc. Comisii de experti independenti (apolitici ->tehnocrati nu suna bine) ar fi bune (3-5 maxim pe domeniu care sa lucreze pe un singur proiect cum ar fi pozitia Romaniei privind Politica Agricola Comuna post 2013 <- preocupare majora acum la nivel european).

  9. off-topic 2:
    As avea o mica observatie referitor la wikileaks si la faptul ca in tara mea/noastra nu se protesteaza solidar cu administratorul -fost hacker- al acelui site:
    Cred ca Premierul UK, reprezentant al Partidului lor Conservator, nu a inteles de ce au protestat tinerii.

  10. p.p.s.eu, daca eram in locul acelui administrator de site, eram cu o clipa mai inspirata si-l scoteam pe piata internauta cu acces doar pe baza de abonament/contra cost.La fel ca site-urile de filme, de ex.
    Si cred ca toata vina pentru wikileaks o are…Mr.Bill Gates, evident.

  11. Consider ca trebuiesc lasate deoparte disensiunile existente intre membrii opozitiei. Numai unita opozitia poate sa castige viitoarele alegeri din anul 2012.

  12. @Geta
    Mai lasa-ne cu prostiile tale „telectuale” si mai ocupa-te si de … cratita !
    Deja a inceput sa ne fie dor de Robert Horwath de cand tot mazgalesti tu blogul acesta.

  13. „JAVREI ORDINARE”

    Pune pe cinerva să-ţi citească următoarea postare de pe blogul ziaristei Stela Popa din Republica Moldova, şi chiteşte de nu cumva se va-ntâmpla aşijderea şi-n „Ţinutul Secuiesc” după „legea ta, a educaţiei”:
    Alio, 1447. „Govori na normalinom iaziche”, dar nu na „țaranscom” și „țiganscom”!
    Această postare ar trebui prezentată sau comentată pe antenele doamnei Camelia Voiculescu prin bunăvoinţa acesteia şi a domnului DV.
    Tare m-aş bucura !
    Dacă nu pricepi fă un semn intelectual cu degetul mare de la dreapta strecurat binişor printre arătător şi mijlociu, să priceapă tot… rusul de la 1447.

  14. ĂLA CAL NU TU, BĂI ROMÂNE !

    Pe HotNews sub titlul „A căzut cu moaca în balega propriului cal – VIDEO” este înregistrarea doamnei Urdea Lenuţa într-o poziţie istorică demnă de o prăbuşire anticipată ( cătaţi direct finalul ediţiei, pentru brenduire comentată de comicii vestiţi ai…sticlei, domnii : Ciuvică mucalit pân’ la cer, Stan-uns cu toate alifiile cerebrale şi Badea-tot pe val )
    E o poziţie „de lucru” a opoziţiei.

  15. Partidul conservator trebuie sa fie legatura intre PNL si PSD. Ar trebui formata o echipa de specialisti apolitici care sa lucreze la un program comun pentru opozitie.

  16. @ Ve(geta) 23

    erata1 : in loc de „nai ” a se citi „n-ai”
    erata 2 :in loc de „numi” a se citi „nu-mi”
    erata 3 :in loc de „ceteshti” a se citi”citesti”
    erata 4: in loc de „comennturile” a se citi „comment-urile”
    Erata 5 : in loc de „Geta” a se citi (si) „Analfabeta”
    Erata n+1 : in loc de a scrie pe blog mai bine du-te si te culca numai lasa-ne!

  17. @robert horvath se pare ca a inceput sa arunce cu noroi prin unele ziare si pe blogul sau, despre mogul cam in stilul adresat aici pentru domnul Basescu .
    Aici scria inainte: marele mogul, viitorului prim ministru,mogulul salvarea noas tra, mogulul filantrop etc etc, iar in alte parti – hoti, bandit etc….cam labil domnul asa cum il mirosisem si eu de fapt de la bun inceput.
    Pur si simplu i s-a dat IGNORE

  18. PARAPANTA MIORITICĂ

    Eram pe muchea prăpastiei, cu ochii spre Cer.
    Din ceaţă stârnit ne sări în spinare un Cerber
    Cu găvlejele lui Traian, Emil, Elena – rânjite,
    Figuri groteşti asmuţite de Iad – prea coclite.

    Ce nu ştiau TB, EB şi preafrumoasa… toanta
    E că poporul mioritic prudent, luase parapanta ;
    Purtat de cel curent Divin spre Statul Social
    Lăsându-l pe Cerber în baia-i de fecale, la canal.

  19. intotdeauna ati anticipat foarte bine situatiile, nu stiu cum se face dar tot timpul se ajunge la ceva ce ati zis inainte

  20. Geta vrea sa o bage lumea in seama cu spamul ei . macar nu e RH .

    cat despre o opozitie unita parerea mea e ca se vrea spargerea PSD . fugarii PSD la PC care la randul lor vor vana o alianta cu PNL . simplu si direct

Comentariile sunt închise.