In iunie 2010 i-am solicitat domnului Gary G. Grindler, Procurorul General Adjunct al SUA, sa imi comunice daca si Romania se afla printre statele afectate de scandalul mitei oferit de Concernul Daimler catre functionari guvernamentali  europeni. Reamintesc că în anul 2007 Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, condusă de Adriean Videanu, a achiziţionat aproximativ 1000 de autobuze Mercedes. In raspunsul său, domnul Grindler mi-a comunicat  că ne va transmite toate datele de care dispune, imediat ce va primi o solicitare expresă din partea Ministerului Justitiei din Romania. La interpelarea mea, domnul Predoiu, ministrul Justitiei, mi-a transmis ca are nevoie de o solicitare expresa din partea Procurorului General al Romaniei.

Am urmat acest lant al slabiciunilor birocratice si pe 4 septembrie 2010 i-am solicitat oficial Procurorului General, Laura Codruţa Kövesi, sa indeplineasca formalitatea solicitata de Ministerul Justitiei. Doamna Kovesi nu a raspuns acestei solicitari. In luna octombrie 2010 am revenit cu o adresa similara insa, si de aceasta data, doamna Procuror General a tacut. Mi-am continuat demersurile la Ministerul Justitiei si in Senat.

Senatul si Ministerul Justitei i-au cerut oficial doamnei Kovesi sa-şi îndeplinească obligaţiile. Senatul chiar a fixat un termen expres pentru raspuns: maxim 30 de zile. Procurorul General a ignorat si acest termen.

În schimb, în 3 februarie 2011, domnul Adriean Videanu, primar general al Bucurestiului in 2007, a declarat că Emil Boc ar trebui sa aleagă între functiile de premier si presedinte de partid. A fost declaratia prin care domnul Videanu si-a asumat un conflict deschis cu tabara Basescu din PDL. După doar 5 zile, pe 8 februarie 2011, doamna Kovesi a informat conducerea Senatului ca „a făcut demersuri pe lângă Biroul procurorului general al SUA pentru a obţine informaţii despre scandalul de corupţie în care a fost implicat concernul Daimler AG”.

Câteva concluzii:

  1. Justiţia din România este supusă unor presiuni politice fara precedent. Pentru magistrati, corectitudinea a devenit o forma de eroism.
  2. Traian Basescu este decis sa faca orice pentru a-si pastra puterea. Doar cei fara dosar mai pot indrazni sa ii stea impotriva. Ceilalti vor invata sa taca.
  3. Actele de coruptie sunt politica de stat in regimul Basescu. Cat timp raman obedienti, coruptii regimului Basescu nu risca nimic.
  4. Traian Basescu este in razboi total cu democratia, justitia si adevarul din Romania. Pentru romani, Traian Basescu a devenit o forta de ocupaţie. Este arbitrar, violent şi imoral.
  5. Uniunea Social Liberala are un singur adversar: Traian Băsescu. Fără Traian Băsescu, acest regim dispare.

Si-o ultima precizare: pentru solicitarea adresată procurorului general al SUA, doamna Kovesi trebuie felicitată. Pentru întârzierea de peste 6 luni şi pentru contextul suspect în care a acţionat, doamna Kovesi ar trebui demisă.

33 COMENTARII

  1. Solutia USL !

    De ani buni, un psihopat corupt si dovedit, face agenda zilnica a mass media, a puterii, a opozitiei si, in cele din urma, a tuturor romanilor.

    Scopul, unul singur. Acela de a abate atentia tuturor dela faptul ca, in mod constant, se sustrage judecatii, raspunderii penale, el insusi devenind emblematic pentru Romania corupta.

    Galagia pe care o face permanent Traian Basescu trebuie sa nu lase nimanui ragazul de a-l intreba ceva despre starea lui infractionala.

    Si, reuseste ! L-au urcat pe Basescu, simbolul coruptiei din Romania, pe soclul eroului luptei anticoruptie. Adica hotul care starpeste hotii. Spectacolul mediatic, de astazi, este terifiant.

    Cata vreme Basescu se va amesteca in guvernare, Romania va fi in faliment moral, economic, politic si social.

    Politica actuala a adus tarii grave prejudicii, nu numai de imagine, ci si economice, politice si diplomatice.

    Ca sa intelegeti Romania, romanii si romanismul aveti nevoie de natura originara si caracter.

  2. eu am o curiozitate, as face un referendum pe tema asta, ma rog, macar un sondaj, eu unul sunt dispus sa incep construirea unei chete generale cu scopul inlaturarii guvernului actual si al presedintelui. Ideea e urmatoarea, hai sa-i intrebam: Cat vreti ca sa parasiti tara? sa zica o suma de bani! suntem 5-6 milioane de oameni in campul muncii din romania si de peste hotare, punem fiecare cate 1-200 de euro si gata! tot traim in tara „spagii” nu?

  3. Stimate domn,
    Nu inteleg de ce trebuie felicitata Codruţa Kövesi; oare eu trebuie sa fiu felicitat ca ma duc la serviciu? De cind normalitatea trebuie felicitata? Sau acceptam deja ca normalitatea este anormala?

  4. De acord cu afirmațiile domniei voastre, cu o excepție: “Cat timp raman obedienti, coruptii regimului Basescu nu risca nimic”.

    Să luăm exemplul vameșilor. Ei erau obedienți și respectau regula jocului. Adică, își luau cei 50-100 de euro de la traficul mărunt cu țigări, dădeau dreptul mai sus și cel mai important, închideau ochii la marele trafic, cu țigări și nu numai. Este evident că spațiul de viraj al vameșilor la transporturile mărunte cu țigări este doar un premiu pentru lipsa de vigilență la marele trafic, cel efectuat cu tirul sau vaporul, pentru care se dau ordine, telefoane și nu mită.

    E adevărat că TB tratează diferit pionii care susțin guvernul și anume parlamentarii opoziției…cazul Păsat este grăitor. Dar pentru cât timp? Când va schimba TB macazul? Când îi va sacrifica și pe umilii parlamentari care-I susțin guvernul?

  5. @alex grivei
    Nu merge asa pt. ca nu avem bani sa ii platim pe toti. Ai impresia ca sunt 2-3?
    Sunt foarte multi in toate domeniile care ii sustin. Sunt ca o caracatita cu foarte multe tentacule in toate directiile care se regenereaza dupa fiecare amputare. Nu merge cu spaga pentru cativa de la guvern…nu merge asa…ar fi prea frumos sa scapam asa usor, dar… Nu stiu de ce ne plangem pt. ca NOI l-am votat (eu personal nu, dar e acelasi lucru, ma reprezinta si pe mine). Sunt profesor si imi amintesc cu parere de rau cat de inversunati erau unii colegi de-ai mei in privinta sustinerii lui Basescu. Sincera sa fiu acum ma cam bucur ca le merge rau, in ciuda faptului ca ma afecteaza si pe mine…

  6. Noi, romanii, suntem gresit conceputi de natura. De ce spun asta?
    Romanul cum gandeste…are vecinul o capra de rasa care i-a fatat 2 iezi. Ooooo grav, de aceea imi doresc sa-i moara in loc sa imi cumpar si eu aceeasi rasa ca sa am si eu la fel ca el. NU nu nu, eu ma bucur daca vecinului i se intampla ceva rau, ma bucur daca militarilor li se taie pensiile, ma bucur daca aresteaza pe cineva ilegal pentru ca asa sunt eu. In nici un alt stat civilizat nu mai gasim gandirea asta. Are colegul meu salariul mare? pai nu e bine trebuie sa i-l micsoreze si lui nu sa mi-l mareasca mie. Asa se gandeste si asta ma sperie pt. ca nu o sa ajungem nicaieri…

  7. KEEP WALKING ….DAR NU CU PONTA !
    MOGULULE
    CU TOT RESPECTUL…DAR CAZUL MEU ESTE MAI TARE. IATA CE SCRIE COTIDIANUL : Circula pe net
    RUSINOS!
    Băsescu, şpagă de un milion de lire sterline!

    Anchetatorii americani anticorupţie au transportat la Washington, fără ştiinţa guvernului de la Bucuresti, un martor roman în cazul contractelor de armament încheiate între compania BAE Systems şi ROMANIA,scrie presa britanica.

    Acesta a dezvaluit faptul ca presedintele Traian Basescu a primit un milion de lire sterline.

    FBI PE URMELE MAFIEI BASESCU.

    ( Mafia armamentului in atentia serviciului american )

    Potrivit cotidianului The Guardian, investigatiile Agentiei pentru fraude majore au dus la descoperirea platii unui comision in valoare totala de opt milioane de lire sterline in afacerea vinzarii a doua fregate britanice in Romania.Investigatiile autoritatilor britanice au dus la o firma din Romania a Georgianei George, Axis Trade&Consulting SRL, ale carei venituri au crescut fabulos, cu aproximativ un milion de lire sterline.

    BAE Systems, se afla in centrul unui mare scandal dupa ce agentul sau din Romania, Barry George, 61 de ani, si sotia acestuia de origine romana, Georgiana George, 41 de ani, au fost arestati.

    Ziarul The Independent anunta in aceste zile interesul investigatorilor americani in acest caz. Anchetatorii americani anticorupţie au transportat la Washington, fără ştiinţa guvernului de la Bucuresti, un martor roman în cazul contractelor de armament încheiate între compania BAE Systems şi ROMANIA, scrie presa britanica.

    El a dezvaluit comisionul de un milion de lire sterline pentru actualul Presedinte Traian Basescu.

    „Fraud investigators in America have widened their inquiry into BAE Systems in a move that will further damage the defence giant’s reputation and overshadow the companys attempts to win contracts in its most important market. The US Department of Justice (DoJ), already investigating BAE’s Ł43bn al-Yamamah contract with Saudi Arabia, is also looking into its arms sales in Romania. Britains „Serious Fraud Office (SFO) said on Thursday it was seeking a criminal prosecution of BAE over allegations that it paid millions of pounds in bribes to win contracts inTanzania, South Africa, the Czech Republic, and Romania. Now the DoJ wants to know if the deals breached its own corruption rules. It is understood there has been an informal exchange of information between the SFO and the DoJ, but a source said an official request for details is expected soon. John Benstead, a former SFO prosecutor who worked on joint investigations with the DoJ, believes the US authorities will be all over the contracts with Tanzania, South Africa and Romania. The DoJ makes lots of informal and formal requests for information.”

    Guvernul britanic încearcă să obstrucţioneze orice investigaţie referitoare la plăţile BAE .

    Potrivit unor surse americane, omul de afaceri britanic Peter Gardiner, care se pare că deţine documente cu plăţile făcute de BAE ,a fost escortat de agenţi FBI la Washington, pentru a depune mărturie.

    Agenţii FBI au aranjat să călătorească prin Paris, pentru a nu atrage atenţia Marii Britanii.

    Pe de altă parte, BAE a înfiinţat o întreagă reţea de plăţi secrete, cu sediul la Geneva, iar autorităţile de la Washington şi-au exprimat încrederea că Elveţia le va înmâna toate documentele de care au nevoie pentru a elucida cazul.

    Un fost oficial al Ministerului de Justitie american declara nu demult in fata unei Comisii a Camerei Reprezentantilor „In transactions involving military equipment and weaponry, the commission method fees paid to Basescu Government officials or President Basescu personal was a current practice.”

    La numai cateva zile distanta doi directori ai FBI s-au deplasat la Bucuresti .

    Se consiedra ca Basescu chiar daca va rezista crizei economice nu va putea rezista acestui scandal
    international.

    Robert Horvath DEVA Jurnalist New York

  8. Daca-mi permiteti niste concluzii la …concluzii… :

    1. Si magistratii au nevoie de spalare si de creiere si de „rufele murdare” -in public sau in propria „ograda”. Nici bugetarii respectivi nu mai deosebesc normalitatea de anormalitate fiind sufocati de sistem…sistem birocratic la care si justitia romana si-a adus aportul nemijlocit si pas-cu-pas in acesti 21 de ani
    Dar atunci cand bugetari din justitie nu raspund demersurilor legale si impuse de legislatie deja apare intrebarea: Cine a imbacsit sistemul ? Justitia sau legislativul ?

    2.Un exemplu trist este Dna.Mona Musca si Dna.Norica Nicolai.Aceste exemple imi vin pe moment in minte.Eu consider ca a avea dosar nu este un impediment atat timp cat pornind de la „dosar” se pot cere daune morale pentru afectarea de catre fostul/actualul sistem a liberului arbitru si a liberei credinte in PreaBunul Dumnezeu prin schilodirea constintei obligata sa se prostitueze in favoarea securitatii din regimul ceao, in special.In rest, ciripoi de tip nou, postdecembrist…treaba constiintei/telefoanelor lor !

    3.Actele de coruptie sunt dovada saraciei unei natiuni.In cazul tarii noastre sunt chiar si dovada de mentalitate de servitori, de vasali care-si platesc cuminti birurile catre stat prin reprezentantii lui bugetari, umila lor prosperitate fiind dependenta in mentalitatea lor de aceste dari/biruri si impozite.

    4.El este unul din temerari dar nu cel mai reprezentativ datorita neconcordantei dintre viata sa publica si cea privata care-l incrimineaza, din pacate.

    5.U.S.L. are adversari si propriile „pietre de moara” care sunt bagajele unora dintre membrii care sunt printre ei.Depinde doar de cum vor stii sa-si abordeze bagajele cand vor deveni -evident- publice si sub ce lumina le vor lasa sa fie supuse microscopului societatii civile.Regimul, odata pornit, nu mai poate disparea. – a se vedea cazul Assange si wikileaks-ul lui.

    Dna Kovesi…nici ca merge prea des la coafor nu-i putem reprosa.E una bine integrata in sistemul la care si-a adus si ea aportul in ultimii 21 de ani.

    Parerea mea.

  9. http://haicasepoate.eu/vamesi-romani-nu-aveti-voie-sa-va-imbogatiti-din-contrabanda-basescu-nu-suporta-competitia.html
    Parerea mea este ca Basescu nu suporta competitia.
    Cum si-au permis vamesii si politistii de frontiera sa se imbogateasca din contrabanda cu tigari?
    In tara asta un singur om are voie sa fure si sa se imbogateasca din contrabanda si asta este el, “mult iubitul conducator” cel care se pricepe la toate… chiar si la medicina… stie el ca domnul Constantin Nicolescu nu trebuia operat urgent!!!???
    Pentru cine a uitat vreau sa reamintesc ca Basescu Traian a declarat ca la Revolutie avea 65.000 de dolari si un milion de lei, o avere imensă, pe atunci.
    Foarte important de stiut pentru cei tineri este ca, in acea perioada nu aveai voie să ai valuta.
    Daca erai descoperit cu 10$ infundai puscaria.
    Cum a facut Basescu Traian averea aia? Din contrabanda cu tigari, cafea si blugi si cine stie mai ce….
    Cine isi permitea atunci sa incalce legea penala?
    Este clar ca Basescu Traian simte ca se apropie SFARSITUL POLITIC si este hotarat sa NU MOARA SINGUR.
    Vrea sa traga dupa el in GROAPA advresarii politici, politicieni din propriul partid care au mers pe acelasi drum cu el, pensionarii care se incapataneaza sa nu iasa din sistem, bolnavii care insista sa se insanatoseasca pe banii statului roman, mamicile care se incapataneaza sa nasca copii, copiii care au avut ghinion sa se nasca in Romania, profesorii, politistii, artistii, cercetatorii, etc
    Da, este adevarat, o parte din vamesi sunt corupti, dar nu cred ca “primul ministru” Basescu Traian chiar doreste eradicarea coruptiei.
    Daca chiar si-ar dori asta lucratorii din vama ar avea un salariu decent.
    Am un prieten apropiat care a fost vames o perioada de 10 ani.
    Cand a vazut ca nu mai poate supravietui din salariu si-a dat demisia si s-a angajat portar- paznic.
    Salariul este asemanator cu cel pe care l-ar fi luat la vama.
    Este un om citit, educat, vorbeste bine engleza, franceza si italiana si se descurca in germana, greaca si rusa.
    La ce ii foloseste in functia de portar-paznic?
    A preferat sa fie SARAC dar LIBER, asa mi-a spus.
    Avem oameni cinstiti, cu experienta profesionala, fosti lucratori vamali care nu s-au imbogatit din contrabanda, dar adevarul este ca NIMENI nu doreste cu adevarat rezolvarea problemei asa ca nimeni nu ii cauta.
    L-am auzit pe domnul deputat Varujan Pambuccian declarand la un post de televiziune ca o sa propuna sa aducem in tara vamesi germani. Grin
    Buna idee dar ma intreb cat vor rezista acesti vamesi cu un salariu de 7 milioane de lei vechi…. Cred ca foarte putin timp si ca o parte dintre ei vor ceda tentatiilor oricat ar fi ei de nemti.
    Daca vamesii nemti vor primi un salariu echivalent ca in Germania ma intreb de ce nu primesc si vamesii nostri un salariu decent.
    Sigur ca un salariu bun nu garanteaza eradicarea coruptiei din vama dar cu siguranta cazurile vor fi mult mai putine.

  10. cu siguranta stii de cazul vamasei al carei sot a decedat. De asemeni, presupun ca ai observat parerea unanima a localnicilor ca vamesa respectiva provenea dintr-o familie muncitoare si respectabila si nu se incadreaza in categoria functionarilor corupti din vama, ilustrata de regizolul de la cotroceni.

    Vrei sa-ti spun un secret? Marea parte a celor arestati sunt „nimeni” in comoparatie cu cei care au scapat. Foarte multi functionari vamali corupti sunt in libertate si fac bani ptr partid in continuare.

    Aia de sunt inchisi sunt „carne de tun” si da bine la TV in lupta anti-coruptie. E o regie perfecta:
    – avem show;
    – avem corupti arestati;
    – cei arestati nu au ce sa vorbeasca ptr ca nu stiu ce sa vorbeasca;

  11. PRIVAŢIUNE

    Adriean Videanu nu a băut şi n-a fumat ,
    Iar de foame a mâncat doar borş cu ştir ;
    Şi,din leafa lui modestă,abia şi-a ridicat
    Palat de marmură-n Snagov … la cimitir.

  12. UŞURARE

    Tataie văzându-l pe ecran, scuipă pe rogojină,
    Nu înainte de-al blagoslovi, şi-a trage o băşină.
    Iar după ce, apoi, fără regret în mă-sa îl băgase,
    Dete verdictul popular:Traian Băsescu huuu la oase !

  13. Asta este procedura practicata si impamantenita de Basescu. Nimic din ceea ce se intampla nu ne mai mira. Nici macar nu se chinuie sa le faca mai inteligent si nu asa , pe fata, ostentativ, ca si cum noi, cetatenii am fi niste indolenti naivi.

  14. E greu de crezut ca acest lant al slabiciunilor al membrilor PDL, manuit cu atata dexteritate de Basescu, s-ar putea rupe curand. Masinaria functioneaza de 7 ani, principiile sunt bine stabilite.

  15. E clar ca exista un razboi si in interiorul PDL…asta e o reactie specifica oamenilor disperati….iar atat traian basescu cat si alti membri pdl, se simt amenintati si nu stiu cum sa reactioneze ca sa nu-si piarda functiile. Oricum, acest regim dictatorial (traian basescu) trebuie inlaturat de urgenta!

  16. A castigat si basescu ceva pe corecte: statutul de dictator in cel mai malefic mod. El controleaza tot: guvern, justitie si toate celelalte sisteme ale aparatului de stat…..Este un diavol care s-a agatat de tara asta si nu mai putem scapa de el…jos basescu

  17. D-le Voiculescu, ati dovedit inca o data ca sunteti un adevarat politician profesionist si competent, se confirma spusele d-voastra de acum cateva luni…Sunteti un exemplu pt multi politicieni…mai bine zis amatori..

  18. Foarte inteligent mi s-a parut micul protest al lui Prigoana. A reusit sa obtina ce a vrut speculand nevoia de parlamentari PDL prezenti in Parlament, prin simpla fluturare a unei cereri de concediu paternal.Sistemul lui Basescu trebuie invins cu propriile-i arme.

  19. Daca vrei sa te faci de ras si sa te discreditezi, le dai ca exemplu de profesionalism pe Kovesi si Roberta Anastase. Nu vei reusi decat exemplificarea prostiei, slugarniciei si ipocriziei.

  20. inca o data, se dovedeste faptul ca traim intr-o tara gestionata de corupti. de mafie autentica. trb opriti! tb inceput cu indepartarea primului mafiot al tarii, basescu traian

  21. Cu acesti incompetenti ne facem de ras. Romania este izolata datorita incompetentei sistemului impus de securistul Basescu.

  22. tot ce a facut basescu a fost mereu in interesul lui, niciodata nu s-a gandit la popor, de fapt e in stare sa sacrifice pe oricine doar ca sa-si pastreze puterea .

  23. nu mai incap mizeriile sub pres, asta e tot..s-au incurcat de acu in minciuni…regimul basescu trebuie neaparat anihilat

Comentariile sunt închise.