Fiecare dintre noi intelege lumea dupa propriile posibilitati. Cei care au invatat, au citit, au construit ceva in viata, inteleg mai mult. Ceilalti inteleg mai putin. Iar ideile putine sunt, de regula, fixe.

Cel lipsit de idei reduce lumea la perspectiva lui extrem de limitata.

Spre exemplu, domnul Traian Basescu a fost marinar. Asta a invatat, asta i-a placut, asta a vrut sa faca. Nimic in plus. Nu s-a omorat niciodata cu lectura, si, implicit, cunostintele sale despre lume se reduc mereu la “viata pe punte”. De aceea confunda sacrificiul regelui Mihai I cu o tradare, ca pe vapor, iar activitatea politica cu negocieri clandestine, ca in port.

Avem un presedinte lipsit de anvergura si substanta.

Avem un presedinte gol, care traieste din barfa, inapt sa construiasca, dispus oricand sa demoleze.

Avem un presedinte a carui viziune a ramas definitiv blocata in universul ingust al unei barci.

Avem un presedinte de care ne este rusine. Din cauza caruia simtim mereu nevoia sa ne cerem scuze strainilor, incercand sa-i convingem ca Romania nu este un vapor in deriva si ca romanii nu sunt nici rudimentari, nici agresivi, nici lipsiti de viziune.

Avem un anti-presedinte. Un accident. O persoana blocata cognitiv si emotional in trecut.

Un om care ne demonstreaza la fiecare aparitie in public ca nu-si intelege responsabilitatile, nu intelege istoria si nevoile propriei natiuni, nu intelege democratia si, in general, nu intelege nimic din principiile politice, economice si sociale ale lumii civilizate.

De exemplu, ieri recunostea public ca nu poate intelege de ce Voiculescu, care are « tot ce-i trebuie », nu renunta la politica. Istoria Romaniei este marcata de prezenta unor personalitati care au ales sa faca politica, desi nu le mai trebuia nimic. Dar Traian Basescu nu intelege nici istoria, nici politica adevarata.

Nu ma mira, pe vapor nu l-a invatat nimeni ca politica autentica se face doar atunci cand nu iti mai trebuie nimic personal. Din contra, prizonier al unui univers pitic, Traian Basescu ramane in politica pentru ca, se pare, inca ii mai trebuie cate ceva.

51 COMENTARII

  1. „Cel lipsit de idei reduce lumea la perspectiva lui extrem de limitata.

    Spre exemplu, domnul Traian Basescu a fost marinar. Asta a invatat, asta i-a placut, asta a vrut sa faca. Nimic in plus. Nu s-a omorat niciodata cu lectura, si, implicit, cunostintele sale despre lume se reduc mereu la “viata pe punte”.

    Avem un presedinte a carui viziune a ramas definitiv blocata in universul ingust al unei barci.”

    Domnule Voiculescu, nu atasati acestei profesiuni nobile chipul urat al unui om care nu are nimic sfant. Nici acelea care v-au ramas, probabil, in minte, in urma vizionarii filmelor cu pirati, marines sau expeditii de colonizare din secole trecute. In orice tara civilizata, un om care ajunge sa conduca o nava, fie ea comerciala sau militara, este unul sclipitor si rafinat. Este un om care stie gustul libertatii si al marii, inrobitor si izbavitor deopotriva. Este un om care, pentru a putea conduce responsabil o lume in miniatura, a cautat sa inteleaga lumea cea mare intai.

    Basescu uraste marea, ea nu a fost pentru el decat un dusman care trebuie invins. Un fel de mogul. :)

  2. Nu avem nici un drept, in a judeca faptele aproapelui. Ca simplu cetatean, fara studii superioare, am fost educata de mama mea ca imi este interzis a numara galustile din farfuria celui de langa mine. Deasemenea, sa-mi vad mai intai barna din propriul ochi si nicidecum a cauta firul de praf din ochiul altuia; sa nu fac afirmatii gratuite dureroase, fara cunostiinta de cauza, neavand un fundament real; sa nu particip la „radio-sant”. Sfaturi pe care le-am urmat cu sfintenie si nu am cautat sub nici o forma, sa ma abat de la ele.
    Din comportamentul Pres-ului tarii, mi-am dat seama ca, dumnealui reactioneaza ca un copil de gradinita, chiar daca este la varsta maturitatii. Dupa toate probabilitatile, cei sapte ani de-acasa si i-a petrecut plutind cu pluta pe garla din sat. Ori educatia primita de la parinti s-a lipit ca apa de gasca, ori a fost intarcat de timpuriu, hranit la biberon cu bauturi alcoolice si era prea abtiguit pentru a intelege.
    Consider ca afirmatiile facute la adresa diferitelor persoane, de catre dl. Basescu, sunt vorbe gaunoase, rostite cu mult cinism si cu un sadism rar intalnit.

  3. Faptul ca un presedinte de tara membra al UE/NATO zice ca ar fi atacat si el URSS in anii ’40, arata cata diplomatie are seful nostru de stat.
    Probabil ca dumnealui considera ca Romania a platit putine daune in urma razboiului., si putini cetateni romani au pierit prin Krimea sau prin muntii Kaucaz in acele vremuri. Si cati evrei au fost deportati din Ukraina de catre armata romana., sub comanda germana.
    Vazusem un monument al Holocaustului intr-un oras pe care scria:” Niciodata nu-i vom ierta pe calaii nostri”.

  4. CĂPITANUL „ŞARLDEGOL”

    Ales preşedinte-jucător la Cotroceni
    Prin manevre de culise,fraudă şi dol ,
    Îşi driblează pe teren proprii cetăteni ,
    Marcândule-n stomac …gol după gol .

  5. Sunt consternat de campania INTACT & CARREFOUR.
    Daca tot vor sa ofere o viata buna oamenilor cei de la Carrefour, ce ar fi sa inceapa cu proprii lor angajati (8500), pe care ii platesc execrabil, anume 700 RON pe luna pentru 65 de ore/saptamana de stat la casa. Eu cred ca au de unde daca iau in considerare cele 20.000.000 Euro PROFIT ANUAL NET. O viata buna romanilor…vai de capul meu, secolul corporatiilor, pacat de lumea asta.

    Un angajat de la casa din CARREFOUR castiga in medie 2 RON/ORA x 10 ore/zi = 20 RON /ORA.
    Ziua de coasa la tara se plateste cu 70 RON/zi +mancare si bautura.

    O viata mai buna sau Sa Traim Bine…mie tot aia imi este.

  6. presedinte nu avem. ministru de externe nu avem. prim ministru, un pitic fara cap. traiesc intr-o tara tare ciudata.

  7. Bun, asa e. Acum, ce? Ati vorbit in termeni vagi despre suspendare, o suspendare de care Romania are nevoie ca de aer. In special in zilele astea. Ce-asteapta USLul? Majoritatea aritmetica? Ha! Daca ramane asa, asteptand UDMRul ca pe o iubita de mult plecata putem sa ne culcam de-acuma si sa stam pana-n toamna viitoare pentru ca nu se va schimba nimic.

  8. Popor român, nu te-ai săturat să stai pe locul mortului şi să fii condus de toţi tâmpiţii ?
    Chiar ţi-e jenă să iubeşti ţara asta ? Nu trebuie să fii naţionalist-comunist pentru asta.

  9. Eu zic ca totul este perfect.
    Nu avem economie, agricultura , invatamant, sistem sanitar ,sistem de securitate,justitie ,armata performanta (echipata) si uite ca acum NU MAI AVEM NICI RELATII INTERNATIONALE STABILE MACAR.
    Daca am fi masochisti , am putea spune ca traim intr-o lume perfecta.

  10. Din ciclul Vodca şi lotca

    Moto : бесстыдный бравадой (bravadă neruşinată)
    Вы большой рывок Джон * (Mare dobitoc eşti JON*)

    – „Солдаты, я приказываю вам перейти Прут” (“Soldaţi, vă ordon treceţi Prutul”)
    – Давайте sictir Джон *. Давай мама! (Hai sictir JON*. Să-l treacă mă-ta !!!)

    PS Medvedev (Ursulache) nu-ţi pune mintea cu tâmpul…

  11. ARATĂ-ŢI PUTEREA

    Г-н Медведев, я прошу вас пригласить Джона * (Национальный oбыкновенный дурак), несколько лет, чтобы охотиться за понимание Siberia. (Domnule Ursulache, te rog să-l inviţi pe Jon*-Javra ordinară naţională, câţiva ani, la o vânătoare în Siberia).

  12. *Dlui Dragos*

    Ce-ai frate cu Domnul VicePresedinte al Senatului ?
    ………………………………

    Stire de ultima ora !

    De ce se trateaza dl. Pres. in clinicile din strainatate cand este bolnav ?
    Pentru ca i se administreaza intravenos Tuicomicina in cantitati impresionante si nu doreste sa i se descopere tratamentul „minune” de catre confratii sai.

  13. In primul rand avem un presedinte care-si uraste propriul popor. Ori asta explica multe din comportamentul personajului.

  14. basescu ataca regele pentru ca asa cum a spus-o si el urmatorul presedinte va fi unul care trebui sa treaca drept intelectual si ca atare cum in pdl nu e nimeni care sa mimeze asta a gasit o „nobilitate” pe post de intelectual ,careia i-a facut niste retrocedari pt a-l cumpara, si il pune candicat la presedentie. bineinteles ca pentru asta incearca discreditarea casei regale de roamnia ca altfel sa nu le vina idee sa candideze sau cine stie daca reuseste sa manipuleze pe cineva din casa regala de romania cum ar fi principele radu atunci chiar o sa ii iasa mai bine pasenta intrucat acuma toti sustin casa regala. Varianta in care a reusit sa corupa pe cineva din regalitate merita luata in calcul intrucat uniii din lingaii presedintelui au luat pozitie impotriva presedintelui ceeace n-ar face daca nu li s-a ordonat.

  15. Pai sa strangem cu totii niste bani, ca sa aiba „tot ce-i trebuie ” si sa urmeze propriul sfat, dat dvs.

  16. Daca tot se raporteaza la trecut, cel mai bine ar fi sa se intoarca pe mare, acolo unde se simte cel mai in largul lui. Oricum nu a depasit nivelul de marinar. Ca sa stea linistit, il asiguram de pe acum ca n-o sa-i ducem dorul.

  17. EVALUARE PREZIDENŢIALĂ

    Pe sluga Boc ar vrea ca s-o distrugă ,
    Nu pentru a face hatârul la duşmani
    Ci pentru c-o preferă pe Elena slugă ,
    Căci ei îi place mult să sugă … bani .

  18. foarte bine faceti ca va amestecati dle senator, trebuie cineva sa-i traga la raspoundere pe astia care ne conduc

  19. domnule voiculescu v-am mai scris pe tema aceasta si nu mi-ati dat nici un raspuns si anume de ce catalin voicu nu-si da demisia din senat el fiind arestat s-ar face alegeri si usl ar castiga majoritatea in senat ar fi un semnal puternic senatul romaniei ar fi prima institutie independenta e chiar asa greu sa faceti aceste demersuri iar voicu sa semneze o hartie vad ca nu s-a gandit nimeni din usl la asa ceva trebuie sa le dam noi solutii ce sa faca??

  20. aici si oamenii sunt de vina..daca nu ne pasa ce alegem in fruntea tarii..e inadmisibil ca un astfel de om complet lipsit de orice alte cunostine ( inafara de cele de pe vapor) sa fie ales presedinte

  21. eu stiu cine e in spatele domnului presedinte si nu mai am nici o problema cu el,acum stiu si cine este in spatele opozitiei,mai precis cei din umbra dumneavoastra.E vorba de ce idei promoveaza cei care va influenteaza,iar ideile din spatele dumneavoastra numi sunt deloc pe plac.Ca si concluzie orice resursa naturala e limitata.

  22. @ reaper

    „iar ideile din spatele dumneavoastra NUMI (sic! ) sunt deloc pe plac.CA SI CONCLUZIE (sic! ) orice resursa naturala e limitata.”

    Mai bine taceai si filozof ramaneai caci tu esti cel „limitat” ca noaptea …

  23. domnule observator imi spuneti va rog ce meserie aveti,cine va plateste,ce calitati aveti,daca spuneti ca eu sunt cel limitat,domn presedinte nu a gresit cu nimic atunci cand a spus ca si el ar fi trecut prutul,in moldova majoritara e limba romana,era un teriitoriu al romaniei.Dar cei din spatele vostru vor sa domine zona asta sa incalce libertatile oamenilor,iar daca cineva are idei folositoare trebuie oprit ,inchis.Cei de sus nu suporta criticile,cei care le au trebuie anihilati.Vorba vine cei de sus ca inteligenta sunt unde la nivelul maimutei.

  24. @ Pentru postacul 42, ninel
    cu mintea cat un puricel,
    de le citesti pe toate mai catel
    si tot nu intelegi nici cat un firicel,
    asa ca mars pe blogul mititel
    al crucisatorului caruia-i esti fidel.

    PS ia de citeste asta mai ninel
    c-am scris usor, ca pentru tine, baietel

  25. Domnule Voiculescu,
    Acest articol mi-a amintit, inca din primele randuri, de un om foarte drag mie, fostul meu profesor de matematica din liceu, din mana caruia ieseau nu neaparat matematicieni, dar demni absolventi de bacalaureat.
    Dumnealui avea nenumarate pilde pe care ni le spunea in momentele de destindere, iar una dintre ele porneste de la fraza dvs. „Cel lipsit de idei reduce lumea la perspectiva lui extrem de limitata.” Zicea dumnealui: „Mai, copii, fiecare om are o sfera de cunostinte. La unii este o sfera mare, la altii mai mica. Oamenii inteligenti au o sfera de cunostinte foarte mare, care face un contact imens cu necunoscutul. Asa, oamenii inteligenti isi dau seama cat de mult mai au de invatat. Oamenii prosti, au o sfera de cunostinte mica, mica. Ei au impresia ca stiu totul, pentru ca sfera lor are un contact foarte mic cu necunoscutul. Iar cand oamenii sunt foarte prosti, sfera lor este mica, mica, aproape cat un punct. Si acela este punctul lor de vedere!”
    Sper ca nu v-am plictisit cititorii.
    Va salut cu respect!
    Raluca

  26. @ Ral

    Foarte frumoasa expunerea dv.! Ati fost extrem de explicita si poate din acest motiv si convingatoare. Am insa si un mic”amendament” : inlocuiti sintagma „absolvent de bacalaureat” cu expresia ” absolvent de liceu”.
    Cu mult respect .Toate cele bune !

  27. Aveti dreptate, domnule Doboseriu. Mi-am dat seama de greseli dupa ce am dat submit si sper sa-mi fie iertate. Stiu, de asemenea, ca nu se pune virgula intre subiect si predicat, cum am facut in propozitia „Oamenii prosti, au o sfera de cunostinte mica, mica.”. Riscurile scrierii in graba.

    @andron, multumesc si ma alatur urarii dvs.

  28. articolul este ok, cu o conditie sa nu mai vorbiti in numele tuturor, „avem un presedinte” ci in nume propriu, „am un presedinte”, pt ca dvs nu stiti cati romani sunt de acord cu ce scrieti dvs ! in rest , ramane tot asa, cum a stabilit justitia !

  29. @ Ral

    Din punctul meu de vedere, (adica sfera aia de cunostinte,mica,mica) greseala recunoscuta este … 100% iertata. Toata stima.

Comentariile sunt închise.