Europa este in pragul unei noi crize semnificative, determinate de evolutiile din Grecia, iar Romania este cu atat mai vulnerabila cu cat, in iulie si august, vor fi scadente datorii de aproximativ 3 miliarde de euro. Pentru a rezista acestei presiuni, avem nevoie urgent de surse alternative de finantare, de parteneri care, in acest moment, nu sunt expusi la criza europeana.

Pe langa relatiile traditionale din zona euro-atlantica, este esential sa dezvoltam proiecte comune si cu alte economii puternice, cum sunt cele din China, India, Brazilia sau Rusia, precum si cu statele aflate in curs de dezvoltare din Africa si Asia, in care produsele si specialistii romani se bucura inca de o buna reputatie. In ultimii doi ani, statele europene au atras investitii chineze de peste 100 de miliarde de euro. Spania, Italia, Franta, Ungaria au stiut sa incurajeze aceste finantari.

Desi, personal, am atentionat Guvernul asupra necesitatii intensificarii parteneriatelor romano-chineze, regimul Basescu-Boc nu a fost in stare nici macar sa numeasca un ambasador la Beijing. Nu-i de mirare ca premierul chinez, aflat in turneu in Europa, a vizitat Budapesta si nu Bucurestiul. Avertizez inca o data: ne asteapta o perioada critica si, daca nu reactionam rapid, in cateva luni, Guvernul va vorbi din nou de reduceri bugetare si de personal.

43 COMENTARII

  1. Si eu am fost mirata auzind ca nu avem ambasador in China sau ca din alte cateva tari au fost chemati in tara pe motiv de …restructurare… ?!?!?
    Bine ca sunt bani pentru salarii foarte mari la directori si presedinti de consilii de administratie -bugetari,evident- care produc foarte bine,dar foarte bine…pierderi la buget.Eu cred ca vechime in campul muncii se poate face, la fel cum fac de luni de zile asistentii sociali si anume, angajati fiind dar fara a fi platiti…-asta este inca o chichitza mishteaux, desi, daca ma gandesc mai bine e doar neglijenta.Pe banii nostri.

  2. De fapt… mie nu imi mai pasa de cursul leului raportat la euro.
    Si sper sa-mi gasesc un model de autoturism electric pentru oras care sa-mi placa.
    Eu am reusit sa-mi achit luna asta ultima rata la imprumutul in euro.
    Multumesc la PreaBunul Dumnezeu ca imprumutul nu a fost in franci elvetieni !

  3. In campania electorala, tovarasul Base i-a aburit cu promisiuni desarte pe cei care l-au votat. Vorba aceea: „Laudate gura, ca d-aia iti dau friptura” si cand acei romanasi s-au dus sa-si cumpere un codru de paine, au descoperit stupefiati ca amaratii de creitari disparusera. Nu s-au gandit ca prestidigitatorul Base era dupa colt, numarand bucuros acei amarati de banuti.
    Niciodata nu s-a gandit sa faca ceva benefic si pentru cetateni. Nu ! Doamne fereste ! Ar fi insemnat sa-si puna mintea la contributie. Era prea obositor pentru dumnealui, conform zicalei: „La hora ma-ndes, ma-ndes si de munca fug si bas”.
    Dupa aportul adus la destabilizarea tarii, cred ca daca i s-ar face trepanatie, am descoperi ca in craniu este loc viran.
    La data scadenta pe care ati mentionat-o, va avea solutii numai pentru a lua, nu si pentru a da. Scuzati citatul folosit: „….el ne beleste si ne prada…” in continuare, fara a-l interesa ca sunt persoane care nu mai au cu ce sa-si hraneasca sanatos progeniturile, dar in schimb intr-o anumita perioada, nu stia decat sa comenteze ca a scazut natalitatea. Daca ne-a luat si pielea de pe noi, ne-a infometat, ne-a deposedat si de dreptul la un trai decent, nu mai avem nici o vlaga pentru a creste natalitatea. Cu stomacul gol, ghiortaind de foame, parca nu mai ai „chemare” pentru a avea urmasi la tronul conjugal. Invatandu-se sa „scoata castanele din foc, cu mainile altora”, pentru a plati imprumutul, ne va priva si de viata. In mintea lui bilibistrocita, crede ca suntem rude cu Sf. Paraschiva si putem trai…. doar cu rugaciuni…..

  4. DEFINIŢIE

    Teoretic,avertismentul e o sancţiune
    Care precede pe alta mult mai dură ;
    Practic, e un soi de simplă moţiune
    Când unii dorm iar alţii dau din gură .

  5. Începe deja să umble zvonul desfiinţării sistemului public de pensii, şi al desfiinţării conceptului economic de salariu minim… probabil se vor elimina, în consecinţă, şi deducerile la impozitare…

    Numărul ştirilor care anunţă sinucideri creşte din zi în zi…

    FMI Franks anunţă o temperare a creşterii economice, după ce începuse năvalnic cu 0,1%.

    Lumea de astăzi nu prea seamănă deloc cu ceea ce visam eu în copilărie. Închipuiam o lume a viitorului cu un oraş al maşinilor zburătoare, o lume a oamenilor supradotaţi intelectual… Atunci nu mi-a spus nimeni că am greşit cu ceva, nu mi-a spus nimeni că omul nu se schimbă în câteva decenii, nu mi-a spus nimeni că mintea umană este un handicap care face, inevitabil, din om o fiinţă care se auto-distruge. Mi-e dor de vremea când nu ştiam că idealurile nu se pot împlini.

  6. ce sa stie Boculete despre grupul BRICS si cat de mult ne-ar ajuta o apropiere de tarile care fac parte din el? habar n-are…el stie numai despre grupul Basecu-Udrea-Bercea Mondialu

  7. MOGULUL CA SI CHINEZII….INCORUPTIBIL !

    În condiţiile în care România întârzie să numească un nou ambasador în China, iar relaţiile de cooperare economică nu sunt unele dintre cele mai fructuoase, Guvernul de la Beijing continuă să considere relaţia cu ţara noastră una de profundă prietenie. .
    Dacă în România firmele chinezeşti din domeniul construcţiilor nu au fost acceptate la nici o licitaţie, în Polonia acest pas a fost făcut. În prezent, firme de construcţii din China sunt în discuţii cu reprezentanţi din Cehia, Bulgaria şi Grecia.
    China, vaccin pentru corupţia endemică
    Polonia este cea mai bună demonstraţie pentru ceea ce ar putea însemna investiţiile chinezeşti. Şantierul autostrăzii pe care o construieşte China Overseas Engineering este un experiment impresionant. „A face apel la firme chinezeşti înseamnă o şansă de a scăpa de blestemul corupţiei endemice care înconjoară construcţia de autostrăzi“, afirmă unul din reprezentanţi polonezi Pavel Osovski, un consultant din Varşovia care colaborează cu întreprinderea chinezească, citat de AFP.
    Problema este faptul ca aceste companiile chinezesti sunt controlate de stat, deci pentru motive care tin de regimul politic si de standardele politice din China nu se pot da si nici lua comisioane. Pentru orce guvern romanesc o colaborare cu China este neinteresanta, pentru ca nu castiga nimeni, nimic. Cei care incheie aceste contracte nu au cum sa primeasca celebrul 10%, pentru ca partidul din China nu este dispus sa se angajeze in asemenea operatiuni

  8. @ Bibliotecaru

    Sper sa nu te surprinda , dar in ceea ce ai spus chiar iti dau dreptate.Regret ca ai dreptate si regret ca ceea ce spui este atat de dureros de evident.Si eu as vrea sa sper ca macar generatia mea , sa fie ultima de sacrificiu.Pe zi ce trece din pacate si acest vis al meu , realizez ca o sa ramana doar un vis si nimic mai mult.

  9. domnule Voiculescu dumneavoastra spuneti de China , Rusia ,India , pai nu vedeti ca nu il baga nimeni in seama pe presedinte? am scris intentionat cu litere mici . Cum sa faci afaceri cu cineva care nici macar nu nu stie ca existi?sa fim seriosi . basescu e pus pe distrugerea tarii . si stiti de ce ? foarte simplu . la ultimele alegeri prezidentiale s-a furat ca in codru . chiar pe fata . imediat dupa ce a fost instalat ca presedinte , poporul a inceput sa-l huiduiasca pe basescu . acum se razbuna pe popor . este atat de razbunator pana la nebunie .

  10. „Europa este in pragul unei noi crize semnificative”
    Nu Europa. Sistemul financiar bancar European si probabil si o parte din cel global. Persoanele si statele care au trait cumpatat nu o sa aiba astfel de probleme.

    „vor fi scadente datorii de aproximativ 3 miliarde de euro. Pentru a rezista acestei presiuni, avem nevoie urgent de surse alternative de finantare”
    Pe termen scurt avem nevoie de astfel de finantari, insa pe termen lung trebuie sa avem un exdent bugetar. Nu e sustenabil pe termen lung ca statul sa consume mai mult decat primeste in taxe si impozite.

    La ultima finantare cu bond-uri, Romania a primit cu peste 1.5 miliarde euro peste cat a cerut. Deci e foarte probabil ca nu o sa fie nici o problema de finantare pe termen scurt.

    „de parteneri care, in acest moment, nu sunt expusi la criza europeana.”
    Ultima finantare a fost facuta de catre investitori privati din tari vulnerabile la o noua criza financiara: USA, Irlanda, UK etc.

    „Pe langa relatiile traditionale din zona euro-atlantica, este esential sa dezvoltam proiecte comune si cu alte economii puternice, cum sunt cele din China, India, Brazilia sau Rusia”
    De acord. Insa asta nu trebuie sa se faca prin cheltuit bani(i.e. investitii). Ci trebuie sa se faca prin crearea unui mediu proprice investitiilor straine de oriunde – vezi cazul Georgia.

    „necesitatii intensificarii parteneriatelor romano-chineze, regimul Basescu-Boc nu a fost in stare nici macar sa numeasca un ambasador la Beijing”
    Nu ai nevoie de parteneriate stat Roman-stat chinez. Daca ai un mediu propice investitiilor vin ei singuri la noi. Noi trebuie doar sa ii primim si sa nu le punem piedici.

    „Guvernul va vorbi din nou de reduceri bugetare si de personal.”
    Abia astept sa se intample asta! Si asa statul e foarte ineficient in alocarea resurselor. Iar birocratia excesiva, cum e la noi, doar impovareaza mediul privat. Si deci scade bunastarea oamenilor in asamblu.

    Sunt curios daca aprobati comentariul asta. Cel putin la Antena 3 aveti o reputatie de propaganda castigata in mai toate emisiunile zilnice.

  11. @DV si tuturor celor interestati ( cetateni ai Romaniei )

    Domnule Voiculescu , imi cer scuze pentru aceasta interventie care nu are legatura cu commentul, de pe acest blog.

    Astazi domnul Adrian Sobaru , a fost citat si chiar i sa deschis dosar penal pentru ca ” SI-A PUS VIATA IN PERICOL” in acel protest din Parlament, cand in mod voit s-a aruncat de la balconul institutiei.
    Doresc sa v-a cer interventia in calitate de senator al statului Roman si sa cereti in numele , tuturor cetatenilor acestui stat , declansarea procedurilor de ACUZARE a tuturor celor aflati la conducere si deschiderea unui dosar penal , in care SUNT ACUZATI DE :
    -punerea in pericol a vietii celor 20 mil. de romani prin actiunile acestora in functiile publice pe care le detin.

    Domnule Voiculescu , nu se poate ca acest om ,Adrian Sobaru , sa ii se faca dosar penal pentru ca A VRUT SA SE SINUCIDA , IN TIMPUL PROTESTULUI SAU.
    Sincer , nu stiu ce sa mai zic sau ce as putea face , ca acest om sa nu fie injosit si mai mult decat a fost deja.Va cer in calitate de cetatean si pentru ca sunteti senator , sa aduceti aceasta problema in fata SENATULUI.
    In cazul in care nu se i-a nici o masura care sa il sustina pe domnul Sobaru,voi reclama acest caz la Curtea Drepturilor Omului si personal ma voi lupta pentru acest om.Chiar daca din punct de vedere public nu reprezint o personalitate , consider ca drepturile acestui om trebuie APARATE DE CINEVA.
    Sunt pus in situatia de a ma adresa tuturor autoritatilor internationale , desi momentan stiu ca acest lucru este unul laborios , imi voi dedica toata energia si cunoasterea pentur al ajuta pe Adrian Sobaru.
    Consider ca toti ar trebui sa facem asta , deoarece ar fi un raspuns pentru gestul domnului Sobaru , care a dedicat protestul lui TUTUROR ROMANILOR nu a protestat doar pentru o cauza personala.
    Imi cer scuze pentru eventualele neclaritati , dar in acest moment sunt anumite sentimente care m-au ravasit, si in fiecare moment cand ma gandesc la acest lucru se intampla acelasi lucru.
    Va multumesc si imi doresc sa intelegeti ca PROTESTUL DOMNULUI SOBARU …A FOST UN PROTEST IN NUMELE TUTUROR ROMANILOR.
    Astfel noi toti ii suntem INDATORATI acestui om.
    Daca nu o facem , suntem doar o adunatura de MIRONOSITE ,IMBECILI ce ne meritam soarta si chiar mult mai rau.
    Imi cer scuze si pentru limbajul colorat , dar il consider necesar in aceste momente.

  12. FELICITARI ! FELICITARI ! FELICITARI !
    Acum cateva minute emotionat si cu ochii plin de lacrimi am vazut documentarul
    Monarhia Salveaza Romania. Antena 3 Sinteza Zilei Cu ani in urma la expozitia mea personala Dela Dali la Deva care a calatorit prin lume, am pus in centrul galeriilor un urias potret al regelui Mihai in milocul unui drapel national stilizat.
    Sub portretul majestatii sale puteti citi : MONARHIA SALVEAZA ROMANIA.

    Aceasta este singura solutie si unica solutie.

    Deschideti :
    http://www.devagallery.com/
    la EXHIBITIONS
    La sfarsit : ACEASTA EXPOZITIE ESTE DEDICATA MAJESTATII SALE MIHAI REGELE ROMANIEI SI FAMILIEI REGALE.

  13. As vrea sa Va felicit pentrusemnalul pe care l-ati tras !
    Traian Basescu si anturajul sau se joaca intr-adevar obsesiv cu focul !
    La Complexul Energetic Turceni a izbucnit un incendiu. Puternic.

  14. @Bibliotecaru – ”Mi-e dor de vremea când nu ştiam că idealurile nu se pot împlini.” Si mie Bbiliotecarule, dar acum – din pacate – traim doar in ‘Cartea de nisip’…

  15. @ marco

    De ce să mă surprindă…
    Mă aştept ca toţi oamenii care sunt îndeajuns de sinceri cu ei înşişi să gândească la fel…

    „Cazul” Sobaru are foarte multă legătură cu subiectul CRIZĂ. Noi, românii, avem o criză umană. Domnul Sobaru este mirat că gestul domniei sale nu a mutat munţii din loc, aşa cum ar fi crezut. Ce gest cu impact mai mare decât gestul domniei sale se putea face? Şi nici o urmare.
    La fel şi în cazul acelui militar pensionar care şi-a dat foc în faţa Palatului Cotroceni… NIMIC.

    Să ne sinucidem toţi ca să înduioşăm pe cei care ne conduc?

    Românii ar trebui să se trezească. Ei au adormit iarăşi, din nou trăiesc cu impresia că nu se poate face nimic, că politica nu poate fi învinsă şi că, orice ar face, orice ar vota, tot aia e. De cealaltă parte, politicienii României au recăpătat şi ei senzaţia de „stăpâni ai ţării”. Conştiinţa este alterată, în consecinţă, şi de-o parte, şi de cealaltă.

  16. Poate si-l tine Boc vacant, postul ala de ambasador, pentru cand nu va mai fi prim- ministru. Poate asa, in China va a avea si el prestanta…la capitolul inaltime..

  17. Eu cred ca nu mai e vreme de dat sfaturi, pentru ca cei de la gucernare au demonstrat de fiecare data ca nu tin seama de nicio recomandare. E timpul insa ca hienele astea PDL-iste sa fie schimbate din Guvern , daca vrem sa mai putem salva ceva din tara asta.

  18. Actuala criza economica pe care Romania incepe sa o traverseze este cu precadere o criza interna care este determinata de mixul gresit al politicilor macroeconomice luate in ultimii ani.

  19. HEAVEN’S GATE

    Cât Băsescu şi cu Boc sunt la butoane,
    Ce rost mai are să le atribuim lor vina
    Că am ajuns să ne rugăm pe la icoane,
    Să reuşim cu toţii a emigra în … China ?
    (C-acolo sunt şi bani şi … geamantane)

  20. Stimate Domnule Vice-Presedinte al Senatului tarii noastre,

    V-as ruga frumos sa gasiti o modalitate prin care guvernantii sa raspunda penal nominal si nu institutional pentru valul de sinucideri din ultima luna, sinucideri care nu sunt efect al consumului de etnobotanice,alte droguri sau alcool.

    Poate Dv.impreuna cu buni specialisti chiar si straini in psihologia maselor/individuala si cu specialisti in legislatie de igiena psihica si mentala a individului Veti putea cel putin trage un semnal de alarma international fiindca pe plan intern indiferenta si dezumanizarea este la cote paroxistice -dupa parerea mea- si aceasta nepasare este , dupa cum se vede in ultima perioada, ucigasa.

    Se sinucid adolescenti -iar explicatia ca „asa e in perioada examenelor” este diavoleasca- se sinucid oameni simpli, se sinucid cadre ale Ministerului de Interne, batrani se sting singuri in casele lor aparent din „cauze necunoscute”si tot mai multi cetateni romani prefera sa treaca in nefiinta decat sa mai indure deciziile inumane ale guvernantilor sau sa iasa in strada unde stiu ca vocile lor neputincioase nu se aud decat la Ceruri nu si la guverne sau parlamente.

    Poate si impreuna cu PreaFericitul Daniel Veti putea concepe o actiune solida, mai ales ca sinuciderea este o dilema si pentru preoti.

    Am mare incredere in Dumneavoastra ca Veti face exact ceea ce este necesar pentru TRAGEDIA PRIN CARE TRECE POPORUL NOSTRU PRIN PIERDEREA ATATOR CETATENI.

    Cu mare tristete in suflet V-am scris aceste randuri.

  21. @ROBERT HORVATH CINEAST NEW YORK

    Mie nu trebuie sa imi spuneti „bravo”, din singururl motiv , ca nu am facut nimic.Nimic din ceea ce noi toti , in tara sau afara ar trebui sa facem.Am incercat si voi incerca doar sa ii intorc gestul domnului Sobaru,asa cum voi putea si sa il apar pe cel care in protestul sai ar fi facut sacrificiul suprem , nu pentru tara ci PENTRU CETATENII SAI.

    @Bibliotecaru

    In acest caz se afla domnul Sobaru , dar nu am uitat nici de pensionarul militar care si-a dat foc, nici de militarul in rezerva care a murit in timp ce ii scria presedintelui, nici pe acei soldati raniti sau cazuti la datorie in luptele din Afganistan, studentii care sunt la studii in strainatate pe bursele statului roman si care la intorcere le se intoarce spatele si sunt victime a acestui sistem , imbecil.
    Toti acesti oameni merita respectul meu.Desi fac parte din categorii sociale si profesionale diferite au in comun poate un singur lucru …ACELA CA NU ACCEPTA SA FIE CALCATI IN PICIOARE de anumite persoane care prin minciuna si hotie au ajuns sa ne conduca.
    Stiu si ca atunci cand domnul Sobaru a facut acel gest , romanii nu au reactionat , cel putin nu asa cum ne-am fi asteptat si singura scuza ( desi nu ar trebui sa aibe ) este aceea ca le este frica.Nici eu nu as fi fost in stare sa fac ceea ce a facut domnul Sobaru.Saracia si frica ne tin IN CASE , IN FATA TV SI IN FATA PC-ului si protestam in sinea noastra sau pe bloguri.Trebuie sa continuam sa facem asta dar mai important e sa intelegem ca daca nu progresam in protestul nostru si nu facem absolut nimic , ne meritam soarta.
    Nu iesiti in strada , mai inghititi pana in 2012 , dar daca si in acel moment nu taxati prin vot mizeriile prin care fiecare roman trece, atunci ne meritam soarta si eu sunt doar un nebun , o minoritate a dorintelor acestui popor.
    Nu cer iesiri in strada , totusi singurul lucru pe care il cer e acela : SA NU UITATI.
    – De sangele varsat in ’89
    – de salariile si pensiile taiate
    – de foame copiilor vostrii
    – de izolarea tarii pe plan international
    – de momentul in care toata Europa si America luau bani si incheiai contracte cu chinezii , iar statul roman considera ca nu se coboara la un astfel de nivel
    – de arestarile ,anchetarile celor care au vorbit impotriva sistemului
    – de LIBERTATEA PRESEI, care atunci cand spun ceva care deranjeaza sunt sanctionati sau anchetati de fisc sau alte autoritati.
    Stiu ca poate sunt un visator , dar voi lupta pentru cetatenii romani cinstiti care vor sa mearga la ei in tara sau strainatate cu CAPUL SUS.

  22. @ marco

    Ieşitul în stradă nu mai înseamnă mare lucru astăzi pentru că politicienilor nu le mai este frică de vocea străzii. Este îndeajuns să stea liniştiţi şi să aştepte. Nici un protest nu poate avea o amploare mai îndelungată sau mai importantă decât fenomenul Piaţa Universităţii… şi acolo nu a existat nici un efect. Au fost apoi incredibilul protest al poliţiştilor şi gardienilor, tot nu s-a întâmplat nimic. Orice s-ar întâmpla în stradă, domnul Băsescu nu va accepta plecarea decât dacă cu nume şi prenume se vor face liste împotriva domniei sale cu 21 de milioane de români.

    Avem nevoie de o altfel de implicare, trebuie ca cetăţenii să intervină exact acolo unde este punctul nevralgic în politica actuală, prin candidaţi independenţi pentru parlament. Dacă 40% din parlament ar fi format din oameni apolitici şi oneşti, politicienii nu ar mai putea face jocurile pe care le fac astăzi. Eu nu cred că altfel se poate aduce un echilibru în România, este singura cale.

  23. romania tb scoasa din impas. iar apoi, tb sa vina o perioada de reconstructie. atata timp cat sunt acesti incompetenti la putere, romania o sa ramana in noroi

  24. cine sa gestioneze criza? boc? udrea? sau poate talmacean. astia sunt oamenii lui basescu. o adunatura de incompetenti

  25. Nici macar nu mai avem o speranta de imbunatatire a situatiei, ci ne gandim doar sa nu ajungem ca grecii, totusi.

  26. @ Geta

    De ce esti atat de trista in „tara noastra” ? De cand nu ai mai trecut pe la un cabinet de psihiatrie din „tara nostra” ?

Comentariile sunt închise.