Grozave principiile jurnalismului pe care Catalin Tolontan ni le aminteste pe blogul sau in contextul unui episod care, in trecere, ma vizeaza si pe mine:

”1. Prima obligaţie a jurnalismului e adevărul.
2. Prima sa loialitate este cetăţeanul.
3. Esenţa jurnalismului constă în disciplina de a verifica.
4. Ziariştii sînt independenţi faţă de cei despre care scriu.
5. Ei funcţionează ca verificatori independenţi ai Puterii.
6. Ei asigură un forum public pentru critică, dar şi pentru compromis.
7. Ei se străduiesc să facă lucrurile importante interesante şi relevante.
8. Ei trebuie să conceapă inteligibil ştirile şi să respecte proporţia lor.
9. Ziariştii sînt liberi să-şi exercite propria conştiinţă.”

(The Element of Journalism, Kovach and Rosenstiel, 2001)

Cel mai important dintre principii mi se pare cel care vizează explicit chiar ”esenta jurnalismului” – punctul 3: ”Esenţa jurnalismului constă în disciplina de a verifica”. Luând în serios acest principiu – desi poate suna teoretic si patetic, vorba cuiva – ma gandesc sa le propun chiar eu lui Kovach, Rosenstiel si Catalin Tolontan un punct zece pe tabla principiilor lor:

10. Nu-ti bate joc de punctul 3 atunci cand iti doresti fierbinte sa vada toata lumea ce bine stai tu la punctul 9.

41 COMENTARII

  1. Intr-adevar punctul 10 este :”punct ochit – punct lovit”.

    Eu unul nu inteleg: Daca omului nu-i mai place de patron – sa plece tata in alta parte…Nu cred ca Tolo este de neinlocuit.
    .

  2. Caracterul unui om se vede si in profesia lui….daca caraterul este 0…atunci exercitarea profesiei este si ea indoielnica. Deci, Tolontan, ar trebui sa ia niste lectii de corectitudine si etica profesionala printre altele.
    P.S. Mai are drum lung pana sa se numeasca cu adevarat jurnalist.

  3. Adevarat. Tolontan nu este o valoare, din contra. De fapt a demonstrat ca nu stie exact cum e cu meseria pe care o are…se baga si se baga prost.

  4. Domnule Voiculescu
    Dumneata nu poti vorbi de jurnalism si principii atat cat cenzurezi pe alti ziaristi.
    Reprezint presa si televiziunea japoneza in SUA si scriu pentru diferite organizatii
    de presa internationale si nu am fost niciodata cenzurat de nimeni. Ultimele doua postari au fost cenzurate provocativ. In primul vorbeam despre atacul lui Mihaes vice presedintele ICR iar a doua postare vorbea de o sezizare catre Interpol in cazul Basescu. Se pare ca te joci cu focul. In aceasta luna sunt ocupat peste cap cu filmari. Dupa aceia voi devota o saptamana intreaga rezolvarii cazului Voiculescu. Fara respect.

  5. @R.Horvath: In caz ca nu v-ati prins, adminul incearca sa va aprobe doar 1 comentariu per articol, pentru a nu ii plictisi pe ceilalti pe care nu ii intereseaza ce scrieti dvs., mai ales ca nimic din ceea ce scrieti nu are vreo legatura cu subiectele articolelor.

  6. @ Ioana
    A interesa este o problema subiectiva. Faptul ca Presedintele Romaniei Basescu
    a fost dat pe mana interpolulului poate interesa pe unii . Sunt admise pe blog doar
    postari superficiale. Orice atac direct sau eficace la adresa matelotului este cenzurat. Mogulul are are se pare nu numai cu trecutul….ci si cu prezentul stalinist. Cenzura este o dovada in plus. Multumesc pentru informatie si atentie.
    PS Dealtfel chiar si postarea mea pe Ciuhandru ( una singura ) a fost cenzurata.

  7. bai ce i-ai zis-o…. asa se intampla daca unul se pricepe la politica si o face, iar altul doar comenteaza, bazandu-se pe principii si deontologii… in fine, ca sa nu o mai lungim, cat mai dureaza pana se produce divortul tolo – gazeta?

  8. @ EUGEN. FAPTUL CA AM FOST CHEMAT DE CONSULUL PARJOL LA O INTALNIRE SI A SOSIT O DELEGATIE SPECIALA DE LA BUCURESTI DOVEDESTE CA MEMERIOUL CATRE FBI ( 62 DE PAGINI ) SE BUCURA DE ATENTIA CUVENITA. …..DE ALTFEL NE CUNOASTEM BINE…IN ANCHETA SECURITATII MI SE AMINTEA ZILNIC ….CA AM PROBLEME LA MANSARDA.
    PE LUMEA ASTA NU PUTEM FI TOTI NORMALI SI CU OCHII ALBASTRII!

  9. Punctul 9 -10 il vad altfel :
    ”Ziaristii pot sa isi Execute liberi propria constiinta, daca nu tin cont de punctul 3”.

  10. la tolo(mac) nu putem vorbi de principii. este un mercenar odios, un arogant demn de tot dispretul. refuz sa cred ca acest individ poarta eticheta de jurnalist. perverteste aceasta meserie. o tabloidizeaza.
    de onoare, nici nu poate fi vorba.

  11. Jurnalistul este persoana care se ocupă în mod regulat de colectarea, fotografierea, înregistrarea, redactarea, editarea sau publicarea de informaţii referitoare la evenimente locale, naţionale, internaţionale sau alte probleme de interes public, cu scopul diseminării publice, câştigându-şi traiul în proporţie semnificativă din această activitate.

  12. tolontan nu-i aservit. e doar… stupid people! crede ca are niste surse beton. ce nu stie el: ca sursili lui e instelate si ca-i servesc ceea ce vrea „stapanirea” si cum vrea „stapanirea”… dar el e bucuros ca roade un os… deh, iq promitator. daca prostia ar durea….

  13. Jurnalistul care distorsionează intenţionat informaţia, care face acuzaţii nefondate, plagiază, foloseşte fără permisiune fotografii sau înregistrări audio-video sau calomniază, săvârşeşte abateri profesionale de maximă gravitate.

  14. SUGESTIE

    Tot cu fundu-n două luntre, simultan ,
    Ar vrea să stea la pândă d-l Tolontan ;
    Dar jurnalist de vrea să lucre la Motan ,
    Locul să i-l ia lui Mile în …Afganistan !

  15. pentru tolontan: pai ai dreptate. in regim basescu cam toti oamenii normali sufera de persecutie, mai putin portocalii ca tine. dar ce nu inteleg de ce spui matale ca daca si-a luat pnl televizor gata se si implica antonescu in sport ?!?!?! la liberali sportul nu este o prioriate cum este la ritzi si placinta de exemplu si mai nou funeriu. pai daca febletea ta basescu, cu ai lui boc, riti si udrea nu s-au bagat in sport pana in gat, atunci nu s-a bagat nimeni. nene tolo -ntan/mac nu te-am vazut odata sa zici ca antonescu a instituit renta pentru campionii mondiali si olimpici pe care boc acum a taiat-o cu 25%. pai base pana si in fotbal e bagat, il controleaza si dirijeaza cu dna si cu mircea sandu. razvan lucescu a facut campanie electorala pentru basescu si boc invitandu-i la antrenamentele nationalei in campania electorala, nu te-am vazut sa protestezi atunci ca se baga politicul in sport. si sa nu mai zic de mega afacerile cfr cluj si urziceni 60 milioane de euro atat au castigat de la uefa si n-au bagat mai mult de 10 milioane de euro in fotbal. restul unde s-a dus? ma astept sa ma cenzurezi, ceea ce dovedeste ca mogulul tau felix motanul e un personaj mult mai democrat decat portocalele spatiale, ca tine.

  16. Voiculescule ciocu mic! Tu care ești fost colaborator, care pozezi in omul etichete si integru dar ai casa plină de tablouri cu chipul tau, care ai pornit afacerile cu ajutorul Crescent …
    Dacă ar fi existat opoziție adevarata in tara asta sa scapam de Bade,dar cu alde tu si Crin ….vai de capul nostru!!

  17. Domnule Voiculescu,
    deontologia lui Tolontan se subţiază acolo unde apare numele Băsescu. Entuziasmul de investigator în cazul Ridzi i-a pălit în momentul în care a observat că toate firele duc la… Adică Ridzi nu furase pentru ea.
    În 2009 a scris un articol foarte meşteşugit despre Ioana Băsescu.
    Nu ca să-i ia apărarea, în scandalul vânzărilor anterioare, că nici n-o cunoştea.
    Se intersectaseră odată, absolut întâmplător, pe cărări de munte şi se salutaseră, aşa cum fac toţi montagnarzii civilizaţi. Dar… şi de-aici începea o demonstraţie de obiectivism şi imparţialitate a la Cristoiu.
    Nimic deosebit. Mişcarea deşteaptă, de jurnalist priceput în manipulări discrete şi utile trecea aproape neobservată: unde o cunoscuse el pe Ioana Băsescu? Într-o cârciumă? Pe faleză la Mamaia? Nu! Pe o potecuţă cu marcaj, undeva, în munţii noştri. Ea, o femeie obişnuită, cu plăceri simple şi necostisitoare, cu rucsacul în spate, cu termosul legat de-o cureluşă,bătând cu piciorul Carpaţii rrromâneşti.
    Nu că e o imagine sublimă?
    Că dacă îi lipea aripi de înger pe umeri, nu obţinea un asemenea efect?
    Articolul continua pe un ton moderat, acceptabil, dar el îşi îndeplinise misiunea încă în primul paragraf.
    M-a scârbit!

  18. Domnule Voiculescu
    Nu sunt un fan PC(Voiculescu)dar cred ca trebuie facut orice pentru ca copiii nostrii sa nu fie scosi in piata publica ca sa urle :basescu,udrea…Cum stati cu mustrarile de constiinta domnule tolontan????

  19. Jurnalistul este dator sa caute, sa respecte si sa comunice faptele – asa cum acestea pot fi cunoscute prin verificari rezonabile – în virtutea dreptului publicului de a fi informat. Tolontan de foarte multe ori scrie fara sa prezente dovezi.

  20. @Robert Horvath Cineastu’ lu peste…
    Nu mai prolifera amentitari pe net, de parca esti un pusti onanist de 11 ani… Daca ai ceva de demonstra fa-o… daca nu … nu mai plictisi lumea…

  21. „Cu caciula-n mana”

    Astazi, Buddha citeste ziarul,
    Si scrie comentariul…
    Despre carti si pomanagii…
    …despre „Sinucidere cu FMI” ?!

    ( DN 69, Epigrama cu CD)

  22. Tolo, tu ai vrut mereu sa suplinesti lipsa de talent si de scanteie prin trei calitati construite: munca manageriala, ce te-a facut sa chemi si salvarea in redactie de la oboseala mai demult, un verb strunit cu atentie, si o moralitate de o rigoare protestanta. Cu primele doua ti-au reusit in parte, a treia – ca si talentul – nu se pot construi. Ele se pot cel mult invoca prin credinta – dar tu nu crezi in nimic. Cred ca nici macar in tine. Sau in basescu.

  23. Băsescu susţine finanţarea campaniilor electorale de la buget. Din 2012
    Sursa: NewsIn | Publicat: 18 ian 2011, 17:48 | Actualizat: 18 ian 2011, 17:49
    Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că o soluţie pentru stoparea mitei electorale este finanţarea campaniilor electorale de la bugetul de stat, prin introducerea standardelor de cost pentru candidaţi, astfel încât, dacă aceştia „au băut la cârciumă” banii, vor trebui să-i returneze.
    „Trebuie să avem forţă să întrerupem mita electorală şi să curăţăm alegerile: asumându-ne standarde de cost pe fiecare candidat şi dându-i banii din bugetul de stat sau din bugetul local. Este singura soluţie să terminăm cu clientela din afara clasei politice şi vă asigur că este infinit mai ieftin aşa decât ceea ce se întâmplă acum”, a spus Băsescu.

    El a explicat că, dacă aceşti bani vin din bugetul de stat, candidaţii vor trebui să-i justifice prin facturi, fiind clar stipulat pe ce pot fi cheltuiţi. Băsescu a mai spus că aceşti bani vor trebui daţi înapoi „dacă i-a băut la cârciumă”.

    „Dacă lăsăm la liber finanţarea partidelor, nu vom face mare lucru în curăţarea clasei politice. Vă asigur că o să dispară şi din partide ideea . Atunci ia din afara partidului şi îi pune în colegiul X. Ar fi foarte sănătos pentru clasa politică”, a continuat Băsescu.

    Preşedintele a susţinut că va trebui explicat românilor că vor avea mai mult de câştigat prin această soluţie, decât lăsând liberă finanţarea partidelor.
    Băsescu a adăugat că propunerea sa poate începe chiar de la parlamentarele din 2012, fiind doar o chestiune de alocare de resurse, avansând suma de 50.000 de lei per candidat.

    „E o chestiune de alocare de resurse, pe care trebuie să o faci. Decât să mai ai căldările peste tot şi uleiul, şi zahărul, mai bine stabileşti un buget de 50.000 de lei pentru un candidat şi pe urmă să-i deconteze. Dacă luăm pentru un parlamentar, e simplu, înmulţim numărul de locuri cu cinci, şase partide parlamentare, nu va fi mai mare de 10% decât sunt costurile în sistemul actual, deşi acum aparent nu sunt”, a spus preşedintele.

    SURSA: http://www.money.ro/basescu-sustine-finantarea-campaniilor-electorale-de-la-buget–din-2012_827161.html#comentarii

Comentariile sunt închise.