Nicolae Vacaroiu, presedintele Curtii de Conturi, a declarat oficial ca in Romania in economia subterna sunt peste 50 miliarde de euro. 50% din piata uleiului, 60% din piata painii si 70% laptelui se afla, in acest moment, in zona nefiscalizata. Reducerea la 5% a TVA pentru produsele alimentare de baza ar diminua cu cel putin jumatate economia subterana. Efectul: doar de pe piata painii, laptelui si uleiului s-ar obtine anual 1,2-1,5 miliarde de euro la bugetul de stat. Dintr-o asemenea suma se pot creste toate pensiile cu 15%.

Este un calcul deja făcut de specialisti; este un calcul pe care îl poate face orice economist onest. Si, da – la cererea presedintelui Băsescu – îmi asum eu răspunderea politică pentru această măsură si garantez efectele sale benefice.

Cu o conditie: din suplimentul bugetar obtinut să crească pensiile, nu să se înceapă vag săli de sport în sate părăsite.

PS: Traian Băsescu poate să întrebe si la ambasadă dacă măsura poate fi aplicată, ar trebui să primească green light :).

31 COMENTARII

  1. felicitari pentru aceasta initiativa. cu siguranta, este in sprijinul persoanelor in etate care nu au ce sa puna pe masa

  2. reducerea tva-ului incurajeaza si competitia intre producatori. astfel, cel care castiga o sa fie consumatorul.

  3. asta am cerut . o demontare reala a ineptiilor debitate de basescu . e o analiza corecta , lucida si profesionista cu o baza solida de fundamentare . zic rar dar acum merita . bravo !

  4. Nu doar reducerea TVA ar fi benefica.
    Taranii se plang ca li-i se colecteaza laptele cu 0.5 lei/litru.
    In magazine ajunge si diluat si de 6-7 ori mai scump.Cred ca si plafonarea preturilor si reducerea TVA ar fi bine-venite.
    Probabil ca si uleiul are aceeasi soarta.Nu stiu cu cat este cumparata samanta de la agricultori dar cu siguranta,nu doar datorita TVA preturile si la alimentele de baza sunt umflate artificial fata de veniturile populatiei.
    Ceea ce este produs in tara este produs/vandut cu cea mai ieftina forta de munca,salariile fiind cele mai mici din UE,desi,interesant,consumul este cam la fel cu cel din UE.
    In afara TVA-ului oare ce mareste pretul produselor productie autohtona ?
    Sa fie doar dorinta de profit a patronilor sau incarcatura de taxe/produs ?
    Probabil ca economia subterana mareste preturile celei supraterane pentru a avea acoperire in contabilitate si a acoperi si salariile celor neinregistrati la salarul real din firme…asta o fi sistemul ?

    Oricum, atunci cand patronii s-au invatat cu banii, gasesc si metode de evitare a legii.N-am auzit nici un reprezentant al patronatelor sa vorbeasca despre metode de fraudare a legii in tara noastra…doar ca trebuie sa fie in continuare cat mai mic salariul minim si nicidecum ca taxele pe salarii sunt uriase.

    Cat despre salariile bugetarilor,inclusiv a directorilor de regii si agentii, dupa parerea mea ar trebui sa fie cele mai mici din sistem si nu cele mai mari…pentru ca a lucra la stat sa nu mai fie visul romanilor.

    Despre profesori si medici…pacat ca nu sunt stimulati/invatati sa aiba venit si din privat fie prin munca la o unitate de invatamant privata/de stat sau prin trecerea spre privat prin declararea tuturor venituriilor chiar inregistrandu-se ca P.F.A. (asa cum li se cere si taranilor care inca mai fac agricultura, sa devina P.F.A.pentru a vinde legal in piete sau pe la colturi de strada sau prin sistemul door-to-door) si obtinerea de rezultate la unitatea de stat unde le e activitatea de baza.

    Pensiile ar trebui doar sa fie si ele la nivelul celor din UE daca benzina si painea si tigarile sunt la preturile din UE.Dar cat timp avem in sistemul bugetar increngaturi de arbori genealogici (nepoate,cumnati,fini,nasi,etc) analfabeti care-si blocheaza din prostie calculatoarele in sistem si pierd timp pretios din aceasta cauza, care au timp de cafeluta zilnica cu colegii platiti fiind cu salarii de zeci de mii de lei, nu vom efienticiza cheltuielile cu salariile din sistemul bugetar.
    Nu ma mai mir nici de penibilitatea in care suntem, aceea ca nici avion prezidential nu avem, dara-mi-te avioane de lupta…
    Stiti care ar fi culmea ? Ca si presedintelui tarii noastre sa-i puna la dispozitie un avion de servici vreun om de afaceri bun la suflet… :(

  5. STATUL ROMAN MAFIOT
    ROMANIA STA IN PICIARE DATORITA BANILOR VENITI DIN STRAINATATE SI A ECONOMOEI SUBTERANE,

    MOGULUL ESTE GRESIT DIN NOU.
    Trebuie spus că un nivel crescut al economiei subterane are şi aspecte pozitive, în sensul că poate absorbi, chiar şi neoficial, din forţa de muncă disponibilă scăzând, astfel, rata şomajului.
    Politicienii ar trebui sa fie prudenţi în combaterea economiei subterane, în special pe timp de criză, este că veniturile obţinu
    te în urma activităţii pe această piaţă cresc nivelul de trai a cel puţin o treime din populaţie. În plus, între 40 şi 50% din activitatea economică din „subteran” are un caracter comple mentar, creând valoare adăugată şi contribuind la formarea PIB-ului.
    Mai mult se consideră că satisfacerea nevoilor celor marginalizaţi din punct de vedere economic, prin oferirea de locuri de muncă, bunuri mai ieftine etc. se realizează fără intervenţia statului, fiind o supapă de siguranţă care permite sistemului economic să funcţioneze în continuare chiar şi în perioadele de criză.
    A spune ca diminuare TVA ar reduce economia subterana nu face sens si nu stiu cum ar putea fi probata.

  6. GREEN LIGHT – RED LIGHT

    Grija lui Zeus de pensii şi salarii este de paradă
    Iar girul tău politic nu degajă optimism ;
    Căci şi lumină verde de-ar primi de la Ambasadă ,
    Pe români i-ar suspecta de … daltonism .

  7. DECE ANTENELE MOGULULUI TAC ADANC ?
    NEW YORK TIMES
    O BOMBA ATOMICA IN MIJLOCUL BUCURESTIULUI
    Nuclear „Bomb” Discovered in Romanian Capital

    Romanian authorities issued an alert Tuesday after the discovery of an obsolete nuclear installation in Bucharest which experts say could prove devastating in case of a fire or earthquake.

    The deputy mayor of the Romanian capital’s second district, Tudor Dan, said the eight-tonne installation containing radioactive Cobalt-60, could „seriously contaminate Bucharest if it were damaged.”

    The environment ministry said that the equipment, found in a disused building in the centre of the city, posed no danger to the public as it was hermetically sealed in lead cladding.

    This „rules out any danger, even in the case of an earthquake or a fire,” a ministry spokesman said.

    But experts agreed there is a risk. „The installation does not currently constitute a health risk, but in time is poses an enormous risk,” said the laboratory tasked with monitoring radiactivity levels in the city.

    The equipment, imported from the then Soviet Union in 1974 by Bucharest’s Institute of Physics, was used for chemical research but was disused after five years due to a fault, complicated by a deadly earthquke in March 1977.

    The installation is regularly visited by experts from the national nuclear safety commission, the environment ministry said.

    According to Dan, dismantling the „nuclear bomb” would cost some 22,000 dollars, which city authorities cannot afford.

  8. MEDIA SI SERVICILE OCIDENTALE VORBESC…….ANTENA 3 NU SCOATE UN PIUIT. PANA CAND SI DECE ?

    MATERIALE PENTRU BOMBA ATOMICA VANDUTE DE BASESCU
    TERORISTILOR .

    Sunday Herald:
    Last week, Bulgarian customs officials prevented a car from crossing into Romania after discovering 3.5kg of hafnium, a metallic element that is used in the nuclear enrichment process and which could potentially be employed in the manufacture of radioactive “dirty bombs”.
    According to General Veleri Petrov, the Bulgarian police chief, the hafnium consignment, discovered at the Ruse border crossing point, was destined for a Romanian mafia with Middle Eastern connections.
    MAFIA ARABA CONTROLEAZA BUCURESTIUL
    The Sunday Herald has learned from Romanian sources that an Arab-dominated Bucharest mafia was the inter mediary in the hafnium deal. The sources could not give the intended final destination of the consignment, but the “working hypothesis” of Balkan police forces is that “it is linked to Iran’s nuclear quest”. Then again, there are always al-Qaeda armourers keen to buy dirty bomb material.
    LEGATURA INTRE MAFIA ARABA SI SERVICILE SECRETE ROMANESTI ESTE EVIDENTA . EA ESTE INTRETINUTA DE OFITERII DE OROGINE ARABA RAMASI DE PE VREMEA LUI CEAUSESCU. BASESCU A PIERDUT CONTROLUL ASUPRA SERVICILOR SPECIAL SERVICIUL EXTERN.

  9. „Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Realitatea TV, că ar putea lăsa să intre în vigoare o lege privind diminuarea TVA la alimente dacă cel care îi cere acest lucru îi garantează că statul va mai putea să plătească salarii şi pensii”.
    (mediafax)

    „îmi asum eu răspunderea politică pentru această măsură si garantez efectele sale benefice” (Felix)

    Raspunderea dvs. (si) politica = vax

  10. E o lege pe care merita sa va asumati raspunderea. Ei au facut-o pentru toate ineptiile debitate de Guvernul Boc.In plus, i-ati da si o lectie nu neaparat de competenta cat de vointa in rezolvarea unor situatii critice, cum este cea a pensionarilor a caror existenta se deterioreaza de la o zi la alta, cu fiecare procent in plus la alimente..

  11. Dupa cum am constatat, probabil va trebui sa stea la coada la cati doritori sunt pentru a se spovedi americanilor.

  12. Eu vad treaba cam asa: prin 2000 aveam o firma cu vreo 10 angajati, toti la negru. Puteam pentru ca nu facturam nimic si daca ma calca garda sau oricine se rezolva repede cu o spaga. A fost introdus impozitul pe venitul microintreprinderilor si am vazut ca era mai rentabil sa intru in legalitate, acum nu stiam cum sa facturez mai mult, am facut contracte de munca la toti, de plangeau care luau si somaj sau alt ajutor. M-am dus si la banca cu un bilant frumos, un credit si au castigat si ei niste bani buni. Deci efectul de antrenare: firma platea impozite (nu mari parca era 1,5% din venit si 5% pe dividende), 10 angajati la „alb”, statul nu mai platea somaj unora care de fapt munceau, banca castiga din dobanzi si probabil platea si ea niste impozite iar eu dormeam linistit. Cred ca pentru fiecare sector al economiei pot fi identificate astfel de masuri.

  13. Pe basescu nu-l intereseaza faptul ca romanii vor ajunge sa nu-si mai permita sa-si cumpere o paine…..pt a avea un trai decent intr-o tara civilizata, e nevoie de suspendarea presedintelui…pana atunci, cu greu se poate face ceva in favoarea romanilor. Va felicit pt initiative, dati dovada de competenta de care are nevoie Romania la ora actuala!

  14. Reducerea tva-ului la alimentele de baza reprezinta o masura reala de combatere a evaziunii fiscale.

  15. up date:

    Daca am inteles eu bine, salile de sport sunt construite cu bani din fonduri UE nerambursabile. Probabil ca pune si statul ceva bani la acele programe de dezvoltare regionala dar aici…m-au manipulat televiziunile si nu mai sunt in tema… Oricum, si programul de dezvoltare regionala ar fi putut fi pus in dezbatere publica pentru a vedea si parerea cetateanului simplu despre el.

  16. Nu Vi se pare si Dv. ca am intrat in UE cu stangul, sau mai bine zis cu atitudinea taurului care vede doar rosu-ul din mainile toreadorului, nu si sabia acestuia care-l asteapta pe final daca nu e destul de agil, dupa care soarta ii e pecetluita de …abator?

  17. Dupa cum am inteles aseara la Sinteza Zilei editie speciala ca Boc ne-a mintit din nou…Fac k Mircea Badea NU MA MAI FERESC DE CUVINTE: Acesti baieti au un retard foarte grav din punct de vedere politic…Dar saraci RETARDATI nu sunt ei vinovati ca Basescu la reales 5 milioane de romani…no comment! Ascult Radio ZU pe internet emisiune domnului Mircea Badea si uni ascultatori se plang ca radio ZU din orasul unde locuiesc este SABOTAT sau are semnalul prea mic! Am inteles au ce au cu Antena3 Japitele, dar cu Radio ZU ce mai au, acesti RETARDATI politici… http://www.antena3.ro/static/radio/radio_tophit40.swf

  18. @RH

    Am o veste trista pentru dvs.
    V-ati nascut defect si din pacate piese de schimb pt dvs. nu se mai gasesc .

  19. basescu nu va recunoaste niciodata ca aveti dreptate si ca e o masura mai mult decat benefica, nu o sa accepte niciodata faptul ca ii sunteti net superior in toate domeniile..asa ca o sa continue cu tot felul de barfe gen wikileaks

  20. poate este doar o parere, dar mi se pare ca sunt foarte prost administrati banii din bugetul de stat, se aloca fonduri pentru niste lucruri care nu sunt atat de urgente gen sali de sport

  21. in franta reducerea tva in alimentatie s-a dovedit a fi o idee extrem de proasta. in spania la fel. asemenea in italia.
    la noi problema nu este marimea taxelor (de altfel, poate cele mai mici din europa) ci faptul ca cel care nu le plateste are in continuare o inalta apreciere sociala. cel care nu plateste taxe este „smecherul”, „ala cu relatii” … asta e. nu prea vad cum ar putea fi schimbata chestia asta.
    in romania cred ca ar fi bun unu’ ca primarul bogotei. nu unul care sa il imite ci unul care sa stie sa schimbe mentalitati.

  22. erata * cele mai mici impozite. la taxe ne situam in medie. in ceea ce priveste cazul specific al tva ne situam peste medie fiindca au fost aplicate tva diferentiate pentru revigorare. dar peste tot unde a fost aplicata tva redusa rezultatele au fost extrem de proaste la nivel de incasari bugetare (pentru cei din alimentatie rezultatele au fost mult sub asteptari de asemenea).

Comentariile sunt închise.