Oficial, arieratele depasesc, in acest moment, 1 miliard de lei. Dar aceste date contin doar intarzierile de plata de peste 90 de zile. Asadar, suma reala pe care statul o datoreaza firmelor private este mult mai mare, depasind 1 miliard de euro.

Asa cum am avertizat in mod repetat, arieratele constituie o forma de sabotaj macroeconomic. Practic, statul se imprumuta fara dobanda de la agentii privati fara a intelege ca asemenea imprumuturi sunt toxice chiar pentru bugetul public si economia nationala. Falimentandu-si cei mai corecti contribuabili, statul roman se indreapta catre propriul faliment.

Victimele principale ale arieratelor sunt intreprinderile mici si mijlocii, motorul oricarei economii sanatoase. Pentru majoritatea IMM-urilor o datorie mai consistenta neachitata la timp poate constitui o sursa de dezechilibru financiar major, care se soldeaza, de regula, cu falimentul. Astfel, firme private viabile, care ofera locuri de munca si-si platesc corect contributiile la stat, sunt inchise pentru ca institutiile publice centrale si locale refuza sa-si onoreze, la timp, obligatiile.

In loc sa sustina dezvoltarea clasei de mijloc, autoritatile publice o decimeaza.

In mod evident, plata arieratelor reprezinta o prioritate absoluta a Romaniei. O infuzie rapida de 1 miliard de euro in economia reala, in IMM-uri, ar genera o crestere economica sanatoasa, locuri de munca si consolidarea bugetului national. Si, pentru aceasta, nu este nevoie decat de o alocare rationala si responsabila a resurselor publice.

Din pacate, ratiunea si responsabilitatea nu sunt punctele forte ale actualei guvernari.


20 COMENTARII

  1. absolut de acord. econopmia trebuie sa mearga fara piedici…mai ales in aceasta perioada in care sunt destule probleme

  2. Economia nu mai merge fara piedici, intrucat PDL-istii i-au „infiat rotile”. Trio-ul B-B-U. a fost investit de catre unii cetateni cu functia de Duce de Ripa si asa au ajuns in inalta clasa, numita ELITA SOCIETATII, dar datorita faptelor savarsite de acest trio, mai curand fac parte din ELICEA SOCIETATII. Cu toate ca situatia tarii este pe butuci, conturile lor personale cresc de la o zi la alta si ma determina sa cred ca, au sterpelit bagheta fermecata a lui Harry Potter. Bunicul avea o vorba: „Nu goni o musca satula, ca vine una mai flamanda si te ciupe mai tare”.

  3. statul roman actual este unul de tip mafiot care isi protejeaza firmele din zona lor. nu-i intereseaza de clasa de mijloc, de imm-uri

  4. MILIONARII DE HÂRTIE

    Mulţi au vândut la stat pe datorie ,
    Voind ca firma lor să nu dea chix ;
    Şi-s milionari azi numai pe hârtie ,
    Căci banii-i vor primi din … pix .

  5. Guvernul ar trebui sa sprijine intreprinderile mici si mijlocii, dar este incapabil sa vina cu masuri concrete.

  6. Noi platim UE de 8 ori mai multi bani decat primim – am fi putut primi foarte multi bani de dezvoltare…Nu stiu politrucii sa-i ia.Ce pretentii sa avem de la ei ca sa genereze o gandire de dezvoltare durabila, de sustinere a micilor intreprinzatori cand ei nu stiu sa ia banii gratis.

    Greva fiscala e solutia.

  7. Ma intreb ce procent din arieratele respective merge catre firmele de casa ale PDL-ului. Cred ca unul foarte mic.

  8. Din nefericire pentru noi, daca vom reusi sa scapam pentru moment de faliment, pe viitor nu se anunta nimic bun. Vom avea mult de patimit din cauza acestor incompetenti.

  9. Plata arieratelor ar reprezenta o prioritate pentru Romania, daca la Guvern ar exista persoane care poseda cunostinte temeinice ale problemelor financiare si economice care framanta o lume intreaga. Ori, pe acolo se perinda numai ageamii.

  10. De ce ar dori statul sa sustina dezvoltarea clasei de mijloc? Mai importante sunt taierile de panglica sau lucrurile facute pe jumatate, doar pentru a da bine blonda la tv.

  11. off-topic:

    Ar fi interesant sa ne mai povestiti cum solutioneaza cererile Dv. cei carora Va adresati in calitate de Vice-Presedinte al Senatului tarii noastre, ca de exemplu dna.procuror general L.Kovesi, dnul.ministru al justitiei C.Predoiu si ma refer la solicitarea care peste cateva luni va implini un an adresata dlui.procuror adunct al US G.Grindler despre acel posibil caz de mituire al fostului primar, A.Videanu.

    Sunt cateva demersuri care par nefinalizate si nu inteleg -iar- de ce …

  12. Am incerat o data sa fiu si eu membru de partid ,acum ceva timp in partidul liberal si sau certat pe mine de la filiala Tineretului ca au crezut ca eu as putea aduce bani si capital.
    Am fost foarte dezamagit atunci si de mult timp , cu gandiri liberale ma regasesc in principii Conservatoare.
    Sunt de profesie arhitect..urbanist din prima generatie si ma gandesc la un lucru!
    La ceva ce putem spune tuturor romanilor:Spune Da sa poti spune Nu!Este o alegere logica .Este alegerea de a fi inpotriva.O seara frumoasa,Dorin Butaru

Comentariile sunt închise.