A crescut sub ochii nostri – mai ieri era un copil, acum e dirijor si are o orchestră proprie, care-i interpretează compozitiile. E printre cele mai mari talente ale României; când îl vezi cântând nu poti să nu-ti amintesti de Amadeusul lui Milos Forman. Iar initiativa de a arăta publicului astfel de repere nu poate fi decât salutată.

”La al treilea curs cu profesoara, Matei cânta deja la două mâini ca şi cum ar fi făcut asta dintotdeauna. Avea trei ani jumate pe atunci… Pe la 7, 8 ani la Liceul de Muzică deja compunea piese de muzică clasică. Era cel mai mic compozitor de acolo. Tot atunci susţinea recitaluri o oră, o oră jumate în faţa publicului. Enorm pentru un prichindel.

La 10 ani, criticii deja îl numeau „micul Mozart”, „micul Bach” şi „al doilea George Enescu”. S-a întâmplat după concertul de la Ateneu, când a sculat o sală întreagă în picioare. A devenit, atunci, cel mai tânăr muzician român care a concertat pe scena Ateneului.  Ne aflăm acasă la Matei şi încă îi sclipesc ochii când ne arată afişul concertului de la Ateneu, unde şi-a cântat şi compoziţii proprii. Îl ţine pe perete, deasupra canapelei. Citim: „Concert Extraordinar al Pianistului şi Compozitorului Matei Bucur Mihăescu”. A cântat o oră solo, la pian, apoi însoţit de Corul şi Orchestra Operei Române.” (jurnalul.ro; articolul integral aici)

Dacă vreti un reper pentru certitudinile valorice ale României de mâine, Matei e un pariu infailibil.

31 COMENTARII

  1. Cat mai multe astfel de postari placute!

    off topic: o intrebam zilele acestea pe fiica cea mica de 5 anisori – ce vrea sa devina cand va fi mare. Raspunsul a fost: Printesa – dar nu din aia care sta toata ziua, ci din aia care face si mancare,spala face curatenie si manichiura :)

    Cea mare- de 7 anisori a zis: Eu vreau sa fiu ca tata! si sa lucrez la compania unde lucreaza tata! :) (pentru cei ce ma cunosc :) )
    Ambele variante ale fetitelor presupun de fapt multa munca precum si multe sacrificii!

    Sa le dorim la toti mult succes! si indeplinirea dorintelor!

  2. Pentru un astfel de copil gandesc eu ca cetatenii Romaniei trebuie sa adere la demersul dvs privind modificarea Constitutiei….pentru a-i oferi sansa unui viitor in propria tara.

  3. LEGEA COMPENSAŢIEI

    Când îl ascult pe geniul MIHĂESCU ,
    Mai uit că am un Preşedinte de doi lei
    Şi oricât de mult m-ar supăra Băsescu ,
    Cu talentul lui, mă BUCURă MATEI !

  4. @ Marcu 75

    Remarca dv. are darul de a surprinde, pur si simplu, pe multi dintre cititorii acesteia. Intr-adevar o cugetare adanca !

  5. Cat copii talentati precum Matei or mai exista in tara? Iar statul roman ii ignora. E bine ca sunt si initiative private care se focuseaza pe promovarea excelentei.

  6. Domnule profesor si senator Dan Voiculescu,

    (Urmare)
    4) Initiativa de revizuire a Constitutiei promovata de Presedintele Romaniei este nelegitima si neconstitutonala din mai multe motive. Iata cateva dintre ele:
    a) Initiativa se bazeaza in mod fundamental pe rezultatul unui referendum prin care s-a exprimat o vointa nelegitima. Pentru a dovedi aceasta este necesar de retinut ceea ce am subliniat anterior cu privire la exprimarea vointei poporului, anume ca anumite SPECII ale acesteia se exprima prin referendum apoi anumite specii prin intermediul Constitutiei, apoi anumite specii prin intermediul legii, ca act adoptat de Parlament si, respectiv, promulgat de Presedintele Romaniei, apoi anumite specii prin ordonanta de urgenta, apoi anumite specii prin decret al Presedintelui Romaniei, apoi anumite specii prin hotarari ale celor doua Camere si, in sfarsit, anumite specii prin hotarare a Parlamentului, in calitatea acestuia de organ reprezentativ suprem al poporului.
    Dar nu intotdeauna vointa exprimata printr-una din aceste cai este a poporului. Drept exemplu poate fi dat vointa exprimata prin lege – daca legea este declarata neconstitutionala atunci, evident, nu exprima vointa poporului, chiar daca legea indeplineste conditiile formale privind adoptarea.
    In cazul referendumului din 2009, vointa exprimata prin intermediul acestuia nu este a poporului caci problemele supuse atentiei corpului electoral nu pot fi catalogate drept probleme de interes national. Intr-adevar, trecerea la Parlamentul unicameral este, pe de o parte, nelegitima, iesind din logica de exercitare a suveranitatii nationale, care reclama existenta adoua Camere, iar pe de alta vizeaza modul de organizare a republicii, care este o problema strict tehnica. Or, o problema de ordin tehnic nu este de interes national.
    Cu privire la problema Parlamentului unicameral este de observat ca inainte de validarea viitorilor parlamentari, votul celor alesi nu poate avea semnificatie juridica pana la validarea lor. Si atunci se pune intrebarea: cum se autovalideaza ei? Existenta a doua Camere rezolva aceasta problema, atat ca de 20 de ani validarea deputatilor si senatorilor nu s-a facut legitim. Un candidat ales pentru mandatul de deputat – ori de senator – nu capata imediat prin alegere – ori, mai precis spus, prin selectare – statutul de reprezentant al poporului. Abia dupa validarea candidatulul ales se poate spune ca votul sau are semnificatie juridica. Or, la momentul convocarii Camerelor nou alese, cand se intrunesc acestea, nici unul din cei alesi nu este validat, deci nimeni nu poate vota valid. Rezulta de aici ca primul deputat – ori senator – validat este validat cu voturile celorlalti alesi ale caror voturi nu pot avea insa efect juridic de vreme ce ei insisi nu au fost inca validati. Este inadmisibil.
    Dupa validare, deputatii si senatorii intra in serviciul poporului, formand impreuna cate un organ reprezentativ al poporului – Camera Deputatilor si, respectiv, Senatul, ale caror roluri sunt bine definite de logica exercitarii suveranitatii nationale.
    b) Initiativa de revizuire a Presedintelui Romaniei nu respecta pasii procedurali la care am facut trimitere mai sus. Ea este, de fapt, inexistenta de vreme ce nu a facut inca obiectul publicarii in Monitorul Oficial (Va urma)
    Al dvs., Valeriu Mangu

  7. Numarul copiilor geniali este foarte mare dar fara posibilitati de afirmare, din aceasta cauza pierzandu-se adevaratele valori romanesti. De multe ori, am fost impresionat in modul cel mai placut, cand am aflat ca Domnul Senator ii ia sub aripa ocrotitoare a Domniei Sale, ajutandu-i sa-si dezvolte talentele. Din pacate, Flatulenta Portocalie in loc sa le intinda o mana de ajutor, cauta sa-i anihileze prin nepasare, probabil din teama de a nu fi pusa in inferioritate numerica si intelectuala, in ideea ca, “pe cei saraci cu duhul ii mai pot duce de nas”, astfel jonglandu-si interesele dupa bunul lor plac.

  8. Domnule profesor si senator Dan Voiculescu,

    (Urmare)
    b) In articolul consacrat limitelor revizuirii Constitutiei (v. art. 150 al Constitutiei) sta scris ca dispozitiile constitutionale privind forma republicana de guvernamant nu pot face obiectul revizuirii. Cum „a guverna”=”a organiza” rezulta ca forma de organizare a republicii nu poate fi modificata prin revizuire, deci nu se poate trece de la doua Camere la una singura. Si pe acest aspect, nesesizat de Curtea Constitutionala – dar cine stie in Romania ce inseamna in sensul Constitutiei „a guverna”?! -, initiativa de revizuire a Presedintelui Romaniei contine prevederi nelegitime si neconstitutionale.
    De 20 de ani, Constitutia nu a beneficiat de o analiza logica. Fiecare a inteles ce a inteles, ce i-a convenit, a dat conceptelor constitutionale sensurile care i s-au parut mai mult sau mai putin corecte si logice, si-a dat mai mult sau mai putin in cunostinta de cauza cu parerea. Si a iesit ce a iesit. S-a ajuns la o stare de neconstitutionalitate si de nelegitimitate din care numai Dumnezeu stie cum vom iesi. Veti ramane, poate, surprins sa aflati ca insusi dvs., impreuna cu ceilalti senatori si deputati, exercitati in mod nelegitim si neconstitutional mandatul de senator!! Nu-i vina dvs., ci a celor care au comandat textul Constitutiei fara sa ceara si logica ei interna.
    Al dvs., Valeriu Mangu

  9. toate bune si frumoase. o singura intrebare pt dl voiculescu: unde-i descoperiti pe oamenii astia? ca noi nu stim nimik de ei. ati putea sa-i promovati si in cadrul televiziunilor pe care le detineti

  10. intr-o tara in care presedintele promoveaza incultura, manelistii si pe bercea mondialu…cred ca o alternativa de calitate este binevenita. matei bucur mihaescu este un geniu. astfel de persoane trebuie promovate.

  11. Sunt pasionat de muzica clasica. Ma bucur ca exista astfel de tineri, in ziua de astazi, care au aplecare catre acest gen de muzica. Bravo Matei!

  12. Am aceleasi urari si ganduri de succes ca si andron .
    Ceea ce faceti prin fundatiile Dv. este minunat in special pentru ca reusiti alaturi de colectivul neobosit care stie, intuieste, care sunt necesitatile norocosilor pe care-i sponsorizati, pe care ii ajutati sa invete ca doar … sky is the limit ! :)

  13. Buna ziua!
    Sunt un profesor din domeniul muzicii clasice si va spun cu toata bunavointa si sinceritatea ca toata aceasta exagerata campanie de promovare nu face bine acestui tanar, talentat, insa departe de notiunea de geniu. Au fost multe cazuri in care tineri considerati copii minune, genii, Enescu, Bach si Mozart la un loc, au esuat lamentabil mai tarziu pentru ca imaginea creata despre sine pana la urma nu s-a confirmat. Iar urmarile sunt dureroase. Ajutorul este binevenit! Dar nu le bagati prostii in cap, lasati-i sa se dezvolte de la sine. Valoarea iese singura la suprafata, nu are nevoie de elogii premature si nejustificate.
    Cu stima,
    George

Comentariile sunt închise.