Am spus în mai multe rânduri că o natiune beneficiază de trei tipuri de resurse: resursele fizice (”bogătiile naturale”), de multe ori repartizate inechitabil sau pur si simplu irosite ; resursele financiare (”capitalul”), care constituie rodul unor eforturi întinse pe generatii; si resursele de inteligentă si creativitate ale ”capitalului” uman.

Noi, românii, ne-am irosit resursele naturale, împărtindu-le cu generozitate; capital nu am reusit niciodată să generăm astfel încât să contăm în istoria majoră a Europei;  am cunoscut mai mereu abundenta într-o singură formă: cea a inteligentei si creativitătii.

Supusi unor încercări severe ale istoriei, confruntati dintotdeauna cu greutătile, românii au fost obligati să se adapteze, să inoveze, să ”se descurce”, să găsească solutii – lucru care s-a reflectat în timp într-o inteligentă cumva genetică. Pe care însă, din păcate, nu am reusit niciodată s-o transformăm într-un sistem, s-o ”punem la muncă”, să o utilizăm ordonat si eficient. Suntem inteligenti – si la ce ne foloseste? Suntem inteligenti – însă pe cont propriu, nu în cadrul unui efort comun.

Fără să pot schimba lucrurile peste noapte în acest domeniu (e nevoie de o strategie si de politici la nivel de stat în acest sens – ori statul român nu-i azi în stare nici măcar să calculeze corect o pensie, darămite să formuleze politici pentru prioritizarea ”materiei cenusii”) eu pot si vreau să încurajez ideile tinerilor inteligenti ai României.

Cu două conditii:

a. Ca aceste idei să fie originale, cu adevărat proaspete si noi (să nu fie deja pe piată de câtiva ani – fără să convingă în vreun fel comunitatea stiintifică, investitorii, juriile, specialistii în patente etc);

b. Ca aceste idei să tină de sfera creatiei aplicative, cu rezultate practice, nu de zona cercetării fundamentale, teoretice (si asta nu pentru ca cercetarea fundamentală nu ar fi interesantă sau respectabilă; dimpotrivă, pentru că e un domeniu care necesită competente academice prea complexe si specializate).

Intentionez să rezerv acestui proiect un milion de euro, bani care se pot regăsi în investitii în ideile voastre originale si practice (indiferent de domeniul de aplicatie: de la on-line si soft la tehnologii eco si mecanică ). Iar dacă esti unul din tinerii inteligenti si inovativi pe care îi caut, tot ce trebuie să faci este să iei legătură cu reprezentantul Senatului Stiintific FDVDR (contactul aici).

Dacă ideea respectă conditiile de mai sus – dacă e originală, practică, capabilă să schimbe radical uzante si perspective – stăm de vorbă fată în fată.

124 COMENTARII

  1. O initiativa excelenta. Dar, de pilda – Google sau Facebook nu s-ar fi incadrat, la o prima vedere, in aceste criterii. Si totusi – .

  2. Idei:

    1. escrocii la puscarie
    2. securistii in p*zda ma-sii
    3. turnatorii, la randul lor, in p*zda mamelor dansilor
    4. ciutacii, si ei, in p*zda mamelor lor
    5. aia care au cumparat curent ieftin de la stat si l-au vandut scump Metrorexului, confiscarea averii
    6. aia cu jaful de la Institutul de Cercetari Alimentare, in puscarie
    7. asa zisii ziaristi de la iRTV si Antene, acolo unde le este locul, la WC.
    8. cei care si-au turnat rudele la Securitate (vezi cazul verisoarelor) la puscaria de gay.

    Ce ziceti domnule profesor universitar doctor Voiculescu Dan, bune idei ?

    ps: sa stiti ca mai am idei:
    9. Felix si Nus sa fie judecati odata si-odata
    10. nu in ultimul rand, judecatorii prosti si/sau corupti si/sau ticalosi condamnati pe viata !

  3. Domnule Voiculescu, profit de faptul că sunteţi într-o pasă atât de generoasă ca să vă întreb: îmi puteţi trimite, pe mail, o adresă electronică la care să vă pot contacta personal? (Staţi liniştit, nu am intenţia să vă asaltez cu tot soiul de mesaje care nu vă interesează, nici să vă cer vreun ajutor bănesc sau de altă natură.)

  4. SOLUTIA VOICULESCU PENTRU ROMANIA
    Domnule Voiculescu
    Gestul dumneavoastra este superb dar fara noima. Creierul din Romania fuge si in curand tara va ramane fara cap, Degeaba investiti intr-un om sau o ideie fara sa aveti modalitatea de al opri sa plece spre o viata mai buna. Banii trebue investiti in creiarea unor antreprenori romani si pentru desvoltarea unei clase mijlocii in formare. Vorbiti de un front comun. Care este ideia fundamentala a acestui front comun ? Din nou vorbe goale si poza de politicianism.
    Intr-o tara care produce mai putin decat sub Ceausescu cu o agricultura desfintata
    ( se importa mai mult 80% din produsele alimentare ) ce rezultate practice asteptati ? Inainte de toate dumneavoastra sunteti un capitalist. Un om cu un talent iesit din comun in aceast domeniu. Un geniu financiar. Considerati Romania ca o intreprindere falimentara. Intr-o intreprindere falimentara asemenea investitii sunt o frectie inutila pentru piciarele unui cal aproape mort.
    Dumneavoastra sunteti pentru multi ( inclusiv eu) o ultima speranta. Daca vreti sa preluati cu adevarat puterea spuneti clar si raspicat. Nu spuneti ca veti scoate Romania din prapastie ci cum veti face acest lucru. Basescu este terminat, Un conducator de tara care este huiduit in public nu mai exista decat in imaginatia onor politicieni fara curaj sau simtul realitatii. Presedintele portocaliu este un sarman betiv care sta agatat de o creaca. Nu trebue decat putin copacul scuturat si va cadea. Cand veti face acest lucru si dece nu acum ?
    Dece nu dati ordine clare imperiului mediatic si si va ascundeti dupa degete, Dece nu puneti banii dumneavoastra la bataie pentru a scapa tara de ciuma. Aceasta ar fi o investitie realista, De povestiile dumneavoastra propagandistice pentru tineri si pensionari m-am saturat. In curand o vor face si altii. La bursa ideilor trebue sa participati in primul rand dumneavoastra. Asteptam cu interes „probe de inteligenta si creativitate.”.

  5. @Lucius Calpurnius Bestia (ciutac – gen/tip)

    a) unde-i Excelenta Sa, Presedintele Romaniei, Domnul Traian Basescu, in postarea mea ?
    b) arata-ti mutra si-ti fac „document & poza” cu dvs. pe mama dvs. iar taticu’ dvs. pe la spatele dvs.
    c) esti de o prostie vulgara
    d) mi-e sila de’alde voi.

  6. apreciez ideea si cu siguranta vor fi cateva proiecte interesante. avem tineri creativi si cu initiativa. le mai trebuie putin curaj si stimulentul necesar.

  7. pustii acceptati la universitati din afara se incadreaza in sustinerea oferita de FUDV ? Cunosc un baiat acceptat la universitatea din Manchester la sectia de inteligenta artificiala … uau . am zis ca trebuie „impuscat” ca o sa creeze roboti rai …dar pana atunci unde poate da un mail pt o sustinere de cateva sute de euro pe luna ? ms

  8. @DV: este osibil sa gasiti idei practice pe care sa le sprijiniti, dar nu probabil.

    Pentru ca o idee sa fie fezabila, trebuie sa imbine atat elemente ale cercetarii aplicative, cat si ale celei fundamentale. Cercetarea fundamentala nu inseamna doar studii si analize (economice, sociale etc.), ci si o implementare a rezultatelor la nivel macro.

    In ce timp ce o cercetare fundamentala se adreseaza nevoilor unei populatii mai mari, in timp ce cea aplicativa se adreseaza strict pe nevoile unui grup tinta restrans.

    Un exemplu de astfel de cercetare care imbina elemente din ambele:
    – cercetarile mele includ studii asupra influentelor oraselor asupra satelor la toate nivelurile (economic, social, cultural etc.), fenomen cunoscut sub denumirea de „rurbanizare”.
    Am dezvoltat in colaborare cu cercetatori din afara un set de indicatori si formule de calcul pe baza carora putem determina ce comunitati rurale sunt mai afectate de acest fenomen. Bineinteles, am realizat si o clasificare. In functie de aceasta se pot stabili diferite strategii de revitalizare a comunitatilor, de dezvoltare a lor.

    In acest moment, incerc, impreuna cu cineva, sa dezvolt un soft menit sa permita oricui sa vada nivelul de influenta, factorii de care este influentata comunitatea in care locuieste.
    Un astfel de soft ar putea fi folosit, in special, de administratia publica locala si centrala, institutiile publice si companii care doresc sa investeasca in mediul rural deoarece ar putea vedea fluxurile comerciale din acea localitate, fluxurile financiare, de resurse umane etc.

    O explicatie mai simpla (din economie): cercetarea aplicativa se refera la crestere, in timp ce cea fundamentala se refera la dezvoltare.

    Care credeti ca este mai buna?

  9. La date de contact pentru Senatul Stiintific aveti doar telefon, fax si adresa. O adresa de e-mail ar fi utila pentru o comunicare mai rapida.

  10. cercetarea fundamentala trebuie incurajata, noile cunostinte trebuie validate de experti (peer view) si apoi publicate in reviste stiintifice. cam asa putem sa masuram si performanta cercetarii. cercetarea aplicativa, este la fel de importanta, pentru ca, rezolva anumite probleme.
    romania sta f prost atat la productia stiintifica cat si la productivitatea cercetarii. acestea trebuie incurajate. la fel, trebuie sustinute centrele de excelenta care au contribuit la imaginea pozitiva a stiintei romanesti. trebuie investit in dotarea universitatilor, institutelor.

  11. o initiativa care nu putea veni decat din partea dvs, cred ca o sa gasiti foarte multe idei bune pentru ca tinerii nostri au demonstrat de multe ori de ce sunt capabili, din pacate numai in strainatate, dar acum au sansa unui viitor si in tara asta

  12. pentru a fi competitivi, trebuie sa investim in inovare, cercetare si dezvoltare. sunt putini oameni politici care stiu acest aspect. oricat de absurd ar suna.
    ma bucur sa vad ca va numarati printre putinii care pun valoarea pe creativitate si inovare.

  13. Ma bucur sa observ constanta de care dati dovada, pentru ca din cate stiu nu este prima data cand sustineti financiar proiecte de perspectiva ale tinerilor. Daca am avea si alti cativa magnati cu viziune similara, antreprenoriatul romanesc ar avea cu totul alt aspect.

  14. nu te-ai saturat sa fii atat de activ? Nu treci in rezerva? Traian Basescu se afla in tot ce scrii tu, in stil, in ”metafore”, in semantica. Si nu in ultimul rand, in ortografie. Nu te-ai saturat sa fii un puiut de comunist?

  15. Omul trebuie să se lupte pentru păstrarea individualităţii pentru a nu fi modificat de influenţe exterioare, deoarece trăim într-un univers de sugestii. Datorită sugestiilor care se înmagazinează în subconştient caracterul oamenilor se transformă neîncetat.

  16. Sugestiile provin din diverse direcţii: elevi, studenţi sugestionaţi de profesori, pacienţi – de medici, auditoriu – de oratori, în hipnoză de hipnotizator, telespectatori – de televizor, spectatori – de cinema şi teatru, şi mai recent de internet, etc.

  17. Cred ca e timpul ca si in Romania tinerii cu initiativa sa fie sprijiniti intr-un moment in care nimeni nu ii ia in calcul.Asa ca oferta dvs a venit la momentul oportun.

  18. Moto : „Doresc să inventez ceva de utilitate generală al cărui preţ de vânzare să nu depăşească 1,0 lei/bc, dar să aibă o piaţă internă de desfacere de 24 milioane de cumpărători ( atâţi eram în România când Academicianul…a răspuns unui ziarist la întrebarea : Ce aţi dori să inventaţi ?).

    Jos cu JON

    Henri Coandă revenise în România cu gândul să pună pe picioare naţionale „o mişcare a gândirii”(chiar un minister al gândirii) ştiind că aici, mai mult ca-n toată lumea, este materie cenuşie pură – berechet…
    Meditaţia ( o recomand tuturor, până la obsesie ) o acuplare participativă de bun simţ la creierul colectiv este fişa de pontaj a viilor !…Fă-ţi notaţii cu idei generate de propria unitate centrală, imediat după emiterea lor (altfel zboară la fel cum au venit).
    Omul este captivul propriei comodităţi sau neputinţe.
    Se confruntă cu temperaturi ridicate cam 3 luni/an, din ce în ce mai des cauzatoare de moarte, supravieţuind prin…recomandări medicale restrictive.
    Unde sunt echipamentele de supravieţuire simple şi practice tip „caschete protectoare” cu baterii solare şi miniventilatoare faciale sau minirucsacuri generatoare de aer condiţionat pentru respiraţie şi protecţie corporală ?
    Consumăm atâta timp cu JON (Jigodia Ordinară Naţională) şi egalii săi pedelişti – udemerişti, când soluţie este „ Greva Generală Naţională (GGN)” condusă de Armata Pensionarilor Militari, combinată cu nesupunerea civică !!!
    Rămâne cum a spus, şi deunăzi, Moş Ion Roată…

  19. @Dragos: Faci parte din categoria celor platiti pentru a-si folosi unicul neuron in reproducerea unor texte. Daca avem nevoie astfel de versuri putem merge direct la sursa, pe la o Udrea, un Basescu, deci un PDL-ist.

  20. daca ne luam dupa alocarile bugetare pt cercetarea stiintifica si dezv tehnologica, ne situam (ca procentaj din PIB – da, tot la PIB ajungem, Simon Kuznetz e de vina), la mai putin de jumate din media UE. auci! la capitolul inovare, suntem pe antepenultimul loc in randul tarilor UE. cam pe aceleasi locuri ne situam si atunci cand vine vorba despre brevete inregistrate si despre contributii aparute in publicatiile din fluxul principal al cunoasterii.
    so, este nevoie de crearea unui cadru propice pentru stimularea si desfasurarea energiilor creatoare…e de bun simt, ca oamenii politici sa se deprinda cu rigorile rationamentului stiintific.
    in toata aceasta „arhitectura”, doua elemente sunt critice: coordonarea la nivel de sistem si finantarea corespunzatoare. din pacate, nici una nici alta nu sunt prezente in realitatea romaneasca.

  21. idei…hmmm. nu e chiar asa usor cum pare. trebuie sa fii totusi specializat pe un domeniu ca sa ai o idee aplicabila la modul practic. asa, ca si discutie, ar fi interesanta gasirea unor nise in ceeea ce priveste sursele de energie alternativa. se vorbea la un moment dat de automobilul care merge cu apa. ar fi interesant sa-l realizam noi romanii

  22. vad ca depaseste norma de subiecte pe zi ( sau pe vremuri planul de productie) dar daca ii pui o intrebare ma bine te lasi pagubas . spre deosebire de alte bloguri unde proprietarii au si bunul simt sa mai si raspunda

  23. DEVIZ

    Pe tineri, Voiculescu nu i-a dat uitării
    Căci, la el, un milion nu-i mare brânză ;
    Nici pentru d-na ministru al dezvoltării ,
    Nu e mai mult – aproape cât o … frunză .

  24. Cresterea caprelor va deveni unul dintre avantajele crescatorilor de animale din Romania. Spania, Italia si Grecia sunt cele mai mari producatoare de carne de capra datorita aptitudinilor de macelarie; in Italia si Spania sunt laptarii specializate; Marea Britanie este cea care proceseaza laptele de capra in iaurt si lapte pasteurizat. Tot mai multi specialisti sustin ca acest animal este un model de eficienta, deoarece mananca putin, dar produce o cantitate consistenta de lapte. Produsele din lapte de capra sunt foarte apreciate in Uniunea Europeana, in special in Franta.

  25. Motto : „Puterea e ca nisipul,
    cu cât îl ţii mai strâns
    cu atât se scurge mai repede.”

    Lui JON* Preş.

    Ala-bala-portocala
    zât de la timonă JON,*
    ia aminte la zicla :
    „şi regina fu pion !”

    I-aţi şi târfele cu tine
    (Bok, Helene, pedele)
    că aşa ţi se cuvine,
    să o-n buci cum curvele!

    *Javra Ordinară Naţională

  26. agricultura bio, software ( vezi bit-defender ), cercetare in domeniul motorului electric, eoliene, panourile solare, ferme autohtone, autostrazi, cooperative autohtone de credit, agro-turism, industrie alimentara traditionala.

  27. linkul de la fudv cred ca il stiam si eu sa i-l zic…. cerusem un mail de la cineva . lasa ma descurc eu cumva sa-l ajut

  28. Mamaa Doamne ce risipa de energie. 40 de comentarii pentru o gogorita.
    Un intelept smecher arunca o piatra-n balta si 40 de nebuni n-o pot scoate.
    Sa mori de ras nu alta. :D
    Domnule Voiculescu, cu 1 millon de € se puate pune bazele unei miscari decisa ca pe calea armelor sa transforme Romania intr-o natiune adevarata.

  29. daca as avea 1 mil euro, as investi in dezvoltarea unui centru de colectare a deseurilor electronice, in prelucrarea acestora si apoi extragerea aurului, argintului, plumbului, cuprului etc

  30. Cresterea iepurilor este una dintre putinele afaceri foarte profitabile pe perioada de criza economica si cu piata de desfacere garantata prin contract chiar si in aceste vremuri

  31. Pentru ca Romania are un potential agricol impresionant (locul 6 in UE) as investi intr-un centru de „transformare” a fermierului roman intr-un fermier modern (deoarece, de acesta depinde dezv spatiului rurarl, imbunatatirea calitatii vietii, diversificarea ec rurale etc).
    Acest centru ar trebui sa adune cei mai buni specialisti in domeniu agriculturii si dezvoltarii durabile. Programul ar avea ca scop transformarea fermierului roman intr-un profesionist intreprinzator si competitiv, capabil sa practice o agricultura durabila, racordat si adaptat tot timpul la piata europeana si mondiala. Tot in cadrul centrului, s-ar infiinta si o sectie de R&D care sa atraga studentii de top din facultatile cu profil agricol.

  32. o idee din care veti scoate profit. realizarea in romania a unui complex-gigant de sere ca in almeria, spania, celebra „mar del plastic”. vom produce aici legumele pe care le importam si vor fi si mai ieftine pentru ca in pret nu se va mai pune transportul. ofer si locatia: sudul desertificat al teleormanului. va bagati?

  33. propun realizarea unui dispozitiv pentru bascularea automata a lansetei pentru capturarea pestilor in momentul in care ating momeala. din cate stiu s-a mai incercat acest lucru dar nu s-a pus inca in practica. toti pescarii ar avea de castigat plus ca ar avea succes pe plan international.

  34. Si cu cei care-s mai copti la minte si la ani, ce faceti, cui ii lasati? :) Si sa stiti ca la astia functioneaza mai greu carligul de 1 milion eur. Astia vor sa vada la un politician, dincolo de inteligenta, caracter, vizionarism, o imensa buna-credinta. Vor sa se convinga ca unui politician ii pasa, asa cum le pasa si lor. Si atunci poate intram impreuna in acelasi „circle of trust”, vorba lui Jack Byrnes. :)

  35. 1. cutie postala conectata cu senzori la telefonul mobil. acesta va suna de fiecare data cand va va sosi o scrisoare
    2. faruri auto cu energie solara – se economiseste curentul bateriei
    3. pusculita electronica – aceasta va fi un fel de bancomat propriu care va tine atat evidenta cheltuielilor cat si a banilor ramasi. se poate face o planificare initiala a banilor astfel incat sa nu puteti sa scoateti bani daca de exemplu ati cheltuit prea mult intr-o perioada scurta

  36. Ce ziceti de realizarea unui dispozitiv antistress de tip japonez, adaptat pentru noi? saci de box cu figurile politicienilor romani: Basescu, Boc, Udrea…
    Cred ca „Base Antistress” ar avea un succes fantastic

  37. avem nevie de relansarea sistemului feroviar prin trenuri de mare viteza,si de folosirea extinsa a electricitatii in transport.

  38. O idee destul de intalnita in europa dar prea putin dezvoltata in romania e cea cu privire la noile surse de energie..se merita o investitie ca e un domeniu de viitor

  39. Comercializarea, sub forma solida a unor bacterii capabile sa curete apa poluata, in special lacurile. Momentan exista o astfel de firma in Japonia (deschisa de o casnica care timp de 10 ani a studiat culturile de bacterii), care cu 30 de angajati, a avut o cifra de afaceri de 2 mil euro, exportand in special in India.

  40. Firma de curierat. In acest moment, exista peste 100 de firme care ofera o gama variata de servicii, atat pe plan intern cat si international. Afacerea este, totusi, abia la inceput In plus, se poate vedea, statistic, ca in ultimii trei ani numarul firmelor a crescut de cateva ori, aceasta tendinta urmand sa se mentina si in urmatorii ani. Explicatia este simpla: o serie de servicii nu sunt inca neexploatate, altele nu sunt oferite la standarde occidentale si, mai ales, numarul posibililor beneficiari ai acestor servicii este foarte mare.

  41. Trecand peste falsa pudoare, ar constitui o oportunitate de afacerI-comercializarea de hartie igienica imprimata. Pe hartie pot fi tiparite mesaje publicitare, imagini, caricaturi, literatura, mesaje haioase, benzi desenate, anecdote etc.Pe piata autohtona, cel putin cat priveste productia in masa nu exista.

  42. Un business foarte vizionar – dar care necesita ceva investitie initiala ca sa se poata vorbi despre o recuperare a investitiei in timp cat mai scurt – ar fi dezvoltarea unei plantatii de salcie energetica (o sursa alternativa de energie asemanatoare combustibililor fosili, dar ale carei emisii poluante in timpul arderii sunt aproape inexistente).

    Pretul pt. un hectare e de aprox. 1700 de euro (poate produce 40, poate chiar 60 de tone in conditii favorabile) si poate fi exploat timp de peste 25 de ani.

  43. Ma gandesc foarte mult la zona online, care e evident ca va cunoaste un nou boom in anii ce vor urma. As propune crearea unui portal online care sa cuprinda oferte ale trainerilor de top din domenii distincte. In conditiile in care serviciile acestora sunt tot mai cautate, iar online-ul devine principalul instrument pt. obtinerea informatiilor necesare, cu un contract de exclusivitate in ceea ce priveste prezentarea ofertelor acestor traineri am putea avea si succes financiar.

  44. Ca angajat in zona informatica nu pot sa nu propun ceva conex: un sistem informatizat de trafic al clientilor online pe domenii de specialitate. Beneficiile sunt multiple.

  45. Infiintarea unui centru comercial gen IKEA, dupa aceeasi structura (restaurant, zona de joaca copii, plaja mare de produse si preturi adaptate diferitelor categorii sociale) dar cu produse inspirate din specificul romanesc atat culinar cat si ca design.

  46. Cred ca pe piata serviciilor din Romania ar fi loc pentru o agentie de management al conflictelor din cadrul companiilor. Pe studiile efectuate in strainatate, colaborarea de astfel de firme specializate creste – nu covarsitor, dar simtitor – chiar si profitul.

  47. suma pe care o oferiti s-ar potrivi de minune unui business legat de produse fair trade. ar avea si o componenta importanda de csr

  48. o firma care sa ofere servicii speciale de transport: pe baza de abomanent si cu un orar fix, microbuzul parcurge un traseu stabilit solutionand probblema trasnportului acasa-serviciu/scoala-acasa. Fara a astepta in statii, fara a-ti conduce singur masina, fara a plati enorm pe taxi.

  49. de ce sa nu ne apucam noi sa construim masini electrice? sau cu hidrogen. evident, suma de 1milion euro reprezinta un prim pas…dar pe urma, lucrurile vin de la sine.

  50. daca tot aveti acesti bani, de ce nu puneti pe picioare o academie media. pentru ca ce exista pe piata in momentul acesta este vax albina, crema puca. avedi toate „ingredientele” necesare pentru a fonda o asemenea academie media.

  51. Ce parere aveti daca ati finanta un grup de studenti de la fac de lb straine, cei mai buni studenti de acolo, cu scopul de a traduce marile capodopere ale literaturii romane in diverse limbi de circulatie internationala. Pasul urmator ar fi un program de genul „Biblioteca pentru toti” dar avand ca target anumite tari.

  52. O idee misto ar fi infiintarea unei firme pentru reparatii casnice diverse. Trebuie sa fie una foarte profesionista, care sa includa toate serviciile, electricieni, instalatori etc. Sa fie in asa fel incat, daca ai orice problema (s-a spart un geam, s-a stricat un robinet ori s-a defectat televizorul) sa existe un singur nr de tel la care sa suni.

  53. V-ati gandit vreodata sa dezvoltati un business in industria beauty, a cosmeticelor? As avea o idee in acest sens – cumpararea unor suprafete viticole si construirea unor laboratoare care sa conceapa cosmetice pe baza de struguri. Sunt foarte apreciate in strainatate. Si in felul acesta puteti incuraja si tinerii de la facultatile de chimie, farmacie etc. Pot lucra in cadrul acestor laboratoare.
    Evident ca business-ul s-ar extinde si la vinuri si alte produse pe baza de struguri.

  54. O afacere noua pe piata ar fi: detailing auto, adica: un tratament de detailing auto curata, reface si protejeaza finisajele interioare si exterioare ale masinii tale, redandu-le aspectul de curat si nou. Efectul este de durata, fiind vizibil spalare dupa spalare.
    Este un serviciu nou si ar putea fi extrem de profitabil.

  55. tot se vorbeste despre brand-ul de tara: ma gandesc la doua idei – o companie care sa produca stilourile care sa poarte numele lui Petrache Poenaru si o alta idee este legata de fabricarea branzei Nasal (cea care se matureaza in grota naturala de la Taga).

  56. In Bucuresti exista foarte putine restaurante cu livrare non stop, in orice colt al orasului si nu in ultimul rand sa fie cu un meniu COMPLET.

  57. ceea ce lipseste cu desavarsire in bucuresti sunt locurile de parcare, asa ca o investitie in acest domeniu e binevenita..sunt o multitudine de idei in strainatate cu privire la noile structuri si tehnologii utilizate pentru parcarile supraetajate

  58. O sala cu acces la internet si multe alte resurse informationale, totul gratuit, ai carei pereti sa reprezinte reclame dinamice. Banii ar rezulta din publicitatea masiva pe care un loc de acest gen l-ar genera prin nr foarte mare de persoane care tin ocupat non-stop.

  59. tabere pentru copii unde sa aiba posibilitatea sa-si dezvolte unele aptitudini, in loc sa stea numai in fata calculatorului

  60. Cred ca lumea nu a inteles bine despre ce e vorba aici.

    Oameni buni, mogulul nu finanteaza o afacere cu milionul de euro, ci un proiect din sfera cercetarii aplicative. Cititi cu atentie criteriile de sus, nu va fixati pe partea cu un milion de euro.

  61. si asa aveam ceva restante la master de partea de cercetare sociologica …blogul asta e un exemplu superb . … au auzit romanii ca e vb de 1 milion de euro … nu conteaza ca trebuie sa citesc ce zice omul ala ….inaiiinteeeeeee …doamne :)))

  62. Eu mai sunt tanar inca un an(29) pe urma adio. Eu am avut o idee am pus-o in practica am investit toate resursele mele in aceea idee si din experienta va spun sa gasiti ideii care nu au de-a face cu oamenii (in special romani).

  63. Am obosit groaznic citind pe aici,respecte maestre pentru initiativa notabila….insa am sentimentul ca in zilele noastre,cineva care crede in posibilitatea unor noi descoperiri,este mai degraba luat de nebun decat in serios,sau excrocat la modul badaran….spun asta din experienta proprie,am exemplul pataniilor personale cu o idee de dezvoltare regionala,in ceea ce priveste capitolul lucruri noi,ma chinui de trei ani cu un motor magnetic,sunt la a-4-a tentativa si voi continua,am in paralel in desfasurare un proiect de motor gravitational si o idee nastrusnica in hidrotehnica,toate astea plus faptul ca trebuie sa traiesc in tara asta,ma fac sa muncesc pe branci si in general pe degeaba,si sa nu mai cred ca ceva bun se poate intampla…..mai sunt si exceptii,care din din pacate confirma regula…..felicitari pentru recunoasterea si recompensarea unui om ca Dl.Justin Capra….asta trebuia s-o faca statul roman si mult mai devreme…..cele bune,Traiasca Regele!

  64. Stimate Domn, cum se pot transmite si catre cine anumite situatii deranjante (nesimtite as zice) despre antena3, videonews, etc…? Atat de inchis a devenit acest trust? Nu raspunde nimeni la nici un mail, la nici o reclamatie, indiferent unde am trimis-o si indiferent de ton?? Nu mai folosesc serviciile d-voatra dar tare nesimtiti si tembeli sau facut unii de pe acolo…si domnule profesor…valul se termina si inecpe caderea. Si e pacat.
    o zi buna

Comentariile sunt închise.