O scrisoare trimisa azi lui Traian Basescu în contextul năzbâtiilor ori neghiobiilor de politică externă pe care le comite.

Domnule Presedinte,

În şedinţa de Guvern din data de 7 decembrie 2011 aţi declarat că speraţi “că miniştrii nu vor cădea în plasa unei poveşti de genul << sa luăm bani din China>>”.

Domnule Presedinte, intelegeti ca distrugeti pe termen lung relatiile internationale ale României?

Ati distrus relatia cu Franta si Rusia. Ati amenintat grobian Germania ca nu mai platiti contractele semnate de statul roman cu resortisantii germani. Ati compromis intrarea in spatiul Schengen. V-ati umilit ridicol in relatia cu Statele Unite ale Americii si cu Marea Britanie, vorbind despre o axa care nu a existat decat in imaginatia dumneavoastra. Acum, in conditiile in care nu aveti un dialog echilibrat cu niciun partener occidental, v-ati apucat sa distrugeti si relatia cu China!

Diplomatia nu se face nici in genunchi, nici cocoţat pe gard! Nici cu plecăciuni, nici cu ameninţări. Diplomaţia se face, în primul rând, cu inteligenţă. Cât de prost inspirat să fiţi încât să declaraţi oficial că un acord financiar cu China reprezintă o plasă, o capcană de care miniştrii dumneavoastră trebuie să se ferească ?! Cât de prost informat să fiţi încât să nu fi aflat că economia chineză este a doua forţă mondială şi că, într-un interval de maxim 40 de ani, va devansa şi SUA ?!

Domnule Presedinte, declaratiile dumneavoastra sunt atat de neinteligente, atât de neverosimile de la un individ raţional, încât vă sfătuiesc să susţineţi că nu sunt reale, să acuzaţi presa că v-a preluat greşit afirmaţiile şi să negaţi veridicitatea imaginilor. Dacă cineva vă va contrazice, sigur veti gasi un specialist bine orientat care va demonstra că imaginile au fost trucate.

Domnule Presedinte, partenerii straini nu isi pierd timpul cu nuante si nici nu sunt obligati sa o faca. Ei nu îl văd, aud şi analizează pe marinarul sau jucătorul Traian Băsescu, ci pe preşedintele României. Concluziile lor despre domnia voastră se răsfrâng asupra întregii naţiuni române. Cu fiecare întâlnire externă în care îi hărţuiţi pe participanţi, cu fiecare gafă declarativă despre Franţa, Germania, Rusia sau China distrugeţi imaginea şi viitorul României.

La începutul noului an, vă urez, domnule preşedinte, să nu mai faceţi nimic. Să păstraţi liniştea. Este singurul mod în care îi mai puteţi ajuta pe români.

Sper că diplomaţia românească va reuşi să repare, în doar câţiva ani, dezastrele diplomatice din mandatele Basescu.

29 COMENTARII

  1. Ca sa repare cineva gafele comise de Ro in politica externa ar trebui sa aiba si cine, sa existe un nou Titulescu. Oricum nu mi-as face probleme ca ne mai baga cineva in seama. Stirea aruncata agentiilor de presa conform careia s-a amanat aderarea noastra la Schengen a fost dezmintita de ambasadorul Ungariei. Deci statelor lumii nu le mai pasa ce spun cand se refera la noi, deci nu-i mai intereseaza nici cum reactionam…

  2. Foarte bun text! Cu o singura exceptie:”sedinta de guvern din 7 dec. 2011″. Nu stiu cum ati calatorit in viitor, dar m-ati facut sa zambesc. Ceea ce e un lucru pretios, in ziua de azi. Pentru asta, va multumesc! :)

  3. Domnule Voiculescu, va sugerez sa gasiti o sursa mai buna de informatii. Situatia economiei mondiale la sfirsitul anului 2010 arata cam asa : 1. UE aproximativ 14 trillioane( PIB), 2. SUA 13,5 trilioane,3. China 2 trilioane, 4.India si Japonia aprox. 1 trilion, 5. Taiwan, Sud Coreea, Australia aprox 0.5 trlioane.6 Brazilia…. In orisice caz Rusia nu figureaza in top deoarece, are un PIB echivalent cu cel al statului american New Jersey….Consider ca, exista inca o distanta apreciabila intra UE si SUA fata de China, adica cam de sapte ori mai mare….asa ca mai usor cu prezicerile si comparatiile nesustinute de date obiective !!

  4. @ Dan Voiculescu

    Scrisoarea expediata de dv.catre d-l Traian Basescu incepe astfel :

    Domnule Presedinte,

    În şedinţa de Guvern din data de 7 decembrie 2011 aţi declarat că speraţi “că miniştrii nu vor cădea în plasa unei poveşti de genul <>”.

    Va rog sa constatati ca acuzatia facuta la adresa Presedintelui Basescu ,de aceasta data (cu parere de rau ,dar trebuie sa recunoasteti si dv.) este absolut gratuita pentru simplul motiv ca sedinta de Guvern in care sa se fi facut vreo declaratie cu privire la un eventual imprumut banesc din China,inca … nu a avut loc deocamdata. Poate la iarna viitoare, eventual in …decembrie a.c.

  5. Basescu e o speranta pierduta. E un autist in lumea lui… Nu vede nimic altceva decat floricele si fluturasi. Cineva sa-l impuste odata! singura scapare…

  6. @ Dan Voiculescu

    Recunoaştere

    Recunosc scrisorii tale profunzimea
    Ideilor transmise, umorul, isteţimea ;
    Deşi ai mai greşit, tu ai dreptate – culmea
    Căci Javra e-ntr-adevăr … în cur ca lumea !

  7. FLEGMATAREA – ARMA SECRETĂ ANTIPREZIDENŢIALĂ

    Javra Ordinară cu talismanul violet la gât (cravata), diabolic aşa cum o caracteriza înţeleptul şi lucidul Sobaru, şi-a programat apariţia la tvr1 aproximativ în acelaşi timp cu prezenţa excepţională pe Antena 3 a „românului zburător”, cu intenţia sadică de a dilua atenţia populară de la explozia de revoltă care se apropie de „masa critică”.
    Ce dobitoc ordinar ! Nici măcar criza de tuse măgărească declanşată din foalele lui TB, controlat, nu mai putea stârni mila privitorilor…
    Am lucrat o vreme la două televizoare, până când captat de argumentele şi prezenţa peste orice rang a Sobarului am flegmatat chipul Preşedintelui lăsându-l să latre în pustiu !…
    Acum spăl ecranul şi cu aghiazma de la Bobotează stropesc televizorul să plece necuratul, definitiv, din viaţa românilor !…
    Scrisoarea dv. domnule DV este oportună şi reconfortantă pentru răbdarea noastră încercată.

  8. postare corectata

    MOARTEA PREMATURA A UNUI PRESEDINTE
    Scrisoare deschisa cetatenilor Romaniei
    Ultimele dovezi de inbecilitate a politicii externe sunt binevenite, El dovedesc
    celor interesati cine este Presedintele Romanieii, Ele apropie desnodamantul. Adica trimiterea lui Traian Basescu nu la roata de gunoi a istoriei, ci direct la lada de gunoi.
    Agresivitatea acestei boraturi de port care loveste un copilas sau daun cap in gura
    unui nevoias ,care incerca sa-si castige existenta …… devine evidenta.
    Basescu este un elefant intr-o odaie pline de oglinzi si sticlarie. La fiecare miscare
    loveste ceva sau pe cineva.
    Atat pe pe plan extern si mai putin intern se incearca solutii de a scapa de acest elefant ,cu alcol in trompa. Pe plan intern toate incercarile sunt cosmetice pentruca
    preluarea puterii ,in conditiile actuale, ar insemna sinucidere politica.
    De aici de la New York sau Tokyo, de la distanta ,lucrurile sunt vazuta poate mai bine. Oricum diferit. Se tot vorbeste de daramarea lui Basescu fara sa se realizeza
    ca Basescu….este demult terminat.
    Nu este sustinut de mai nimeni, cu exceptia unei clici portocalii,,,,niste sobolani gata sa paraseasca si ei corabia. Serviciile l-au lasat de mult din mana nefiind dispuse sa joace pe un cal pierzator.
    Basescu in plina cadere libera sta agatat doar de o ramurica de copac. Nu trebue decat o rafala de vant sau in branci sa-l azvarle in prapastia, care a sapat-o el insusi pentru aceasta tara. Poate sa oricine si oricand sa o faca. Este nevoie de decizie si un salt calitativ ….sau cu alte cuvinte trecerea de la vorbe la fapte.
    Romanii nu au capacitatea de a lua decizii… asteptand sa o faca altii….eventual strainii. Cer scuze daca sunt gresit. In SUA oamenii schimba serviciul profesia mutand-se neincetat dintr-un loc in altul. Lipsa de decizie si mentalitatea mostenita din comunism a fost si pentru mine un handicap multi ani de zile.
    Repet ideia …….Basescu poate fi schimbat in decurs de saptamani, daca exista putina vointa si concentrare in aceasta directie.
    La sfarsit de an am trimis un memoriu catre FBI numit Dosarul Criminal si Terorism al cetateanului roman Traian Basescu de profesie ofiter maritim cu domiciliul provizoriu Palatul Cotroceni. Cazul a fost preluat spre surprinerea mea chiar de autoritatile romane, acest dosar fiind predat de politie Parchetului…..si unui departament specializat in terorism. Desi panica este cumplita si presedintele se simta incoltit nimeni nu misca un deget. Dosarul are 62 de pagini despre crimele Basescu si a mafiei romane de armament. In concluzie fiecare politician , jurnalist sau simplu cetatean preluand o singura pagina ….o singura acuzatie. facand o adresa forurilor europene sau o ancheta personala poate termina pe Basescu.
    Repet …..Decesul politic al Presedintelui Basescu este real si palpabil. El trebue numai inregistrat
    Robert Horvath Deva Jurnalist de investigatii New York

    DOSARUL CRIMINAL SI TERORISM …..FBI partea unu din trei POATE FI GASIT
    PE ROBERT HORVATH DEVA BLOG.

  9. Domnule profesor sunteti fabulos. Regret ca nu fac parte din lumea dvs. Regret ca nu va cunosc personal. Articolul mi-a mers la suflet. Dar mai bine de jumatate din poporul roman este de calitatea lui Basescu. Jumatate din ce ramane sunt pretiosi, privind cu superioritate politica ce le face viata. Nadajduind sa nu apuc alegerile din 2012, alegerile „libere” nefiind decat o justificare a actiunilor viitoare, vreau sa las marturie convingerea mea ca, dupa acordurile cu FMI, va continua sa fie la putere tot PD-L, cu Udrea, Basescu si toti ceilalti. Doar daca noua alianta, PNL+PC+PSD, ce se prefigureaza, nu va promite FMI-ului mai mult … doar trebuie sa participe si Romania la NWO dupa rolul care i s-a fixat si politicienii care au fost „alesi”. Sigur ca nu exista conspiratii mondiale, exista numai clasa muncitoare care in decembrie 1989, conform d-lui Ion Iliescu, s-a ridicat pentru inlaturarea de la putere a propriului partid, adica a Partidului Comunist Roman care, pentru cei care nu stiu, era fostul Partid Muncitoresc Roman. Si tot atunci i-a apucat si pe muncitorii poloni, cehoslovaci, bulgari.
    Cum n-am vazut sa raspundeti vreunui comentariu, nu-mi ramane decat sa spun: La lupta pentru propasirea capitalismului! si: Luptam activ pentru pace alaturi de SUA! oriunde ni se cere. Ceea ce n-am facut alaturi de rusi(URSS) sub dictatorul Ceausescu.
    A fost odata o tara numita Romania. A fost odata poporul roman.

  10. Ce tare! :D Da’ cam târziu… Întrebare, că am cam uitat: am zis io – as in „eu” – în perioada alegerilor, sau ceva de gen, că trebuia să faceţi alianţă cu penele, as in „PNL”?! :) Nu mai ştiu… Întreb! :D

  11. BULGĂRELE CONSPIRAŢIEI SE ROSTOGOLEŞTE

    Mircea Geoană a avut replici de mare clasă, ale omului de stat valoros ce este, la emisiunea lui Gâdea din seara zilei de 05.01.2o11, lăsând întredeschise gurile ceanurate ale opozanţilor săi !…Trebuie păstrat ca titular în lotul de bază al PNL- PC – PSD.
    Marea conspiraţie mondială anti Băsescu – tot mai vizibilă – este determinantă pentru debarcarea meschinului impostor de la Cotroceni, care a dat în tuse măgărească specifică răgitoarelor…astfel ca „Anul Nou chinezesc” să-l afle în penitenţă pe fondul „picăturii asiatice” deja scăpată din robinetul închis al relaţiilor externe mioritice.
    Noi toţi avem obligaţia faţă de preşedintele muribund să-i facem permanent frecţii sufleteşti cu ciulinii suferinţelor noastre pricinuite de această istorică Javră Ordinară !…
    Mergem pe mâna opoziţiei unite.

  12. SALTELE CU PROMISIUNI ELECTORALE

    AGIR (Asociaţia Ginitorilor Integraţi din România) l-a iordănit pe d-l Traian Băsescu în această dimineaţă, informându-l în calitate de membru vechi, că s-a infiinţat PZP (Partidul Zburătorilor din Parlament) cu 23 milioane membrii care vor acţiona, exclusv, de la balcoane, individual sau în grupuri organizate.
    Reacţia Preşedintelui a fost promptă, garantând că imediat se vor lua următoarele măsuri în incinta Parlamentului : 1. Asigurarea zonei de securitate a zborului prin dezafectarea primelor rânduri de fotolii, urmare reducerii numărului de parlamentari ; 2. Instalarea de saltele protectoare umplute la refuz cu promisiunile electorale şi nu numai ale liotei conducătoare pdl-udmr.
    Eee! Aşa mai merge !…

  13. @HORVATH jurnalist SUA
    Aberatii, incerca la Hollywood poate te primesc pe acolo.
    @ Dan Voiculescu
    referitor la alianta PC-PNL, cam cat este pretul tranzactiei? De fapt am vazut ca mai este in negocieri! Daca aveati „sange in instalatii” mergeati singuri la locale, dar se pare ca banii nu ajung, va mai trebuie si credibilitate.

  14. @Ghepardu
    Nu le da idei ca maine mai apare vreo structura la aviatie care se va ocupa de monitorizarea si urmarirea corpurilor in cadere!

  15. @sierra, doru, Dan Doboseriu: Corecta observatie. @Mihai C: N-ai vazut pentru ca nu te-ai uitat suficient de bine. Cat despre continuitatea regimului Basescu-Boc, punem pariu?

  16. ROMania, land of sorici !

    Astia suntem, asa am fost si vom fi mult timp de aici inainte. Poporul roman „care este” Ma bucur ca nu am fost primiti in spatiul Schengen, asta sa fie o lectie si sa ne dea de gandit. La ce folos, ca am fost primiti in U.E. si ca drept dovada ce popor suntem, am facut prapad prin toata Europa, cu toate curvele, interlopii, tiganii nostri pe care-i pupam in fund si-i ridicam in slavi pe mai toate posturile TV, fara ca Statul Roman sa faca ceva in privinta asta. Nu credeti a si de aici ni se trage ? E drept, marea vina o are M.A.E. si… Basescu ( asta ca sa-i multumim si pe cei care profita de ocazie sa poata lovi si mai tare in el…)
    dar, marea vina o are cam 70% din poporul asta de nimic, care dupa 20 de ani se afla la acelasi nivel ca inainte de ’89. Educatie, cultura, igiena, etc. nu ai sa le vezi ! Isi cumpara romanu’ un DVD, si ca sa fie tacamu’ complet isi tranteste un mileu si un bibelou pe el si dai cu manele frate… Uitati-va la TV, cum s-au calcat in picioare „credinciosii romani” pt. apa sfintita, pt. fasolea cu ciolan si multe alte pomeni cu care au fost invatati. Degeaba… nu meritam nimic, iar ce primim, in loc sa pastram, distrugem ! Am ramas la nivel de Baltagul si Miorita.
    Nu meritam nici in U.E.

  17. @Starea NATIUNII:
    Un poem interesant.La fel si colajul de imagini.
    Cu scuzele de rigoare, dar am observat vreo 3 mici „adaptari” de traducere in limba romana.
    Una ar fi ca nu s-a tradus, in una din ideile propuse de autor, cuvantul „must”.
    Celelalte 2 detalii -sa le numesc astfel- il las pe autorul acestui colaj/traducere sa le descopere si el.

    Imi cer scuze pentru…rigurozitate.
    O seara buna!

  18. Punem pariu d-le profesor. Si precizez ca imi doresc din toata fiinta sa pierd. Macar sa mor cu sufletul impacat.
    PS. Apreciez ca raspundeti unor comentarii.

  19. Va propun ceva …toti cei care ati urmarit interviul cu Domnul Sobaru,da-ti link la status cu inregistrarea emisiuni si anuntati-va prietenii macar asa ca si SEMN DE SOLIDARITATE daca vor sa vada ce inseamna CURAJ , RESPECT ,UMILINTA MODESTIE sa priveasca acest interviu.
    Este un lucru extrem de usor de facut un COPY – PASTE PENTRU O SANSA LA VIITOR.
    Toti vorbim pe messenger,toti da-m mesaje,STITI CAT DE USOR E …SA NU VA FIE RUSINE ,SA NU VA FIE FRICA .

    http://inregistrari.antena3.ro/view-06_Jan-2011-Sinteza_Zilei_cu_Mihai_Gadea-12.html

    UN CLICK PENTRU LIBERTATE ,obtiunea va apartine.

  20. In primul rand imi pastrez opinia ca nici opozitia , care este pro americana si pro occidentala nu ar fi de acord sa luam un imprumut de la China ptr ca asta ar insemna sa ii iritam pe cei care acorda sprijin celor care ajung presedinti in Romania. Posibilitatea unui imprumut de la China am discutat-o cu cativa oameni care aveau ceva cultura politica la inceputul acordului cu FMI, si nici unul nu considera asa ceva posibil. Unii nu credeau ca UE ne-ar permite asa ceva. Altii credeau ca nu se potriveste cu statutul nostru de membri NATO, iar altii credeau ca nu s-ar apuca China sa crediteze alte state, indiferent de bunele noastre relatii cu ei. Si asta era printre niste oamani care gandeau oarecum practic si nu se grabeau sa strige „comunistii”. In Romania orientarea politica si interesele economice sunt privite nediferentiat. Unii dintre oamenii obisnuiti au tendinta sa creada ca niste bune relatii comerciale sau economice cu China sau Rusia ar insemna o orientare a Romaniei catre comunism. Aceasta proasta intelegere a politicii de catre unii este de obicei exploatata de cei din cercurile puterii, sau de Basescu in persoana, care a si insinuat deja ca un imprumut de la China ne-ar duce in sfera de influenta a Chinei si indirect la comunism. Din acest mortiv, ma astept ca PSD-ul care se tem cel mai tare de eticheta de comunisti, si care in mod aberant parca se tem sa isi asume rolul de partid de stanga, sa se abtina de la a sustine o asemenea initiativa. Pe de alta parte , dc dvs sustineti aceasta initiativa, in ciuda faptului ca va luptati de ceva timp cu eticheta de securist, ce pot sa spun…aveti sange in instalatie dupa cum zicea mai sus un comentator.
    In al doilea rand, stiu ca de ceva vreme sustineati ideea unei opozitii unite. In cazul in care acest lucru o sa se intample, cine stie, poate dupa urmatoarele alegeri generale n-o sa mai avem un guvern PDL si nici pe Basescu prim-ministru. Poate. Dar nu pot sa nu remarc obisnuita aroganta a sefilor de partide care se imbata cu apa rece ca stau bine in sondaje. In primul rand ca mai e pana la alegeri. In al doilea rand ca PDL-ul are resurse sa cumpere alegerile de doua ori deja, si aduna in continuare. In al treilea rand, populatia are memorie scurta si dc salariile si pensiile cresc cu 3 luni inainte de alegeri, ca gata multumita lui Basescu si Boc am iesit din criza, s-ar putea ca anii de saracie sa nu mai conteze. Si nu in ultimul rand, PDL-ul care este de atata timp la putere are oameni cu care sa isi faca treaba, ptr ca toti oamenii aia sunt angajati si mananca o paine de pe urma lor. Cu tot respectul dar partidele de opozitie nu mai au oameni, iar aia pe care ii au nu sunt organizati, sunt insuficienti si se ocupa si ei de partid in masura timpului liber. In campanie, daca PDL o sa vrea sa dea 1000 de pungi pe zi intr-o filiala, o sa aiba si cu cine si la cine. Ca asta inseamna organizarea. Partidele din opozitie pe de alta parte, daca maine ati trimite 1000 de pungi la fiecare filiala, nu ar avea cui sa le dea. Sau le-ar da aiurea si nu s-ar regasi in vot. Si asta inseamna lipsa organizarii. Dupa cum zicea un primar de la PC, lupta se duce la firul ierbii. Din pacate, pana nu iteleg asta toti presedintii de filiale din opozitie, pana cand cei de la centru nu inteleg ce inseamna sa ii organizezi pe cei din filiale, nu inteleg ce inseamna sa le trasezi sarcini clare , precise si verificabile, cat timp va bazati pe rapoartele pe care le da fiecare exagerand ca sa nu para mai ineficient decat ceilalti, PDL-ul o sa stea bine unde sta si acum, iar in opozitie or sa fie in continuare promovati oamenii cu atitudine pozitiva care nu raporteaza probleme. Aaaaa…si cat mai tineri ca asa va place dvs si altor oameni din opozitie caci aveti impresia ca asta produce o schimbare la fata. Adica experienta organizarii unui partid, chiar nu conteaza. Mai ales pe o functie care asta presupune. Important e sa fie tanar, vocal, sigur pe el, sa aiba o atitudine pozitiva, sa prezinte fiecare esec al lui ca pe o mare reusita, sa promita ca va face si va drege, s.a.m.d. Din pacate oamenii s-ar putea sa dea bine la televizor dar nu aduc voturi din teritoriu. Votul din teritoriu il aduc cei care au si cu ce dar au si experienta. Si ati avut si dvs asemenea oameni in jurul dvs deci cred ca stiti despre ce vb. Deci, pana se organizeza si invata sa si colaboreze in teritoriu partidele din opozitie, sincer, PDL-ul nu are concurenta. Cat despre Basescu, nu stiu de ce s-ar teme, cand stie ce are sub el si stie si ce nu altii.

  21. Eu inteleg…cu cat devii mai important..nu mai ai timp-de intalniri- de oamenii mici…(pe care-i crezi tu ca sunt mici..)..///
    oamenii adevarati sunt focusati pe obiective….asa cum e D-nul Voiculescu…

    Base -golan de cartier…numai cu vrajeala…nemtii sunt imuni la vrajeli…

  22. […] Ati distrus relatia cu Franta si Rusia. Ati amenintat grobian Germania ca nu mai platiti contractele semnate de statul roman cu resortisantii germani. Ati compromis intrarea in spatiul Schengen. V-ati umilit ridicol in relatia cu Statele Unite ale Americii si cu Marea Britanie, vorbind despre o axa care nu a existat decat in imaginatia dumneavoastra. Acum, in conditiile in care nu aveti un dialog echilibrat cu niciun partener occidental, v-ati apucat sa distrugeti si relatia cu China!” (Detalii aici) […]

Comentariile sunt închise.