Probabil că guvernul Boc si-a făcut din pensionari o tintă plecând de la ideea (cinică, ticăloasă) că acestia nu se mai pot apăra cu vigoarea de altădată. Gândindu-se că a găsit un punct slab al societătii, de care nimănui nu-i pasă, cu care nimeni nu se va solidariza.

O subestimare flagrantă a caracterului de care poate da dovadă poporul român. Care, cu toate neajunsurile sale, părintii nu si-i uită: solidaritatea cu pensionarii din ultimele luni e remarcabilă!

Găsiti în continuare două actiuni FACIAS în beneficiul seniorilor: aici si aici.

33 COMENTARII

  1. pentru dan voiculescu : partea cu legaturile technorati este urata. poate ar fi bine sa o scoateti de tot.
    pentru facias : internship = stagiu.

  2. nu vreau ca seniorii acestei tari, care au construit Romania (si nu ma feresc sa spun asta), sa se stinga in mizerie. dar constat cu tristete, ca pe zi ce trece, ochii lor umezi de atata amaraciune, se sting incet…incet…si mor in frig si cu frigiderele goale. de ce? din cauza unui regim ticalos, corupt, incompetent, sfidator.
    aveti toata aprecierea mea pentru ceea ce faceti pentru seniorii tarii!

  3. seniorii au nevoie de toata sustinerea, mai ales in aceste momente atat de grele. cred ca sunteti singurul caruia ii pasa de batranii acestei tari si care face ceva concret.

  4. COINTERESARE

    Ca din sistem să iasă ”anticipat” ,
    Unor bătrâni cu pensie mai mare,
    Li s-a promis o primă de la stat
    Plătită-n ziua de …înmormântare .

  5. Basescu si Boc trebuie sa raspunda pentru tot ceea ce fac in prezent. Sper ca acesti indivizi sa plateasca cat mai urgent posibil.

  6. SOLUTIA VOICULESCU PENTRU ROMANIA.

    Domnule Voiculescu
    PENSIOARII CA FORTA POLITICA .
    Pe langa aspectul moral ,pensionarii reprezinta blocul cel mai numaros .la numaratoarea voturilor. Se incearca in mod vadit culpabilizarii unor importane
    segmente ale societatii romanesti fie ca se cheama , pensionari ,militari sau bugetari. Oameni sunt transformati in numere si cifre fara vreo semnificatie sau constinta politica. Este deosebit de salutar tot ve faceti in apararea pensionarilor.
    Aceasta masa trebue sa-si gaseasca aparator si port drapel in persoana dumneavoastra. Dumneavoastra trebue sa-i faceti constienti de forta lor si sa le redati demnitatea calcata azi in piciare. Ma voi referi la un alt segment al populatie din nefericire absolut neglijata de dumneavoatra.
    DIASPORA
    Ce reprezenta in calculele dumneavoastra politice emigratia care reprezinta un sfert din populatie si principala forta de munca activa ?
    Eu fac parte in una din cele mai largi si importate segmente ale emigratiei, cea americana. Milioanele de romani americani fiind aproape de centrul de putere mondiala sunt un element politic de de maxima importanta. Saptamana trecuta a fost invitat la o zi de nastere a unui prieten…un vice presedinte de banca, Invitati vreo 20 la numar ,erau romani care lucrau in Wall Street. Ei stiau economia cat toata Romania la un loc….cu exceptia dumneavoastra. V-ati gandit sa folositi capacitatea romanilor cu calitati speciale din occident.i. V-ati gandit sa folositi pe evreii si pe nemtii plecati si sa le folositi cunostintele in tehnologie sau lumea afacerilor ?
    Spatiul nu-mi permite sa continui subiectul. Oare nu va ajuns lectia nu demult primita….. cand alegerile au fost pierdute de voturile strainatati ?
    Nu am auzit decat injuraturi si blamari dar nu si vreun efort sustinut pentru atragerea potentialului care reprezinta cei in afara granitilor. Sper sa cititi randurile mele cu deosebita atentie sau sa ramaneti in perpetuitate……. in opozitie.

  7. A intrebat cineva cine ii apara pe tineri. Din pacate tinerii, din cate am vazut, desi ar avea capacitatea, nu au nicio reactie, imi par anemici si dezinteresati.Nu inteleg de ce, cand e in joc viitorul lor.

  8. Actiunea impotriva unor oameni care nu mai au capacitatea sa riposteze, nu denota altceva decat caracterul cinic al celor care conduc aceasta tara, fara sa se gandeasca ca exista o lege a compensatiei.

  9. Compensare Prezidenţială şi Guvernamentală

    Seniorii mioritici –milioane – le cer lui Preş. şi Boc
    ca pielea să le-o tragă spre abdomen (ce vesel troc!),
    cu două deşte, drept compensare pentru ceaseul eronat ;
    Atenţie Băsescu şi tu Emile !… s-o faceţi cât mai delicat.

  10. Domnule Voiculescu, v-am citit postarea intitulata „Administrarea matura a succesului”. Scrieti acolo:

    „Opozitia este foarte aproape de o realizare semnificativă: o alianta nationala. Totuşi, nu va fi decat o victorie de etapa. ”

    Iar mai jos:

    „Marea provocare pentru fiecare dintre cele 3 partide din Opozitie si pentru liderii lor va fi sa-si administreze rational aspiratiile politice individuale in urmatorii 4-5 ani.”

    Sincer, domnule Voiculescu, mie chiar nu mi se pare ca alianta opozitiei este o „realizare semnificativa”. Si asta pentru simplul motiv ca, pana la alegerile din 2012, majoritatea parlamentara care-l sustine pe Basescu este, cel mai probabil, batuta in cuie (caci javra ordinara a cumparat, deja, „loialitatea” UDMR-ului, prin alocarea unei sume de aproximativ 800 de milioane de euro la Ministeul Mediului, gestionat de Laszlo Borbely, si prin promulgarea Legii Educatiei, de care, asa stim cu totii, UDMR-ul a conditionat ramanerea la guvernare). Iar la alegerile parlamentare din 2012, majoritatea covarsitoare a romanilor ar fi votat ORICUM impotriva bandei portocalii, chiar si FARA unirea formala a partidelor din opozitie. Asadar, poporul nu are nimic de castigat din alianta dumneavoastra.

    Aaa, daca scriati ca alianta opozitiei este „o realizare semnificativa PENTRU PSD, PNL SI, MAI ALES, PC (care, fara astfel de manevre, n-ar intra in veci in Parlament)” atunci da, v-as fi dat dreptate. Caci alianta asta este, dupa cum s-a vazut deja, o simpla coalitie electorala, ai carei membri au si inceput sa stabileasca principiile de impartire a ciolanului (numarul de fotolii parlamentare, cine desemneaza candidatul la presedintie, cine desemneaza premierul etc.). Despre asta-i vorba, de fapt: despre o coalitie prin care partidele din opozitie tin sa se asigure ca, in 2012, nu mai risca sa piarda, o data-n plus, puterea, de care au stat prea mult timp departe.

    Cred, deci, ca „administrarea rationala” a „aspiratiilor politice individuale” ale liderilor „celor 3 partide din opozitie” este compromisa din start. Poporul nu are nimic de castigat din alianta dumneavoastra, caci el, repet, ar fi votat, in 2012, impotriva ciumei portocalii si fara sa va coalizati voi. Singurii care au ceva de castigat din aceasta coalitie sunt insisi membrii opozitiei.

  11. @Tudor Beldiman
    Aveti perfecta. Aceasta alianta nu reprezinta un succes ci un insucces, scotand
    in evidenta slabiciunea opozitiei. Puneti exceptional punctul pe …i.” Poporul nu are nimic de castigat din alianta dumneavoastra, caci el, repet, ar fi votat, in 2012, impotriva ciumei portocalii si fara sa va coalizati voi. Singurii care au ceva de castigat din aceasta coalitie sunt insisi membrii opozitiei.”. Sper ca mogulul sa se disocieze cat mai raid de acest fel de succeses.

  12. Stimate Domnule Voiculescu,

    Vă scriu off-topic parţial, deoarece am în vedere tot un genocid social, însă nu al categoriei sociale a pensionarilor, ci al tuturor salariaţilor acestei ţări, prin modificările preconizate a se aduce legislaţiei muncii (detalii, concret, http://cristipetre.wordpress.com/2011/01/28/ultima-nazbatie-a-bochemonilor-aservirea-salariatilor-prin-modificarea-legislatiei-muncii/). Deşi mă adresez unui patron de succes (deci o persoană care ar fi absolut interesată de promovarea actului normativ în această formă), sunt însă convins că mă adresez unei persoane înţelepte care vede că, pe termen lung, crearea unei relaţii de dependenţă a salariatului de angajator este nocivă chiar pentru afacere. Partea proasta este ca pe termen scurt se pot distruge, poate iremediabil, relaţiile de muncă. Este nevoie de o opoziţie unită, de o societate civilă unită, de o Românie unită.

  13. SOLUTIA VOICULESCU PENTRU ROMANIA
    Domnule Voiculescu
    Pentru a mai diminua presiunea impotriva Ciumei Portocali se pregateste un guvern de tehnocrati fara talent si competenta . Singurul om priceput va fi lasat deoparte. Daca nu va miscati rapid insa-si ideia de tehnocrat a-si va pierde din valoare. Prezentati idei unice,,,,,ca de exemplu renuntarea la imprumuturile de la FMI. Convingeti poporul ca singurul tehnocrat care poate scoate Romania din prapastie este…… Voiculescu. Incercati sa plasati ideia unui guvern minoritar bazat pe un program personal. Nu un guvern de tehnocrati conteaza ci calitatea tehnocratilor. Guvernare a „specialiştilor” este doar o utopie la care românii apelează pentru că mediul politic nu le oferă alte soluţii.
    . Susţinera politică a unui asemenea guvern este foarte clară: ea vine numai din partea partidului sau a forţelor care deţin majoritatea în Parlament, deci a Puterii. De asemenea, programul de guvernare reflectă şi promovează interesele şi opţiunile aceleiaşi forţe politice. Ridicati-va impotriva unui guvern tehnocrat…..portocaliu. Daca cadeti in cursa nu va mai fi iesire sau cale de intors.

  14. @Anime: tinerii au aceeasi capacitate de a se apara ca si pensionari. Spre deosebire de acestia, tinerii sunt abia la inceput de drum si au mai multe de pierdut, putandu-se baza pe mult mai putin ajutor.

    Precum s-a reiterat aici, in ajutorul seniorilor au sarit extrem de multi. S-a observat o solidaritate formidabila cu acestia.

    Insa nu si in cazul tinerilor. Tinerii sunt aplaudati cand obtin rezultate exceptionale cu sau fara ajutor din partea cuiva, dar doar atat.

    Doua exemple:
    1. Incepand de la mijlocul anului trecut, se anunta cote record ale somajului in randul tinerilor si faptul ca acestia sunt primii concediati din toate structurile publice si private, pe criterii discretionare. In plus, s-a vorbit despre „exodul creierelor” in strainatate.

    In afara de cateva declaratii politice si postari pe bloguri, nu au fost luate solutii nici de catre partide, nici de catre societatea civila pentru a sprijini tineri.

    2.Situatia doctoranzilor (si acum a postdoctoranzilor) cu burse POSDRU a devenit grava in acest moment. Desi presa, spre deosebire de multitudinea de articole de anul trecut, acum nu mai prezinta situatia (posibil din cauza unui control mai strict a universitatilor a „iesirilor” doctoranzilor), situatia s-a inrautatit. Exista cazuri unde bursa nu a mai fost acordata (sau a fost acordata partial) de 1 an de zile.
    Trebuie mentionat ca majoritatea doctoranzilor traiesc in chirie, unii avand si o familie in intretinere, iar prin contractul de studii angajarea in alta parte este interzisa.

    Oficial, conform principiilor de implementare a proiectelor europene, universitatilor ar trebui sa efectueze platile, urmand ca apoi sumele sa ii fie rambursate.
    Insa, deoarece in statistici conteaza doar proiectele implementate si sumele absorbite, si nu modul in care se implementeaza, AM POSDRU nu efectueaza un control strict.

    De ce FACIAS, partidele politice sau statul nu apara si interesele acestora?

    FACIAS apara cetatenii impotriva abuzurilor statului. Doctoranzii sunt cetatenii, universitatile sunt institutii publice = stat. Nu ar trebui sa fie aparate si interesele lor?

  15. pai de cine sa se lege daca nu de ei, sunt bolnavi cu copiii la casele lor, de ce i-ar lasa sa duca o batranete linistita dupa o viata de munca…mi-e greata de inumanitatea asta continua de care da dovada guvernul boc

  16. inca 10 oameni ca dvs si tara ar duce-o mult mai bine, tot timpul ati ajutat cele mai diverse categorii, de la copii talentati, bolnavi si pana la tineri si pensionari, ati incercat sa faceti ceva pentru fiecare..e frumos asa

  17. roata se intoarce intotdeauna si asa cum ii trateaza el azi, va fi tratat si el maine, sper ca batranetile lu boc sa fie la fel de frumoase ca cele ale pensionarilor de care-si bate joc cu atata nesimtire

  18. CE SPUNE CASA MORŢII JAVREI ORDINARE

    „ Moarte obscură sau în condiţii de izolare. Pericol de moarte în urma unor experienţe oculte. Factor de autodistrugere” Valabilă pentru persoana născută la 04.11.1951 ora 2:15 în Basarabi, având casa VIII-a între 12° 36′ Berbec şi 12° 04′ Taur.
    Cugetaţi şi urmăriţi printre rânduri (pe unde – de regulă – stă discret adevărul)…

  19. FACIAS – un proiect care s-a maturizat si a rodit frumos. Cine zicea ca-n Romania nu exista societate civila??

  20. Neconstituționalitate flagrantă a legii asigurărilor de sănătate

    Baza de calcul a CASS pentru pensionari cu pensii mai mari de 740 lei (conform talonului de pensie pe ianuarie 2011 și conform exemplelor de calcul de pe website-ul http://codfiscal.money.ro/pensionarii-cu-venituri-din-pensii-care-depasesc-740-lei-exemple-de-calcul/ ) este întreaga pensie brută (adică de la primul leu). Pentru veniturile tuturor celorlalti asigurati (salariati sau patroni sau liber–profesioniști) baza de calcul a CASS este baza de calcul a impozitului pe venit (adică sumele din venit care depăşesc 1000 lei).

    Nota: Pe website-ul CASMB și în prezent este scris că “Sunt asigurate persoanele aflate in una dintre următoarele situaţii … g) pensionarii, pentru veniturile din pensii pana la limita supusă impozitului pe venit;”

    Pentru cei care au pensie mai mica de 740 de lei nu se percepe nici un fel de CASS.

    Pentru o pensie brută de 1500 lei se percepea până la 1 ianuarie 2011 CASS = 27,5 lei, după 1 ianuarie 2011 se percepe 82,5 lei (adică de 3 ori mai mult). Un salariat cu salariul brut de 1500 lei plătea si continuă să plătească 27,5 lei, adică 5,5% din cei 500 lei care depăşesc limita de impozitare de 1000 lei. Deci un pensionar plăteşte de 3 ori mai multă CASS decât un salariat cu aceleaşi venituri!

    Nu vreau “să moară și capra vecinului”, dar neconstituționalitatea acestei modificari a Codului Fiscal este evidentă chiar și celor care abia ştiu să citească… Dacă măcar se stabilea o nouă bază de impozitare pentru orice venit care depăşeşte 740 lei/lună, dar așa cum s-a procedat s-a încălcat flagrant egalitatea cetaţenilor în fata legii (…asigurărilor de sanatate; o nouă lege cu dedicație… negativă) stabilită de art. 16 din Constituţia României.

    Abuzul modificarilor neconstituţionale ale legii asigurarilor de sanatate se observa si în modul de calcul (negativ-)discriminatoriu pentru alte venituri (de exemplu, din cedarea folosirii bunurilor) pentru care de asemenea se prevede calculul CASS de la primul leu.

  21. M-am bucurat din tot sufletul cand am aflat ca un grup de specialisti in drept s-au oferit sa acorde sprijin pensionarilor in formularea unor actiuni impotriva abuzurilor savarsite de institutiile statului. Din pacate, increderea in acest ajutor a fost de scurta durata, deoarece, in modelul de cerere de chemare in judecata a casei de pensii pentru retinerea CASS de 5,5% asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 lei am, constatat doua trimiteri eronate (Legea 544/2004, in loc de Legea 554/2004, si art.296, punctul 9 din OUG 117/2010, in loc de art.296, indice 9), ceea ce poate periclita reusita actiunii. Cred ca mai multa rigoare in redactarea acestor modele ar fi de natura sa sporeasca increderea in sprijinul pe care intentionati sa il acordati cetatenilor. Oricum, initiativa este laudabila si va multumim.

  22. Stimate domnule Profesor,

    Sunt un cetăţean simplu, dar la cei 67 ani am avut ocazia să văd cum s-a construit o ţară dar şi cum în ultimii 20 de ani a fost distrusă şi furată sub pretextul privatizării si incompetentei unor guvernanti. În opinia guvernanţilor privatizarea ar aduce preţuri mici pentru populaţie datorită concurenţei, fapt care s-a dovedit în toate cazurile de privatizare că nu este adevărat, în special pentru zonele industriale unde prin natura reţelelor de distribuţie nu se poate face concurenţă. Este important de menţionat că după privatizarea acestor companii naţionale, cheltuielile acestora nu mai sunt practic controlate de nimeni, fapt care le permite acestora să crească preţurile pe spinarea populaţiei, făcând profituri nejustificate şi acordându-şi venituri directe sau indirecte de care nici omologii lor străini nu au parte.
    Dat fiind caracteristica acestui popor, cred ca noi nu vom avea nici-o data linişte, deoarece politica nu va face decât sa distrugă tara aşa cum s-a demonstrat in cei 20 ani de pana acum. Cred ca din punct de vedere politic una din soluţii ar fi ca:
    – poporul sa aleagă preşedintele din mai mulţi candidaţi chiar şi independenţi,
    – preşedintele sa ANGAJEZE PRIN CONCURS un prim ministru independent, din tara sau străinătate,
    – primul ministru sa ANGAJEZE PRIN CONCURS miniştri specialişti care au in spate multa experienţa in domeniu,
    – miniştrii să ANGAJEZE PRIN CONCURS consilieri specialişti care au in spate multa experienţa in domeniu, şi numărul lor să fie limitat de numărul persoanelor din subordine,
    – parlamentarii sa fie aleşi de popor pe structura partidelor,
    – miniştrii sa plătească penal pentru prostiile si excrocheriile care le fac, că plata politică nu foloseşte poporului,
    – parlamentari sa fie fără imunitate si să plătească penal pentru prostiile care le fac si nu pedepsiţi pe principiul ca poporul nu-i mai alege, că de asta puţin le pasa pentru miliardele furate.
    – parlamentarii să nu se mai lăfăiască şi să sfideze pe cei mulţi, ca aceştia nu se pot compara cu parlamentarii străini care probabil şi fac cate ceva dar mai ales trăiesc intr-o ţară unde nivelul de trai nu este ca în România. Când noi vedem la televizor fastul în care îşi desfăşoară activitatea, pe buna dreptate zicem „ da-i la dracului de ce sa mergem la vot, ca toţi sunt la fel” .
    – să se refacă legile de baza care sa fie clare si fără instrucţiuni de interpretare, pentru că în acest fel nu vor mai fi cheltuielile enorme ale statului şi mai ales ale populaţiei cu actul de justiţie. Un indicator revelator – zona în care sunt cele mai multe procese, acolo trebuie modificata legea. Eu ştiu o zonă legată de legea pensiilor care în mod intenţionat a fost făcută cu multe interpretări iar acolo unde s-a văzut că se obţin drepturi in justiţie, imediat s-a dat o ordonanţa de urgenţă pentru a nu se da sporul pentru grupele de munca (acordat ce-i drept după 8 ani si acesta trunchiat) sau sporul pentru lucrul in acord. După părerea mea Casa de pensii ar trebui sa fie prima instituţie care sa fie in sprijinul pensionarului deoarece personalul Casei de pensii este plătit din banii daţi de asiguraţi pentru pensie.
    Ar fi foarte multe de comentat după cei 20 de ani de conducere a politicienilor în interes propriu dar aş pierde vremea şi eu ca să scriu şi dumneavoastră ca să citiţi, mai ales ca pe actualul sistem politic nu se mai poate face nimic. Dar mai est un singur fapt de precizat şi anume: că numai dumneavoastră a-ţi putea deştepta simţul patriotic al acestui popor şi printr-o acţiune de mare anvergură tip referendum să impunem guvernanţilor ce dorim noi sa facem cu banii nostri. Modalitatea după care să se desfăşoare această acţiune poate fi obţinută prin părerile strânse chiar de la cetăţenii care doresc să pună umărul la schimbarea lucrurilor rele din această ţară, daca un adevarat lider patriot ar dorii să inceapa o astfel de actiune.
    Mult noroc si succes.

  23. Am primit deja scrisoarea de la Casa Locala de Pensii care imi comunica faptul ca facind retinerea la intreaga valoare a pensiei,s-au respectat prevederile legale in vigoare,mentionind OUG107/6-12-2010.
    Urmatorul formular de chemare in judecata, am inteles ca trebuie depus la Tribunal(nu la Judecatoria in raza careia se afla Casa locala de Pensii?)
    Cum se va implica FACIAS?
    Astept un raspuns competent pentru a ajuta in continuare pe toti pensionarii carora eu le-am dat formulare de plingere prealabila si i-am ajutat sa le completeze-expedieze .

Comentariile sunt închise.