Citesc frecvent, cu stoicism, textele celor care ma urasc. Confruntarea zilnica cu adversarii te intareste. De la o vreme insa, am inceput sa-mi pierd interesul. Oameni inteligenti si sofisticati sufera de o grava criza de imaginatie si limbaj cand se raporteaza la mine. Folosesc mereu aceleasi doua-trei clisee (turnatorul, colaboratorul, securistul) fara a se mai obosi sa le argumenteze. Ok, am inteles, nu ma suporta, ma urasc. Dar este ura o scuza pentru prostie ?!

Sa ne lamurim. ICCJ, prin decizia judecatorului Emanuel Albu (fost membru marcant PD), a decis ca am scris o nota despre un cetatean strain caruia nu ii placeau metodele comertului comunist. Exact asa am facut. Comunicarea a fost adresata directorului intreprinderii de comert exterior (NU securitatii!) si era obligatie legala. Domnul judecator Albu, colegul domnului Basescu, a considerat ca indeplinirea acelei obligatii legale reprezinta o dovada a colaborarii cu Securitatea. Unica dovada, pentru ca toate celelalte acuzatii au fost respinse. Toate, inclusiv cele ale verisoarelor. (Serios, isi imagineaza cineva inzestrat cu inteligenta, ca, o persoana care s-ar fi stiut vulnerabila, ar fi respins solicitarile insinuante ale unei verisoare care dorea un imprumut de cateva zeci de mii de euro?! Nu cer simpatie, ci doar o banala analiza logica.)

Asadar, tot ce a reusit sa-mi gaseasca justitia in epoca Basescu, cu judecatori precum domnul Albu, a fost o comunicare despre un austriac. Cum, doar atat?!

Ori Traian Basescu si intregul sau sistem lucreaza pentru mine si mi-au spalat presupusele mele pacate, ori mitul colaborarii cu securitatea a fost integral fabricat!

Doamnelor si domnilor care ma urati de moarte, care nu ma suportati, pentru care sunt reperul absolut al raului, cineva va manipuleaza!

Folositi-va simtul critic, inteligenta si luciditatea pentru a privi adevarul de dincolo de mitul colaborarii lui Voiculescu! Cercetati singuri documentele! Analizati declaratiile! Faceti efortul de a intelege argumentele juridice!

Stiu, e greu. E nevoie de documentare, de timp, rabdare si inteligenta. Insa, daca tot v-ati implicat in acest subiect, daca tot ati strigat, v-ati indignat, ati condamnat si comentat, n-ar strica sa aflati, intr-un tarziu, si despre ce-ati vorbit.

Nu o veti face pentru mine, ci pentru dumneavoastra, pentru a va confirma sau infirma simtul critic, inteligenta, luciditatea si, de ce nu, buna-credinta.

Eu public aici nota despre cetateanul austriac, caruia sustine instanta ca i-am incalcat drepturile.

Nu uitati, aceasta nota, care contine fraze lungi, dar lipsite de continut concret, prin care indeplineam o obligatie legala (fiind constant urmarit), incercand sa nu cauzez prejudicii nimanui, este MAXIMUL  vinovatiei mele, conform tuturor instantelor judecatoresti ale statului roman.”

79 COMENTARII

  1. Admir sinceritatea dumneavoastra! E nevoie de tarie de caracter sa faceti asa ceva. Nu ma stiu pe cineva care sa isi fi publicat documente din dosar. Va felicit!

  2. Rautacisme! Sunteti GHIMPELE din coasta lui Basescu si a cetei portocalii. Se vede clar ca ii incurcati si va cauta NOD IN PAPURA!

  3. Va admir puterea de a-i infrunta si de a nu ii baga in seama, de a le ignora ura si actiunile rautacioase!

  4. Imi sustin parerea ca, respectand mereu legile tarii, de azi sau de ieri,prin ceea ce ati facut cu proiectul Gradina Valorilor Romanesti, cu Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei,prin toata activitatea Dv.politica incepand cu Partidul Umanist Roman si continuand cu Partidul Conservator Roman precum si toate proiectele legislative si legile initiate de Dv. sunteti un adevarat patriot – chiar daca suna demodat.
    Nu cred ca exista lege initiata de Dv. care sa fie facuta pentru a favoriza pe altcineva decat pe cetateanul roman !

    Dizidenti au fost doar cautatori de libertate personala in timp ce noi, ceilalti, ne traiam libertatea intre legile momentului,
    A cui este vina ca am avut de trait acele vremuri cu conditiile lor specifice ?

    De ce PreaBunul Dumnezeu ne-a incarnat pe teritoriul acestei tari vom afla dupa ce trecem in Nefiinta.

    De ce in tara noastra toate campaniile electorale seamna intre ele -pentru aceasta asemanare de ajutor ne este I.L.Caragiale- doar studiindu-ne caracterul national si individual putem afla raspunsul si solutia prin care sa ne corijam caracterul, mentalitatea.

    De ce ati fi fost un premier mai bun ca actualul e simplu: datorita CV-ului si scrisorii de intentie pe care ati fi putut-o scrie – daca se punea problema.

    Si eu stiu ce insemna cand „incepi sa deranjezi” asa mica si neinsemnata cum sunt, din pacate. Dar sunt rezistenta fiind din lut care are urma lui Burebista in el ! .

    Pe scurt.. rezonez perfect cu comentariul de aici semnat Anne Marie.

  5. „Asadar, tot ce a reusit sa-mi gaseasca justitia in epoca Basescu, cu judecatori precum domnul Albu, a fost o comunicare despre un austriac. Cum, doar atat?!”

    R: doar atat…DEOCAMDATA. sa vedem si rezultatele „cautarilor” in CELELALTE dosare penale pe care le aveti in instanta.

    „…este MAXIMUL vinovatiei mele, conform tuturor instantelor judecatoresti ale statului roman.”

    R: cum am spus si mai sus: DEOCAMDATA !

  6. Unii nu stiu sa iasa in evidenta decat daca ii denigreaza pe cei mai puternici decat ei. Aceasta strategie o vad cam la toti politicienii PD-L, nu au nici o realizare proprie dar ca sa iasa ei mai cu mot incep sa arunce cu r*h*t in opozitie. Ca vechea mostenire, ca tot ce s-a intamplat rau e din vina ultimilor 20 de ani, ca Felix, ca mogulii…

    S-au daca au mentionat de vreun plan… a ramas doar plan si nu s-a infaptuit nimic, ramand in catalogul cu promisiuni electorale!

    Sunt convinsa ca modul in care si-au infaptuit ei averile m-au afectat si pe mine, cetatean al acestei tari. Afacerile lor sunt bransate la bugetul statului de unde si-au facut ei conturi babane din pix.

    In schimb, Dvs. sunteti pe locul 2 in ceea ce priveste contributia la bugetul statului cu taxe si impozite: „platit integral taxele si impozitele la stat si, de asemenea, au contribuit cu zeci de milioane de euro la buget, adica afacerile sunt la lumina zilei, angajarile nu sunt fictive si nici nu-si exporta capitalul”

    http://www.financiarul.com/articol_54243/financiarul-lanseaza-catalogul-capitalistilor-romani.html

    Dvs. va remarcati prin diplomatie si actiuni reale.

    P.S. celor care cred ca aici se perie mogulul – sa imi spuna:

    1. De unde bugetarii Turcan au haine si obiecte care le depaste venitul de bugetari
    2. Dna Udrea calatoreste in scop de serviciu ministerial cu elicopterul platit din bani personali. Este prea plina de patriotism?

  7. @ Dan Voiculescu

    INDICAŢIE PREŢIOASĂ

    Îmi este greu de tot să fac acum o epigramă ,
    Căci tema-i delicată,aş zice, oarecum aparte ;
    Dar eu îţi recomand să nu-i mai bagi în seamă ,
    Iar de ţii morţiş să-i bagi, atunci … în altă parte .

  8. Numai oamenii valorosi au dusmani. Invidiosi sunt pe toate drumurile si nu trebuie sa puneti la inima toate rautatile. In culegerile de proverbe romanesti si straine, se gasesc foarte multe exemple referitoare la rautatea omeneasca. Chiar daca nu am statutul Dumneavoastra si eu am foarte multi care ma denigreaza. Stiti vorba aceea ca „Daca un prost arunca o piatra in lac, nu o mai pot scoate o mie de intelepti”. Inainte si eu ma consumam pentru orice prostie pe care o auzeam, dar m-am incurajat si mi-am amintit doua proverbe: „Cainii latra, ursul merge inainte” si „Calul moare de drum lung si prostul de grija altuia”. In concluzie, „Gura lumii este sloboda si nu o astupa decat pamantul”. Va rog Domnule Senator nu le mai acordati atentie ! Cum Dumneavoastra mi-ati facut mult bine si eu la randul meu va doresc tot binele din lume. Sa aveti un week-end placut alaturi de cei dragi.

  9. Eu vă spun doar atât: sunt cel puţin încântată de cum îi ţineţi piept lui Băsescu! Îmi face o deosebită plăcere să văd cum îl chinuie existenţa dvs. Pentru că eu cred că el e mai chinuit decât sunteţi dvs, ca urmare a încercărilor lui zadarnice de a vă anihila ca om politic, ca afacerist, ca fondator al unui trust de succes. Pe noi, telespectatorii fideli ai Antenei 3, asta nu face decât să ne motiveze şi mai mult să vă fim alături. Pentru a nu lăsa loc interpretărilor, cum că aş vorbi în numele altora, precizez că o fac în numele întregii mele familii.

  10. Se vede din nota ca sunteti vinovat. Ce e si mai grav, sunteti vinovat de situatia actuala a Romaniei. Ati distrus economia (in cei 21 de ani de guvernare), ati distrus logica romanilor (pt ca 22 mil de romani v-au considerat cea mai importanta persoana din viata lor si v-au ‘ascultat orbeste’), ati propovaduit si implementat comunismul (fiind unicul conducator din 89 si pana in prezent, in stil dictatorial), ati pus piedici in calea progresului statului, ati furat banii acestei tari (si ati ajuns cel mai bogat om din lume)… ne-ati distrus. Se vede negru pe alb.
    Serios acum, nu va simpatizez, chiar deloc, consider ca aveti multe pacate, insa, slava Domnului, pana sa mi se aplatizeze si ‘portocalizeze’ creierul, mai e cale lunga. De ce va chinuiti ca boul sa constientizeze ca e bou? Nu se va schimba chiar daca se va vedea in oglinda. Si daca, sa zicem, ati fi un fost turnator la securitate … asa si? Acest verdict mi-ar da de mancare, as trai mai bine, ar trece criza?
    Probabil (de fapt, in mod sigur) acest verdict se vrea a fi doar frimituri in gura flamanzilor. Cui se satura doar cu firmituri, sa-i fie de bine. Eu am comandat o specialitate si nu ma satur cu nimic altceva!

  11. Daca acesta este scrisul dumneavoastra, trecand peste continut(cei care au trait acele vremuri cand toti aveam carnet de PCR, stiu ca daca asta e singurul document care va face turnator in fata justitiei, este o mare magarie), va pot spune grafologic vorbind ca este scrisul unui om inteligent(punctul la i este dupa litera, orientarea textului de la stanga la dreapta spre susul paginii).

    As fi curios sa vad si notele informative ale domnului Basescu, tot pentru o analiza grafologica.

    Eu sunt din aceia care il urasesc pe Basescu, si nu pentru ca a fost securist sau comunist ci pentru ce face cu tara asta de mai bine de 6 ani.

  12. Domnule Voiculescu,
    In ceea ce priveste acest verdict al ICCJ am convingerea ca mai devreme sau mai tarziu va fi contrazis ca de atatea ori de foruri internationale. Acum, cu riscul de a fi off topic vreau sa va semnalez un lucru care mi se pare pentru USL in acest moment si pe termen mediu extrem de periculos. Poate pe dumneavoastra va aude si va asculta cineva. Comunicarea USL-ului e dezastruoasa, orgoliile marunte si personale de la nivelul local sunt multe si paguboase! In aceste conditii si datorita faptului ca dupa infiintarea USL-ului asteptarile populatiei au fost mari iar actiunile n-au prea existat, aceasta uniune incepe deja sa scada in sondaje! Dar asta nu cred ca e o noutate pentru dumneavoastra. Ceea ce pot sa zic mai este faptul ca daca nu se intreprinde nimic pana in vara, USL-ul in 2012 nu ia peste 50%+1 din voturi, ceea ce inseamna inca 4 ani de opozitie cu baselu la timona tarii. Poate le atrageti atentia si celor 2 partide mai mari ca daca nu-si unesc fortele, lasand la o parte orgoliile si daca nu incep „tocarea” sistematica a portocaliilor, o sa le iasa ochii din orbite in 2012 cand afla rezultatele votului, pe sistemul: „pai cum, doar noi stateam cel mai bine in sondaje dar am pierdut?!” „Tocarea” portocaliilor e foarte simpla, nu trebuie decat sa lucreze cu materialul clientului si dorinta sa fie mai mare decat comoditatea de acum.

  13. Domnule Dan Voiculescu, daca mi-as exprima aici parerea ar conta? Intrebarea la care faceti referire in introducerea postarii este de 1 000 de puncte. V-ati gandit vreodata cu adevarat la ea?

  14. Oare chiar sa nu fi aflat ceea ce stie toata lumea?? pai Albu este DIE vopsit, dle Voiculescu> este securist acoperit si infiltrat in ICCJ impreuna cu inca 12 insi….am lista completa, actualizata….de aia este santajabil si el si Jipa si altii care raspund ca tonomatele la comanda primita…la ce va asteptati??/ va astept pe peronul din Gara Strasbourg…urmatorea dvs destinatie!!! drum bun !!

  15. 1. Directorul societatii la care lucrati era ofiter de securitate si dv stiati acest lucru
    2.Este adevarat ca dvs nu ati colaborat cu DSS nu aveati cum…erati incadrat in structurile DSS ..
    3. Legile trebuiesc respectate ..asta este ..sunteti participant la joc .. chiar daca au iesit proaste (legile) trebuiesc respectate
    4. Realizarile dvs nu sunt condamnabile desi releva apartenenta la vechiul sistem ,chiar va aduce respectul oamenilor care stiu sa construiasca ceea ce nu inteleg eu si va rog sa raspundeti daca puteti este … DE CE GEOANA ? nu ati gasit altul? sau… e o poveste cu licurici?

  16. nu va este rusine mai nenorocitilor?toti il pupati in fund pe acest securist care la momentu;l revolutiei avea cel putin 200000 de dolari .De unde ii avea .,A furat statul.Credeti ca toti ce care au muncit la dosarele lui erau oamenii lui Basescu.//Fir-1=ati ai dracului de pupincuristi.O sa va puna Basescu capac,Parintele constitutiei a murit.poetul lui ceausescu amurit.\Urmeaza in curind Iliescu.urmeaza si Voiculescu In doi ani va garantez ca se va duce si acest securist.impreuna cu voi

  17. justitia basista incearca sa va compromita. mai exact incearca sa faca electoratul sa nu voteze USL. Ce strategii ieftine!!!!!

  18. Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face ! …spune o vorba din batrani, domnule profesor universitar doctor Dan.

  19. Va felicit domnule Voiculescu pentru ca sunteti printre singurii politicieni cinstiti si corecti.

  20. Poate ne aratati si sub ce nume a fost semnata aceasta „nota” domnule Voiculescu , doarece o „comunicare” adresata directorului intreprinderii de comert exterior s-ar semna in mod obisnuit cu numele real si nu cu „Felix” (din ce am vazut pe Hotnews in zilele trecute, aceasta nota a fost semnata „Felix”)

  21. @mircea:
    esti materializarea vorbei sa moara si capra vecinului… sau esti orfan si nimeni nu ti-a vorbit de secu si metodele lor…sau provi dintr-o familie de tarani care pe vremea chiaburilor erau ceea ce se cheama „slugi”.
    Cam asta ti-e nivelul si pentru ca sunt o fiinta miloasa te-am bagat in seama.

  22. mi-ar placea sa vad si notele scrise de marinarul traian. daca stia sa scrie.
    nota pe care ati publicat-o dovedeste clar ca nu este vorba de politie politica.

  23. @Dan:

    Nu toti aveau inainte de ’90 carnet de partid.
    Unii nu-l meritau intradevar altii lucrau in locuri de munca mai…liberale.
    Sa nu uitati ca sunt voci care se lauda ca n-au avut carnet de partid dar dintre acestia nu toti au motive demne de recunoscut azi DE CE in acele vremuri n-au fost primiti in partidul comunist.

  24. @ Dan Voiculescu

    :D
    Domnule Voiculescu,
    Sunteţi un om cu resurse, cunoaşteţi nişte oameni care se numesc reporteri de investigaţii… Am şi eu o idee, apropo de „domnul judecator Albu, colegul domnului Basescu”. Din câte am înţeles, chiar preşedintele ar fi afirmat că un dosar despre domnia sa există şi că are dimensiuni atât de mari încât trebuie transportat cu camionul. De ce nu organizaţi (finanţaţi) o mică campanie care să descopere dosarul care s-a pierdut pe undeva şi prăfuieşte numele domnului Traian Băsescu scris pe copertă. Nu se poate să nu existe pe undeva, măcar în microfilm, măcar în memoria celor care au scris şi citit acest dosar. Şi dosarul şi martorii care au văzut dosarul, care au citit dosarul… sunt probabil încă accesibili (măcar în parte). Cât de greu poate fi, doar se cunoaşte şi locul de muncă şi omul care deservea din partea securităţii acel loc de muncă… Adevărul este ascuns pe undeva, trebuie doar scos la dumneavoastră.

    În acest moment „vinovăţia” dumneavoastră este deja stabilită de public, din moment ce a ajuns subiect de bancuri. Este evident că nu veţi schimba nimic nici explicând, nici demonstrând, nici cu decizia judecătorului Albu, nici fără decizia judecătorului Albu… NICI NU MAI CONTEAZĂ. Dar aveţi resurse să vă răzbunaţi pentru imaginea negativă părăsind domeniul „miştoului ieftin” (scuzaţi limbajul de cartier), apelând la adevăr. Dacă dumneavoastră descoperiţi dosarul de la securitate al actualului preşedinte, nici nu mai contează ce scrie acolo, că nu stă nimeni să citească un camion de coli de hârtie… pur şi simplu Game Over.

  25. Doamne :)))) …mister DV modelul „draga Stolo” a fost patentat deja … sa curga o lacrima de crocodil :)))

    oricum ideea cu publicatul nu e rea insa am inteles ca sunt mai multe documente

  26. Domnule senator,

    deviza dumneavoastra ar trebui sa fie: „Da, eu sunt Felix si asta am facut. Voi cine sunteti si ce ati facut?”
    Mai corect : „Voi cine sunteti si CE FACETI?”
    Ce face Cristi de la secu, aka Crisitan Maior, in lupta lui cu cartelele telefonice prepaid? Ascultarea telefoanelor fara mandat nu este politie politica?
    Cu ce se mai ocupa securitatea inafara de ascultarea telefoanelor?
    Daca nu isi amintesc le dau un hint: arme chimice? iperita, sarin, Lewisite si vx ? Tovarasul Magureanu Virgil, cand s-a indragostit atat de tare de industria chimica incat sa-si cumpere un combinat chimic la Slobozia?
    Sa fie declaratiile de amor chimic ale famigliei Maior despre victoriile lor in lupta chiaburimii anticomuniste inainte de 89 ce i-a aprins patima lui Magureanu?
    Vorbim aici de arme chimice care in concentratii diluate nu omoara, doar tampesc… cam asa cum a fost votul PDL in parlament cu TVAul de 5 %….
    si nu fac basici ci doar irita si scofalcesc epiteliile… cam cum arata Crin Antonescu de cand puterea jubileaza ofilirea lui.
    Magureanu Virgil stie ce l-a determinat pe ceasca sa fie sigur ca „lumea nu se revolta” ci doar sunt provocati de agenturili straine… asa a si fost. Eram prea anesteziati sa ne revoltam.. cam cum suntem si acum. Magureanu avea obligatia sa dea in vileag arma secreta a lui ceasca nu sa o preia si sa o foloseasca spre uzul personal.
    Probabil jubileaza si isi sufla in pumni vazand Ardealul pe drumul regionalizarii, dar asta nu se va intampla, domnule imre asztalos! Acel ce declara ca are ambitii MULT mai mari decat postul de sef de stat isi va vedea constructia criminala prabusindu-se sub greutatea propriei nebunii.
    Domnule senator, puterea sta pe un butoi de pulbere. Tot ce ne mai trebuie e o scanteie. Unde este scanteia? Dupa mine, in vorbele lui Einstein:
    „The best kept secrets are protected by people’s incredulity”
    Secretul lui Magureanu e scanteia!

  27. Dl. voiculescu, justitia Romana a zis ca sunteti Felix! Irevocabil! Aveti o functie in stat, nu respectati decizia justitiei? Deja e penibil ca mai vreti sa mergeti la CEDO… gata, s-a terminat, un turmator e un turnator.

  28. LA UMBRĂ N-AI UMBRĂ

    Lungă-i umbra la apus
    Ce te urmăreşte-n toate ;
    Cât ai fi de indispus
    Fără ea eşti dus, fârtate !

  29. @bibliotecaru
    nu e cazul sa folositi ghilimele la
    „În acest moment “vinovăţia” dumneavoastră este deja stabilită de public”.

    in acest moment, dl Voiculescu a fost declarat public, de catre cea mai inalta instanta din tara, drept „turnator”.
    faptul ca unul dintre judecatori este „fost PDL-ist” e la fel de relevant ca faptul ca dl Voiculesc este „fost securist”.
    pana una alta, din cate stiu eu, a faca parte din PDL nu reprezinta o infractiune. fireste, asta s-ar putea schimba daca protejatii d-lui Voiculescu vor ajunge la putere, dar deocamdata nu e cazul.

  30. @ Dan Voiculescu

    Iată, SimP vă mai dă un sfat bun. Aveţi deschisă lupta împotriva actualei poliţii politice, cu mult mai agresivă şi mai sofisticată (aş spune chiar că astăzi este exhaustivă) faţă de cea de acum trei decenii. Ce spuneţi… Faceţi în acţiunea dumneavoastră şi ceva de care să beneficieze întreaga societate? Românii chiar ar avea nevoie astăzi să scape de această poliţie politică. Nu ştiu cât ne protejează serviciile de informaţii, dar de spionat ne spionează cu siguranţă.

    Sper că lipsa unui răspuns nu înseamnă că nu citiţi aceste mesaje.

  31. @DAN:

    daca studiezi cu ochi de grafolog vei citi printre randurile acestei note ca hartia a fost scrisa impotriva vointei autorului.
    Un turnator era un „voluntar”, era o persoana care facea din proprie initiativa actul de „a turna” pe cineva. De aceea in acele vremuri ni s-a deformat caracterul si se vorbea mult in parabole iar la scoala se studia la literatura inclusiv despre hiperbole vorbitul pe sleau sau direct fiind astfel inlocuit in limba romana.

  32. @ Bibliotecaru

    Exista un proiect care prevede inaltarea pentru fiecare din cei 3 lideri a cate o statuie in fata sediului Partidului Conservator, deci in total vor fi … 4 statui.
    Ce nu va e clar ? Probabil nu ati citit ultimul raspuns de la postarea „Lideri Conservatori” transmis de mine pentru dv.personal.

  33. Pe mine chestia cu dosarele chiar nu ma intereseaza. Ce ma intereseaza in schimb e ca in timp ce dvs le explicati parlamentarilor PDL cum n-o sa mai pupe ei manat la anul, PDL-ul castiga la locale comuna dupa comuna in plina criza. Nici nu s-a ajus inca la pomeni si la salarii si pensii marite, si ei castiga…Acuma cine are dreptate? Dvs care sunteti sigur de victorie la generale sau Basescu care nu e ingrijorat ca pierde sondajele, ca ei castiga alegerile?

  34. Nu serios? Adica PC are resurse ptr conservatorii morti dar ptr aia in viata mai putin… Daca aia morti ar avea drept de vot sunt sigura ca ati iesi bine la alegeri…Mai bine ati organiza niste actiuni in teritoriu…

  35. @ Anca

    Nu cred că este vorba despre asta. Aici lucrurile sunt mai mult raţionale decât violente.

    Îmi amintesc de un mare actor de filme de acţiune, campion în arte marţiale şi care, în fiecare film, rupe oasele a cel puţin o sută de oameni. A venit în Bucureşti să filmeze ceva, s-a dus într-un bar de fiţe, s-a dat „rotund” cu nişte fete… şi a încasat-o de la un bodyguard de la club care nu ştia decât stilul de luptă „meltenesc”, sensei în „perversa de la Târgu Ocna”.

    Nu ştiu dacă aţi observat, cei care înjură astăzi cel mai tare comunismul sunt exact foştii membrii de partid. Eu m-aş aştepta ca foşti deţinuţi politic, oamenii care şi-au pierdut părinţii şi averea, cei care au trăit adevăratele drame ale perioade României socialiste să simtă nevoia deconspirării celor ce le-au vrut răul. Nu văd însă asta, eu văd pe net tot felul de ex-membrii de partid, începând cu domnul Tismăneanu, care astăzi condamnă comunismul în mod vehement…

    Iarăşi sunt surprins că lumea se înghesuie să descopere informatorii. Sigur, informatorii, mai ales dacă erau şi dintre prieteni, rude, „oameni respectabili”, îţi provoacă un şoc când afli despre ei că te-au turnat la securitate… mă mir însă că nimeni nu vorbeşte despre anchetatori, torţionari, cei care făceau acele groaznice torturi, gardienii, responsabilii pentru miile de morţi de la Canal şi alte locuri unde „politicii” îşi petreceau pedeapsa de a nu gândi comunist. Păi cum vine asta, „rup gâtul” unuia care a fost informator dar cel care l-a torturat pe cel turnat e bine merci? Şi mai tare mă miră că populaţia refuză să vadă imensa manipulare, anume că stabilirea informatorilor este menită exact să ascundă pe cei care au profitat cu adevărat de pe urma regimului, oamenii care băgau spaima în concetăţenii lor, cei care făceau cu adevărat abuzurile. Nu informatorii făceau avere pe vremea comuniştilor, nu ei erau cei ce profitau de pe urma „puterii” de atunci. OK, este important să ştim informatorii, dar şi mai important este să cunoaştem adevărul despre acea perioadă. Au trecut 20 de ani şi a început să se aşeze uitarea peste tot ce a însemnat rău între 1944 şi 1989.

  36. @bibliotecaru:

    Buna seara din nou ! :)
    Eu as vrea sa stiu exact TOTUL despre secu exact de la cei care s-au luptat cu constiintele lor cand, prin intermediari sau fata-in-fata aveau de scris astfel de hartii -cum se putea capata „nume de cod” am inteles din postarea din zilele trecute.

    Eu consider ca e un bun inceput de scriere a istoriei „pe bune”, la modul real si obiectiv -de ajustari si de „potriviri” ca sa „dea bine” m-am saturat inca din scoala cand la istorie,dar nu numai, pe vremea mea, am intuit falsitatea datelor dar din nefericire pentru mine pe vremea aceea nu aveam acces si la varianta istoricilor americani sau englezi sau chiar francezi pentru comparatie si formarea unei pareri pertinente,bine fundamentata- ceea ce ne prezinta aici Dl.Vice-Presedinte al Senatului tarii mele/noastre.

    Si sper sa nu se mai faca confuzie in societatea romaneasca intre „obligatie de servici”- cazul in discutie , „turnatorie”-care era o chestie benevola facuta de obicei la dorinta de a face rau cu buna stiinta si nu ceruta de securistu’ de servici sau de ceist- si informator-care era o chestie acceptata de subiect la solicitarea celor indrituiti cu asta de la secu..

    Obligatii de servici a avut si actualul presedinte al tarii noastre deci este in aceeasi oala ca Dl.Voiculescu, cu deosebirea ca presedintele facuse scoala militara. -aici m-am confuzionat…

    De aceea ar fi interesant, daca s-a desecretizat activitatea si organizarea fostei „securitatii a statului” sa stie poporul „cu ce se manca”, despre toate directiile lor cum erau structurate, cum se obtineau informatiile,pe ce criterii erau structurate,care directie urmarea urmasii nobililor nostri interbelici etc., cel putin cele de interes national.

    Ce parere aveti ?

  37. @Geta
    Nu stiu de ce. Aveti pretentia ca un om strain sa ghiceasca de ce aveti dvs anumite impresii? M-am semnat cumva Mama Omida?

  38. S-AUDE ACOLO-N FUND ?

    ” Nu este cu putinţă să ajungă fiecine la liniştea mântuirii, de nu va trece întâi prin uşa răbdării” – Mitropolitul Antim Ivirianu…şi cel mai iscusit vorbitor bisericesc din lume (n. 1650 – asasinat 1716 în Rumelia, de turci).

  39. Domnule Voiculescu, dorim sa va spunem sa fiti tot asa de ingaduitor cu cei care cred ca se pot juca cu soarta oamenilor, cu cei care nu stiu decit sa faca rau, cu cei care nu pot sa se afirme decit prin minciuna si intriga.
    Noi stim ca sunteti un om bun, ati demonstrat acest lucru milioanelor de romani, ati ajutat multe persoane aflate in situatii critice, ati ajutat tineri sa urmeze o scoala, fara sa le cereti nimic. Noi stim acest lucru deoarece la Petrosani, peste 200 de elevi au primit carti de la fundatia dvs, ati ajutat cu tot ce a fost necesar ca 22 de elevi sa nu abandoneze scoala, fara sa ne cunoasteti, doar din dorinta de a face bine. Ar fi minunat ca in aceasta tara toti cei care pot sa ajute ar veni in sprijinul prietenilor, vecinilor, rudelor, fratilor, parintilor.
    De multe ori , persoane deosebite sunt supuse judecatii publice, de niste nemernici si mincinosi, dar pina la urma dreptatea va inginge, sintem siguri de asta.
    Va dorim multa sanatate si sa aveti grija si pe viitor de oameni asa cum va indeamna sufletul si asa cum puteti dvs.
    Cu stima
    DOINA POPESCU

  40. @ Alice of Vonderland

    Exact asta îmi doresc şi eu, o documentare istorică a perioadei. Din păcate singurele „adevăruri” aflate după revoluţie au fost obţinute prin memorialistică, lucrări puţine la număr, care sunt însă obiectul unui om cu interese subiective. Iată de ce, deşi au existat tot felul de lucrări, nu există însă o lucrare istorică care să ofere exact informaţiile (sau prezentarea tuturor informaţiilor disponibile) pentru ce s-a întâmplat în România după război. Din păcate, datorită vârstei, toţi cei care au fost martori atunci se duc dintre noi, cu fiecare an care trece, şi nu mai pot depune mărturie. Cineva care poate să vorbească în cunoştinţă de cauză despre acea perioadă… Să zicem că avea minim 20 de ani în 1945, înseamnă că are acum minim 66 de ani. Evident, cu cât cineva era mai tânără, cu atât avea acces la o informaţie mai limitată, pentru că nu putea face legătura cu trecutul. Deci informaţia se degradează zi de zi.

    Cineva ar trebui să culeagă mărturia acestor oameni înainte ca ei să fie omorâţi de sistemul sanitar devenit din ce în ce mai inefabil. Eu cred că acest domeniu ar merita ceva milioane de euro investit în el.

    De ce este important? Pentru că informaţia este astăzi extrem de contradictorie. O astfel de informaţie ar trebui culeasă măcar şi stocată, dacă nu folosită pentru a scoate cărţi. Astăzi ne mărginim a înjura nişte nume pe o listă fără să înţelegem deloc care a fost situaţia atunci.

    Am citit de exemplu „Primejdii, încercări, miracole. Povestea vieţii şef rabinului Dr. Moses Rosen” şi cu siguranţă am aflat o cu totul altă dimensiune a folclorului „Ceauşescu a vândut evrei ca să plătească datoria externă” care circula înainte de 1989. Avem nevoie de adevăr astăzi pentru că peste 100 de ani adevărul nu va mai fi cunoscut de oameni în viaţă, ci va fi exact, dar exact, ce spune statul că adevărul este.

    He who controls the present, controls the past. He who controls the past, controls the future.” – George Orwell

    Dincolo de propriul nostru trecut, avem o datorie faţă de viitorul copiilor noştri.

    Există un proiect al scanării arhivelor de presă. Poate că ar trebui început cu asta. Cel mai cunoscut document de dinainte de 1989 era legat fie de Directivele unui Congres, fie Raportul la un Congres, fie de o cuvântare. Astăzi nu există aşa ceva pe net nici să dai cu tunul. Atât de mult trecutul este acoperit cu uitare!

  41. MAREA CONSPIRATIE ! 22:35:59, 08 May 2011
    ROBERT HORVATH- CINEAST NEW YORK : SOCIETATEA ROMANEASCA ESTE CONTROLATA LA TOATE NIVELELE DE SERVICIILE DE INFOR*editat*. EA A INFILTRAT MEDIA IN TOTALITATE. LA SUPRAFATA SE CREIAZA INPRESIA DE LIBERTATE DE EXPRIMARE. IN REALITATA ASISTAM LA UN BLAT VOICULESCU-BASESCU . MOGULUL FACE PARTE DIN SIE SI TOATE OPERATIUNILE SECRETE SUNT PLATITE DIN FONDUL CRESCENT CREIAT DE CEAUSESCU. MAFIA CEA MAI IMPORTANTA DIN ROMANIA ESTE MAFIA ARMAMENTULUI CARE A CUMPARAT TOATE INSTITUTIILE STATULUI…..PARLAMENTUL, JUSTITIA ,ETC. SERVICIILE VEGHEAZA CA NIMENI SA NU SE ATINGA DE EA SI COMISIOANELE SA CURGA IN BUZUNARELE LUI BASESCU SI A ACOLITIILOR SAI. STATUL MAJOR AL MAFIEI DE ARMAMENT SE AFLA LA NEW YORK…….*editat*pania lui Minovici este de fapt a lui Basescu. Condusa de generalul Degeratu fostul asistent al presedintelui, prin ea se deruleaza tranzactiile ilegale de armament ale mafiei romane. Am cerut Departamentului de stat SUA sa cerceteze activitatea acestei companii romanesti . Sa constatat ca aceasta companie a incalcat embargoul cu Sudanul si actioneaza fara licienta, Cablurile au ajuns in Wikileaks. DESPRE FAPTUL CA TOATE CONTRACTELE SEMNATE PRIN ACEASTA SUNT ILEGALE SE PASTREAZA O TACERE TOTALA. ROMANII NU AU DREPTUL SA AFLE ADEVARUL. DESCHIDETI PENTRU AMANUNTE ROBERT HORVATH DEVA BLOG

  42. INCERCARE DISPERATA DE MANIPULARE A NAIVILOR SAU A TENIRILOR CARE NU AU CUNOSCUT COMUNISMUL SI SECURITATEA. LA CRESCENT SI LA ALTE INTREPRINDERI DE COMERT EXTERIOR PANA SI PORTARUL ERA OFITER DE SECURITATE SI UMBLA INARMAT. MOGULULE PREA NE CREZI PROSTI !

  43. @ Alice of Vonderland

    Intreab-o pe Geta sau pe Publius Septimius Geta adica pe… Alice of Vonderland ce parere are despre elucubratiile tale.

  44. @Bibliotecare: Ei, dar cine zice ceva de violenta? Doream sa subliniez faptul ca se poate face trecerea de la o situatie diplomatica la una mai incisiva, mai cu vână, daca pot sa-i spun asa. Nu am facut referire directa la proverbul mentionat, doar o sugestie metaforica.
    Probabil vi se pare si emisiunea „In gura presei” cea mai violenta emisiune din Romania :) daca e sa ramanem in acelasi cadru.

    Totusi, pot spune ca am vazut zilele astea ceva miscare de atitudine in randul opozitiei: discursul lui Antonescu si Tariceanu, discurs in care presedintele era incoltit de cei doi intr-o atmosfera securistica. Imi cer scuze ca nu am gasit pe www nicio inregistrare (eu am vazut live la tv).

  45. Domnule Voiculescu,
    Sunt un tanar de 26 ani si sincer in acest moment putin ma intereseaza cine pe cine a dat in gat sau cine pe cine a turnat.Chiar daca si dumneavoastra ati facut asta DESI SINCER MA INDOIESC ,dar presupunand ca ati facut acest lucru este un lucru caruia ii da-m mult prea multa importanta.Timpurile erau diferite si circumstantele erau diferite poate cei mai multi au facut acest lucru deoarece erau constransi de imprejurari.Ceea ce ma intereseaza e ca indiferent de trecutul dumneavoastra ACUM ,IN PREZENT faceti lucruri miraculoase si care v-a caracterizeaza un ca un om bun si un bun cetatean.
    Romania este incapabila prin cei care o guverneaza sa inteleaga pricipiul de EVOLUTIE.Oare Germania dupa cel de-al 2-lea razboi mondial daca se gandea l-a trecutul ei care la fel nu este unul indepartat ar fi ajuns ceea ce este acum ( una din marile puteri economice ale lumii) – stiti raspunsul dar o sa il precizez si eu – NU AR FI AJUNS NICAIERI.
    Guvernanti de acum sunt limitati in gandire deoarece nu pot intelege ca spre exemplu ca si un puscarias , care si-a ispasit pedeapsa acesta are dreptul logic si moral de a fi REINTEGRAT in societatea care la izolat de ea pedepsindul pentru faptele sociale.Probabil ceea ce am scris acum o sa fie foarte greu de descifrat pentru cei care VA URASC.
    Doresc sa imi cer scuze pentru limbajul poate pe alocuri ( colorat ) DAR ESTE SINGURUL limbaj pe care cei care va urasc il pot intelege.
    CONCLUZIA :
    Pana in ’89 toti am fost turnatori si comunisti chiar si eu desi aveam 4 ani.Gata subiect incheiat acum sa revenim la ceea ce ne intereseaza cu adevarat.CE AM FACUT FIECARE DINTRE NOI DUPA ANUL ’89 , AM EVOLUAT INCERCAND SA FACEM O ROMANIE MAI BUNA SI CU BAZE MORALE MAI BINE INFIPTE SAU AM CONTINUAT SA FIM LASI SI MISELI ,TURNATORI SI PUPINCU***** ,OAMENI CARE UNA SPUN ALTA FAC?

    Cu stima pentru toata lumea inclusiv pentru cei care NE urasc.Cat despre RESPECT il port doar catorva oameni care mi-au demonstrat ca merita
    ( Parinti mei,fratele meu, tara mea , VLAD TEPES ,MIHAI VITEAZU , OCTAVIAN PALER ,DANIEL CONSTANTIN ,DAN VOICULESCU , AMZA PELEA ,COSBUC,ELIADE,EMINESCU SI ALTI CATIVA ) dar cel mai mare respect mi-l port MIE ca am reusit sa rezist 26 ani in aceasta tara macinata de minciuni,furturi,crime ,orori ale societatii.
    CAND OAMENII VOR INTELEGE CA EI SUNT CEI MAI IMPORTANTI DOAR ATUNCI CAND CEI DIN JURUL LOR SUNT IMPORTANTI ATUNCI VOM FI CU ADEVARAT POPORUL LUI MIHAI VITEAZU SI VLAD TEPES.

  46. @ Anca

    Emisiunea „În Gura Presei” mi se pare mult prea agresivă pentru scopul propus. În aceiaşi situaţie este şi emisiunea „Conexiuni”. Caracterul pur pragmatic al unei analize de evenimente, şi aici consider eu că este partea valoroasă a celor două emisiuni, dublat de un caracter ludic, şi aici cred eu că este cea de a doua parte a emisiunii, şi ea valoroasă, este desfiinţată parţial de excesul verbal de tipul „Băsesculeeeee!”. Desigur, Antena 3 nu trebuie să muncească să mă mulţumească pe mine, nu trebuie să-i spună doamnei Dana Grecu să spună aceleaşi lucruri fără să ţipe, şi asta doar pentru că-mi transmite mie o stare de nelinişte de-mi vine să… dau pe alt canal. Dar, din cele câteva decenii de experienţă acumulată de mine, concluzia mea de până acum este să fiu rezervat faţă de oameni agresivi, cu atât mai mult dacă au şi un limbaj agresiv.

    Ceea ce vroiam eu să transmit era chiar în această sferă a expresiei. Când cineva posedă un trust de ştiri, aşa cum este domnul Voiculescu, nu are nevoie să lupte cu retorica ca scut când are la îndemână adevărul. Dacă domnul Voiculescu îşi lua dosarul de la Securitate şi îl publica pe net, aşa cum a făcut doamna Mona Muscă (altă „colaboratoare”, de data aceasta condamnată cu ieşirea din politică), dacă mai explica şi ce conţine acel dosar… asta înainte chiar să dea CNSAS-ul primul „verdict”, acum dormea liniştit şi nu mai era iritat de nimeni.
    La fel şi cu „războiul” cu preşedintele României. Este absolut absurd ca două posturi de televiziune să fie terfelite, zi de zi, de oameni care au funcţii în stat, precum preşedintele, premierul, miniştri, diverşi parlamentari… Nici nu contează dacă domniile lor au sau nu dreptate, chiar nu este admisibil ca nişte angajaţi ai poporul să reacţioneze astfel la adresa unor trusturi de presă. Totuşi, în momentul când ai asemenea resurse, prin care poţi culege informaţii „mai dihai şi mai legal” ca SRI, şi, în consecinţă, prezenta adevărul… de ce este nevoie de „miştou ieftin”?

    Lumea se tot întreabă de ce USL a căzut atât de mult în sondaje… Eu am avertizat că aşa o să se întâmple încă din primul moment în care am văzut că liderii USL au rămas blocaţi pe discursul anti-PDL, anti-Boc, anti-Băsescu… Oamenii nu aşteaptă să fi înrăiţi faţă de actuala conducere a României, sunt deja porniţi împotriva lor. Oamenii aşteptau de la USL o alternativă la actuala guvernare. I-am transmis şi domnului Ponta, şi domnului Antonescu (prin interpuşi, căci domnia sa nu foloseşte blogul pentru a comunica cu cetăţenii României, e prea comod pentru „oboseala” asta) că este o greşeală să rămână blocaţi în discursul gol. Domnul Ponta a avut un moment benefic prin care a început să construiască o alternativă la Guvernare pe care o prezenta pe la televiziuni. Din păcate, după acest moment, nu s-a dus mai departe, în profunzime, cu acest proiect, nu am văzut texte de proiecte legislative pe care PSD (USL) să le depună după momentul alegerilor, în 2012. Şi domnul Daniel Constantin a avut un început bun după care a început să cadă şi domnia sa în „păcatul” limitării la a critica guvernării.

    Acest popor nu mai poate fi păcălit de vorbele goale ale liderilor de partid. Din păcate, vorbele goale sunt cel mai uşor de livrat.

  47. Domnule Voiculescu, vinovăţia dv. principală este nu în activitatea de dinainte de 1989 ci în cea de după 1989.
    Ziarele şi trustul de presă pe care l-aţi infiinţat au declanşat o întreagă campanie de dezinformare cu privire la revoluţia din 1989, cu scopul ascunderii criminalilor din decembrie 1989 şi a scoaterii de la închisoare a generalului Stănculescu. Personal am scris o întreagă carte (publicată în 2005) avînd drept subiect minciunile trustului dv. de presă: http://procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/mmioc/revjurnat/
    Chiar dacă s-ar dovedi că înainte de 1989 aţi fost un aprig luptător împotriva comunismului, vinovăţia dv. de după 1989 rămîne!

  48. Penibil…Sunteti tot mai incoltit si marsati pe cartea populismului, inceracti sa mai prindeti doar la saracii Romaniei…Vasnic comunist!!!
    Aveti scoala dinaintea lui ’89, din fericire ati pierdut razboiul!!

  49. @mariusmioc:

    politica si viata romaneasca de prea mult timp permite orice.
    Si in special …totul are un pret.
    Iar mana de lucru romaneasca are pretul…cel mai mic.

  50. @Bibliotecaru
    Presupun ca ati ascultat ultimul discurs al lui Antonescu daca sunteti atat de sigur ca „liderii USL au rămas blocaţi pe discursul anti-PDL, anti-Boc, anti-Băsescu… Oamenii aşteptau de la USL o alternativă la actuala guvernare.”

    Probabil ati sarit peste partea in care Dl Antonescu zicea asa:

    „Eu nu cred că astăzi, însă, problema armoniei este un concurs de acuratețe, nu cred că problema României este astăzi cine e mai de dreapta și cine e mai de stânga. Problema României astăzi este de a găsi o ALTERNATIVA la un regim politic, la o putere discreționară.”

    „O alianţă grea din foarte multe motive, dar vă cer dvs., tututor, aşa cum îmi cer şi mie în fiecare zi să nu uitați că am făcut această alianţă nu împotriva lui Traian Băsescu, nu pentru PNL, nu pentru celelalte două partide, ci am făcut-o pentru ca milioane de români să aibă o ALTERNATIVA, pentru ca această țară să aibă, în fine, ce n-a avut și, în orice caz, nu are acum, și anume o direcționare și o construcțe sănătoasă și de durată pe temeilurile sănătoase și solide ale dezvoltării, ale libertății, ale solidității echilibrului și echității sociale.”

    Am gasit pana la urma transcrierea intregului discurs:

    http://www.pnliasi.ro/index.php?option=com_content&view=article&catid=4%3Adeclaratii&id=211%3Atranscrierea-discursului-preedintelui-pnl-crin-antonescu-la-conferina-naional-a-tineretului-naional-liberal&Itemid=4

  51. …..Dan Voiculescu a publicat pe blogul personal nota informativa despre un cetatean strain pentru care a primit decizia de colaborator al Securitatii de la ICCJ…………. Comunicarea a fost adresata directorului intreprinderii de comert exterior NU securitatii! si era obligatie legala. Serios isi imagineaza cineva inzestrat cu inteligenta ca o persoana care s-ar fi stiut vulnerabila ar fi respins solicitarile insinuante ale unei verisoare care dorea un imprumut de cateva zeci de mii de euro?!

  52. @ Anca

    „Ultimul discurs” sună uşor „terminal”. :D

    Pentru că oricum nu mai citeşte altcineva acest fir, îmi permit să dezvolt un pic mai „pe faţă”.

    Nu domniţă, nu am sărit nimic… Ba chiar îmi recunosc vorbele, propriile mele vorbe, în acea frază. Nu am sărit nici măcar…

    Am să vă explic cum este treaba cu discursul şi de ce, ca cetăţean, m-a cuprins disperarea.

    Discursul domnului Antonescu a avut doi piloni de susţinere, restul a fost doar legătura între aceste două concepte.

    Primul pilon (pilonul de început, cel „moale”… pentru că domnul Antonescu îşi reglează discursul în crescendo)

    „Zi de zi ni se administrează porții zdravene de otravă de către o propagandă care este puternică, bogată, inventivă, care nu are bariere ale ruşinii, ale bunului simţ sau ale respectului pentru adevăr. O propagandă violentă, o propagandă care duce un război pe viață și pe moarte împotriva adevărului și la urma urmei împotriva românilor. Otrava calomniei, otrava deznădejdii, otrava falselor diferenţieri.”

    Cel de al doilea pilon, cel „tare”, baza discursului:

    „Cine ne face astăzi procesul liberalismului și a dreptei noastre? Cine sunt oamenii care dau o bătălie cu vreo douăzeci sau măcar cu zece ani mai târziu comunismului? Trebuie spus odată şi odată că nu eu şi nici cei mai mulţi din liderii liberali și nici Victor Ponta, şi nici Daniel Constantin, nu am fost membri ai Partidului Comunist Român aşa cum au fost Traian Băsescu, Emil Boc, Andrei Pleşu sauVladimir Tismăneanu. Că nu eu am fost propagandist al Uniunii Studenților Comuniști din România și nici Victor Ponta, ci Emil Boc. Că nu eu am fost reprezentant al statului, partidului și securității comuniste la Anvers și nici Victor Ponta, ci Traian Băsescu. Că nu eu i-am adresat memorii lingușitoare către Securitate, ci Andrei Pleşu. Că nu eu am fost apostol al filosofiei marxiste până când a fugit din ţară, ci Vladimir Tismăneanu. Nu eu am pus în discuție trecutul, dar în momentul în care acești oameni își arogă peste douăzeci de ani misiunea pe care trebuiau să o aibă acum douăzeci de ani, e timpul să învățăm să spunem aceste lucruri, e timpul să știți și e timpul să le știți cei din generația voastră.

    Nu eu am fost coleg de partid şi subordonat lui Ion Iliescu în 1990, ci Traian Băsescu, Emil Boc,Vasile Blaga, Ioan Oltean și alții ca ei. Astăzi suntem aliaţi politici cu PSD şi, deci, şi cu Ion Iliescu, pentru că astăzi pericolul la adresa democraţiei româneşti nu vine de la Ion Iliescu. De la Iliescu a venit în 1990 și în 1990 nu cei care pe care i-am amintit erau în Piața Universității, ci noi. Nu cei pe care i-am amintit și care astăzi poartă stindardul fals al luptei anticomuniste vorbeau despre pluralism, despre relele comunismului, despre libertate, ci liderii noștri de ieri și de azi, de lz cei care nu mai sunt, de la Horia Rusu și de la cei care mai sunt, de la Radu Câmpenu la Mircea Ionescu Quintus, laCălin Popescu-Tăriceanu, Varujan Vosganian, Andrei Chiliman și toți ceilalți. Noi am spus și am păstrat mereu aceste valori.

    Nu putem să acceptăm în faţa oamenilor care vor să-și cunoască istoria în România nici de la Boc, nici de la Băsescu, nici de la Monica Macovei, nici de la Andrei Pleşu și nici de la Vladimir Tismăneanu pentru că nu eu am fost ministru în Guvernul lui Iliescu în `90, ci Andrei Pleşu. Pentru că nu eu am scris o carte elogioasă cu şi despre Ion Iliescu, ci Vladimir Tismăneanu. Toate lucrurile acestea trebuie spuse. Nu avem niciun motiv să evităm să discutăm despre comunism, despre relele lui, despre metehnele lui care se mențin și astăzi, dar rămăşiţele comunismului de azi, adică minciuna în cea mai flagrantă contradicție cu realitatea, povestea că oamenii trăiesc din ce în ce mai bine când ei trăiesc din ce în ce mai rău, dispreţuirea Parlamentului, dispreţuirea Opoziţiei, calomnierea adversarilor politici, astea sunt armele caracteristice puterii, regimului Băsescu.”

    Recitiţi însă întreg discursul domnului Antonescu şi căutaţi ceva palpabil din punctul de vedere al guvernării. Astfel de „discursuri pamflet” este tot ceea ce produce domnul Antonescu. Eu unul nu l-am auzit vorbind niciodată de ceva concret despre construcţia alternativă pe care o exprimă, repet, întâmplător, ca legătură între piesele pilon ale discursului. Eu nu prea văd nici o diferenţă dintre discursul domnului Antonescu şi cel al domnului Vadim Tudor. Sigur, stilul este diferit, dar construcţia, carnea discursului, este la fel goală şi putredă pe dinăuntru, amintind de acel „să facem totul pentru” fără a spune exact ce anume trebuie făcut, lozinca moralizatoare care ne-a otrăvit o bună parte din viaţă.

    Domnul Ponta începuse bine, şi mă bucuram. Apăruseră proiectele menite să schimbe starea de fapt a României, din păcate proiectele nu s-au dus mai departe spre concretizare, nu s-au manifestat prin proiecte legislative care să fie depuse, după 2012, în Parlament… discursul domnului Ponta a început să semene şi el cu discursul domnului Antonescu, loveşte cu sete în „ciocoi”.

    Iată, şi domnul Voiculescu, gazda noastră, vorbeşte despre o nevoie urgentă de Plan Naţional de Investiţii Strategice şi de măsuri concrete de susţinere a producătorilor romani. Un plan despre care vorbesc toţi de prin anii ’90, recitând parcă o poezie, nimeni însă nu ajunge să-l implementeze odată ce ajunge în Guvern, nimeni nu face măcar o iniţiativă, un proiect, care să ajungă în stadiul de a fi pus pe hârtie, de a i se face o simulare… de parcă ar prinde brusc orbul găinilor odată ce poate să aplice aceste lucruri şi simte nevoia să fure ceva înainte.

    Iată cum România este o ţară din care lipseşte cel mai important partid al momentul, un partid care să ţină cu ţăranii, fermierii, agricultura… Avem în schimb PDL, PSD, PNL, trei partide specifice burgheziei, pentru că două dintre ele ar trebui să fie ale patronatului şi PSD al muncitorilor. Trei partide specifice burgheziei în condiţiile în care industria românească este la pământ.

    Demagogia şi populismul sunt singurele forme de manifestare ale politicii de astăzi, democraţia nu se manifestă nici măcar un pic, aşa cât să păstreze aparenţele.

    Şi atunci despre ce anume vorbim? Ar trebui să fiu dat pe spate că domnul Antonescu a primit în sfârşit semnalele (indirect, desigur, că domnia sa nu comunică prin blog) pe care le transmit disperat (şi alţi români alături de mine) de când a ajuns preşedinte de partid? Stimată domniţă, este evident că domnia sa nu simte intim că ar putea să fie o alternativă care salvează România, pentru că nu face nici cel mai mic efort pentru asta şi nici nu-l interesează. Domnul Antonescu visează să ajungă preşedinte şi cu asta punct. Citiţi toate discursurile sale şi veţi vedea că spune mereu acelaşi lucru, că „ăştia” sunt răi şi că vor veni cei de la PNL care vor fi „buni”. Nu spune niciodată cum va face PNL din România o societate funcţională. De foarte mult timp se vede că nu-i pasă măcar de PNL, cu atât mai mult de USL, trebuie să tragă cineva de domnia sa să ajungă pe la TV sau prin Parlament. În afară de situaţiile în care consideră că-şi întăreşte imaginea ţinând astfel de discursuri recitate patriotard şi cu conţinut răsuflat, domnia sa bănuiesc că stă pe acasă, merge la pescuit sau cine mai ştie ce face domnia sa în tot acest timp liber, că în Parlament nu prea se vede că ar face ceva.

    Poporul acesta este condamnat la două „situaţii pierzătoare”, o alternativă din care nu poate câştiga.

    1. PDL reuşeşte să rămână în continuare „la putere” iar Preşedinţia cu Guvernul se vor tot împleti astfel încât să se susţină o instituţie pe cealaltă instituţie.
    2. Se realizează alternanţa la putere şi situaţia va fi la fel de rea pentru că USL nu constituie o alternativă reală.

    Şi atunci… la ce viitor aş mai putea eu să sper? Când voi putea exista fără a fi terifiat de ziua de mâine?

    Ştiţi care este tristul adevăr?

    României i-ar fi astăzi mai bine fără politicieni, cu o conducere de funcţionari angajaţi prin concurs. Rolul politicii este acela de a construi un viitor perfectibil, durabil şi coerent, or, dacă observaţi, politica face tocmai dimpotrivă. Dacă mergi la un mecanic să-ţi schimbe bujiile şi el ia un baros să-ţi spargă parbrizul… ceva nu e în regulă. Politica ar trebui să-şi facă treaba sau să-şi vadă fiecare de treaba lui, de afacerea lui, de familie…

    Cam acesta ar fi răspunsul meu.

  53. Comunicarea a fost adresata directorului intreprinderii de comert exterior NU securitatii! si era obligatie legala. Serios isi imagineaza cineva inzestrat cu inteligenta ca o persoana care s-ar fi stiut vulnerabila ar fi respins solicitarile insinuante ale unei verisoare care dorea un imprumut de cateva zeci de mii de euro?! Nu cer simpatie ci doar o banala analiza logica. Asadar tot ce a reusit sa-mi gaseasca justitia in epoca Basescu cu judecatori precum domnul Albu a fost o comunicare despre un austriac.

  54. ….Asadar tot ce a reusit sa-mi gaseasca Justitia in epoca Basescu cu judecatori precum domnul Albu a fost o comunicare ambigua despre un cetatean austriac. ….Doamnelor si domnilor care ma urati de moarte care nu ma suportati pentru care sunt reperul absolut al raului cineva va manipuleaza!

  55. PENTRU TOTI CEI CARE DISCUTA PE ACEST SUBIECT.
    Indiferent ca sunteti pro sau contra faptelor savarsite de o persoana REALITATEA RAMNE.
    Invatati sa puneti si interesul general inaintea celui personal si POATE VOM TRAI INTR-O TARA MAI BUNA.
    Faptul ca un om este DESTEPT nu inseamna ca este si INTELIGENT.
    Mi-as fi dorit sa ma nasc in Norvegia,poate si voi la fel dar REALITATEA E CA NE-AM NASCUT AICI.
    As vrea sa am autostrazi ca in Germania fara sa fiu nevoit sa ma duc acolo si sa raman AICI.
    DACA VRETI CEVA , LASATI VORBELE SI TRECETI LA FAPTE
    FIE CA IL SUSTINETI PE BASESCU SAU NU.
    FAPTELE FAC DIFERENTA NU VORBELE.

  56. @Geta (cu legătură către saitul Partidului Conservator în nume)
    Da, „politica si viata romaneasca de prea mult timp permite orice”. De vreo 20 de ani e permisă libertatea de exprimare, de pildă.
    Ce să înţeleg, că dacă veniţi voi conservatorii la putere, o să se termine cu permisivitatea asta?
    Eu ţi-aş recomanda să nu subestimezi „fanaticii şi demenţii” de la Timişoara. Libertatea de exprimare s-a cîştigat cu sînge şi dacă va fi nevoie va fi apărată prin orice mijloace. Reţine cuvîntul: orice.
    Cartea aia cu minciunile din Jurnalul Naţional am publicat-o în 2005, cînd Partidul Conservator era aliat cu Băsescu şi membru în coaliţia de guvernare. Nu m-aţi intimidat cînd eraţi la putere, credeţi că mă intimidaţi acum?

  57. În altă ordine de idei, am văzut comentariile domnului Dan Voiculescu cu privire la hotărîrea justiţiei în cazul dînsului, ar fi util să vedem şi motivarea respectivei hotărîri.

  58. …..Dan Voiculescu a publicat pe blogul personal nota informativa despre un cetatean strain pentru care a primit decizia de colaborator al Securitatii de la ICCJ…………. Comunicarea a fost adresata directorului intreprinderii de comert exterior NU securitatii! si era obligatie legala.

Comentariile sunt închise.