Asa se întâmplă mai mereu cu statul român: după ce ia decizii fundamental gresite – distrugând destine si bramburind lucrurile până la punctul în care legislatia devine de neînteles si de neaplicat – vine si spune cu seninătate: ”mda, am cam gresit-o…”.

M-am luptat ani de zile, prin Legea 1/2009, pentru a explica faptul că restituirea în natură a imobilelor nationalizate generează mari nedreptati fata de chiriasii de buna credinta care, la îndemnul statului, si-au cumparat locuintele – pentru a le pierde ulterior. M-am luptat pentru principiul mult mai logic al despăgubirii in bani, care ar fi respectat interesele tuturor părtilor, fara a lasă pe nimeni pe drumuri; iar Traian Basescu a facut eforturi institutionale sustinute pentru a tine legea pe loc, refuzând să o promulge (timp în care mafia retrocedărilor îsi desăvârsea opera).

Rezultatul îl vedeti mai jos, în declaratia ministrului Predoiu. Statul năuc al lui Traian Băsescu s-a gândit mai bine si, mda, asta-i viata, grea, probabil a gresit:

„Din păcate, problema tehnică a rezolvării, cel puţin în România, a comportat numeroase dificultăţi. Nu cred că greşesc dacă spun că, într-o bună măsură, modalitatea în care statul român a încercat să rezolve aceste probleme în ultimii 20 de ani a constituit un eşec. În orice caz, a creat multiple probleme şi justiţiabililor, a creat probleme şi sistemului judiciar şi, în acelaşi timp, a condus, treptat, la o afectare a imaginii României în ce priveşte modul în care a încercat să rezolve aceste probleme… Principul aplicat, fără nuanţe, de restituire în natură şi nu în echivalent bănesc, eventual pe o limitare a despăgubirilor, a fost, după părerea mea, o eroare“.(Sursa: azi.ro)

29 COMENTARII

  1. Dar a fost vreodata altfel de cand au venit acestia? Mereu sunt de vina altii, preferabil Decebal si Burebista. Se iau masuri cu rea-vointa si cand se ajunge acolo unde specialistii au avertizat ni se spune ca a fost, in cel mai bun caz, incompetenta. Tare mi-as dori sa se instituie raspunderea personala. A semnat pentru o goanga, sa plateasca omul de stat si familia lui, si urmasii urmasilor lor. Pentru ca oricum suferinta, lacrimile si bolile milioanelor de romani pe care i-au omorat cu o singura semnatura, astea nu vor fi platite niciodata! Germania nici acum nu indrazneste sa ridice capul in problema evreiasca. Pentru genocidul de la noi cine va plati?

  2. BINE LE-A ZIS *JON

    1. „Nu vreau să aplaude nimeni,
    că nu are de ce ! ”

    – S-aude Bercea Mondialu ?
    – Fără grijă coane ! sunt încătuşat…
    …………………………………………………

    2. „Oriunde pui degetul apar
    elemente de corupţie ! ”

    – Pricepi Vântule ?
    – Daaa ! Pune deştul pe gâtul
    Mariei tale unde e colierul de
    10 uncii aur, aninat în public
    de Excelenţa Sa Bercea…

    *Javra Ordinară Naţională

  3. TREZIREA CEA ADEVARATA
    A te trezi cu adevarat inseamna sa vezi adevarul. Revolutia Romana a fost furata de mafie. La putere a venit un triunghi malefic format din securitate , lumea interlopa si clanurile tiganesti. Ei conduc Romania. Romania este condusa de pleava societatii.
    Aceasta tara are cea mai mare concentrare de capital din lume. 3% detin totul in timp ce restul detine foame suferinta si batjocorire. Mogulul vorbeste despre trezire si greseli. Lucrurile sunt cu mult mai grave. Sa ajuns la fundul prapastiei si nu este iesire. Clasa politica care reprezinta oligarhia incearca sa vinda ultima minciuna. Dupa Basescu va fi mai bine. Bine adus de cine…….?
    Nu este nevoie de o noua revolutie ci de continuarea si desavarsirea ei. Aceasta revolutie trebue sa insemne o rasturnare sociala de proportii. La varf trebue repuse valorile societati iar cei care conduc azi sa fie adusi la locul lor….de preferinta la puscarie. Competenta trebue sa inlocuiasca incompetenta. Legea trebue sa inlocuiasca hotia. Pentru cei ce nu cred un exemplu. Intrarea in EU a insemnat prosperitate pentru agricultura poloneza. La noi agricultura a fost complect distrusa
    fiind nevoiti azi sa importam 80 % din productia agricola. Se tot vorbeste de relansarea unei economii…. inexistente. Adevarata trezire poate veni de la mogul…. un om competent care poate sa spuna adevarul. Romania subzista doar datorita banilor veniti deafara de la cei plecati. Acesti bani se subtiaza datorita situatiei economice si a faptului ca emigrantii romani se asimileaza populatiei autohtone,
    Numai la noi capitalismul nu functioneaza. Sistemul comunist a fost inlocuit de sistemul oligarhic de tip mafiot. El nu se poate reforma. Romanii trebue sa se trezeasca.
    Numai o curatenie generala poate sa insemne salvarea. Revolutia Romana trebue continuata pana nu va fi prea tarziu pentru toti.

  4. Inca o dovada de incompetenta din partea puterii, mai mult decat atat cred ca e o dovada de hotie imbinata cu rautate. Inca un motiv pt care traian basescu trebuie suspendat!

  5. Domnule profesor universitar doctor Dan,

    dac-am inteles bine, dvs. vreti ca leprele comuiste obligate cu pistolul la tampla sa cumpere (in regimul Iliescu) pe 2 (d o i) lei casele furate de ei si alti comuisti de la proprietarii de drept sa ramana cu furaciunea, iar noi, poporul, sa despagubim pagubitii la valoarea reala. Cu MILIARDE de euro !

    Am inteles bine ?
    Asta ati vrut ?

  6. Cred ca pe undeva, pe salile generoase ale Palatului Parlamentului Romaniei/romanilor se „ratacesc” legi care apoi, binenteles nu se publica in M.O. si, deci, si normele lor de aplicare patesc la fel.
    Intreb: Nu sunt prea multe comisiile/franele prin care a trebuit sa treaca acea lege?
    Sau iar o fi functionat regula inradacinata acolo: a cui e legea asta ? A, a lu’ Voiculescu/Feliz…da’o-colo de lege pana o propune unu’ de-al nostru, de prin alte parti ale locului – a se citi alt partid.

    Pot sa fac din nou haz de necaz ?

  7. statul roman este reprezentat de incompetenti. de indivizi care se concentreaza numai pe propria imbogatire. nu-i intereseaza de noi, de romanii de rand. nu inteleg, de ce nu se intampla nimic, de ce nu exista o schimbare? nu se mai poate cu astia

  8. puneti mana pe carte mai guvernantilor, mai marionete ce sunteti voi, plastiline in mana lui basescu. sunteti niste tolomaci. din cauza prostiei voastre, a coruptiei, tara asta e in dezastru.

  9. Degeaba vorbim de legi, de sesizari, de justitie intr-o tara atat de corupta. Acaparata de pojghitza portocalie. Nu se poate. E inutil, nimeni nu aude, nimeni nu vede.

  10. O JUSTĂ DESPĂGUBIRE

    Din suma primită ca despăgubire după atâţia ani ,
    Câte un palat să-şi facă fiecare ca al lui Videanu ;
    Iar celor modeşti ce vor să mai rămână şi cu bani ,
    Măcar o vilă să le dea Băsescu … în Mihăileanu .

  11. Motto : „Oriunde pui degetul apar
    elemente de corupţie !”

    Traiane, corupţiei – târfa bătrână
    Nu-i dai de fund cu deştul de la mână.
    Te-a mirosit că nu eşti competent,
    Şi-ţi pune coarne, preşedinte impotent…

  12. In primul rand ca legile de retrocedare nu sunt nici unele din timpul PDL-ului. Toate sunt din timpul regimurilor anterioare. In al doilea rand, dupa 89 toate televiziunile au prezentat problema retrocedarilor ca pe un test al democratiei, ca si cum nereturnarea proprietatilor ar fi fost o crima impotriva umanitatii. Pentru ca , nu-i asa, proprietatea e cea mai importanta valoare a statelor democratice capitaliste, nu viata cetateanului. Sau cel putin asta am auzit eu de 20 de ani incoace in mass-media. Iar romanii, au crezut, ajungand sa fie probabil cel mai de dreapta popor aflat sub limita saraciei. Si nici acuma nu e vreo schimbare. Majoritatea romanilor inca mai privesc ca pe un lucru normal miile de oameni care dorm in parcuri sau in canalele Bucurestiului la -15 grade, pentru ca nu-i asa, era dreptul proprietarilor sa ii arunce in strada, ca ei erau doar chiriasi. Fara sa ne punem problema ca in nci o alta tara din Europa nu s-a facut asa ceva, si ca dintr-un salariu de 2-3 sute de dolari, normal in Romania, nu ai nici cum sa faci un credit sa-ti iei locuinta nici sa platesti o chirie pe piata libera. Sau fara sa ne pese. Iar acum, seful celui mai de dreapta partid al tarii, reprezentantul clasei proaspat imbogatite sau macar cu venituri peste medie, care a aratat de data asta pe fata unei intregi natiuni ca tot ce conteaza e interesul personal, si-a dat brusc seama ca masurile de retrocedare au facut rau populatiei si tarii…

  13. ministrul muncii, familiei si protectiei sociale emite prezentul ordin.

    Art. 1. — Se aproba Procedura de suspendare a dreptului de asistenta sociala sub forma de prestatii sociale a persoanelor adulte cu handicap, in situatia reevaluarii ca urmare a recomandarilor cuprinse in documentele intocmite in urma unor actiuni de control dispuse prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2. — Comisia superioara de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

    Anexa – Procedura de suspendare a dreptului de asistenta sociala sub forma de prestatii sociale a persoanelor adulte cu handicap, in situatia reevaluarii ca urmare a recomandarilor cuprinse in documentele intocmite in urma unor actiuni de control dispuse prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale

    Procedura-de-suspendare-a-dreptului-de-asistenta-sociala-sub-forma-de-prestatii-sociale-a-persoanelor-adulte-cu-handicap-in-situatia-reevaluarii.

    Art. 1. — (1) Decizia de reevaluare emisa de catre Comisia superioara de evaluare a persoanelor adulte cu handicap va fi transmisa directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, pe baza careia aceasta suspenda dreptul la asistenta sociala sub forma de prestatii sociale, pana la incheierea procesului de reevaluare, prin decizie a directorului executiv.
    (2) Modelul deciziei privind suspendarea dreptului de asistenta sociala sub forma de prestatii sociale a persoanelor adulte cu handicap este prezentat in anexa nr. 1.
    Art. 2. — (1) In situatia in care in urma reevaluarii se mentine incadrarea in grad de handicap, Comisia superioara de evaluare a persoanelor adulte cu handicap emite decizia privind incetarea suspendarii dreptului de asistenta sociala sub forma de prestatii sociale a persoanelor adulte cu handicap, al carei model este prezentat in anexa nr. 2
    (2) In situatia prevazuta la alin. (1), prin decizie a directorului executiv al directiei generale asistenta sociala si protectia copilului, persoana cu handicap va primi drepturile aferente perioadei suspendarii.
    Art. 3. — In situatia in care in urma reevaluarii se constata ca persoana nu este incadrata in gradul de handicap corespunzator sau, dupa caz, aceasta nu se mai incadreaza in grad de handicap, Comisia superioara de evaluare apersoanelor adulte cu handicap dispune, prin decizie, incadrarea in gradul de handicap corespunzator ori anularea certificatului de incadrare in grad si tip de handicap si solicita directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului emiterea unei noi decizii pentru stabilirea drepturilor in conditiile noii incadrari in grad de handicap sau, dupa caz, incetarea acestora.
    Art. 4. — (1) Deciziile Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu handicap vor fi transmise in termen de maximum 5 zile atat directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, pentru a fi aduse la cunostinta serviciului de evaluare complexa, care va modifica si completa corespunzator planul individual de servicii, dupa caz, cat si persoanelor cu handicap carora le sunt aplicabile.
    (2) Punerea in executare a deciziilor prevazute la art. 2 se face de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului care a dispus acordarea prestatiilor sociale.
    (3) Deciziile directorului executiv al directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului se aduc la cunostinta agentiilor pentru prestatii sociale judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si a beneficiarilor, in termen de maximum 5 zile de la emiterea acestora.
    Art. 5. — Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta procedura.

    Puteti consulta Anexele 1 – 2 la Procedura in fisierele atasat
    -de-suspendare-a-dreptului-de-asistenta-sociala-sub-forma-de-prestatii-sociale-a-persoanelor-adulte-cu-handicap-in-situatia-reevaluarii

  14. stimate domn dan voiculescu guvernul a emis ordinul1739/2011 cu intentia dea face economie pe spinarea persoanelor cu handicap mai precis la cetgoria persoanelor cu handicap dobandit sau mai bn zes false persoane cu handicap dobandit.
    cum in lege nu exista o separatie clara intre persoana cu handicap nativ si cel cu handicap dobandit ordinul1739/2011 loveste din plin si in persoanele cu handicap nativ.
    daca in lege exista aceasta diferentiere cel cu hasndicap nativ nu mai intra sub incidenta ordinului1739/2011 si nu mai era tarat pe la comisia superioara doar pentru a vedea ca acel om nu se mai vindeca
    acum sper ca intelegeti in sfarsit cat si clasa politica cat rau face confuzia din lege persoanelor cu handicap nativ grav cu grad permanent.
    spre exemlu o persoana cu handicap din nastere grav cu grad permanent este chemata la comisie si asfel se face o cheltuiala inutila ba mai rau prersoane cu handicap grav din nastere cu grad permanent risca sa ramana fara dreptrui din cauza confuziei din lege.
    daca aceasta lege avea o separatie clara intre persoana cu handicap grav nativ si cel cu handicap dobandit. persoanele cu handicap grav cu grad permanent nu mai pateau ce patesc acum.
    daca se doreste cu adevarat curatenie sa se merga la cei cu handicap dobandit si sa se fada cati din acestia au cu adevarat handicap dobandit si cati nu.
    asadar stimata doamna iata de ce era si este necesara separatia in lege intre persona cu handicap dobandit si ceea cu handicap grav nativ cu grad permanent. pentru ca fara aceasta separatie sunt tarate pe la comisie persoane cu handicap grav nativ cu grad permanent.
    poate ca aum intelegeti si des si toata lumea ce consecinte grave are aceasta confuzie din lege intre persoana cu handicap nativ si cel dobandit.
    persoanele cu handicap nativ grav nu au ce sa caute acolo pentru ca nu se mai vindeca dar cum in lege nu exista nimic care sa specifice o distinctie clara intre cele doua catgorii guvernul si toata clasa politica ne-a bagat pe noi cei cu handicap grav din nastere in aceasi oala cu cei cu handicap dobandit care majoritatea mint ca au handicap dobandit.
    de fapt la categoria celor cu handicap dobandit s-a vrurt sa se ajunca dar cum legea este nedreapta acum merg toti la comisie ceea ce este nedrept.
    este nedrept sa tarasti pe la comisie persoane cu handicap din nastere grav cu gad permanent doar din cauza unor oamenii care au stricat o lege.
    intrebarea vine puteti face ceva sa impiedicati ca in urma ordinului1739/2011 sa fie chemate la comisie persoane cu handicap grav nativ cu grad permanen?

  15. va rog din inima mea sa faceti tot ce se poate sa impiedicati aceste lucruri nedrepte ordinul la care fac referire intra in vigoare la 1 martie asa ca timpul este scurt si acest ordin vine ca un tavalug peste noi cei cu handicap grav din nastere cu grad permanent.
    va rog din suflet sa gasiti posibilitatea sa faceti o campanie masiva in presa despre acest lucrru sa se vada toata tara la ce umilinte sunt supuse persoanele cu handicap grav din nastere din cauza unei legi proaste si ce le pregateste din martie dl botis.
    va rog din suflet sa faceti ceva cat mai urgent pentru impiedicarea acestor abuzui nu lasati acesti criminali sa omaore persoanele cu handicap din nastere grav cu grad permanent prin imfometare si sa le umileasca doar din cauza unei lege strambe care da posibilitatea la abuzuri.

  16. POPULARĂ ADAPTATĂ

    -Spune Anca, spune tu, spune tu
    Cu cine-ai făcut pruncu’ ?
    Aoleu ce piatră vine-n pedele !
    – L-am făcut cu-n marinar, marinar
    Cu caracter de văcar, de văcar !
    Aoleo ce piatră vine-n pedele !
    –––––––––––––
    P.S. Se cântă la taverna A. Gigea
    (sponsorizată de şarpele cu ochelari)
    în locul consacratei „Glasul roţilor
    de tren”.

  17. DE GREAŢĂ

    Monica, Sever, Teodor, Cristian se scaldă-n sinecuri;
    Un cuib de babă cu ouă, şi-un preot la masa cu prescuri.
    Se-ntrec în a da limbi, lui *JON de Cotroceni, la roase buci ;
    Stupeşte Decebal spre ei, şi Burebista, printre portocalii uluci.

    *Javra Ordinară Naţională

  18. dupa cum se vede pe la tv se pare ca statul ne fura prin mult maimulte modalitati; este mai rau decat pe vremea fanari-hotilor..

  19. E bine ca se mai gandeste cineva si la oameni. Ma bucur ca totusi justitia se tine tare si inca mai tine piept dictaturii. Mai este o speranta ca mai exista inca destui care nu se lasa.

  20. in legea 448 se face o mare nedreptate persoanelor cu handicap grav din nastere. in aceasta lege se face o confuzie grava intre persoanele cu handicap grav din nastere si persoana cu handicap dobandit.

    exemplu o persoana munceste in campul munci 35 de ani apo iese la pensie pe caz de boala (pensie de invaliditate de la locul de munca) apoi aceasta persoana merge la comisia de handicap si optine si indemnizatie de handicap grav dobandit asfel respectiva persoana cumuleaza doua pensii de invaliditate de la locul de munca si de handicap grav dobandit.

    persoana cu handicap grav din nastere are un singur venit indemnizatia de handicap in valoare de 290 lei si nu se mai vindeca niciodata si nu va putea sa munceasca vreodata.

    datorita liipsei separatiei din lege cei din clasa politica cred ca toate persoanele cu handicap cumuleaza doua pensii si de aceeanu s-a mai marit indemnizatia de 290 lei de 8 ani.

    aici sunt fraudele la categoria persoanelor cu handicap dobandit si aici trebuie facuta curatenienu la cei cu handicap din nastre grav cu ugrad permanent care asa se naste asa moare si nu poate sa munceasca si va depinde toata viata de aceasta indemnizatie de 290 lei.

    va rog din inima mea sa aduceti aceste lucruri la cunostinta tuturor din clasa politica aceste lucruri ministrului botisi poate intelege unde este gresala si nu mai loveste in cei cu handicap grav din nastere cu grad permanent.
    aceasta confuzie trebuie eliminata si trebuie sa se faca ceva pentru ca toti sa inteleaga ca persoana cu handicap nativ cu grad permanet nu are si nu va avea alte venituri in afara de aceasta indemnizatie de 290 lei.
    sa se intelaga ca persoanele cu handicap se impart in doua categori cu handicap grav nativ si cu handicap dobandit.
    de asemenea sa se inteleaga ca cel cu handicap dobandit cumuleaza si alte venituri si nu depinde de indemnizatia de handicap dobandit.
    persoana cu handicap din nastere grav cu grad permanent nu se mai vindeca nu alte alte venituri pentru ca nu o sa poata sa munceasca niciodata si va depinde tot restul vietii de indemnizatia de handicap de 290 lei

    dl voiculescu de ce nu aveti nici o reactie la mesajele pe acest subiect? de ce nu oferiti un raspuns oare persoana cu handicap din nastere nu prezinta un interes pt dws pentru ca nu este aducatoare de voturi?

  21. Legea trebuie respectata si aplicata !!!!!!!!!!!!!
    Persoanele care au fost prejudiciate de nepublicarea in termen legal a Normelor metodologice isi pot obtine in instanta repararea prejudiciilor, actionand in judecata Guvernul si pe premierul Emil Boc.

  22. In sfarsit, legea 1/2009 reprezinta un act de dreptate.
    Sunt curios cat dureaza pana cand Legea 10/2001 va fi din nou modificata de banditii care ne-au supt sangele.

Comentariile sunt închise.